Τελευταία Νέα
Gun Room

Wilkinson Tactical CR12 - Διπλού ρόλου

tags :
Wilkinson Tactical CR12 - Διπλού ρόλου
Η WT δε διαθέτει τεράστιες παραγωγικές ικανότητες, μπορεί να κατασκευάσει μόλις 10-12 όπλα την ημέρα
Δε χωρά αμφιβολία το γεγονός ότι το AR-15 (γνωστό σε στρατιωτική υπηρεσία ως Μ16) είναι το δημοφιλέστερο πολιτικό τυφέκιο του 21ου αιώνα.
Η βασική σχεδίαση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Έχει προσαρμοστεί και εξελιχθεί ώστε να καλύψει όλες τις εφαρμογές, από τη σκοποβολή ακριβείας μεγάλων αποστάσεων, ως αυτοάμυνα και αστυνομική χρήση.
Η δημοφιλία έφερε εκτεταμένη αντιγραφή και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συχνά και στην ελληνική αγορά λειόκανα τουφέκια cal. 12 στη γενική διαμόρφωση του AR. Τα όπλα αυτά προερχόμενα κυρίως από τη γειτονική Τουρκία, δεν είναι πραγματικά AR, υπό την έννοια ότι δεν έχουν κοινές διαστάσεις, κορμό ή τρόπο λειτουργίας. Συνήθως λειτουργούν με πιστόνι αερίου (αντίγραφο των λειόκανων της Fabarm) και τα μέρη του μηχανισμού της σκανδάλης βασίζονται σε παλιότερες πατέντες Fabarm ή Beretta. Παρά την εξωτερική ομοιότητα, δε μοιράζονται κοινή λειτουργία με τα σχέδια του Eugene Stoner (εφευρέτη των AR-10 και AR-15) και φυσικά δε χρησιμοποιούν ίδια απάρτια.
gg2.JPG
Με κοινή βάση

H Wilkinson Tactical είναι μια σχεδόν άγνωστη εταιρία με έδρα το Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ. Ο ιδρυτής της James Wilkinson (Τζέιμς Γουίλκινσον) υπηρέτησε για χρόνια στην πολιτειακή αστυνομία του Κολοράντο και διαθέτει μεγάλη εμπειρία γύρω από τη ζωή στο ύπαιθρο και τις συνθήκες επιβολής του νόμου σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η WT δε διαθέτει τεράστιες παραγωγικές ικανότητες, μπορεί να κατασκευάσει μόλις 10-12 όπλα την ημέρα. Το “δυνατό της χαρτί” είναι η ανάπτυξη σχεδίων και η δημιουργία πρωτοτύπων για λογαριασμό τρίτων. Εφευρέτες, μηχανικοί ή κατασκευαστές όπλων επιστρατεύουν την τεχνογνωσία της για να υλοποιήσει και να δοκιμάσει τα πρωτότυπα μοντέλων που θα παραχθούν από άλλους.
Ο Wilkinson έχει πάνω από 30 χρόνια πείρας σε αυτό τον τομέα. Συνδυάζοντας τη γνώση γύρω από το οπλοσύστημα Stoner AR10 και την εμπειρία από την υπηρεσία του, σχεδίασε ένα τουφέκι “ελβετικό σουγιά” που μπορεί να μετατραπεί από ραβδωτό 7,62Χ51mm σε λειόκανο Cal. 12 magnum.
H αλλαγή γίνεται σε δευτερόλεπτα με την αφαίρεση των πίρων που χωρίζουν τα όπλα σε δύο μέρη για συντήρηση (η ορολογία είναι: άνω κορμός και κάτω κορμός αντιστοίχως). Αυτό καθίσταται δυνατό γιατί ο κάτω κορμός στο CR 12 MAWS (Modular Advanced Weapon System) είναι πραγματικών διαστάσεων AR10 και συμβατός με όλους τους τυποποιημένους άνω κορμούς για το πρότυπο αυτό.
Κάνουμε μια παρένθεση για να επισημάνουμε ότι τα AR10 ήταν το αρχικό στάδιο εξέλιξης και το AR15/M16 ένα επόμενο βήμα σε μικρότερες διαστάσεις. Τυφέκια αυτού του υποδείγματος προσφέρουν επί 50 χρόνια εταιρείες, από την Knight Armement και την Colt ως την Daniel Defence και την Η&Κ με διάφορα ονόματα (AR10, SR25, M110, HK417, κλπ.).
Χρησιμοποιούνται ως όπλα ακριβείας και ακροβολιστών. Λόγω μεγαλύτερου μεγέθους ενσωματώνουν ισχυρότερα φυσίγγια από το 5,56Χ45mm (του AR15) περιλαμβανομένων εν προκειμένω των .308Win και 6.5Crm.
Αυτό που απαιτείται για το “πολυμορφικό” είναι ένας έξτρα άνω κορμός, κατασκευασμένος ειδικά για λειτουργία με φυσίγγια cal. 12.
Ολόκληρη η συλλογή μπορεί να μεταφέρεται σε θήκη και το όπλο να συναρμολογείται κατά περίπτωση είτε ως λειόκανο ή ως ραβδωτό. Η ύπαρξη ξεχωριστού φορέα για κάθε διαμέτρημα σημαίνει ότι τυχόν διόπτρες, στόχαστρα, φακοί, ή άλλα προσαρτήματα που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέτρημα παραμένουν σταθερά και “μηδενισμένα” πάνω στον αντίστοιχο άνω κορμό (έτοιμα για χρήση εντός δευτερολέπτων).
gg3.JPG
Μηχανικά

Με το κάτω κορμό να είναι στάνταρ διαστάσεων AR10, οι υποψήφιοι χρήστες έχουν την επιλογή να αγοράσουν συλλογές CR12 για υπάρχοντα ραβδωτά τουφέκια, μετατρέποντας τα σε λειόκανα. Επί του παρόντος, λίγες δεκάδες πλήρη όπλα έχουν διατεθεί σε cal. 12/76 και υπάρχουν τρία εναλλακτικά μήκη κανών: 48, 35 και 30 εκατοστά. Μια ακόμη βραχύτερη έκδοση 26cm (χωρίς κοντάκιο) θεωρείται “πιστόλι”. Προορίζεται για βαλλιστική διάρρηξη θυρών κατά τη διάρκεια αστυνομικών εφόδων σε οικήματα. Όλες λειτουργούν μέσω ενός τροποποιημένου περιστροφικού κλείστρου. Αέρια πυροδότησης που εκτρέπονται μέσω ενός σωλήνα παράλληλου με την κάνη, δίνουν κίνηση στο μηχανισμό.
Αυτό που ξεχωρίζει οπτικά το λειόκανο CR12 από τα συμβατικά AR είναι το μέγεθος της θυρίδας απόρριψης που έχει διευερυνθεί για να χωρά τους ογκώδεις κάλυκες cal.12. Οι κορμοί κατασκευάζονται από ντουραλουμίνιο σύμφωνα με την αρχιτεκτονική “flat-top”, χωρίς χειρολαβή και με μια ράγα mil1913 να διατρέχει την κορυφή. Περιμετρικά στο χειροφυλακτήρα βρίσκονται και άλλες αναμονές για την τοποθέτηση φακών, σκόπευτρων, κ.α.
Το τουφέκι τροφοδοτεί από μεταλλικούς γεμιστήρες μονής στήλης (χωρητικότητας 5 φυσιγγίων) τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής. Ο ίδιος ο σχεδιαστής θεωρεί πως οι γεμιστήρες αποτελούν το “αδύναμο σημείο” του όπλου προς το παρόν και εργάζονται για τη βελτίωση και παραγωγή αντίστοιχων στις ΗΠΑ.
gg4.JPG
Μια εξειδικευμένη λύση

Κατασκευασμένο από μια μικρή “μπουτίκ” και με σημαντικό κόστος έναντι ενός AR10 από ένα μαζικό κατασκευαστή, το CR12 δε θα γίνει ποτέ μεγάλη εμπορική επιτυχία. Τα ελάχιστα αντίτυπα του έχουν καταλήξει σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου ή ιδιώτες που προτιμούν τη μειωμένη γραφειοκρατία της κατοχής ενός και μόνον κορμού-σκανδάλης (αυτό που θεωρείται διεθνώς νομικά ως όπλο), αντί για πολλαπλά αδειοδοτημένα τουφέκια.
Το δεύτερο πλεονέκτημα που απορρέει – και ο αρχικός λόγος του συνδυασμού cal.12/.308 Win- είναι ο μειωμένος όγκος και βάρος του έναντι δύο ξεχωριστών τυφεκίων. Η ιδέα είναι αποτέλεσμα της πείρα του Wilkinson, ο
οποίος περιπολούσε επί χρόνια, συχνά ιππεύοντας ή πεζός σε δύσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς την πολυτέλεια ενισχύσεων. Σε τέτοιες συνθήκες, η ευελιξία ενός “πακεταρισμένου” όπλου έχει νόημα. Δίνει την
ευχέρεια για βολές από αποστάσεις επαφής ως και τα 600 μέτρα, ενώ μετατρέπεται εύκολα για έλεγχο πλήθους, ρίψη δακρυγόνων ή διάρρηξη θυρών. Ένα είδος βαλλιστικού “πασπαρτού” που να αλλάζει ρόλους ανάλογα
με τις συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης