Τελευταία Νέα
Gun Room

SWITCH-GUN, το λιλιπούτειο “εικοσιδυάρι” περίστροφο της αμερικανικής Standard Manufacturing

tags :
SWITCH-GUN, το λιλιπούτειο “εικοσιδυάρι” περίστροφο της αμερικανικής Standard Manufacturing
Κοινό χαρακτηριστικό τους το μικρό μέγεθος που επιτρέπει τη μεταφορά σε κάθε σχεδόν τσέπη.
Τα μικρά όπλα αυτοάμυνας που χαρακτηρίζονται συχνά ως “mouse guns” (όπλα για ποντίκια), είναι σχεδόν άγνωστα στη χώρα μας.
Αυτό είναι εύλογο αφού προορίζονται για συγκαλυμμένη οπλοφορία, ως τελευταία γραμμή άμυνας.
Κοινό χαρακτηριστικό τους το μικρό μέγεθος που επιτρέπει τη μεταφορά σε κάθε σχεδόν τσέπη.

Λαβή που αναδιπλώνεται

Η ανάγκη για μικρές διαστάσεις επιβάλλει συμβιβασμούς.
Oι συνηθέστεροι είναι η μικρή χωρητικότητα σε πυρομαχικά και το σχεδόν “συμβολικό” μήκος κάνης.
Αν και υφίστανται τέτοιου είδους όπλα σε μεγάλα διαμετρήματα, συνήθως προτιμώνται φυσίγγια όπως το .22 Long Rifle ή το .25 ACP. Η μικρή ισχύς τους αντισταθμίζεται από τις περισσότερες διαθέσιμες βολές και την ευχρηστία λόγω της χαμηλότερης ανάκρουσης.
Η Standard Manufacturing που είναι γνωστή για τα εξαιρετικής ποιότητος “σαρανταπεντάρια” περίστροφα, παρουσίασε κάτι εντελώς διαφορετικό στη μορφή του SWITCH-GUN .22.
Το όνομα του προήλθε από την πτυσσόμενη πολυμερική λαβή του.
Όταν είναι διπλωμένη, καλύπτει και περιβάλλει το κάτω μέρος του κορμού και τη σκανδάλη.
Ένας διακόπτης (μετάφραση: switch) στην αριστερή πλευρά της λαβής, απελευθερώνει ένα ελατήριο.
Το κύριο, μεταλλικό μέρος του όπλου περιστρέφεται γύρω από ένα πείρο και κλειδώνει σε θέση λειτουργίας. Αντίστροφα, για να αποθηκευτεί, πρέπει να ανασηκωθεί ένας δεύτερος διακόπτης που βρίσκεται πίσω από τη σφύρα του. Αυτή η κίνηση απασφαλίζει το μάνταλο της λαβής και της επιτρέπει να επιστρέψει σε κλειστή θέση.
Η ευφυής λύση με το διακόπτη λύνει το συχνότερο πρόβλημα αυτών των όπλων που δεν είναι άλλο από τις υπερβολικά μικρές λαβές. Είναι δύσκολο να πετύχει κανείς το στόχο του όταν αδυνατεί να συγκρατήσει και να ευθυγραμμίσει το όπλο.
1_72.jpg
Κατασκευή και Διαστάσεις

Το υπόλοιπο περίστροφο είναι σχετικά συμβατικό.
Κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι και μπορεί να χωριστεί σε 3 κύρια μέρη: τον κορμό, το βυκίο και το πείρο που το ευθυγραμμίζει.
Ο κορμός είναι το κεντρικό απάρτιο.
Πάνω του συναρμολογείται ο μηχανισμός πυροδότησης, ο οποίος είναι “μονής ενέργειας”.
Δηλαδή κάθε φορά ο χρήστης πρέπει να υψώνει τη σφύρα με τον αντίχειρα του.
Η κίνηση αυτή αποκαλύπτει ταυτόχρονα και την υποτυπώδη σκανδάλη.
Η κάνη είναι επίσης βιδωμένη στην κορμό και έχει μήκος μόλις 2,2 εκατοστά. Είναι προφανές ότι τα βλήματα έχουν ελάχιστη πιθανότητα να αναπτύξουν ικανοποιητική ταχύτητα μέσα από ένα τόσο μικρό σωλήνα και η ακρίβεια βολής περιορίζεται από το μήκος. Ακόμη και τα σκοπευτικά είναι μινιμαλιστικά.
Μια μικρή ακίδα που σχεδιάστηκε περισσότερο ώστε να μην σκαλώνει στην τσέπη του χρήστη και ένα “λούκι” στη ράχη του κορμού που παίζει το ρόλο του κλισιοσκοπίου.
Η διαδικασία λύσης είναι απλή.
Με την πίεση του κουμπιού που βρίσκεται κάτω από την αριστερή πλευρά της κάνης, ξεκλειδώνει ο πείρος του βυκίου.
Τον αφαιρούμε προς τα εμπρός και έτσι το βυκίο είναι ελεύθερο για να γεμιστεί με πέντε φυσίγγια.
Ο άξονας του πείρου χρησιμοποιείται για να σπρώξει εκτός των θαλαμών τυχόν κενούς κάλυκες, αφού δεν υπάρχει εξωστήρας.
Είναι μια αργή διαδικασία, οπότε μετά τις πρώτες πέντε βολές το SWITCH-GUN βγαίνει εκτός μάχης. Όταν πρωτοήρθε στην αγορά το 2017, το βυκίο δεχόταν τα μακρύτερα φυσίγγια .22 Magnum που έχουν λίγο μεγαλύτερη ισχύ.
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ένα βυκίο σε .22 Long Rifle που εκμεταλλεύεται το δημοφιλέστερο και φθηνότερο διαμέτρημα. Η αλλαγή από το ένα στο άλλο είναι το ίδιο εύκολη με την επαναγέμιση.
Όλες αυτές οι “εκπτώσεις” στη λειτουργικότητα εξυπηρετούν το σκοπό ύπαρξης του SWITCH-GUN, που δεν είναι άλλος από το μικρότερο δυνατό “πακέτο”. Με πλήρες βάρος 255 γραμμαρίων και μήκος 9.5 εκατοστών σε κλειστή θέση, είναι ένα από τα μικρότερα περίστροφα που μπορεί να μεταφέρει κάποιος. Τα σημερινά smartphone είναι μεγαλύτερα.
3_99.jpg
Σκοπός και χρησιμότητα

Η απόκρυψη είναι το φόρτε αυτού του σχεδίου, ειδικά ως ένα δεύτερο όπλο που κανείς δε περιμένει ότι υπάρχει.
Ή εναλλακτικά ως το μοναδικό αρκετά μικρό που θα κρυφτεί εκεί που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη μεταφορά μεγαλύτερου.
Το μειονέκτημα του -όπως όλων των παρόμοιων λύσεων είναι η μειωμένη χρηστικότητα και ισχύς. Ένα αμυντικό πιστόλι οφείλει να είναι εύχρηστο ώστε να χρησιμοποιηθεί υπό συνθήκες ακραίου στρες, τη στιγμή που η ζωή του κατόχου κινδυνεύει.
Παράλληλα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να σταματά άμεσα μια επίθεση.
Συμφωνούμε ότι δεν υπάρχουν πολλοί εγκληματίες πρόθυμοι να δεχτούν ένα ή περισσότερα πλήγματα ακόμη και από “αναιμικά” βλήματα .22. Αλλά εκτός από ένα απευθείας τραύμα στο κρανίο, τίποτε δεν εγγυάται την ανάσχεση της επίθεσης. Υποθέτουμε ότι είναι ασύγκριτα αποτελεσματικότερο από τις γυμνές γροθιές. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε οτι ένα οποιοδήποτε όπλο στα χέρια του αμυνόμενου μπορεί να αποτρέψει τη βία, μόνο με την παρουσία του. Και αυτό ίσως να είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
4_88.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης