Τελευταία Νέα
Gun Room

Baikal MP-94 δύο κάνες και δύο ρόλοι σε ένα όπλο

tags :
Baikal MP-94 δύο κάνες και δύο ρόλοι σε ένα όπλο
Πολλοί θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν αξία πάνω από το χρηματικό τους κόστος
Τα αλληλεπίθετα δίκανα της ρωσικής Baikal έχουν κερδίσει τη αξιόπιστων “εργαλείων”.
Πολλοί θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν αξία πάνω από το χρηματικό τους κόστος και δικαίως έχουν το σεβασμό κυνηγών και οπλουργών, παρά την αραφινάριστη και απλοϊκή λειτουργία τους.
Πάνω στο βασικό μηχανισμό του λειόκανου ΜΡ-43, οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ενδιαφέροντα και προσιτά τουφέκια.
Μεταξύ τους και το “συνδυαστικό όπλο” (από το “Combination Gun) MP-94.
2_103.jpg
Ασυμμετρία στις κάνες

Η διαφορά του από τα υπόλοιπα τουφέκια της εταιρείας είναι ότι… πάσχει από διπολισμό.
Με την πρώτη ματιά δείχνει ως ένα δίκανο cal. 12 κάνες μήκους 60cm. Προσεκτικότερη εξέταση θα εντοπίσει την έλλειψη ρίγας στη ράχη της κάνης. Αντί αυτής, ένα κλισιοσκόπιο και μία ακίδα στην άνω κάνη, μαρτυρούν ότι πρόκειται για όπλο προορισμένο να βάλλει μονόβολα. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται από την ύπαρξη βιδωτών τσοκ στο άκροστόμιο που επιβεβαιώνουν ότι η κάνη είναι λεία. Και τότε το βλέμμα αναπόφευκτα πέφτει στην κάτω κάνη και έρχεται το χάος! Με εμφανώς μικρότερη διάμετρο και με ξεκάθαρες τις απολήξεις των ραβδώσεων, σίγουρα διαφέρει από την άλλη.
Τι είδους μπέρδεμα είναι αυτό;
Το μυστήριο λύνεται μόλις ανοιχτεί το κλειδί στην κορυφή του μηχανισμού, ακριβώς μπροστά από τη μηχανική ασφάλεια που απομονώνει τις διπλές σκανδάλες.
Η πάνω θαλάμη είναι φτιαγμένη για φυσίγγια cal. 12/76mm. Ακριβώς από κάτω υπάρχει μια που δέχεται το ραβδωτό πυρομαχικό .308 Winchester.
Οι δύο διαφορετικές κάνες πυροδοτούνται από ξεχωριστές μηχανικές σκανδάλες, συμβάλωντας στην αυξημένη αξιοπιστία και απλότητα.
Για τον ίδιο λόγο δε θα βρεί κανείς αυτόματους εξολκείς στα ΜΡ-94. Ένας απλός εξωστήρας με τη μορφή ογκώδους, ατσάλινου ελάσματος θα ανασηκώσει τους κάλυκες με το “σπάσιμο” του μηχανισμού και ο κυνηγός θα ολοκληρώσει τη διαδικασία με τα ακροδάκτυλα του.
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές πχ. με συνδυασμό cal. 12 πάνω και 30-06 Springfield, 7,62Χ39mm, ή .223 Remington για την κάτω κάνη. Μια ακόμη σπανιότερη (στη δυτική αγορά ) συνδυάζει cal.20 με το ρωσικό 7,62Χ39mm. Για τους λάτρεις των μικρών διαμετρημάτων έχει φτιαχτεί και ένας συνδυασμός cal.36 με .22, αλλά διαφέρει αρκετά ως προς τη μηχανική συγκρότηση.
3_80.jpg
“Σπαρτιάτικο”

Οτιδήποτε μη απαραίτητο, απλά λείπει. Οι μόνες “πολυτέλειες” είναι το χάραγμα στις “ψάθες” των ξύλινων μερών και το μαύρο λαστιχένιο πέλμα. Αντικατέστησε το παλαιότερο από σκληρό πλαστικό, βελτιώνοντας τη συμπεριφορά του κοντακίου.
Ένα σετ αορτηριούχοι στηρίζουν το όπλο για κρέμασμα στον ώμο. Στα σημαντικά θέματα, το ρωσικό όπλο διαπρέπει.
Η βασική σχεδίαση (όπως σε όλα τα σύγχρονα σούπερ ποζέ της Baikal) είναι εμπνευσμένη από το Brownning.
Ακολουθεί το ίδιο κλείδωμα και παρόμοιας σχεδίασης μηχανισμό.
Βέβαια έχουν γίνει “θυσίες” στο εσωτερικό ταίριασμα των απαρτίων και στο φινίρισμα ξύλου και μετάλλου, αλλά τα βασικά στοιχεία είναι παρόντα, λειτουργικά και ποιοτικά. Η τελική αίσθηση είναι λίγο “ακατέργαστη”, όμως “τίμια”.
Tα στόχαστρα είναι ένας συμβιβασμός πρακτικότητας. Αρκετά ευδιάκριτα για να στείλουν μια βολίδα με ακρίβεια στο θήραμα απο τη ραβδωτή κάνη.
Ταυτόχρονα, είναι μικρότερα από το ιδανικό μέγεθος για να μην εμποδίζουν το οπτικό πεδίο όταν χρησιμοποιείται η λεία με σκάγια. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, τα σκόπευτρα είναι ρυθμισμένα για την τροχιά της κάτω κάνης στα 100 μέτρα.
Μια ράγα πλάτους 11mm στην πάνω θαλάμη επιτρέπει τη χρήση διόπτρας. Βέβαια, το δίκανο δεν είναι η ενδεδειγμένη πλατφόρμα μεγάλων αποστάσεων καθώς η σύνδεση των κανών και τα κλειδιά του ξυστούν επηρεάζουν αρνητικά την ακρίβεια. Με την τοποθέτηση όμως μιας διόπτρας χαμηλής μεγέθυνσης, το Baikal θα καρπωθεί με άνεση τα ελαφοειδή εντός 200 μέτρων.
4_66.jpg

Πολυεργαλείο επιβίωσης

Η όλη φιλοσοφία γύρω από αυτό το δίκανο είναι η απλότητα και η πολυχρηστικότητα. Τοποθετώντας δύο κάνες διαφορετικού είδους, ο κατασκευαστής προσφέρει ένα όπλο που μπορεί να καλύψει κάθε πιθανό θήραμα. Ο συνδυασμός λειόκανου (κατεξοχήν για πτερωτό θήραμα) και ραβδωτού (για οπληφόρα ή αρπακτικά) σημαίνει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία. Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που πριν από δύο αιώνες διαμόρφωσαν αυτή την πρακτική και οι Ρώσοι ακολουθούν κατά πόδας. Το φυσικό περιβάλλον τους το επιβάλλει.
Στις αχανείς εκτάσεις της στέππας ή τα βόρεια δάση, το κυνήγι μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα: από ελάφια μέχρι λαγούς και από χήνες μέχρι αρκούδες. Για ανθρώπους που ακόμη και σήμερα διαβιούν σε αυτά τα μέρη, η θήρα δεν είναι σπορ. Αποτελεί ακρογωνιαία λίθο της επιβίωσης.
Με περιορισμένες δυνατότητες επισκευής και υποστήριξης το όπλο θα πρέπει να είναι ανθεκτικό, εύκολο να μεταφερθεί και τα πυρομαχικά του άμεσα διαθέσιμα.
Το ΜΡ-94 είναι ουσιαστικά δύο τουφέκια τοποθετημένα σε κοινό κοντάκι, αφού η κάθε κάνη έχει το δικό της πυροδοτικό μηχανισμό με ξεχωριστή σφύρα, σχατηρία και σκανδάλη. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ακόμη και υπό τις χειρότερες συνθήκες, ο κυνηγός θα έχει έστω και μία βολή ακόμη και σε περίπτωση που ένας από τους δύο αποτύχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης