Τελευταία Νέα
Gun Room

Υποπολυβόλο UZI 9mm: το πρώτο όπλο που σχεδιάστηκε στο Ισραήλ

tags :
Υποπολυβόλο UZI 9mm: το πρώτο όπλο που σχεδιάστηκε στο Ισραήλ
Η ηγεσία του Ισραήλ αντιλήφθηκε πως χρειαζόταν ένα φθηνό όπλο, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί με βασικό μηχανουργικό εξοπλισμό.
Το κράτος του Ισραήλ σχηματίστηκε στην Παλαιστίνη το 1948 και αμέσως σχεδόν ο στρατός του έπρεπε να υπερασπιστεί τα σύνορα.
Ο εξοπλισμός του αποτελούνταν από μία πανσπερμία λάφυρων του Β’ παγκοσμίου πολέμου αμερικανικής, βρετανικής και γερμανικής προέλευσης.

Άμεση ανάγκη

Η κατάσταση ήταν εφιάλτης για την επιμελητεία και την εκπαίδευση και αποδείχτηκε κατά την πρώτη αραβο-ισραηλινή σύρραξη.
Η ηγεσία αντιλήφθηκε πως χρειαζόταν ένα φθηνό όπλο, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί με βασικό μηχανουργικό εξοπλισμό.
Ο λοχαγός Ουζιέλ “Ούζι” Γκαλ σχεδίασε ένα υποπολυβόλο βασισμένο στο τσεχοσλοβάκικο CZ 25 του Γιάροσλαβ Χόλιτσεκ.
Διέθετε ένα τηλεσκοπικό κλείστρο που περιβάλλει τη θαλάμη και η τοποθέτηση του γεμιστήρα γινόταν μέσα στη χειρολαβή, όπως στα πιστόλια.
Η διάταξη αυτή επιτρέπει στο όπλο ένα βραχύτερο συνολικό μήκος. Σε αντίθεση με το τσέχικο μοντέλο που χρησιμοποιούσε κορμό διαμορφωμένο σε τόρνο, το όπλο του Γκαλ σχηματιζόταν εύκολα από στρατζαριστή και συγκολλημένη λαμαρίνα. Ενισχυτικά “νεύρα” και πίροι συγκρατούσαν τα απάρτια, ενώ η κάνη βιδωνόταν στο εμπρός μέρος.
Αν και τα αρχικά όπλα εξοπλίζονταν με ξιφολόγχη και ένα ξύλινο κοντάκι, σύντομα έγινε υιοθετήθηκε ένα πρακτικότερο, μεταλλικό και αναδιπλούμενο κοντάκιο.
Σε αυτή τη διαμόρφωση, το μήκος μειωνόταν στα 67cm και το βάρος άγγιζε τα 3,5 κιλά.Οι διαστάσεις το κατέστησαν δημοφιλές στους αλεξιπτωτιστές και τα πληρώματα αρμάτων.
Το όπλο εγκρίθηκε για υπηρεσία το 1951 και χρειάστηκαν πέντε περίπου χρόνια για να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες για τις ένοπλες δυνάμεις.
Ήταν το πρώτο εγχώριο όπλο του νεοσύστατου κράτους. Παρά τη σθεναρή άρνηση του σχεδιαστή, που δεν ήθελε το όπλο συνδεθεί με το όνομα του, έμεινε γνωστό ως UZI.
1_67.jpg
Μηχανική συγκρότηση

Με εξαίρεση τις πλαστικές λαβές, το υπολπλυβόλο είναι εξ’ ολοκλήρου ατσάλινο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στην καταπόνηση και τις πτώσεις.
Όπως όλα τα παρόμοια όπλα της εποχής του το UZI πυροβολεί από “ανοικτό κλείστρο”.
Μετά από κάθε βολή, το κλείστρο αγκιστρώνεται στο πίσω μέρος του κορμού και το επανατατικό ελατήριο παραμένει συμπιεσμένο.
Με την πίεση της σκανδάλης ταξιδεύει εμπρός και παρασύρει το πρώτο φυσίγγιο από το γεμιστήρα.
Το ωθεί στη θαλάμη και ο επικρουστήρας πυροδοτεί το καψύλιο τη στιγμή που η τηλεσκοπική κεφαλή τη σφραγίζει.
Αν ο, επιλογέας βολής είναι τοποθετημένος στη θέση “Ριπή”, ο κύκλος θα επαναλαμβάνεται για όσο το δάκτυλο του χειριστή παραμένει στη σκανδάλη.
Στο αρχικό μοντέλο, η ταχυβολία είναι περίπου 600 βλήματα/λεπτό βοηθώντας στον έλεγχο.
Ο επιλογέας βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κορμού και λειτουργεί και σαν ασφάλεια.
Μία πρόσθετη “ασφάλεια λαβής” (παρόμοια με του πιστολιού Colt 1911) αποτρέπει την πυροδότηση αν ο χειριστής δεν έχει την παλάμη του γύρω από τη λαβή.
Ο μοχλός όπλισης βρίσκεται στο πάνω μέρος του κορμού, ανάμεσα στα προστατευμένα στόχαστρα του όπλου.
Το πίσω περιλαμβάνει ένα πτυσσόμενο κλισιοσκόπιο που ρυθμίζεται για βολές στα 100 ή 200 μέτρα.
Πρακτικά το βεληνεκές για μονές βολές περιορίζεται στα 100-120 και για ριπές όχι μακρύτερα από τα 50 μέτρα.
Στις μάχες εντός κατοικημένων περιοχών και τα στενά ορύγματα που το χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί, αυτό δεν υπήρξε κύριο μειονέκτημα.
Με την προσθήκη εξωτερικού σιγαστήρα, μετατρεπόταν σε ιδανικό όπλο για ειδικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στη νότια Αμερική και την Ασία.
Η απλότητα και η ευκολία συντήρησης το έκαναν αγαπητό στους στρατιώτες, παρά το μικρό βεληνεκές και τη μέτρια ακρίβεια.
Το στρατιωτικό μοντέλο τροφοδοτεί πυρομαχικά 9Χ19mm Luger από γεμιστήρες χωρητικότητας 25 και 32 φυσιγγίων. Αργότερα φτιάχτηκαν εκδόσεις σε άλλα διαμετρήματα όπως .45 ACP και το .41 ΑΕ που προωθούσε η Israeli Military Industries στη δεκαετία του 1990.
3_88.jpg
Εξαγωγικό προϊόν και εμβληματική εικόνα

Δεν είναι υπερβολή να θεωρήσει κανείς ότι το Uzi έβαλε τους Ισραηλινούς στο χάρτη της διεθνούς βιομηχανίας όπλων.
Η βελγική FN πήρε τα δικαιώματα κατασκευής για την Ευρώπη και το προώθησε σε δεκάδες χώρες.
Στην Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο σύγχρονο όπλο που απέκτησαν οι ειδικές μονάδες στην Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.
Υπολογίζεται πως έχουν κατασκευαστεί πάνω από 8.000.000 αντίγραφα, καθιστώντας το ένα από τα δημοφιλέστερα όπλα του είδους του.
Αν και ο ισραηλινός στρατός το αντικατέστησε με ισχυρότερες αραβίδες (Galil SAR και Colt M4) από τις αρχές του 1990, η φήμη του έμεινε ισχυρή και ημιαυτόματες εκδόσεις του συνέχισαν να διατίθενται για την πολιτική αγορά.
Αποθανατίστηκε μέσα από ταινίες του Τσακ Νόρις και άλλων κινηματογραφικών ηρώων και συμπεριλήφθηκε σε στίχους τραγουδιών.
Όμως η πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή του είναι η εικόνα από την απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν.στις 30 Μαρτίου 1981.
Δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα, ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας αποθανατίστηκε να καλύπτει τον πεσμένο πρόεδρο.
Κρατώντας με υποδειγματική ψυχραιμία το δάκτυλο του έξω από τη σκανδάλη του UZI, ελέγχει την περίμετρο για απειλές.
Δεκαετίες μετά το συμβάν, η εικόνα αυτή “διδάσκεται” στους σωματοφύλακες ως παράδειγμα αυτοσυγκράτησης εντός μια χαώδους αποτυχίας!!!
4_77.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης