Τελευταία Νέα
Gun Room

Σαρανταπεντάρι Arsenal Firearms 2011, ένας δικέφαλος δράκος που εκπνέει... φλόγες

Σαρανταπεντάρι Arsenal Firearms 2011, ένας δικέφαλος δράκος που εκπνέει... φλόγες
Το πρώτο τους όπλο ήταν μια παραλλαγή του ρωσικού STRIKE 1
Η Arsenal Firearms βρίσκεται στην περιφέρεια της Μπρέσκια, τη μήτρα της ιταλικής οπλουργικής.
Σχετικά μικρή και νέα εταιρία, έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη αγορά κατασκευάζοντας αντισυμβατικά και συχνά αμφιλεγόμενα μοντέλα.
Το πρώτο τους όπλο ήταν μια παραλλαγή του ρωσικού STRIKE 1. Το πιστόλι 9mm που οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταδίκασαν σε αποκλεισμό από τη διεθνή αγορά, βρήκε ένα νέο σπίτι στην Ιταλία.
Το 2015 προσπάθησαν να πσρουσιάσουν κάτι μοναδικό: ένα δίκανο πιστόλι. Σύμφωνα με το επίσημο site τους, οι βάσεις είχαν τεθεί μια δεκαετία νωρίτερα από τον Ελβετό οπλουργό Vivian Mueller.
Εκείνος, συγκολλούσε και ένωνε παράλληλα δύο πιστόλια Sig P210, δημιουργώντας χειροποίητα δίκανα των 9 χιλιοστών. Κατόπιν τα διακοσμούσε με χρυσό και σμάλτο, δημιουργώντας μοναδικά, συλλεκτικά κομμάτια.
Οι Ιταλοί πήγαν την ιδέα δύο βήματα πιο πέρα. Με αμέτρητες ώρες σχεδίασης σε CAD και δοκιμές σε τρισδιάστατους εκτυπωτές κατέληξαν σε ένα σχέδιο που ακολουθεί τη μορφολογία δύο πιστολιών Colt 1911, όπου το ένα είναι το είδωλο του άλλου.
Αρκετά μικρότερα ανταλλακτικά όπως τα επανατατικά ελατήρια, οι γεμιστήρες, οι δακτύλιοι ευθγράμμισης, οι σχαστηρίες και οι επικρουστήρες είναι όμοια με του 1911. Απλώς σε διπλάσια ποσότητα από ότι συνήθως. Όμως όλα τα υπόλοιπα έπρεπε να εφευρεθούν από την αρχή.

1911 + 1911= AF2011

Tο κλείστρο και ο κορμός ξεκινούν ως μπάρες ατσαλιού και μετά από δεκάδες διεργασίες σε τρισδιάστατα CNC, καταλήγουν στα χέρια οπλουργών. Εκείνοι θα ταιριάξουν τις κάνες, θα συναρμολογήσουν και θα λειάνουν τις σκανδάλες και στο τέλος θα γυαλίσουν κάθε εξωτερική επιφάνεια του μετάλλου με λεπτά σμυριδόπανα μέχρι να λάμψει σαν καθρέπτης. Όταν οι επεξεργασίες θα έχουν τελειώσει, οι δύο σκανδάλες του όπλου θα ρίχνονται με πίεση λιγότερη των 2 κιλών, πυροδοτώντας ταυτόχρονα δύο φυσίγγια .45ACP. Για να επιτευχθεί αυτή η πολύπλοκη λειτουργία, οι δύο παράλληλοι μηχανισμοί πρέπει να είναι συγχρονισμένοι στην εντέλεια. Οι σκανδάλες ενεργοποιούν τη μεγάλη διπλή σφύρα (που είναι ειδικά σχεδιασμένη για να χτυπάει ταυτόχρονα δύο επικρουστήρες). Η εξόλκευση γίνεται ταυτόχρονα από δύο θυρίδες, μία σε κάθε πλευρά του κλείστρου.

Τεράστιο από κάθε άποψη

Όπως είναι λογικό, ένα τέτοιο οπλομηχάνημα καταλήγει να έχει “σεβαστές” διαστάσεις. Το κενό βάρος ξεπερνά τα δύο κιλά και αυξάνεται κατά 500 ακόμη γραμμάρια όταν προστεθούν 16 φυσίγγια και δύο γεμιστήρες που στηρίζονται σε κοινή βάση. Το μεγαλύτερο “χωροταξικό” πρόβλημα είναι το πλάτος της λαβής.
Σχεδόν όσοι έχουν δοκιμάσει το AF2011 συμφωνούν ότι η λαβή είναι υπερβολικά φαρδιά για να προσφέρει ικανοποιητικό κράτημα.
Απαιτούνται κυκλώπιες παλάμες για να τυλιχθούν γύρω της και να μπορούν να χειριστούν τις ασφάλειες και τα χειριστήρια του
πιστολιού.
Το μεγάλο πλάτος επίσης απαιτεί ειδικά κατασκευασμένες θήκες που να χωρούν και και να υποστηρίζουν το βάρος του όπλου.
gn2_1.JPG
Η Φυσική δεν διαπραγματεύεται

Φτάνοντας στη “στιγμή της αλήθειας”, μια άλλη σκληρή πραγματικότητα γίνεται ξεκάθαρη. Παρά το μεγάλο βάρος, το AF2011 παρουσιάζει μεγάλη ανάκρουση και αναπήδηση της κάνης.
Καθώς δύο βολίδες συνολικού βάρους 30 γραμμαρίων ταξιδεύουν μέσα στις κάνες του, το όπλο “κλωτσά” έντονα.
Η μάζα του κλείστρου που οπισθοχωρεί και κατόπιν σταματά στο τέλος της διαδρομής του, καταλήγει σε έντονη ανύψωση της κάνης. Η εκτέλεση συνεχόμενων βολών με… αξιοπρεπή ρυθμό γίνεται δύσκολη υπόθεση. Λέγεται ότι οι περισσότεροι επίδοξοι δοκιμαστές χάνουν τον ενθουσιασμό τους μετά από είκοσι με 30 φυσίγγια.
gn3_1.JPG
Πιστόλι που “αλληθωρίζει”

Ως να μην έφτανε αυτό, το αποτέλεσμα επί του στόχου είναι αμφιλεγόμενο. Όχι γιατί δύο βολίδες .45 δεν αρκούν, το αντίθετο μάλιστα. Σε κοντινή απόσταση, η ισχύς πρέπει να είναι συντριπτική.
Το πρόβλημα εστιάζεται στην ακρίβεια. Στα συνηθισμένα όπλα, τα σκοπευτικά ρυθμίζονται ώστε να συμπίπτουν με την τροχιά της βολίδας για μία δεδομένη απόσταση. Πως όμως γίνεται αυτό αν η ακίδα βρίσκεται στο κέντρο και υπάρχουν δύο ανεξάρτητες κάνες;
Είναι αναπόφευκτο οτι μια σειρά από μικροδιαφορές θα μετακινούν το σημείο πρόσκρουσης -έστω και ελάχιστα. Το δεύτερο ζήτημα (και δε διαφέρει από εκείνο που αντιμετωπίζουν τα δίκανα τυφέκια) είναι πως οι τροχιές των βολίδων μπορεί να συμπέσουν σε μόνο μία δεδομένη απόσταση από το στόμιο. Πριν ή μετά από αυτό το σημείο, τα σημεία πτώσης θα διαφέρουν από το σημείο σκόπευσης.
Από μία απόσταση και μετά θα διασταυρωθούν. Δηλαδή η αριστερή κάνη θα ρίχνει δεξιότερα του κάθετου άξονα και η δεξιά το αντίστροφο. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ένας σκοπευτής είναι διασπορά 30Χ30cm στα 25 μέτρα, για το περιεχόμενο ενός πλήρους γεμιστήρα. Αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται για τα συμβατικά πιστόλια με μία κάνη.
gn4.JPG
Που καταλήγουμε;

Η βασική τιμή ξεκινά στα 4.500 ευρώ και ειδικές εκδόσεις όπως τα μακρύκαννα DUELLER και τα μοναδικά σκαλισμένα σετ να φτάνουν τα διπλάσια χρήματα, Αλλά το AF2011 είναι ένα φανταχτερό “παιχνίδι” με ελάχιστη πρακτική αξία. Αν δεν είχε εμφανιστεί στα χέρια του “κακού” Dave Bautista, στην ταινία James Bond 007 “Specter”, το δίκανο πιστόλι της Arsenal θα ήταν μάλλον άγνωστο.
Μερικές φορές κοιτάζεις ένα νέο όπλο και αναρωτιέσαι: “Φοβερό, γιατί κάποιος δε το σκέφτηκε νωρίτερα;”. Το Arsenal AF2011- Double Barrel είναι ακριβώς το αντίθετο. Στην περίπτωση του ταιριάζει το ρητό “Επειδή μπορείς να το κάνεις, δε σημαίνει ότι πρέπει”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης