Τελευταία Νέα
Gun Room

Francolin Arms XR410 - Ασυνήθιστο

Francolin Arms XR410 - Ασυνήθιστο
Το Francolin XR410 είναι ένα λειόκανο τυφέκιο διαμετρήματος cal.36 magnum
Η Francolin Arms είναι μια από τις δεκάδες μικρές βιομηχανίες όπλων που ξεπηδούν από την επιχειρηματικότητα της γειτονικής Τουρκίας. Έχοντας προσωπικό μόλις 70 ατόμων και χωρίς να αναζητούν πελατεία στο “Δημόσιο”, έχουν καταφέρει σε 25 χρόνια να είναι μια υγιής εξαγωγική εταιρεία. Απο τη βάση τους στο Ικόνιο (Κόνια λέγεται πλέον), εξάγουν απλά και οικονομικά κυνηγετικά και σκοπευτικά όπλα σε μέρη όπως η Γερμανία, η Ουκρανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, και η Ρωσία. Συμμετέχουν σε εκθέσεις και έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο εμπόρων και αντιπροσώπουν που στηρίζει τις πωλήσεις τους. Κατασκευάζουν λειόκανα δίκανα και αυτογεμείς ή χειροκίνητες καραμπίνες.
Αυτό όμως που θα μας απασχολήσει σήμερα μπορεί να περιγραφεί μόνο ως: λειόκανο, περίστροφο, τουφέκι.
Ναι οι λέξεις μοιάζει να μη βγάζουν νόημα τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, αλλά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
2_94.jpg
Περιγραφή

Το Francolin XR410 είναι ένα λειόκανο τυφέκιο διαμετρήματος cal.36 magnum (.410 για τους αγγλοσάξωνες). Το ενδιαφέρον είναι ότι μηχανικά πρόκειται για ένα μεγάλο περίστροφο με κοντάκιο και μακριά κάνη. Αντί για σταθερή αποθήκη ή αποσπώμενο γεμιστήρα, ένα βυκίο με πέντε θαλάμες συγκρατεί τα φυσίγγια. Ο μηχανισμός της σκανδάλης είναι “διπλής ενέργειας” δηλαδή το πάτημα της αρχικά περιστρέφει και ευθυγραμμίζει την επόμενη θαλάμη με την κάνη και με την πλήρη πίεση, πυροδοτεί το φυσίγγιο. Η σφύρα όντας εξωτερική, επιτρέπει στο χειριστή να οπλίσει το μηχανισμό ανασηκώνοντας τη. Έτσι το βάρος έλξης μειώνεται στα 1,5 κιλά, συμβάλλοντας στην ακρίβεια.
Η τροφοδοσία γίνεται από την αριστερή πλευρά του όπλου. Με την πίεση ενός μοχλού που θυμίζει τα περίστροφα Smith & Wesson, το βυκίο ξεκλειδώνει και αποσύρεται αριστερά. Οι θαλάμες αποκαλύπτονται για γέμιση. Για να αδειάσουν πρέπει να πιεστεί ο εξωστήρας, του οποίου ο άξονας διατρέχει το βυκίο και να υψώσει ταυτόχρονα όλους τους κάλυκες. Λόγω του μήκους του φυσιγγίου, η διαδρομή του εξωστήρα δεν τους απορρίπτει, αλλά θα πρέπει να εξαχθούν ένας προς ένας με το χέρι. Αυτό καθιστά την απογέμιση αργή διαδικασία σε σχέση με τα συνηθισμένα επαναληπτικά ή αυτογεμή.
Η τοποθέτηση της αποθήκης στο κέντρο με τη μορφή βυκίου και το μικρό διαμέτρημα, δίνουν την ευκαιρία για πολύ λεπτές διαστάσεις. Ο ξυστός και το κοντάκι έχουν μικρότερη διατομή από τα περισσότερα αντίστοιχα κυνηγετικά και το κέντρο βάρους βρίσκεται ανάμεσα στα χέρια του κυνηγού. Τα ξύλινα μέρη είναι φτιαγμένα από σκούρα τούρκικη καρυδιά με καλόγουστη απόληξη σνάμπελ στο άκρο της πάπιας και ελαφρά κύρτωση τύπου “ράχη χοίρου” στο μάγουλο του κοντακιού. Αυτές οι αισθητικές λεπτομέρειες δείχνουν τη φροντίδα και σκέψη που μπήκε στη δημιουργία του όπλου και δημιουργούν μια κλασσική εικόνα.
Από ποικιλία κανών υπάρχουν δύο επιλογές. Το μοντέλο Hunting φέρει κάνες μήκους 66cm ή 71cm με αεριζόμενη ρίγα. Το μοντέλο Slug έρχεται σε 50, 55 ή 60cm με σκόπευτρα ραβδωτού τύπου (μια ακίδα εμπρός και ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο τύπου κλίμακας). Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει στένωση (τσοκ) στο στόμιο της κάνης. Σε συνδυασμό με το μικρό φορτίο σκαγιών του cal. 36, αυτό σημαίνει ότι το δραστικό βεληνεκές περιορίζεται εντός 20 μέτρων για αποτελεσματική βολή σε πτερωτά θηράματα.
Το βάρος του XR410 δε ξεπερνά τα 3 κιλά, καθιστώντας το άνετο για μεταφορά σε κυνηγετικές εξορμήσεις. Για χώρες που έχουν περιορισμούς (όπως η Ελλάδα) για τη χωρητικότητα των όπλων θήρας, η Francolin διαθέτει μειωτήρες που φράζουν τις θαλάμες, αφήνοντας χωρητικότητα 3 φυσιγγίων.
3_75.jpg
Όμορφο και κλασσικό, αλλά...

Παρότι ασυνήθιστο στις μέρες μας, το “περίστροφο-τυφέκιο”δεν είναι μια νέα ιδέα. Μεταξύ 1855 και 1870 οι Colt και Remington είχε κατασκευάσει παρόμοια όπλα και τα προωθούσαν στο στρατό ως ένα “πρώιμο” επαναληπτικό. Εκείνη την εποχή πριν την επικράτηση του φυσιγγίου με κάλυκα, οι θαλάμες θα έπρεπε να γεμίζονται μία προς μία με μαύρη πυρίτιδα και σφαιρικές βολίδες. Η διαδικασία ήταν πολύπλοκη για να επιτευχθεί σε συνθήκες μάχης, οπότε δε βρήκε ανταπόκριση. Αργότερα, η Colt παρουσίασε εκδόσεις του περιστρόφου 1873 με κοντάκιο και μακριά κάνη, ως οιωνεί αραβίδες. Χρησιμοποιώντας τα ίδια φυσίγγια με τα όπλα χειρός της εποχής έδιναν λίγο μεγαλύτερο βεληνεκές και ευστοχία. Στη σύγχρονη εποχή, το ρωσικό MTs-255 απέτυχε να προσελκύσει πωλήσεις και δεν παράγεται πλέον.

Είναι χρήσιμο;

Ο συνδυασμός του φυσιγγίου cal. 36 με μηχανισμό περιστρόφου σίγουρα έχει περιορισμούς. Αντικειμενικά, το όπλο είναι βαρύτερο από ένα αντίστοιχο μονόκανο ή και πλάγιο δίκανο στο ίδιο διαμέτρημα. Η σκανδάλη διπλής ενέργειας (που ουσιαστικά κινεί το μηχανισμό) πάντα θα υπολείπεται της ελαφριάς έλξης σε ένα καλοφτιαγμένο, αμιγώς κυνηγετικό τουφέκι. Εκτός κι αν ο χρήστης οπλίζει χειροκίνητα τη σφύρα του XR410 σε κάθε βολή.
Η άλλη ένσταση που έχουμε αφορά την ανυπαρξία τσοκ στην κάνη. Είναι ορθή για τη χρήση με βλήματα (μονόβολα). Αλλά για το μοντέλο Hunting με τη ρίγα, μια αναβάθμιση με εσωτερικά, βιδωτά τσοκ θα ήταν απαραίτητη. Θα ωφελήσει τη χρηστικότητα του όπλου που περιορίζεται ούτως ή άλλως από το μικρό διαμέτρημα.
Οι άνθρωποι της Francolin φαίνεται ότι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει αυτή την αδυναμία του XR410. Διότι στη φετεινή έκθεση IWA Outdoor 2023 παρουσίασαν το πρωτότυπο ενός παρόμοιου όπλου σε διαμέτρημα cal. 20. Εκεί τα πράγματα ίσως γίνουν ενδιαφέροντα.
4_60.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης