Τελευταία Νέα
Gun Room

FN Individual Weapon System (IWS). Έφτασε το τέλος του Μ4;

tags :
FN Individual Weapon System (IWS). Έφτασε το τέλος του Μ4;
Τα πειραματικά όπλα αποτελούν μια νέα σχεδίαση που δε σχετίζεται με το Μ4
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φθινοπώρου 2023, οι διοικήσεις ειδικών επιχειρήσεων ΗΠΑ και Καναδά δοκιμάζουν νέα αυτόματα όπλα.
Η USSOCOM και η αντίστοιχη CANSOFCOM, συνεργάζονται από το 2017 στην αναζήτηση ενός νέου “ενδιάμεσου” φυσιγγίου Lightweight Intermediate Caliber Cartridge (LICC), ικανού να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα 5,56Χ45mm, 7,62 NATO και .300BLK.
Την αξιολόγηση εκτελεί η σκοπευτική ομάδα του στρατού των ΗΠΑ (Army Marksmanship Unit) και μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί δύο δοκιμές 55 πρωτοτύπων αραβίδων τύπου IWS της Fabrique National America, θυγατρικής του ομίλου FN.

Εντελώς διαφορετικό

Τα πειραματικά όπλα αποτελούν μια νέα σχεδίαση που δε σχετίζεται με το Μ4 (που η FN επίσης παράγει).
Λειτουργούν δι’ αερίων μέσω πιστονιού μακράς οπισθοδρόμησης. Το σύστημα αυτό παρέχει διαρκώς “περίσσεια” ενέργειας στο μηχανισμό για λειτουργία υπό αντίξοες συνθήκες.
Προορίζονται για λειτουργία με σιγαστήρα χωρίς καμία ρύθμιση από το χειριστή. Σε αντίθεση με το Μ4, η όπλιση του μηχανισμού γίνεται από αμφιδέξιους μοχλούς στα πλευρά του κορμού, οι οποίοι δεν παλινδρομούν με το κλείστρο.
Τα χειριστήρια πυρός είναι επίσης αμφιδέξια και βελτιωμένα με μοχλούς επιλογής που περιλαμβάνουν “ασφάλεια-μονή-ριπή” σε τόξο 45 μοιρών αντί 90 του Μ4.
Το κοντάκιο είναι πτυσσόμενο για χρήση μέσα σε οχήματα και ρυθμιζόμενο ως προς το μήκος.
Ο χειριστής μπορεί να αντιστρέψει το μάνταλο του κοντακίου, ώστε να διπλώνει δεξιά ή αριστερά.
Ο άνω κορμός καλύπτεται από συνεχή ράγα Picatinny για την προσαρμογή διόπτρας και συσκευών θερμικής παρατήρησης. Εκτείνεται γύρω από την κάνη και ενσωματώνει υποδοχές M-LOK.
Έχουν δοκιμαστεί κάνες μήκους 29, 37 και 47cm για ρόλους CQB, αραβίδας και τυφεκίου ακροβολιστή αντίστοιχα.
2_105.jpg
Φυσίγγιο 6.5Χ43mm

Μελετώντας τις αδυναμίες των υφισταμένων όπλων η USSOCOM , εξέδωσε μια απαίτηση για αραβίδες διαμετρήματος .264 ιντσών προς αντικατάσταση των αραβίδων 5.56 και .300BLK. Θα έπρεπε να έχουν συγκρίσιμο μέγεθος με τα Colt M4 και αυξημένη απόδοση.
Η FN παρέδωσε τα πρώτα υποδείγματα το καλοκαίρι του 2019 για αξιολόγηση στο Φόρτ Μπένινγκ.
Τo νέο διαμέτρημα, αναφερόταν αρχικά ως .264 USA .
Σύμφωνα με την FN, ο χαρακτηρισμός άλλαξε σε “International για να τιμήσει τη διεθνή συμμετοχή και χρηματοδότηση από συμμαχικά έθνη”. Ο μετρικός προσδιορισμός είναι 6.5x43mm.
Για τους κάλυκες χρησιμοποιείται ανοξείδωτο ατσάλι σε μια συνθετική σχεδίαση δύο μερών.
Ζυγίζουν 20% λιγότερο σε σχέση με τους μπρούτζινους και αντέχουν υψηλότερη πίεση.
Σύμφωνα με την FN, η κατανόηση της χρήσης ατσαλιού στο συγκεκριμένο τομέα άνοιξε νέους ορίζοντες. Με την απαίτηση το τελικό όπλο να μη ξεπερνά σε βάρος τα 3,7 κιλά, τα IWS προσφέρουν 70% αυξημένη ενέργεια βλήματος επί του στόχου.
Η διασπορά βολών είναι επίσης βελτιωμένη κατά 200% σε σχέση με το Μ4.
Το τίμημα είναι ότι δεν υπάρχει συμβατότητα με τις διαστάσεις των τυποποιημένων γεμιστήρων.
Η τροφοδοσία γίνεται από νέας σχεδίασης γεμιστήρες (κατασκευής Magpul) με διαφορετική εσωτερική γεωμετρία. Χωρούν 25 από τα ισχυρότερα φυσίγγια στον ίδιο περίπου όγκο.
Οι αραβίδες LICC διαφέρουν σε μέγεθος φρεατίου ώστε να τους δέχονται.
Οι σχεδιαστές αποσκοπούν στην περαιτέρω αύξηση της ισχύος, εκμεταλλευόμενοι την αντοχή του ατσάλινου κάλυκα. Θεωρούν πως υπάρχει μεγάλη ανεκμετάλλευτη ικανότητα.
Φαίνεται πως με ήπιες βελτιώσεις είναι εφικτή μια επίδοση άνω των 900 m/sec από αραβίδες και πολυβόλα, φέρνοντας την ισχύ πκοντά στο παλιό 7,62Χ51mm μέσα από ελαφρύτερα όπλα.
3_82.jpg
Προς μια συνολική βελτίωση;

Στην τρίτη φάση αξιολόγησης που θα διεξαχθεί στους προσεχείς μήνες, Αμερικανοί και Καναδοί θα παραλάβουν από 50 αραβίδες LICC, ελαφρά “πολυβόλα εφόδου” FN Evolys και χιλιάδες ενεργά φυσίγγια διαμετρήματος .”264 International”. Αυτό σημαίνει ότι αν κριθούν επιτυχείς, ανοίγουν το δρόμο για την αντικατάσταση των αραβίδων MCX, M4 και ΗΚ16 αλλά και των πολυβόλων Μ249, Μκ48 και Μ240 από δύο μόνο συστήματα.
Το νέο τυφέκιο της FN παρουσιάζει εξαιρετικά λειτουργικά στοιχεία. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το υπερλαφρό πολυβόλο Evolys που δεν έχει αντίστοιχο σε κατηγορία βάρους και ευχρηστία.
4_68.jpg
Το μεγαλύτερο εμπόδιο

Δεν θα είναι άλλο από το γενικό επιτελείο στρατού των ΗΠΑ. Η ιστορία “αυτονόμησης” και αναζήτησης καλύτερων όπλων από τις ειδικές δυνάμεις δεν είναι νέα υπόθεση.
Πριν 20 χρόνια, η AMU και στελέχη της USSOCOM ανέπτυξαν το φυσίγγιο 6,8SPC για να αντικαταστήσουν το 5,56Χ45mm.
Ήταν αποδοτικότερο σε σιγασμένα όπλα και σχυρότερο. Την ίδια περίπου εποχή, πάλι μαζί με την FN σχεδίασαν και δοκίμασαν τα τυφέκια και αραβίδες SCAR (Mk16 και Mk17).
Τα όπλα αυτά ήταν ασυγκρίτως ανώτερα σε απόδοση, ευστοχία και αξιοπιστία από το Colt M4. Μετά από επτά χρόνια ανάπτυξης και την παραλαβή των αρχικών επιχειρησιακών τεμαχίων από τους SEALs και Rangers, το συμβόλαιο ακυρώθηκε.
Με ωμές παρεμβάσεις πολιτικών και ανώτατων αξιωματικών, ένα καλύτερο σύστημα “θάφτηκε” για να μη κινδυνεύσει η κυριαρχία της Colt στις προμήθειες. Η επίσημη αιτιολόγηση τότε ήταν πως “ το SCAR δεν ήταν τόσο αποδοτικότερο από τα υφιστάμενα όπλα, ώστε να δικαιολογεί την πολυτυπία” και πως ήταν ηθικά αδικαιολόγητο “οι καλύτεροι Αμερικανοί στρατιώτες να χρησιμοποιούν ένα τουφέκι ξένης σχεδίασης, του οποίου η επιλογή υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων στρατιωτών στην αξιοπιστία του Colt M4”.
Σήμερα το γενικό επιτελείο έχει επενδύσει ήδη 60 εκατομμύρια στο πρόγραμμα NGSW με ανάδοχο τη Sig.
Προϋπολογίζει 4,5 δις δολλαρίων σε βάθος δεκαετίας για την αγορά τυφεκίων, XM7 πολυβόλων XM250, ηλεκτροοπτικών στοχάστρων XM157 και πυρομαχικών διαμετρήματος 6.8X51mm από την ίδια εταιρεία.
Θα είναι μάλλον απίθανο να αφήσει τη μικροσκοπική κοινότητα των ειδικών δυνάμεων να “ξεφύγει” από τη γενική γραμμή και να δείξει ότι υπάρχουν φθηνότερες και ενδεχομένως, αποτελεσματικότερες λύσεις.

www.bankingnews.gr



.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης