Τελευταία Νέα
Gun Room

Το νέο υβριδικό Glock, G 49 Modular Optical System (MOS)

tags :
Το νέο υβριδικό Glock, G 49 Modular Optical System (MOS)
Tα Glock είναι λειτουργικά, φθηνά και αξιόπιστα, όμως επί δεκαετίες, το μόνο που κάνουν είναι να αλλάζουν κάποιες λεπτομέρειες στο ίδιο θέμα
Το κρίσιμο μέγεθος για να παραμένει αθέατο το προφίλ ενός πιστολιού είναι η λαβή.
Οι κωδικοί των Glock ξεκίνησαν με τον αριθμό “17” και συνεχίζουν με αύξουσα σειρά.
Ο πλέον πρόσφατος είναι το “49”.
Παρουσιάστηκε στο κοινό μόλις πριν δύο εβδομάδες.
Η αυστριακή εταιρεία μας έχει συνηθίσει σε ένα διαρκές αναμάσημα υπό-εκδόσεων και μικρο-παραλλαγών στο ίδιο θέμα.
Μην παρεξηγήσετε τα λόγια μου: τα Glock είναι λειτουργικά, φθηνά και αξιόπιστα.
Όμως επί δεκαετίες, το μόνο που κάνουν είναι να αλλάζουν κάποιες λεπτομέρειες στο ίδιο θέμα, δημιουργώντας συχνά λύσεις σε προβλήματα που κανείς δεν έχει.
Με το G 49 φαίνεται ότι επιτέλουν κάνουν κάτι σωστό!

Οι σωστές αναλογίες

Πριν κάποια χρόνια παρουσίασαν το 19X, ένα από τα λιγότερο χρηστικά πιστόλια της γκάμας.
Πρόκειται για ένα υβρίδιο που προέκυξε από το διαγωνισμό για το πιστόλι Μ17 του αμερικανικού στρατού.
Οι αμερικανοί είχαν προδιαγράψει ένα όπλο με συγκεκριμένο μήκος κλείστρου και επιθυμητή χωρητικότητα 17 φυσιγγίων (σε 9Χ19mm). Για να το επιτύχουν αυτό δτη Glock συνδύσαν ένα κλείστρο από G 19 με μία λαβή ανάλογη με του μακρύτερου G 17.
To χαρακτηριστικά “κοντόχοντρο” προφίλ του υβριδίου κληρονομεί τα χειρότερα χαρακτηριστικά από τους δύο προγόνους του: κοντότερη κάνη και μικρή σκοπευτική γραμμή (όπως το 19) και μία μακρύτερη λαβή που κρύβεται δύσκολα (όμοια με του G 17).
Ευτυχώς, το G 49 επιχειρεί ακριβώς το αντίθετο.
Με την πρώτη ματιά φαίνεται πως κάποιος τοποθέτησε ένα κλείστρο από G 17 σε ένα σκελετό από G 19. Η προφανής ερώτηση είναι γιατί χρειάζεται κάτι τέτοιο; Τα Glock είναι δημοφιλής επιλογή για οπλοφορία, αλλά το μέγεθος του κλασικού 17 είναι μεγάλο για εύκολη απόκρυψη. Αιτία η λαβή που χωρά 17 φυσίγγια.
Πολλοί άνθρωποι που μεταφέρουν πιστόλι δε θεωρούν ότι χρειάζονται αυτό τον όγκο.
Αντικαθιστώντας τη με την κοντύτερη λαβή “χάνουν” δύο σφαίρες αλλά κερδίζουν σε αποκρυψιμότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το μεσαίου μεγέθους Glock 19 είναι το δημοφιλέστερο μοντέλο της εταιρείας παγκοσμίως. Η λαβή του είναι “τόση-όση” ώστε να ταιριάζει στις περισσότερες παλάμες και να κρύβεται ευκολότερα σε εσωτερικές θήκες.
Το κρίσιμο μέγεθος για να παραμένει αθέατο το προφίλ ενός πιστολιού είναι η λαβή που εξέχει πάνω από τη μέση του φέροντος και όχι η κάνη που κρύβεται μέσα από τη ζώνη. Διατηρώντας το προφίλ της λαβής ίδιο και προσθέτοντας το μακρύτερο κλείστρο (186mm), μετατοπίζεται το βάρος εμπρός και αυξάνεται το μήκος της σκοπευτικής γραμμής. Αυτό είναι επιθυμητό γιατί μειώνεται η ανάκρουση και βελτιώνεται η ευστοχία. Ως παράπλευρο ώφελος, η μακρύτερη κάνη (114mm αντί 102), αυξάνει - έστω και λίγο – την ταχύτητα εξόδου του βλήματος.
2_144.jpg
Αναβαθμισμένη λειτουργικότητα

Το G 49 ενσωματώνει όλες τις βελτιώσεις της “5ης Γενιάς” (Gen. 5) της Glock.
Διαθέτει τη νέα κάνη τύπου Marksman, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία βελτιώνει την ακρίβεια. Οι μεταλλικές επιφάνειες δέχονται επίστρωση DLC (Diamond Like Carbon) που εμποτίζει τους πόρους και προστατεύει από διάβρωση.
Στις εργονομικές βελτιώσεις βρίσκουμε την υιοθέτηση ράγας στάνταρ διαστάσεων (Picatinny) και τον αμφιδέξιο μοχλό αγκίστρωσης του κλείστρου, δύο στοιχεία που αναπτύχθηκαν για το διαγωνισμό του αμερικανικού στρατού. Όπως όλα τα Glock 4ης ή 5ης Γενιάς, και εδώ υπάρχουν οι εναλλάξιμες ράχες που αυξάνουν το πλάτος της λαβής.
Ευτυχώς για πολλούς χρήστες, τα εξογκώματα για τα δάκτυλα στο πρόσωπο της λαβής έχουν απαλοιφθεί. Η είσοδος του γεμιστήρα έχει διευρυνθεί ελαφρώς, βοηθώντας στην ταχύτερη επαναγέμιση.
Η σημαντικότερη ίσως βελτίωση είναι η ενσωμάτωση της υποδοχής MOS πάνω στο κλείστρο.
Επιτρέπει την προσαρμογή οπτικών στόχαστρων απευθείας στο όπλο. Παράλληλα τα “ανοικτά σκοπευτικά” παραμένουν διαθέσιμα, ως δευτερεύοντα.
3_125.jpg
Κρυμμένες οικονομίες κλίμακας

Αν και φαινομενικά το G 49 είναι μια μίξη δύο υπάρχοντων μοντέλων, δεν πρόκειται για απλή ανταλλαγή.
Το G 19 δεν είναι ένα G 17 με κοντυμένη λαβή και κάνη.
Οι διαστάσεις μεταξύ των δύο όπλων διαφέρουν τόσο ώστε να είναι αδύνατο να λειτουργήσει η κάνη και το κλείστρο του ενός στη βάση του άλλου.
Έτσι η εταιρεία ήταν μέχρι πρόσφατα υποχρεωμένη να κατασκευάζει διαφορετικούς κορμούς, μπλοκ κάνης και κλειδιά κανών για τα δύο μοντέλα. Διαφορετικό επίσης είναι και το επανατατικό ελατήριο μεταξύ τους. Το κλείστρο του νέου G 49, παρότι έχει το μέγεθος του G 17, εσωτερικά είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί με το επανατατικό ελατήριο και τις ράγες του μικρότερου G 19. Προέρχεται από το Glock 47, ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε για την αμερικανική συνοριοφυλακή και δεν έγινε διαθέσιμο στο κοινό.
Η αλλαγή αυτή σημαίνει δύο πράγματα.
Οι χρήστες Glock (αλλά και το εργοστάσιο) χρειάζεται πλέον να διατηρούν σε στοκ λιγότερα ανταλλακτικά για τα συντηρούν.
Eπιπλέον, μπορεί να συνδυαστούν τα κλείστρα με τον ένα ή το άλλο κορμό, δημιουργώντας τέσσερις εναλλακτικές εκδόσεις: G 47 (μακρυά κάνη και λαβή), G 49 (μακρυά κάνη, συμπαγής λαβή), G 19 (κοντή κάνη, συμπαγής λαβή) και G 19X (κοντή κάνη, πλήρης λαβή).
Ίσως να μη φαίνεται σπουδαίο για τους ιδιώτες. Αποτελεί όμως σημαντικό κίνητρο σε πολυπληθείς οργανισμούς όπως οι αστυνομίες και στρατοί που πρέπει να καλύψουν πολλαπλούς ρόλους και χρήστες.
Στο μέλλον η Glock δεν κρύβει την πρόθεση να σταματήσει την παραγωγή του εξειδικευμένου κορμού και κλείστρου για το G 17 και να τα αντικαταστήσει με εκείνα του G 49, επεκτείνοντας την οικονομία και ομοιοτυπία σε όλη την πολιτική γκάμα της.
4_113.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης