Gun Room

Το τουφέκι ακροβολιστή της Wagner Group Mts-566 (.308 Winchester)

tags :
Το τουφέκι ακροβολιστή της Wagner Group Mts-566 (.308 Winchester)
Στις μάχες που διεξάγωνται κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης Ρώσων και Ουκρανών, κυριαρχούν η χρήση έμμεσων πυρών και βολών ακριβείας.
Οι δύο πλευρές, παρά την εκπαίδευση που λαμβάνει η ουκρανική πλευρά από το ΝΑΤΟ, στην ουσία χρησιμοποιούν το δόγμα που ανέπτυξε ο σοβιετικός στρατός με την εκτεταμένη χρήση ακροβολιστών ενταγμένων στις ομάδες μάχης.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Οι πολεμιστές της ιδιωτικής Wagner, εξοπλίζονται με το ασυνήθιστο ΜΤs-566 στο δυτικό διαμέτρημα 7,62Χ51mm NATO. Το φυσίγγιο αυτό αποτελεί το στάνταρ πυρομαχικό του δυτικού συνασπισμού από το 1958 και χρησιμοποιείται ευρύτατα σε πολυβόλα και όπλα ελεύθερου σκοπευτή.
Το πολιτικό παράγωγο του, γνωστό ως .308 Winchester είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ αθλητών και κυνηγών. Όμως ποτέ δεν αποτέλεσε εξοπλισμό των Ρώσων. Οι τακτικές δυνάμεις της Ρωσίας χρησιμοποιούν τυποποιημένα όπλα ακροβολιστών όπως το SVDS (7,62X54mmR).
Φαίνεται πως αποκτήθηκε από τη Wagner μέσω της πολιτικής αγοράς, καθώς χαρακτηρίζεται ως κυνηγετικό όπλο από τη ρωσική νομοθεσία. Αποτελεί εκδοχή του πρωτότυπου Οτs-129 που το σχεδιαστικό γραφείο TsKIB SOO (Κεντρικό Σχεδιαστήριο Αγωνιστικών και Κυνηγετικών Όπλων) της Τούλα, υπέβαλλε ως υποψηφιότητα για το επόμενο όπλο ακροβολιστή του ρωσικού στρατού το 2018.
g2_32.JPG

Πολυμορφική σχεδίαση

Το τουφέκι είναι ημιαυτόματο και λειτουργεί με πιστόνι βραχείας οπισθοδρόμησης (ανάλογο πχ. του FN Fal). Το κλείστρο κλειδώνει στο παρέκταμα της μέσω περιστροφικής κεφαλής με έξι κλειδιά, εξασφαλίζοντας ακριβέστερη
επιστροφή στην ίδια θέση. Το μήκος της κάνης είναι 60 εκατοστά και στηρίζεται στον κορμό πάνω σε ενισχυτικές ράγες. Δύο σειρές βίδες ασφαλίζουν το σύνολο πάνω στον κορμό, επιτρέποντας αφαίρεση και αλλαγή της κάνης σε επίπεδο χειριστή.
Η πρόβλεψη για αντικατάσταση της κάνης επιτρέπει την αλλαγή διαμετρημάτων που βασίζονται σε παρόμοιες διαστάσεις κάλυκα (πχ. .243Winchester, 6.5 Creedmoor, 7mm-08), αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί
κάτι τέτοιο. Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται διασπορά 1 ΜΟΑ (2,5cm στα 100 μέτρα) με επιλεγμένα πυρομαχικά, αλλά ρεαλιστικότερες αναφορές το τοποθετούν στο
αξιοπρεπέστατο 1,5 ΜΟΑ που είναι ανάλογο παρόμοιων όπλων ακροβολιστή από τη Δύση.

g3_26.JPG
Συμβατό με δυτικά πρότυπα

Ο κορμός κατασκευάζεται από μασίφ ντουραλουμίνιο που κρατά το βάρος στα 4,6 κιλά παρά τη μακρυά κάνη. Το επάνω μέρος του καλύπτεται από μια αδιάκοπη ράγα Mil-1913 (νατοϊκού τύπου) για την ανάρτηση ηλεκτροοπτικών συσκευών, λέηζερ ή διόπτρας. Ανάλογες ράγες καλύπτουν και περιμετρικά το κάλυμμα της κάνης.
Αν και το τουφέκι προορίζεται για χρήση με ισχυρές διόπτρες μέχρι τα 800 μέτρα, έχει κληρονομήσει από το στρατιωτικό πρόγραμμα ένα σετ σιδερένιων, πτυσσόμενων στοχάστρων “ανάγκης” που αναδιπλώνονται εντός της ράγας. Ο κάτω κορμός δέχεται το γεμιστήρα τύπου Pmag της αμερικανικής Magpul. Η στάνταρ χωρητικότητα είναι 10 φυσίγγια για να μην εξέχει κάτω από τη λαβή και δυσκολεύει τις βολές από θέση πρηνηδόν. Από τις εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται πως τα όπλα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με πτυσόμενους δίποδες για σταθερότητα.
Ακολουθώντας τη μοντέρνα λύση της γραμμικής ανάκρουσης, η κάνη είναι τοποθετημένο στην ίδια ευθεία με το πτυσόμενο κοντάκιο που διπλώνει δεξιά. Αναπτυγμένο το όπλο έχει μήκος 119cm, ενώ όταν διπλώνει για μεταφορά περιορίζεται στα 87,5cm.
Οι μηχανικοί της TsKIB χρησιμοποιούν την τυποποιημένη διάσταση σωλήνα κοντακίου και πιστολοειδούς λαβής του AR15. Έτσι οι χρήστες του όπλου μπορούν να το διαμορφώσουν εργονομικά στα μέτρα τους ,επιλέγονταςαπό
την τεράστια ποικιλία αντίστοιχων απάρτιων του αμερικανικού όπλου. Αυτή η συμβατότητα έδωσε αρχικά την εντύπωση πως το MΤs-566 είναι κάποιο αντίγραφο του AR15, όμως αυτό είναι εσφαλμένο. Το σύστημα λειτουργίας όπως προαναφέραμε χρησιμοποιεί πιστόνι και ο μηχανισμός πυρός δε διαθέτει σφύρα. Οπότε, προφανώς δε βασίζονται στα αντίστοιχα των Colt και Στόνερ .
g4_22.JPG
“Ημι-σιγασμένο”;

Το πλέον ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του Mτs-566 είναι το χιτώνιο που περιβάλλει την κάνη. Παρόμοιες συσκευές υπάρχουν και σε άλλα όπλα με σκοπό τη διάχυση της θερμότητας, όμως αυτό διαφέρει. Ο κατασκευαστής
διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για “σιγαστήρα” με την αυστηρά τεχνική έννοια του όρου, αφού εσωτερικά δεν υπάρχουν διαφράγματα μείωσης του θορύβου.. Ωστόσο, ένα μέρος των αερίων από την πυροδότηση διοχετεύεται προς τα πίσω πριν εξέλθει από το στόμιο της κάνης.
Αυτό επιτυγχάνει δύο πράγματα, ούτως ή άλλως: από τη μία ελλατώνει την οπτική και θερμική “υπογραφή” της βολής, σβήνοντας τη λάμψη του πυροβολισμού. Δευτερευόντως συμβάλλει στη μείωση της ταχύτητας των εξερχόμενων αερίων, οπότε επηρεάζει έστω και μερικώς την ένταση του παραγόμενου θορύβου.
Υποθέτουμε ότι αυτή η μεσοβέζικη λύση υιοθετήθηκε από τον κατασκευαστή γιατί η κατοχή σιγαστήρων απαγορεύεται στους Ρώσους πολίτες. Οπότε οι μηχανικοί στο TsKIB SOO τηρούν το αυστηρό “γράμμα του νόμου”, αλλά ταυτόχρονα δίνουν όσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης