Τελευταία Νέα
Gun Room

Ανοξείδωτο Marlin 1895 45-70 - JURASSIC GUN

Ανοξείδωτο Marlin 1895 45-70 - JURASSIC GUN
Μετά την προβολή της ταινίας, το επίσημο site της Marlin παρουσίαζε το “1895” ως κατάλληλο για κυνήγι δεινόσαυρου, εκμεταλλευόμενη τη δωρεάν δημοσιότητα!
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η ταινία Jurassic World του 2015 είναι η αγαπημένη πολλών “μεγάλων παιδιών”.
Πρωταγωνιστεί ο Chris Pratt (Κρις Πράτ), ο οποίος είναι ένας πραγματικός οπλόφιλος και πρώην καταδρομέας του αμερικανικού στρατού. Ο ίδιος πρόσφατα ζωντάνεψε το βιβλίο “Terminal List” σε μια τηλεοπτική σειρά που βρίθει λεπτομερειών για τα όπλα και τις τεχνικές των σύγχρονων ειδικών δυνάμεων. Διαθέτει επίσης κούλ μοτοσυκλέττες Triumph και δεινόσαυρους. Το κυριότερο όμως, έχει το ανοξείδωτο Marlin 1895 SBL.
g2_30.JPG
Marlin “Guide Gun”

Το 1895 SBL αποτελεί εδώ και χρόνια μέλος της σειράς “Guide Gun”, όπλα για οδηγούς -υπό την έννοια των επαγγελματιών οδηγών βουνού που συνοδεύουν πελάτες σε οργανωμένα κυνήγια. Είναι δημοφιλές όπου υπάρχουν μεγάλες αρκούδες και ο οδηγός θα πρέπει να επέμβει για να σταματήσει μια έφοδο από το εξαγριωμένο σαρκοβόρο.
Το σύγχρονο “1895” αν και φέρει το όνομα του αρχικού μοντέλου από την ομώνυμη χρονιά, σχεδιάστηκε το 1972.
Βασίζεται στο μικρότερου μεγέθους “336” με τις απαραίτητες αλλαγές για να δεχτεί μεγάλης διαμέτρου φυσίγγια όπως τα 45-70 Gov. και 444 Marlin. Η κατασκευή του από μασίφ ατσάλι με περίκλειστο σκελετό (σε αντίθεση με το ανταγωνιστικό Winchester) δημιουργεί μια πλατφόρμα ικανή να αντέξει μεγαλύτερες πιέσεις. Η εξόλκευση καλύκων γίνεται από μια θυρίδα στη δεξιά πλευρά, αφήνοντας χώρο στην κορυφή της βάσης για την εύκολη τοποθέτησης διόπτρας. Ένας ευμεγέθης μοχλός γύρω από τη σκανδάλη οπλίζει την εξωτερική σφύρα και κινεί το ογκώδες κλείστρο.
Μετά την εξαγορά της Marlin (που ανήκε στον όμιλο Remington) από τη Ruger το 2020, το όπλο επανήλθε στην παραγωγή με αρκετές βελτιώσεις. Ο κορμός φτιάχνεται από σφυρήλατο ατσάλι τύπου 416 και η κάνη από κράμα 410 με τη μέθοδο της “ψυχρής σφυρηλάτησης” για αυξημένη μακροζωία και ακρίβεια. Οι κάνες εξοπλίζονται με σπείρωμα στο άκρο για φλογοκρύπτη ή διαχυτή αερίων, ώστε να μειώνεται η ανάκρουση. Ένα νέο σετ σκοπευτικών με οπτικές ίνες βοηθά στη γρηγορότερη στόχευση σε κοντινές αποστάσεις. Το κλείστρο δέχεται επινικέλωση για καλύτερη αντιδιαβρωτική προστασία και μείωση τριβών, ώστε ο μηχανισμός να λειτουργεί ομαλότερα.
Ένα μαλακό, ελαστικό πέλμα μειώνει την αισθητή ανάκρουση από τις βαριές γομώσεις. Ζυγίζοντας 3,3 κιλά και με μήκος μόλις 94 εκατοστά, είναι πολύ βολικότερο και εύχρηστο σε κοντινές αποστάσεις συγκριτικά με τα τυφέκια κινητού ουραίου.
g3_24.JPG
Ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον

Το πρώην στέλεχος του πολεμικού ναυτικού και ζωολόγος Owen Grady (Όουεν Γκρέηντυ: ο χαρακτήρας του Chris Pratt) εργάζεται στο νησί όπου 20 χρόνια νωρίτερα είχε δημιουργηθεί το θεματικό πάρκο Jurassic.
Τα εκθέματα είναι “καλλιεργημένοι” δεινόσαυροι που προήλθαν από ανασύνθεση DNA ειδών εξαφανισμένων προ εκατομμυρίων ετών.
Περιστοιχισμένος από τα φοβερότερα αρπακτικά που περπάτησαν ποτέ τη Γη, στηρίζεται στις γνώσεις του για τη συμπεριφορά των ζώων. Αλλά κρατά κοντά του και το Marlin.
Διαθέτει κοντή κάνη 48 εκατοστών και εξοπλίζεται με διόπτρα. Μια ράγα picatinny κατά μήκος του κορμού τη στηρίζει, αλλά αποτελεί και βάση για τα “σιδερένια” στόχαστρα της αμερικανικής XS Sights. Η διόπτρα έχει υποστεί ανοδίωση και “δένει” με το ανοξείδωτο όπλο. Το κοντάκιο και η πάπια του είναι από γκρίζο, εμποτισμένο ξύλο laminate που είναι αδιαπέραστο από την υγρασία. Η επιλογή ενός “φανταχτερού” τυφεκίου με μοχλό μοιάζει περίεργη, αλλά ο Grady ξέρει ακριβώς τι κάνει. Στο τροπικό δάσος όπου διαβρώνονται τα πάντα, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι η καλύτερη επιλογή. Η διόπτρα δεν είναι εκεί για μακρινές βολές, αλλά για ένα πλήγμα ακριβείας που θα σταματήσει ζώα μεγέθους τυρρανόσαυρου T-Rex με ένα καλοσκοπευμένο βλήμα στο κρανίο.
g4_21.JPG
Το φυσίγγιο 45-70 Government

Αυτό εξηγεί και την επιλογή του διαμετρήματος. To 45-70 είναι (όπως τα ζώα της ταινίας) ένας “αναγεννημένος δεινόσαυρος”. Σχεδιάστηκε το 1873 για τα μονόσφαιρα τυφέκια Springfield Trapdoor του αμερικανικού ιππικού. H
αρχική ονομασία του ήταν και η τεχνική περιγραφή του: “45- 70-405”. Δηλαδή μια βολίδα διαμέτρου 0,45 ιντσών (11,5mm), που προωθεί με τη χρήση 70 κόκκων (grain) μαύρης πυρίτιδας μια βολίδα βάρους 405 κόκκων (26 γραμμαρίων). Τα βαλλιστικά αυτά ήταν πανίσχυρα για την εποχή τους.
Πολεμώντας κατά των αυτοχθόνων ιππέων, ο στρατός δεν ήθελε απλά ένα όπλο που να σκοτώνει τους αντίπαλους. Αλλά ένα που να καταβάλλει τα άλογα, στερώντας τους την ευκινησία στο πεδίο της μάχης. Το 45-70 σχεδιάστηκε για να διαπερνά τα πόνυ των “ινδιάνων” πολεμιστών σε απόσταση 350 μέτρων! Η λεπτομέρεια αυτή δε διέφυγε της προσοχής των κυνηγών βούβαλου στη Βόρεια Αμερική και το διαμέτρημα χρησιμοποιήθηκε στα τέλη του 1800 για να σκοτώσει εκατομμύρια άγρια βοειδή βάρους 800-1000 κιλών.
Με την έλευση της “άκαπνης πυρίτιδας” το 45-70 έχασε τη θέση του στους στρατώνες προς χάρην λεπτότερων και ταχύτερων βλημάτων που είχαν χαμηλότερη ανάκρουση, όμως δεν εξαφανίστηκε. Όπως οι γενετικά ανακατασκευασμένοι δεινόσαυροι της ταινίας “μπολιάστηκε” με νέο DNA. Ο μεγάλης διαμέτρου κάλυκας μήκους 53mm ενισχύθηκε από τη σύγχρονη μεταλλουργία. Δέχεται πλέον μια “χορταστική” ποσότητα από πυρίτιδες προοδευτικής καύσης και συμπαγή βλήματα με επικάλυψη χαλκού. Παράγει διπλάσια ενέργεια από το αρχικό γέμισμα. Έχει χρησιμοποιηθεί για την κάρπωση κάθε μεγάλου θηράματος στον πλανήτη περιλαμβανομένης της πολικής αρκούδας, του αφρικανικού βούβαλου και του ρινόκερου.
Ο “βιολόγος Owen Grady” πολύ σοφά έχει διαθέσιμα 6+1 τέτοια φυσίγγια στο τουφέκι που μεταφέρει στον ώμο του. Ο Chris Pratt, απαντώντας σε tweet θαυμαστή του ανέφερε πως “πολλή σκέψη πήγε στην επιλογή του 45-70 για την ταινία” και πως “το φυσίγγιο ίσως να ήταν ανεπαρκές για να σταματήσει τον (φανταστικό) Indominus Rex” που οι επιστήμονες του Jurassic δημιούργησαν από το DNA άλλων δεινοσαύρων. Αλλά σίγουρα θα ήταν αρκετό για να σταματήσει έναν εξαγριωμένο Βελοσιράπτορα ύψους 2,5 μέτρων ή και ένα T-Rex.
Μετά την προβολή της ταινίας, το επίσημο site της Marlin παρουσίαζε το “1895” ως κατάλληλο για κυνήγι δεινόσαυρου, εκμεταλλευόμενη τη δωρεάν δημοσιότητα!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης