Τελευταία Νέα
Gun Room

Smith & Wesson 327 TRR8 - To οκτάσφαιρο με κορυφαία ακρίβεια και αίσθηση

Smith & Wesson 327 TRR8 - To οκτάσφαιρο με κορυφαία ακρίβεια και αίσθηση
Ειδικές αποστολές
Aναφερόμαστε στα περίστροφα ως “εξάσφαιρα” και σε γενικές γραμμές δεν είναι λάθος. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις και χαρακτηριστικότερη είναι το οκτάσφαιρο Smith & Wesson 327 .

Με το ένα χέρι

Στην εποχή του αυτόματου πιστολιού, το “αστυνομικό” περίστροφο φαντάζει αναχρονισμός. Όμως το 2004, το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της S&W δέχτηκε μια ασυνήθιστη ερώτηση από τη μονάδα ειδικών αποστολών SWAT της Νέας Υόρκης: “Είναι δυνατό να σχεδιαστεί ένα περίστροφο με ενσωματωμένο φακό για χρήση με ένα μόνο χέρι;”.
Οι αστυνομικοί της SWAT είχαν βιώσει ένα ασυνήθιστο πρόβλημα όταν χρησιμοποιούσαν βαλλιστικές ασπίδες για να εισβάλλουν σε κτήρια. Ο χειριστής της ασπίδας που προχωρά πρώτος και καλύπτει τα υπόλοιπα μέλη, έχει το ένα χέρι του δεσμευμένο και δε μπορεί να χειριστεί υποπολυβόλο. Χρησιμοποιεί ένα όπλο χειρός, ιδανικά με προσαρμοσμένο φακό. Σε κάποια περιστατικά, το κλείστρο του υπηρεσιακού πιστολιού “έβρισκε” πάνω στην ασπίδα ή σε εμπόδια του χώρου (πόρτες, κασώματα, κ.α.), προκαλώντας εμπλοκή. Η αποκατάσταση της απαιτεί δύο ελεύθερα χέρια, κάτι αδύνατο για τον ασπιδοφόρο, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο όλη την ομάδα. Ακολουθώντας το παράδειγμα της γαλλικής GIGN, οι νεοϋορκέζοι στράφηκαν πίσω στο περίστροφο. Τα όπλα με βυκίο είναι σχεδόν άμοιρα εμπλοκών. Ακόμη κι αν ένα φυσίγγιο δεν πυροδοτηθεί, το μόνο που έχει να κάνει ο χειριστής είναι να πιέσει πάλι τη σκανδάλη και να φέρει την επόμενη θαλάμη σε θέση βολής.
g2_28.JPG
Μακρόχρονη παράδοση, νέα υλικά

Τα μεγάλου μεγέθους περίστροφα αποτελούν την ειδίκευση της αμερικάνικης εταιρείας και οι ρίζες τους ανάγονται στο μοντέλο “New Century” των αρχών του 20ου αιώνα. Σχεδιασμένο για διαμετρήματα .44 και .45 είναι ένα όπλο που ζυγίζει σχεδόν 1,5 κιλά και βάλλει πολύ ισχυρές γομώσεις. Στο σκελετό του φτιάχτηκε το πρώτο magnum στην Ιστορία. Ήταν το μοντέλο 27 και οι θαλάμες του δέχονταν 6 φυσίγγια .357. Η δημιουργία του το 1935 άνοιξε νέους ορίζοντες. Μέσα σε έναν αιώνα οι τεχνικοί της Smith έμαθαν πως να χρησιμοποιούν προηγμένη μεταλλουργία και υλικά όπως τιτάνιο, σκάνδιο και ανοξείδωτο χάλυβα για να μειώσουν το βάρος και να αυξήσουν την αντοχή αυτού που ταξινομούν ως “σκελετός-Ν”.
g3_23.JPG
357 Magnum X 8 φορές

Οι καλύτεροι τεχνίτες του τμήματος Performance Center, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα αγωνιστικά και χειροποίητα όπλα, επιστράτευσαν κάθε τεχνολογία και γνώση που είχαν στη διάθεση τους.
Έχοντας ώς βάση το “27”, αντικατέστησαν το ατσάλι στο σκελετό με κράμα αλουμινίου-σκανδίου, μειώνοντας το βάρος το βάρος σε 960 γραμμάρια (από από 1350). Το πρόθεμα “3” στον αριθμό του μοντέλου υποδεικνύει το υλικό κατασκευής.
Η κάνη φτιάχτηκε με μία νέα (για την εποχή) τεχνική από δύο ομόκεντρους σωλήνες. Ο εξωτερικός είναι το περίβλημα που περιέχει τα σκοπευτικά και τη φωλιά του εξωστήρα. Ο εσωτερικός που φτιάχνεται από ατσάλι υψηλής αντοχής, φέρει τις ραβδώσεις. Τα δύο μέρη ενώνονται και βιδώνονται πάνω στο σκελετό. Στο περίβλημα της κάνης έχουν σχηματιστεί με φρέζα αναμονές για ράγες ανάρτησης φακού και οπτικών. Η μία βρίσκεται στην κορυφή και η άλλη κάτω και μπροστά από τη φωλιά του εξωστήρα. Το μήκος της κάνης είναι 15 εκατοστά, αρκετό ωστε να επιτυγχάνεται καλή ταχύτητα βολίδων αλλά όχι τόσο ώστε να γίνεται άβολος ο χειρισμός.
Το βυκίο φτιάχνεται από ένα κύλινδρο ανοξείδωτου ατσαλιού. Οι τεχνίτες στη Smith βρήκαν τον τρόπο να χωρέσουν οκτώ θαλάμες (αντί για έξι), δίνοντας στο χειριστή δύο περισσότερες βολές. Αυτό το χαρακτηριστικό έδωσε το όνομα στο νέο περίστροφο: Tactical Rail Revolver 8 ( Περίστροφο με Τακτικές Ράγες, 8 βολών).
Το ογκώδες μα ελαφρύ περίστροφο μπορεί να βάλλει την πλήρη γκάμα φυσιγγίων .357 Magnum με την παροιμιώδη αποτελεσματικότητα και ισχύ ανάσχεσης, αλλά και ελαφρότερες γομώσεις .38 Special. Για ταχύτερη επαναγέμιση το βυκίο διαθέτει εγκοπές για ελάσματα “moonclip” που επιτρέπουν ταυτόχρονη γέμιση και εξόλκευση και των οκτώ καλύκων, αλλά οι θαλάμες μπορουν και να τροφοδοτηθούν μία προς μία με τον παραδοσιακό τρόπο.
Οι σκανδάλες συναρμολογούνται “στο χέρι” με αγωνιστικές προδιαγραφές για την ομαλότερη δυνατή έλξη και χαμηλότερο βάρος.
Βάλλουν σε διαμόρφωση μονής ή διπλής ενέργειας και διαθέτουν ρυθμιζόμενη διαδρομή. Οι σφύρες είναι και αυτές αγωνιστικές και “γυαλίζονται” ώστε να εξαλειφθούν περιττές τριβές. Το αποτέλεσμα είναι ένα όπλο με κορυφαία ακρίβεια και αίσθηση και ικανό να αντέξει συνθήκες μάχης. Οι επιδόσεις βέβαια συνοδεύονται από αντίστοιχη τιμή αφού κοστίζει (στις ΗΠΑ) 1.550 δολλάρια, 30% ακριβότερα από ένα όπλο κανονικής παραγωγής. Ακόμη και έτσι είναι μάλλον “ευκαιρία”.
g4_20.JPG
Πλήρες πακέτο

Τα βασικά σκοπευτικά αποτελούν ένα ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο πίσω και μια εναλλασόμενη ακίδα εμπρός. Όμως το “327” δέχεται στόχαστρα red dot ή πομπούς ορατού λέηζερ. Οι τελευταίοι διευκολύνουν τον ασπιδοφόρο που σημαδεύει μέσω της ακτίνας, χωρίς να φέρει το όπλο στην ευθεία των ματιών του. Για την θετική αναγνώριση των στόχων, ένας φακός προσαρμόζεται κάτω από την κάνη. Οι βασικές λαβές είναι ελαστικές της Hogue που απορροφούν την ανάκρουση, αλλάζονται όμως εύκολα με κάθε άλλη συμβατή με σκελετούς “Ν”.
Το μεγάλο περίστροφο δίνει την ίδια χωρητικότητα και βάρος με το Colt 1911 -το αγαπημένο όπλο των ομάδων SWAT της τότε εποχής. Επιπλέον είναι πιο αξιόπιστο, δέχεται μεγαλύτερη ποικιλία γομώσεων, πλεονεκτεί σε ισχύ και είναι χρηστικότερο με το ένα χέρι. Τα TRR8 χρησιμοποιήθηκαν για κάποια χρόνια σε αστυνομική υπηρεσία, αλλά εγκαταλείφθηκαν, καθώς νέες τεχνικές και υλικά προέκυψαν στο μεταξύ.
Σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν ως αντικείμενα ειδικής παραγγελίας από ανθρώπους που αναζητούν ένα μοναδικό όπλο για οικιακή ασφάλεια.
Εξοπλισμένο με φακό και οπτικό στόχαστρο είναι εξαιρετική επιλογή σε κλειστούς χώρους. Σε αντίθεση με τα πιστόλια, μπορεί να παραμένει σε κλειδωμένο σε ένα οπλοκιβώτιο επ’ άπειρον χωρίς να υπονομεύεται η αξιοπιστία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης