Τελευταία Νέα
Gun Room

Korth Sky Marshal

Korth Sky Marshal
Οπλοφορία υψηλού επιπέδου
Η γερμανική KORTH ιδρύθηκε κατά την οικονομική αναγέννηση της Γερμανίας μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Έγινε γνωστή για μια σειρά από σκοπευτικά περίστροφα τα οποία φημίζονται για την ακρίβεια και την ποιότητα κατασκευής τους. Πέρα από τη μηχανική ακρίβεια, τα όπλα επιδεικνύουν το υψηλότερο επίπεδο φινιρίσματος και πολυτέλειας.
Οι τιμές ξεκινούν περίπου στα 3.000 ευρώ και δεν είναι σπάνιο να βρεί κανείς υποδείγματα που κοστίζουν ως και τα τριπλάσια χρήματα.
Οι σκελετοί τους έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν διαμετρήματα όπως τα .357 και .44 magnum. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το Sky Marshal είναι μια μοναδική “ανωμαλία”.
k2_5.JPG
Μια ασυνήθιστη λύση

Η επίσημη ιστορία αναφέρει πως μία ευρωπαϊκή, αστυνομική μονάδα με καθήκοντα την αντιτρομοκρατία και τη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος, πλησίασε την KORTH αναζητώντας ένα αποκρύψιμο όπλο. Ήθελαν να είναι περίστροφο ώστε να χρησιμοποιείται ευκολότερα με ένα μόνο χέρι και επιθυμούσαν να βάλλει τα ευρέως διαθέσιμα πυρομαχικά 9mm Para (9X19mm).
Αυτό από μόνο του είναι ασυνήθιστο, καθώς ο κάλυκας του φυσιγγίου έχει σχεδιαστεί για ημιαυτόματα πιστόλια και στερείται του χαρακτηριστικού πυθμενίου (ενός δακτυλιου που εξέχει περιμετρικά στο πίσω μέρος) που αποτρέπει την πτώση του φυσιγγίου μέσα στη θαλάμη. Αυτός είναι ο λόγος που σπανίζουν τα περίστροφα σε διαμετρήματα πιστολιών.
Στα ημιαυτόματα πιστόλια, ο κάλυκας συγκρατείται πρωτίστως από ένα “σκαλοπάτι” στη θαλάμη της κάνης και δευτερευόντως από τον εξολκέα. Οι μηχανικοί της KORTH έχουν αναπτύξει για τα περίστροφα τους μία πατέντα που γεφυρώνει τις δύο τεχνολογίες: Έξι σκαλοπάτια φρεζάρονται εσωτερικά -ένα σε κάθε θέση του βυκίου- λύνοντας το ζήτημα της συγκράτησης των φυσιγγίων στις θαλάμες. Αυτό όμως δε λύνει το πρόβλημα της εξαγωγής των άδειων καλύκων μετά τη βολή. Στα “φυσιολογικά” περίστροφα, το πυθμένιο παίζει πάλι ρόλο, αφού ένας αστεροειδής εξωστήρας που παίρνει κίνηση από τον άξονα ευθυγράμμισης του βυκίου, τους ανασηκώνει όλους μαζί και τους απορρίπτει με τη βοήθεια της βαρύτητας. Οι Γερμανοί έχουν εφεύρει μια πατέντα με έξι ελάσματα τα οποία ανασύρονται από τον εξωστήρα και εμπλέκουν την εσοχή στην περιφέρεια του κάλυκα των 9mm. Λειτουργούν ώς
συντονισμένοι εξολκείς, λύνοντας το πρόβλημα.
Κύρια παράμετρος πέρα από την αξιοπιστία ήταν η εύκολη απόκρυψη με πολιτική αμφίεση. Επειδή θα χρησιμοποιούνταν πιθανώς σε πολύ κοντινές αποστάσεις και υπό ανορθόδοξες συνθήκες, θα έπρεπε να περιλαμβάνεται κάποιος εναλλακτικός τρόπος στόχευσης.
k4.JPG
Κατασκευή

Παραδοσιακά τα Korth φτιάχνονται από ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά στο Sky Marshal χρησιμοποιήθηκε ντουραλουμίνιο. Ως αποτέλεσμα ζυγίζει 920 γραμμάρια, περίπου τριάντα τοις εκατό λιγότερο από το αναμενόμενο.
Η κάνη μήκους 5 εκατοστών και το εξάσφαιρο βυκίο κατασκευάζονται από ατσάλι τύπου 416R. Για μείωση βάρους, ο σωλήνας της κάνης (που φέρει ραβδώσεις) έχει το ελάχιστο δυνατό βάρος και περικλείεται από αλουμινένιο κάλυμμα. Πάνω του στηρίζεται μία σταθερή ακίδα, ενώ το κλισιοσκόπιο που ρυθμίζεται κατά διεύθυνση βρίσκεται πάνω στη “γέφυρα” του βυκίου.
Το αλουμίνιο έχει υποστεί ανοδίωση στρατιωτικών προδιαγραφών και το ατσάλι επικάλυψη DLC που εξασφαλίζουν προστασία από τη διάβρωση.
Το Sky Marshal δε βασίστηκε σε κάποιο υπάρχοντα σκελετό της KORTH. Εκμεταλλευόμενοι το μικρό μήκος του κάλυκα (19mm αντί 33mm του .357 magnum) οι μηχανικοί δημιούργησαν ένα βραχύτερο βυκίο και αντίστοιχο σκελετό. Έτσι το όπλο έχει τελικά μικρότερο μέγεθος.
k3_1.JPG
Λεπτομέρειες

Αν και με τα μέτρα των KORTH, το περίστροφο χαρακτηρίζεται “οικονομικό”, αφού τα ελάχιστα που υπάρχουν στην αγορά πωλούνται στα 2.000-2.5000 δολλάρια, δε του λείπει η ποιότητα. Ο μηχανισμός σκανδάλης συναρμολογείται “στο χέρι” από τους κορυφαίους οπλουργούς της. Λειτουργεί σε διαμόρφωση μονής ή διπλή ενέργειας και ο χειριστής μπορεί να οπλίσει την ελαφριά σφύρα τιτανίου με τον αντίχειρα για μικρό βάρος και διαδρομή έλξης.
Η λαβή είναι ελαστική της αμερικανικής Hogue. Ισορροπεί μεταξύ άνεσης και αποκρυψιμότητας και διαθέτει ανατομικές εσοχές για καλύτερο έλεγχο. Αφήνει τη ράχη του σκελετού ανοικτή και εκεί διακρίνεται ένας κρίκος συγκράτησης. Υποθέτουμε ότι ο χειριστής θα μπορεί να ασφαλίζει το όπλο στο σώμα του με κάποια αρτάνη.
Ένα ασυνήθιστο στοιχείο είναι η ύπαρξη τριών λωρίδων ράγας mil 1913 (picatinny): δύο στο σασί της κάνης και μια βραχύτερη στο πίσω δεξιό μέρος του σκελετού. Στηρίζουν πομπό ορατού λέηζερ ή και φακό και υποδείχτηκαν από την υπηρεσία που παρέλαβε τα όπλα. Εναλλακτικά στη θέση της πίσω ράγας μπορεί να βιδωθεί ένα κλιπ, όπως εκείνα των σουγιάδων για να μεταφέρεται το περίστροφο κρυμμένο άνευ θήκης (πχ. στερεωμένο στην εσωτερική πλευρά του παντελονιού). Σε αυτή την περίπτωση ένα στρογγυλό προστατευτικό κολλάρο καλύπτει τη σφύρα, ώστε να μην εξέχει εκείνη από το προφίλ του όπλου, τραυματίζοντας το δέρμα του φέροντος ή μπλεκόμενη με το ρουχισμό του.
Η ιδέα υλοποιήθηκε το 2015 και τα όπλα παραδόθηκαν στην υπηρεσία που τα χρησιμοποιεί έκτοτε. Φαίνεται ότι η KORTH κράτησε για λογαριασμό της 77 σκελετούς, οι οποίοι συναρμολογήθηκαν και πωλήθηκαν στη συλλεκτική αγορά των ΗΠΑ. Η εταιρεία δε σχεδιάζει να ανοίξει ξανά τη γραμμή παραγωγής. Υπό αυτή την έννοια, το Sky Marshal είναι ίσως το σπανιότερο, σύγχρονο περίστροφο παραγωγής σε χέρια ιδιωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης