Τελευταία Νέα
Gun Room

Freedom Arms Model 83 η ιδέα του κυνηγετικού περιστρόφου

Freedom Arms Model 83 η ιδέα του κυνηγετικού περιστρόφου
Οι πρωτοποριακές ιδέες του Dick Casull
Ο Richard J. Casull, γνωστός ως “Ντικ Καζούλ” γεννήθηκε το 1931 στη Γιούτα των ΗΠΑ.
Μέχρι το θάνατο του το 2018 είχε επηρεάσει την ιδέα του κυνηγετικού περιστρόφου όσο κανείς άλλος.

Κατείχε πάνω από 25 ευρασιτεχνίες, σχεδίασε πολυβόλα για στρατούς και ένα πειραματικό τυφέκιο που εκτόξευε βλήματα χωρίς κάλυκα με ταχύτητα 3.000 μέτρων/δευτερόλεπτο.
Ο οπλουργός, συγγραφέας και εφευρέτης φυσιγγίων Peter Ackley, μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της οπλοτεχνίας του 20ου αιώνα, υπήρξε μέντορας και εργοδότης του Casull. Τον χαρακτήρισε το σπουδαιότερο σχεδιαστή και οπλουργό μετά τον Browning.

Βαλλιστική έρευνα

Ο Casull είχε μια άσβεστη δίψα να μάθει και να ερευνήσει τα όρια της μεταλλουργίας όπλων. Στα μέσα του 1950 άρχισε να πειραματίζεται με περίστροφα Colt SAA 1873 διαμετρήματος .45.
Οραματιζόταν να σπρώξει τις βολίδες σε διπλάσια από την καθιερωμένη ταχύτητα για να φτιάξει ένα κυνηγετικό περίστροφο ικανό για μεγάλα θηράματα όπως η άλκη και ο βίσωνας.
Σύντομα ανακάλυψε πως οι υπάρχουσες πυρίτιδες δεν παρήγαγαν αρκετή ενέργεια και ξεκίνησε ένα επικίνδυνο πείραμα: αναμίγνυε φόρμουλες διαφορετικών συστάσεων για να πετύχει προοδευτική καύση και αυξημένη ισχύ. Αναγκάστηκε να τροποποιήσει τους κάλυκες του .45 Colt για να δέχονται καψύλια τυφεκίων, ώστε να έχει περισσότερη διαθέσιμη φλόγα έναυσης.
Το επόμενο πρόβλημα ήταν η αντοχή του Colt 1873, το οποίο απλά δεν είχε φτιαχτεί για να διαχειρίζεται τόση ισχύ. Μετά από αρκετά “ανατιναγμένα” περίστροφα ο Casull κατασκεύασε στον τόρνο ένα δικής του έμπνευσης βυκίο (μύλο) με πέντε θαλάμες και ισχυρότερα τοιχώματα. Αυτό τον βοήθησε να πετύχει το σκοπό του.
Με το ενισχυμένο βυκίο ως βάση, άρχισε να συναρμολογεί πειραματικά περίστροφα πάνω σε σκελετούς από Ruger “Super Blackhawk”. Τα Ruger είναι αντίγραφα του Colt 1873 με ενισχυμένους κορμούς που αντέχουν γομώσεις .44 Magnum. Εκείνος όμως ήθελε να ξεπεράσει και αυτό το όριο.
2_97.jpg
Το διαμέτρημα .454

Το 1959 μαζί με τους Duane Marsh (Ντουέην Μαρς) και Jack Fullmer (Τζακ Φούλμερ) παρουσίασαν το φυσίγγιο .454 Casull. Βασιζόταν σε ένα δομικά ενισχυμένο κάλυκα από ,45 Colt.
Όπως είχε συμβεί και παλιότερα με τα ,44 Special και .44 Magnum, το μήκος του είχε αυξηθεί κατά 2,6mm, αποκλείοντας την πιθανότητα τυχαίας χρήσης του στα “εύθραυστα” περίστροφα .45 Colt.
Το νέο διαμέτρημα ξεπερνούσε το .44 Magnum κατά σχεδόν ογδόντα τοίς εκατό, σπρώχνοντας βολίδες μεγαλύτερου βάρους σε ταχύτητες κοντά στα 580 μέτρα/sec. Τέτοια ισχύς συνήθως βγαίνει από ραβδωτά τουφέκια, όχι όπλα χειρός. Πριν 65 χρόνια θεωρήθηκε “κοσμογονία”.
3_76.jpg
Η Freedom Arms

Το επόμενο λογικό βήμα ήταν η εξ’ ολοκλήρου κατασκευή ενός όπλου ικανού να τιθασσεύσει αυτή τη δύναμη χωρίς φθορά. Το 1983 η εταιρεία που οι Casull και Baker ίδρυσαν από κοινού στην ομώνυμη πόλη του Γουαϊόμινγκ άρχισε να παραδίδει τα πρώτα Model 83 σε .454 Casull.
Πρόκειται για σχεδόν χειροποίητα περίστροφα που ακολουθούν τη γενική διαμόρφωση του Colt SAA, αλλά με διαφορετικά μέταλλα και ενισχυμένες διαστάσεις σε κρίσιμα σημεία.
Ο σκελετοί κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι υψηλής αντοχής και τα πεντάσφαιρα βυκία έχουν μεγαλύτερο από το σύνηθες πάχος, ώστε να περικλείουν την πίεση που αγγίζει τα 65.000 CUP (σχεδόν πενταπλάσια από εκείνη του αρχικού .45 Colt).
Απαιτούνται τρομερά χαμηλές ανοχές και η Freedom Arms ανέπτυξε τεχνικές επεξεργασίας των μετάλλων που εγγυόνται τέλεια ευθυγράμμιση βυκίου-κάνης και μεγάλη ακρίβεια.
Οι κάνες κυμαίνονται μεταξύ 10 και 25cm και έρχονται με κλασσικό στρογγυλό ή οκτάγωνο προφίλ.
Όλα τα μικρά ανταλλακτικά και ελατήρια φτιάχνονται από εργαλειοχάλυβα και “βάφονται” για τον απαιτούμενο συνδυασμό σκλήρυνσης και ελαστικότητας.
Υπάρχουν μοντέλα για σκοποβολή μεγάλων αποστάσεων (150-300 μέτρα) και τα σκοπευτικά είναι ρυθμιζόμενα για να καλύπτουν τη μεγάλη γκάμα γομώσεων και αποστάσεων. Τα περίστροφα Model 83 κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά κατά παραγγελία και με πολλές επιλογές και λεπτομέρειες, ώστε καθένα να είναι λίγο διαφορετικό. Εκτός από το αρχικό .454 Casull, προσφέρονται σε .44 Magnum και στο θηριώδες 475 Linebaugh.
Λόγω του μηχανισμού η αντικατάσταση βυκίου είναι εύκολη διαδικασία και τα σετ ενός περιστρόφου με δύο ή τρείς εναλλακτικούς “μύλους” (σε .45 ACP, .45 Colt και .454) είναι μια δημοφιλής οψιόν που επιτρέπει τη χρήση πολλαπλών διαμετρημάτων από την ίδια κάνη.
Οι τιμές ξεκινούν από τα 3.000 περίπου δολλάρια και … το όριο είναι θέμα επιλογής!
4_61.jpg
Μια διαφορετική κλάση

Τα μεγάλα πεντάσφαιρα έχουν χρησιμοποιηθεί για να θηρεύσουν τρόπαια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από το Βόρειο Πόλο ως την αφρικανική σαβάνα.
Εμπνέουν σεβασμό γιατί η ακρίβεια και η ισχύς τους είναι αντίστοιχη τυφεκίων.
Σίγουρα δεν είναι για το “νεοφώτιστο” κυνηγό και οι επιδόσεις έρχονται με αντίτιμο την ισχυρή ανάκρουση. Όμως στα κατάλληλα χέρια είναι ικανά να καταβάλλουν οτιδήποτε πατά στη Γη, περιλαμβανομένων των παχύδερμων ή των μεγάλων αιλουροειδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης