Τελευταία Νέα
Gun Room

PURDEY Sporter: Με σεβασμό στην παράδοση και οδηγό την τεχνολογία

tags :
PURDEY Sporter: Με σεβασμό στην παράδοση και οδηγό την τεχνολογία
Μετά από ακόμη δύο γενιές υπηρεσίας στην κατασκευή χειροποίητων όπλων, λειτουργεί υπό την ιδιοκτησία του ομίλου Richemont
Η λονδρέζικη JAMES PURDEY & SONS βρίθει από ιστορία και παράδοση στην οπλοτεχνία κυνηγετικών δικάνων.
Ιδρύθηκε το 1814 και παρέμεινε στην οικογένεια του μέχρι το 1948, οπότε και πέρασε στην οικογένεια Beaumont.
Μετά από ακόμη δύο γενιές υπηρεσίας στην κατασκευή χειροποίητων όπλων, λειτουργεί υπό την ιδιοκτησία του ομίλου Richemont.
Μια ομάδα οπλουργών-καλλιτεχνών που συχνά εργάζονται επί δύο και τρείς γενιές στην εταιρεία δημιουργούν ακόμη και σήμερα τουφέκια επί παραγγελία.
Απαιτούνται ως και 12.000 εργατώρες για την κατασκευή ενός από αυτά τα αριστουργήματα και το κόστος πολύ συχνά ξεπερνά τα 130.000 ευρώ. Τα μοναδικά αυτά κομμάτια περιορίζονται στις συλλογές μεγιστάνων και μοναρχών, που αγοράζουν την αισθητική τελειότητα και ιστορική σημασία της φίρμας.

Οι καιροί αλλάζουν

Τα χρόνια όπου το μεγάλο όνομα μίας φίρμας αρκούσε για να εξασφαλιστούν παραγγελίες έχουν παρέλθει. Η παράδοση είναι σπουδαίος παράγοντας, όμως νέες γενιές ανθρώπων αναζητούν την τεχνολογική εναρμόνιση με το “σήμερα” και την καλύτερη δυνατή αξία για τα χρήματα τους. Το κλασσικό σχέδιο και χαρακτηριστικά εκτιμούνται, μέχρι του σημείου όπου μοντέρνες λύσεις δεν
έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικότερες.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές Purdey κάτω των 45 ετών, πιθανότατα δεν έχουν χειριστεί ποτέ ένα παραδοσιακό πλαγιόκανο. Αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και τη Ρωσία είναι το κοινό το οποίο θα μυηθεί στα όπλα της εταιρείας και αργότερα θα ενδιαφερθεί και για τα κορυφαίας ποιότητας χειροποίητα.
Αναζητούν ποιότητα, φινέτσα αλλά και ευκολίες: σύγχρονη εργονομία, διδωτά τσοκ, δυνατότητα χρήσης ατσάλινων σκαγίων, όλα τα χαρακτηριστικά ενός όπλου για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Το θαυμάσιο πλαγιόκανο του παππού που σχεδιάστηκε με θαλάμες 67mm και απαιτεί επίσκεψη σε οπλουργό για συντήρηση είναι ένα πολύτιμο κειμήλιο. Όχι όμως και το όπλο για ατέλειωτες ώρες προπόνησης στο σκοπευτήριο του σπόρτινγκ.
g2_36.JPG
Η σύγχρονη γενιά Sporter

Στην Purdey & Sons παρατήρησαν την αλλαγή και το 2007 άρχισαν να εργάζονται πάνω σε ένα “μαζικότερο” όπλο που θα ικανοποιούσε το νεανικότερο κοινό.
Με τη βοήθεια της ιταλικής Perugini &Visini, άρχισαν να παράγουν ένα σύγχρονο και οικονομικότερο (μια σχετική έννοια εφόσον μιλάμε για όπλα αξίας 50.000 ως 60.000 ευρώ) τουφέκι με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
Αρχικά οι βάσεις, οι σωλήνες και τα μπλοκ των κανών σχηματίζονταν στην Ιταλία. Τα ημιφινιρισμένα απάρτια μεταφέρονταν στο εργοστάσιο του Λονδίνου για επεξεργασία, λείανση, ταίριασμα του μηχανισμού
στις επιθυμητές ανοχές και φινίρισμα. Από το 2020, οι Άγγλοι αποφάσισαν να μεταφέρουν όλη την παραγωγική διαδικασία σε ένα χώρο, ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο.
Συμβαδίζοντας με τις προτιμήσεις της νέας γενιάς κατόχων, οι διπλές σκανδάλες του παρελθόντος έχουν δώσει τη θέση τους σε μία μονή χωρίς επιλογέα που πυροδοτεί και τις δύο κάνες μέσω αδράνειας. Για αυξημένη αντοχή στη σκουριά, όλα τα εσωτερικά ανταλλακτικά (ελατήρια, σφύρες, εξολκείς, κλπ.) έχουν δεχτεί αντιδιαβρωτική επίστρωση.
Το στάνταρ μήκος κανών είναι 76cm και στη βασική τους έκδοση εξοπλίζονται με εσωτερικά τσοκ Teague. Οι θαλάμες δέχονται φυσίγγια μήκους ως και 76mm ( μάγκνουμ). Επιπλέον οι κάνες πιστοποιούνται για χρήση με ατσάλινα σκάγια. Στην κορυφή της πάνω κάνης υπάρχει μια σκοπευτική ρίγα. Το πλάτος της μεταβάλλεται προοδευτικά από 11mm σε 7mm. Καθοδηγεί το βλέμμα στον πήλινο δίσκο και προσθέτει λίγο έξτρα βάρος εμπρός. Μιλώντας για βάρος, το cal. 12 ζυγίζει 3.460 γραμμάρια με τις στάνταρ κάνες.
g3_34.JPG
Προσιτότερη τιμή αλλά και εξατομίκευση

Για χαμηλότερο κόστος, η διακόσμηση γίνεται από λέηζερ, γλιτώνοντας αμέτρητες ώρες χειρωνακτικής εργασίας.
Το μοτίβο παραμένει το κλασσικό με τα μπουκέτα ρόδων και τα λεπτά γεωμετρικά σχήματα.
Υπάρχουν δύο επιλογές γιατο φινίρισμα του μετάλλου, ταρταρούγα ή φυσική απόχρωση ατσαλιού.
Τα ξύλινα μέρη συνεχίζουν να κατασκευάζονται από κορυφαία τουρκική καρυδιά και στα μέτρα του σκοπευτή σε κλίσεις και μήκος. Το κοντάκι του Sporter έχει μεγαλύτερο πάχος στο μάγουλο από τα αντίστοιχα κυνηγετικά και η λαβή διαμορφώνεται σε πιο “κλειστή” γωνία και με μεγαλύτερη καμπυλότητα στην πλευρά της παλάμης (swell). Υπάρχει πάντα η επιλογή για δερμάτινο ή ελαστικό πέλμα.
Εκτός από το διαμέτρημα cal. 12, η Purdey προσφέρει τα 20 και 28, σε μικρότερου μεγέθους βάση και χαμηλότερο βάρος.
g4_29.JPG
Επιστροφή του “αντιδανείου”

Για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα οι μηχανικοί της Purdey δεν αρκέστηκαν στο να “φθηνύνουν” ένα υπάρχον σχέδιο με λιγότερη εργασία και χαμηλότερης ποιότητας φινίρισμα. Εξάλλου κάτι τέτοιο θα είχε το αντίθετο
από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συνεργασία με την Perugini &Visini είχε σκοπό τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που ξεγεύγει από τη δική τους τεχνοτροπία, αλλά με κάποιο τρόπο την αντανακλά ταυτόχρονα.
Το Sporter βασίζεται σε ένα μηχανισμό εμπνευσμένο από τον αντίστοιχο της Perazzi. Τα κλειδιά των κανών, η πλατειά βάση και οι ενισχύσεις στο πλαϊνά τοιχώματα ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία. Δεν είναι τυχαίο, οι Vincenzo Perugini and Darko Visini είχαν εργαστεί για την Perazzi πριν ιδρύσουν τη δική τους φίρμα. Έτσι το νέο Purdey, αν και δεν είναι αντίγραφο, αποπνέει μια αύρα ιταλικής σχολής. Ταυτόχρονα όμως είναι και έντονα αγγλικό, αφού τα Perazzi MX με τη σειρά τους αποτελούν εξέλιξη των ιδεών Άγγλων όπως οι Boss, Westley Richards και Woodward. Αυτή η δυναμική ανταλλαγή και τελειοποίηση ιδεών επί έναν αιώνα είναι που επιτρέπει στο Sporter να σταθεί δίπλα στην παράδοση της Purdey.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης