Τελευταία Νέα
Gun Room

Brugger & Thommet APC 9 - Lego Land

Brugger & Thommet APC 9 - Lego Land
Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι κοντακίων και ένας αντάπτορας που επιτρέπει τη συμβατότητα με οποιοδήποτε κοντάκιο από Colt M4
Η ανήσυχη και πάντα πρωτοποριακή Brugger & Thommet παρουσίασε ένα νέο σχέδιο.
Τα υποπολυβόλα, επωμιζόμενα ελαφρά τυφέκια που εκτελούν ριπές και βάλλουν φυσίγγια πιστολιού, ήταν πολύ δημοφιλή κατά τον 20ο αιώνα. Εκτοπίστηκαν από τις αυτόματες αραβίδες (πχ, HK416 και Sig MCX) οι οποίες χρησιμοποιούν ισχυρότερα πυρομαχικά 5,56 ΝΑΤΟ.

Όπλο – πάζλ

Χαρακτηριστικό του νέου όπλου είναι η “πολυμορφικότητα”.
Το βασικό τμήμα του APC 9 είναι ο άνω κορμός με το κλείστρο και την κάνη. Πάνω τους “χτίζονται” εκατοντάδες πραγματικά παραλλαγές που περιλαμβάνουν πολυμερικούς κάτω κορμού δύο μεγεθών (εκδόσεις Pro ή Κ). Αυτοί με τη σειρά τους χωρίζονται σε τρείς υπό- εκδόσεις, που δέχονται γεμιστήρες υποπολυβόλου της Β&Τ, ή συμβατoύς με πιστόλια Glock 17/19 ή Sig M17. Σε καθένα από αυτά τα συγκροτήματα αναλογεί μια γκάμα από χειρολαβές, ράγες ανάρτησης σκοπεύτρων, σιγαστήρες και φλογοκρύπτες.
Πολλαπλές αναμονές M LOK επιτρέπουν την ανάρτηση παρελκομένων.
Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι κοντακίων και ένας αντάπτορας που επιτρέπει τη συμβατότητα με οποιοδήποτε κοντάκιο από Colt M4.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια “μπουτίκ” εξειδικευμένων απάρτιων που μπορούν να συνδυάζονται, να αποσυναρμολογούνται και να εναλλάσονται ώστε να καλύπτουν διαφορετικές αποστολές, ανάγκες και ρόλους.
Παρά την ύπαρξη πολλαπλών ραγών ανάρτησης, ο πλαστικός κορμός κρατά το κενό βάρος στα 2,5 κιλά. Πολυμερικοί είναι και οι διαφανείς γεμιστήρες χωρητικότητας 15, 20, 25 και 30 φυσιγγίων που διαφέρουν μεταξύ τους σε μήκος.
bt.JPG
Μηχανισμός

Το APC 9είναι ένα πολύ συμπαγές αυτόματο όπλο που λείτουργεί με το σύνηθες για υποπολυβόλο σύστημα της απλής οπισθοδρόμησης. Το βάρος του κλείστρου και η δύναμη του επανατατικού ελατηρίου είναι οι μόνες δυνάμεις που κρατούν το μηχανισμό κλειδωμένο κατά την πυροδότηση. Με εξαίρεση το ΜΡ5, τα περισσότερα δημοφιλή υποπολυβόλα διεθνώς ( MP40, Uzi, Mac- 10) βασίζονται στην ίδια δοκιμασμένη αρχή. Η διαφορά από τα
παλαιότερα αυτά σχέδια είναι ότι το APC πυροδοτεί από κλειστό κλείστρο. Η απελευθέρωση της σχαστηρίας γίνεται όταν το κλείστρο είναι ήδη σφηνωμένο πάνω στη θαλάμη. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη αίσθηση της σκανδάλης και λιγότερους κραδασμούς κατά τη βολή, με αποτέλεσμα μειωμένη διασπορά των βολών.
Η απλότητα οδηγεί σε λιγότερα απάρτια, άρα σε ελαφρά και ανθεκτικά όπλα. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτεί κλείστρο μεγάλης μάζας, που παρουσιάζει μεγαλύτερο λάκτισμα όταν τερματίζει τη διαδρομή του.
Η Β&Τ το αντιμετωπίζει αυτή την παρενέργεια με ένα χαλινωτήριο απορρόφησης κραδασμών.
Συνδυάζει υδραυλικό πιστόνι και ελατήριο. Με την πυροδότηση, το κλείστρο οπισθοχωρεί και συμπιέζει το επανατατικό ελατήριο, το οποίο μειώνει την ταχύτητα επιστροφής. Στο τέλος της διαδρομής λίγα μιλισεκόντ αργότερα, το χαλινωτήριο αναλαμβάνει να σταματήσει τη μετακινούμενη μάζα και το επανατατικό ξανασπρώχνει το κλείστρο εμπρός, ώστε να παρασύρει ένα νέο φυσίγγιο και να το κλειδώσει στη θαλάμη.
bt2.JPG
Εργονομία και μέγεθος

Όλα τα χειριστήρια είναι αμφιδέξια, που σημαίνει ότι υπάρχει από ένας μοχλός αγκίστρωσης του κλείστρου και ένα κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα σε κάθε πλευρά του όπλου. Οι θέσεις των χειριστηρίων είναι επηρεασμένες από το Μ16/Μ4. Το όπλο πολύ συμπαγές. Tο αποτύπωμα του APC9k με κλειστό κοντάκιο είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από μια σελίδα χαρτιού Α4.
Ακόμη και αναπτυγμένο στην μακρύτερη από τις 4 θέσεις, έχει μήκος 52 εκατοστά. Ένα μοναδικό στοιχείο του είναι πως οι μοχλοί όπλισης είναι πτυσσόμενοι και δεν εξέχουν από τα πλάγια του κορμού. Λόγω κοντακίου λοιπόν και σχεδίασης, το όπλο αυτό παρουσιάζει λεπτό και αποκρύψιμο προφίλ για τις ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν αξιωματούχους και επιβάλλεται να έχουν διακριτική παρουσία.
Πολλαπλές θέσεις για αορτηριούχους επιτρέπουν την ανάρτηση στο σώμα του χειριστή. Ουσιαστικά, όλο το όπλο έχει μελετηθεί για διακριτική μεταφορά από σωματοφύλακες.
Mε το κατάλληλο κάτω κορμό (με υποδοχές τύπου Glock ή Sig), o χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί κοινούς γεμιστήρες με το πιστόλι του, απλοποιώντας την διαδικασία υποστήριξης των πυρών.
bt3.JPG
Αναγκαίος “αναχρονισμός”

Η ύπαρξη νέων υποπολυβόλων στον 21ο αιώνα είναι αποτέλεσμα εξειδικευμένων αναγκών. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, πχ. για χρήση σε κλειστούς χώρους, μέσα και γύρω από οχήματα ή σε αποστολές προστασίας αξιωματούχων (Personal Security Detail), η μεγάλη ισχύς, διάτρηση και διάσειση που προκαλούν οι αραβίδες αποτελούν πρόβλημα. Αντίθετα, η επιλογή του διαμετρήματος 9mm Para μειώνει το ίχνος (λάμψη και θόρυβος) και περιορίζει τον κίνδυνο από εξοστρακισμούς και θραύσματα βολίδων. Έχοντας χαμηλό βάρος και ανάκρουση, ειδικά σε συνδυασμό με σιγαστήρα είναι ικανό για βολές μέχρι τα 100 μέτρα. Η ικανότητα ριπών και η βελτιωμένη ευστοχία σε σχέση με τα πιστόλια δίνουν αποφασιστικό πλεονέκτημα σε μικρές ομάδες που ενδεχομένως να προστατεύουν στόχους υψηλής αξίας και να εμπλακούν εντός κτηρίων και σε πολύ μικρές αποστάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης