Τελευταία Νέα
Gun Room

Rossi «Brawler» .410/.45 Colt: Ο βραχύσωμος “καυγατζής” από τη Βραζιλία

Rossi «Brawler» .410/.45 Colt: Ο βραχύσωμος “καυγατζής” από τη Βραζιλία
Το Brawler ( Καυγατζής) επεκτείνει την ιδέα του μονόσφαιρου όπλου χειρός με αρκετές νέες πινελιές
Τα μονόσφαιρα πιστόλια είναι τα αρχαιότερα όπλα χειρός και ποτέ δε σταμάτησαν να εξελίσσόνται. Η απλότητα κατασκευής και χειρισμού επιτρέπουν σε ανθρώπους με μικρή πείρα να τα χρησιμοποιήσουν. Συνήθως αποτελούν παραλλαγές των αντίστοιχων μονόκανων τυφεκίων και αυτό συνεπάγεται χαμηλό κόστος.

Η επιλογή των φτωχών

Η εκλογή του Jair Messias Borsonaro (Ζαΐρ Μεσίας Μπολσονάρου) ως 38ου προέδρου της Βραζιλίας έφερε μία εξαιρετικά θετική αλλαγή στην κοινωνία. Ένα από τα πρώτα διατάγματα του προέδρου ήταν η αποκατάσταση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα και οπλοκατοχή. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παθητικότητας, οι απλοί πολίτες μπορούσαν να αγοράσουν όπλα για να προστατεύσουν τις περιουσίες και τις ζωές τους. “Παραδόξως” για τους επικριτές του, τα ποσοστά εγκληματικότητας άρχισαν να πέφτουν με διψήφιους ρυθμούς, καθώς οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες του απέκτησαν τα μέσα αποτροπής των συμμοριών κάθε είδους που μαστίζουν τη χώρα. Η επιλογή τους πολύ συχνά ήταν ένα απλό, μονόσφαιρο όπλο λόγω της χαμηλής τιμής.

Τα οφέλη των εταιρικών συγχωνεύσεων

H βραζιλιάνικη Amadeo Rossi (μέλος πλέον του ομίλου Taurus) έχει δημιουργήσει στο παρελθόν μια σειρά από μονόκανα “όπλα χειρός” που βασίζονται στα αντίστοιχα λειόκανα τυφέκια cal. 12. Χρησιμοποιώντας ανταλλακτικές κάνες, μπορεί να μετατραπούν σε ραβδωτά διαμετρήματα. Η υπερβολική ανάκρουση και το μεγάλο βάρος είναι ανασταλτικοί παράγοντες, οπότε επανέρχονται με μια βελτιωμένη ιδέα.
Το Brawler ( Καυγατζής) επεκτείνει την ιδέα του μονόσφαιρου όπλου χειρός με αρκετές νέες πινελιές. Η Rossi, υπό την ηγεσία της Taurus έχει πρόσβαση στην έρευνα της δεύτερης για τα περίστροφα Judge. Τα υβριδικά αυτά όπλα βάλλουν ταυτόχρονα φυσίγγια cal. 36 (.410 για την αμερικανική ήπειρο) και .45 Colt. Αυτό επιτυγχάνετα ι μέσα από ειδικά σχεδιασμένες θαλάμες και κάνες με πολύ “ρηχές” ραβδώσεις. Το μυστικό είναι πως συνδυάζουν αρκετό πάχος ράβδωσης ώστε να περιστρέφεται η συμπαγής βολίδα, αλλά όχι τόσο ώστε να καταστρέφεται η κατανομή των σκαγίων.
Μετά από μια δεκαετία εμπειρίας, μεταφέρουν το ίδιο μοτίβο σε ένα μονόκανο. Ο μηχανισμός του Rossi προέρχεται από τα τυφέκια Montenegro που πωλούνται με κάνες 50cm. Η διαφορά είναι πως στο Brawler η κάνη έχει μήκος μόλις 22 εκατοστά είναι κατάλληλη για διπλή χρήση (.410/.45 Colt). Tο πλαστικό κοντάκιο έχει αντικατασταθεί από μια χειρολαβή. Όπως και στα περίστροφα μεγάλου διαμετρήματος του ομίλου, η λαβή είναι φτιαγμένη από ένα ελαστομερές υλικό που απορροφά κραδασμούς.
Μια καινοτομία είναι πως ο κάτω κορμός του όπλου είναι πολυμερικός, μειώνοντας το βάρος αλλά και το κόστος. Το πιστόλι ζυγίζει 1.050 γραμμάρια. Αρκετά για να απορροφούν το “κλώτσημα” της βολής, αλλά όχι απαγορευτικά για μεταφορά. Ο αντίλογος είναι ότι για το ίδιο βάρος μπορεί κανείς να μεταφέρει ένα Taurus 92 (με 15 φυσίγγια) ή κάποιο ανάλογο “εννιάρι”. Εδώ μπαίνει ο παράγοντας “κόστος”. Το Brawler κοστίζει κάτι λιγότερο από 280 Ευρώ, σχεδόν το ένα τρίτο από ένα ημιαυτόματο πιστόλι. Δεν είναι παράξενο το ότι είναι δημοφιλέστατο στην πατρίδα του τη Βραζιλία.

rossi_2_1.JPG
Λειτουργία

Πρόκειται για τον ορισμό της απλότητας. Ο χειριστής πιέζει έναν ογκώδη μοχλό πάνω στη ράχη του μηχανισμού, ενώ με το άλλο χέρι πιέζει την κάνη προς τα κάτω. Η κίνηση αποκαλύπτει τη θαλάμη για να φορτωθεί ένα φυσίγγιο. Με το κλείσιμο, το όπλο δεν είναι έτοιμο για βολή. Απαιτείται η χειροκίνητη όπλιση της εξωτερικής σφύρας. Μια μπάρα εμποδίζει το άνοιγμα του όπλου όταν η σφύρα είναι οπλισμένη. Επιπρόσθετα, στη δεξιά πλευρά του κορμού υπάρχει μια ασφάλεια που κλειδώνει τη σκανδάλη. όΜετά τη βολή, ο εξωστήρας ανασύρει μερικά τον κάλυκα και ο χρήστης τον αφαιρεί από τη θαλάμη. Η έλλειψη οποιουδήποτε αυτόματου μηχανισμού εγγυάται αξιοπιστία, αν και σε βάρος της ταχυβολίας. Η σκόπευση επιτυγχάνεται μέσω ενός σετ μεταλλικών στοχάστρων, αλλά η Rossi τοποθετεί πάνω στην κάνη μια ράγα Picatinny. Θα συνδυαστεί ιδανικά με ένα σκόπευτρο κόκινης κουκίδας ή μία διόπτρα χαμηλής μεγέθυνσης (1,5-2Χ) για να βελτιώσει την ευστοχία με βλήματα .45 Colt.

rossi_3.JPG
Ρόλοι και χρησιμότητα

Πρακτικά, το Brawler θα μπορέσει να χτυπήσει μικρά θηράματα με σκάγια σε αποστάσεις 5-8 μέτρων. Αυτό γιατί οι ραβδώσεις της κάνης δημιουργούν μια φυγόκεντρη τάση, εξαπλώνοντας ταχύτερα τη διασπορά. Σε συνδυασμό με την κοντή κάνη, το βεληνεκές και η συγκέντρωση θα υποφέρουν. Το ίδιο χαρακτηριστικό λειτουργεί ως πλεονέκτημα όταν κάποιος πυροβολεί ένα επιβλαβές (πχ. φίδια ή αρουραίους) από κοντινή απόσταση. Με τη χρήση ψήφων (γομώσεις με 3-4 μολυβένιες σφαίρες διαμέτρου 8mm) ή βλημάτων, είναι ικανό να απωθήσει επικίνδυνα ζώα. Εναλλακτικά και με τη χρήση φυσιγγίων .45 Colt, θα καταβάλλει ζώα μεγέθους ελαφιού ή αγριόχοιρου εντός 50-70 μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση, η διόπτρα θα προσφέρει ένα “καθαρό”χτύπημα στο θήραμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί πεζοπόροι και κατασκηνωτές μεταφέρουν τέτοιου είδους όπλα. Έχοντας μήκος 35 εκατοστών, μεταφέρεται πολύ ευκολότερα εντός σακιδίου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξασφάλιση τροφής ή προστασία.
Εκτός από τους Βραζιλιάνους… εκείνοι τα αγοράζουν για οικιακή χρήση.
rossi_4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης