Τελευταία Νέα
Gun Room

Πρωτοπορία ή αποτυχία; Τα μοναδικά Glock «Full Conceal»

tags :
Πρωτοπορία ή αποτυχία; Τα μοναδικά Glock «Full Conceal»
Τα πολυμερικά πιστόλια από την Αυστρία αποτελούν τα δημοφιλέστερα του 21ου αιώνα

Αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα. Η Full Conceal έκλεισε τις πόρτες της το 2021 μετά από έξι χρόνια ύπαρξης. Στη σύντομη πορεία της κατασκεύασε ουσιαστικά μόνο ένα προϊόν, το Μ3. Ένα πιστόλι οπλοφορίας σχεδιασμένο για να μεταφέρεται μέσα σε τσέπες ή τσάντες. Ο ιδιοκτήτης Nick Full βάσισε την εταιρεία σε ένα τροποποιημένο Glock 19 του οποίου η λαβή αναδιπλώνεται ώστε να μειωθεί ο όγκος.

Τα “Gucci Glock”

Τα πολυμερικά πιστόλια από την Αυστρία αποτελούν τα δημοφιλέστερα του 21ου αιώνα. Γύρω τους έχει ανθίσει μια βιομηχανία βελτιώσεων και τροποποιήσεων. Σκανδάλες, γεμιστήρες ανταλλακτικά, κάνες, κλείστρα και σκελετοί από άλλους κατασκευαστές έχουν φτιαχτεί για για να αυξήσουν τις επιδόσεις του Glock. Εταιρείες όπως οι ZEV και Lone Wolf οφείλουν την ύπαρξη τους στην κατασκευή όπλων και απάρτιων “τύπου Glock” που είναι συμβατά με τα διάσημα πιστόλια.
Με διαφορά το πιο διαδομένο είναι το μεσαίου Glock 19 και ο Full αποφάσισε να το κάνει ακόμη μοναδικότερο και θελκτικό για συγκαλλυμένη οπλοφορία.
2_89.jpg

“Σπαστό” πιστόλι

Ξεκινώντας με ένα εργοστασιακό G19, σχεδίασε μία τροποποίηση που κόβει το προεξέχον κομμάτι της λαβής στο ύψος του φυλακτήρα της σκανδάλης. Ένας πείρος και ένα γλωσσίδι επιτρέπουν στην -ξεχωριστή πλέον- λαβή να περιστραφεί κατά 90 μοίρες και να ασφαλίσει κάτω από τη ράγα φακού του πιστολιού. Το  κενό πλάτους 2mm που δημιουργείται, χωρίζει το πιστόλι στα δύο.  Ο πλαστικός φυλακτήρας που είναι μέρος του χυτού σκελετού κόβεται και αντικαθίσταται από έναν αρθρωτό και πτυσσόμενο, ο οποίος αναδιπλώνεται παράλληλα με το κλείστρο.  Εντός του φρέατος των γεμιστήρων, το οποίο πλέον περιστρέφεται (και σε θέση “αποθήκευσης είναι στραμμένο προς τη διεύθυνση του στομίου της κάνης) συγκρατείται ένας γεμιστήρας τύπου Magpul χωρητικότητας 21 φυσιγγίων. Κατά περίπτωση μπορεί να κοπεί επιπλέον ένα εκατοστό από τη λαβή, μειώνοντας το προφίλ αλλά σε   βάρος της ευχρηστίας.
Συμπτυγμένο το σύνολο δείχνει ένα παραλληλόγραμμο προφίλ, όχι μεγαλύτερο από ένα iPhone και με πάχος 30mm. Κρύβεται σε ένα τσαντάκι,  μια τσέπη μπουφάν ή ακόμη και παντελονιού, χωρίς το περίγραμμα να προδίδει “όπλο!”.
Το επάνω μέρος του πιστολιού, με την κάνη και τον πυροδοτικό μηχανισμό, παραμένει εν πολλοίς ανέγγιχτο. Ο μοχλός της σκανδάλης όμως αλλάζεται με έναν πτυσσόμενο, ο οποίος υποχωρεί ώστε να επιτευχθεί η αναδίπλωση. Το μειονέκτημα αυτής της αλαγής είναι πως καταργεί τη εργοστασιακή, μηχανική ασφάλεια. Κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες για την ορθότητα της αλλαγής, όμως ο Full υποδεικνύει ότι η σκανδάλη αποσύρεται όταν το όπλο είναι διπλωμένο και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί. Ξεκαθαρίζει ότι το όπλο μπορεί να μεταφέρεται ασφαλώς ακόμη και με φυσίγγιο στη θαλάμη.
Η ευφυία της αλλαγής βρίσκεται στο τρόπο σταθεροποίησης των δύο κομματιών του κορμού. Στη ανεπτυγμένη θέση, το κάτω μέρος της λαβής ασφαλίζει μέσω ενός ογκώδους κλειδιού με ελατήριο. Φωλιάζει σε μια εσοχή που κόβεται κατά μήκος της ράχης της λαβής.  Πιέζοντας το προς τα μέσα, το όπλο “κλείνει” για αποθήκευση. Όταν ανοίξει, λειτουργεί όπως οποιοδήποτε άλλο συμβατικό Glock 19.
3_70.jpg

Υψηλό κόστος και εναλλακτική λύση

Το πρώτο μοντέλο της Full Conceal ήταν το Μ3D. Ο Full ξεκινούσε με ένα πλήρες  Glock 19 (Gen3 ή Gen4) και εκτελούσε τις μετατροπές σε εξατομικευμένη βάση. Αναπόφευκτα το κόστος ήταν υψηλό με μια τιμή βάσης στα 1.000 δολάρια. Σε μία αγορά που το αυθεντικό όπλο στοιχίζει 550-600 δολλάρια, είχε μια δύσκολη πορεία. Εναλλακτικά αναλάμβανε να τροποποιήσει υπάρχοντα πιστόλια πελατών με τις δικές του πατέντες για ένα κόστος που έφτανε τα 700 δολλάρια (πέρα από την αξία του όπλου).
Αργότερα άρχισε να προσφέρει τη μετατροπή και γιά άλλα μοντέλα της σειράς, από το μικρότερο G26 ως το G17  και τα αντίστοιχου μεγέθους πιστόλια διαμετρήματος ,40 SW και .357 Sig.
Με τις πωλήσεις να παραμένουν χαμηλά, ο Full δοκίμασε μια διαφορετική προσέγγιση: Λάνσαρε την έκδοση Μ3S6 με τιμή εκκίνησης τα 599 δολλάρια. Για να το επιτύχει, χρησιμοποιούσε ανταλλακτικά “φασόν” από ανεξάρτητους υποκατασκευαστές για να συναρμολογήσει τα δικά του πιστόλια “τύπου Glock 19”. Τα κλείστρα και οι κορμοί αυτού του μοντέλου έφεραν τα σήματα της Full Conceal. Τράβηξαν το ενδιαφέρον κάποιων αγοραστών που αναζητούσαν ένα οικονομικό πιστόλι που αποθηκεύεται σε ένα κουτί, ντουλαπάκι οχήματος ή σακίδιο ως “εφεδρεία”. Η μεγάλη χωρητικότητα, ο γνωστός χειρισμός και η συμβατότητα με τη μεγάλη γκάμα αξεσουάρ για Glock που κυκλοφορούν τα κατέστησαν ενδιαφέροντα.
To 2919  τα συνδύασαν  με σκελετούς τύπου CAA Roni για να δημιουργήσουν πτυσσόμενες αραβίδες.Το ονόμασαν Viper και το προώθησαν στην αγορά κατασκηνωτών και σωματοφυλάκων.  Αυτή ήταν ομολογουμένως η πλέον ενδιαφέρουσα μετεξέλιξη της ιδέας γιατί έδωσε ένα συμπαγές, ελαφρύ και πτυσόμενο όπλο με χωρητικότητα 15-33 φυσιγγίων που χωρά άνετα σε σακίδια πλάτης. Παρέμενε όμως μια πολύ εξειδικευμένη λύση για μια μικρή αγορά.
4_59.jpg

Περιορισμένη αποδοχή

Με εξαίρεση κάποιους συλλέκτες ή ένα μικρό κοινό με ιδιαίτερες ανάγκες αποθήκευσης ενός αμυντικού όπλου με μίνιμουμ όγκο, το Μ3 δεν έγινε ποτέ αποδεκτό.
Πολλοί  το θεώρησαν ένα άχρηστο “παιχνίδι” χωρίς πρακτική αξία. Άλλοι απωθήθηκαν από την υψηλή τιμή. Η προπάθεια λανσαρίσματος με μειωμένο κόστος δε βελτίωσε την κατάσταση και το εγχείρημα ήταν τελικά ζημιογόνο. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάτι που το M3D  κάνει καλύτερα από ένα G19 υποστηριζόμενο από μια ποιοτική εσωτερική θήκη. Επιλέγοντας κάποιος το δεύτερο γλίτωνε σχεδον 500 δολλάρια, Ταυτόχρονα δε χρειαζόταν να “επαναπρογραμματίσει” το μυαλό του για τις παραπάνω κινήσεις που απαιτούνται για να έρθει σε θέση βολής το πτυσσόμενο πιστόλι. Και εκεί ίσως βρίσκεται η αιτία αποτυχίας της Full Conceal: εφηύραν τη λύση σε ένα πρόβλημα που ουδείς είχε...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης