Τελευταία Νέα
Gun Room

Waffen Strasser RS14

tags :
Waffen Strasser RS14
Ριζικά διαφορετικό
Οι ιδιοκτήτες της αυστριακής WHMS Prazisiontechnik GmbH είναι οι αδελφοί Herbert και Mathias Strasser.
Ξεκίνησαν την καριέρα τους στη μεταλλοτεχνία επεξεργαζόμενοι υλικά όπως το τιτάνιο και το ντουραλουμίνιο για να κατασκευάσουν ανταλλακτικά για ρουκέτες και δορυφόρους.
g1_15.JPG
RS 14 Evolution

Evolution σημαίνει εξέλιξη και η τεχνογνωσία που απέκτησαν χρησίμευσε για να εξελίξουν ένα τυφέκιο κινητού ουραίου που αψηφά την πεπατημένη. Το κεντροευρωπαϊκό, επαναληπτικό ραβδωτό έχει ως
αρχέτυπο το Mauser, μια λύση του τελεειοποιήθηκε πριν 100 χρόνια. Το κινητό ουραίο κλειδώνει με κίνηση σε δύο άξονες (εμπρός και κάτω), καθώς δύο ως τρία κλειδιά περιστρέφονται μέσα σε αντίστοιχες εσοχές του ατσάλινου κορμού. Κινώντας το μοχλό προς τα πάνω και πίσω, ο πυροδοτημένος κάλυκας αρχικά αποκολλάται από τη θαλάμη και κατόπιν απορρίπτεται προς τα δεξιά με τη βοήθεια ενός ογκώδους άγκιστρου στην περιφέρεια της κεφαλής του κλείστρου. Αυτό απαιτεί τέσσερις κινήσεις του χεριού.
Οι Strasser πέταξαν αυτή τη λύση στα σκουπίδια και σχεδίασαν ένα μηχανισμό που κινείται σε ευθεία (εμπρός-πίσω). Το κλείδωμα του κλείστρου επιτυγχάνεται με μία σειρά δακτυλίων που επεκτείνονται
ακτινωτά προς την περιφέρεια της θαλάμης, καθώς το κλείστρο κλειδώνει εμπρός. Η αντίστροφη κίνηση περιστρέφει την κεφαλή -ώστε να εξάγει τον κάλυκα από τη θαλάμη- και να τον απορρίψει από τη θυρίδα.
Δεν είναι το πρώτο επαναληπτικό με ευθύγραμμη όπλιση. Όμως το σύστημα κατασκευάζεται από εργαλειοχάλυβα με αντοχή τουλάχιστον 120.000psi και οι ανοχές στην εφαρμογή κλείστρου-κάνης διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλά περιθώρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντέχουν όλα τα υπάρχοντα ραβδωτά φυσίγγια με τεράστιο περιθώριο ασφαλούς πίεσης. Η ιδιοφυία της λύσης βρίσκεται στη διαχείριση των πιέσεων λειτουργίας από ακτινικά κλειδιά και του περιορισμού της μέσα στο σώμα της κάνης.
Εφόσον όλο το στρες της πυροδότησης απορροφάται από την κάνη και την κεφαλή, ο κορμός του όπλου κατασκευάζεται από αλουμίνιο, κρατώντας το βάρος χαμηλά στα 3,1-3,3 κιλά.
Σε αντίθεση με τη συμβατική γνώση που θέλει το κοντάκιο του όπλου να είναι ένα εννιαίο κομμάτι και πάνω του να εδράζει ο μηχανισμός, τα αντίστοιχα μέρη στο RS14 βιδώνονται πάνω στον αλυμινένιο κορμό.
Σίγουρη για την αντοχή του μηχανισμού της, η εταιρεία δίνει 12 χρόνια εγγύηση.
g2_27.JPG

Πολυμορφικό

Οι χαμηλές ανοχές καθιστούν εύκολη την αλλαγή κανών και διαμετρημάτων στον ίδιο κορμό χωρίς απώλεια ακρίβειας. Η αλλαγή απάρτιων πάνω σε ένα μοναδικό σκελετό, είναι γνώρισμα του RS14.
Υπάρχουν τρία μεγέθη κεφαλών που βιδώνονται στο ίδιο σώμα κλείστρου και αντιστοιχούν σε κατηγορίες διαμετρημάτων: μικρό, κανονικό και μάγκνουμ. Εκτείνονται από το .223 Remington ως το .458
 Win. Magnum με δεκάδες επιλογές ενδιάμεσα.
Απαιτείται προφανώς η κατάλληλη κάνη, η κεφαλή κλείστρου και ο γεμιστήρας. Οι κάνες των δύο πρώτων κατηγοριών έχουν μήκος 56cm ενώ των magnum φτάνουν τα 60cm. Με τη βοήθεια ενός κλειδιού , “Άλεν” το κοντάκιο και ο ξυστός αφαιρούνται και εύκολα αντικαθίστανται. Υπάρχουν επιλογές για διάφορες κατηγορίες ξύλου, πλαστικό ή και ανθρακόνημα με κλασσικό κυνηγετικό σχήμα ή ρυθμιζόμενες ράχες.
Η κορυφή του κορμού φρεζάρεται στις διαστάσεις της στρατιωτικής ράγας picatinny, απλοποιώντας την προσαρμογή διοπτρών, ενώ υπάρχουν και μηχανικά σκόπευτρα πάνω στις κάνες ως επιλογή.
Η σκανδάλη έρχεται σε μορφή “κασσέτας” και αφαιρείται χωρίς εργαλεία για συντήρηση ή και ασφαλέστερη φύλαξη. Επιπλέον είναι ρυθμιζόμενη για το βάρος με τη μετακίνηση ενός ελατηρίου.
Απαιτούνται ως και 680 γραμμάρια δύναμης για την ενεργοποίηση της, ενώ υπάρχει ρύθμιση και για τη διαδρομή έλξης. Τα εσωτερικά απάρτια της σκανδάλης δέχονται επίστρωση DLC (Diamond-Like Carbon). Η επεξεργασία μειώνει τις τριβές και προστατεύει από τη διάβρωση.
Υπάρχει μια αυτόματη ασφάλεια, η οποία κλειδώνει τη σκανδάλη, όταν το κλείστρο δεν είναι ασφαλισμένο, αποτρέποντας τυχαία πυροδότηση.
g3_22.JPG

Αισθητικές και βλητικές επιλογές

Ο μικρός όγκος παραγωγής της εταιρείας από το Σάλζμπουργκ επιτρέπει στους αδελφούς Strasser να φτιάχνουν “προσωποποιημένα” όπλα κατά παραγγελία, βασισμένα πάνω στο σασί του RS14. Πέρα από
τις επιλογές μέτρων, σχήματος ή κατηγορίας ξύλων, προσφέρουν σκαλίσματα στον κορμό ή φινίρισμα κατά την επιλογή του πελάτη.
Θεωρητικά μπορεί κανείς με ένα τέτοιο όπλο να κυνηγήσει σε κάθε γωνία του πλανήτη έχοντας μαζί του τρείς κάνες (για παράδειγμα .243 Win., 300 Win. Mag, 458 Win. Mag) Ένα τέτοιο σετ διαμετρημάτων, με
τα αντίστοιχα κιτ μετατροπής, που περιλαμβάνουν, γεμιστήρες και κλείστρα είναι κατάλληλο για διαφορετικά θηράματα από ζαρκάδι μέχρι πολική αρκούδα και μαύρο βούβαλο!
Οι αλλαγές γίνονται σε λίγα λεπτά με μόνο εργαλείο το κλειδί που αποθηκεύεται πάνω στο τουφέκι. Αυτή η απλοποίηση είναι από μόνη της ένα μεγάλο κέρδος για τον κυνηγό.
Τέτοια μοναδικότητα και τεχνολογία δεν είναι φθηνή αλλά ούτε και εξωπραγματική. Το βασικό RS14 Evolution τιμάται κοντά στα 3.800 ευρώ, ενώ το κορυφαίο UNIC Carbon αγγίζει τα 6,300 ευρώ.
Συνυπολογίζοντας πως στο μέλλον θα μπορεί κανείς να προσθέτει μόνο συλλογές κανών, αντί να αγοράζει διαφορετικά όπλα, το μακροχρόνιο κόστος είναι τελικά μικρότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης