Τελευταία Νέα
Gun Room

Colt CM901: Διπλή δόση

tags :
Colt CM901: Διπλή δόση
Το επιθυμητό όπλο θα έπρεπε να καλύπτει μια σειρά από απαιτητικές προδιαγραφές
Σχετικά Άρθρα

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 2000, η αμερικανική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενός αρθρωτού όπλου πολλαπλών διαμετρημάτων. Προοριζόταν για να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα τυφέκια διαμετρημάτων 5,56 και 7,62mm με μία κοινή πλατφόρμα ονόματι SCAR (Special Operations Forces Combat Assault Rifle). Η Colt που μέχρι τότε προμήθευε τις ειδικές δυνάμεις με αραβίδες Μ4 SOPMOD, ήταν φυσικό να ενδιαφερθεί.

Μια δύσκολη εξίσωση

Το επιθυμητό όπλο θα έπρεπε να καλύπτει μια σειρά από απαιτητικές προδιαγραφές όπως:
- Χρήση πολλαπλών διαμετρημάτων στον ίδιο κορμό και δυνατότητα αλλαγής κανών από το χειριστή (προβλεπόταν η παράλληλη χρήση των 5,56 και 7,62Χ51mm αλλά και μη καθιερωμένων φυσιγγίων όπως τα 7,62Χ39mm, 6,5 Grendel και 6,8X43mm SPC).
-Αυξημένη αντοχή, αξιοπιστία και ευστοχία με ή χωρίς τη χρήση σιγαστήρα σε σχέση με τα υφιστάμενα Μ4.
- Ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετική διαμόρφωση και ρόλο με αλλαγή παρελκομένων ή και κάνης, χωρίς να επηρεάζεται το σημείο σκόπευσης/πτώσης της βολίδας.
-Χρήση συλλογών φωτισμού/κατάδειξης στόχου και διοπτρών, πέρα από τα σταθερά, μηχανικά στόχαστρα.
Η λύση που πρότεινε η Colt ήταν ένα ριζικά επανασχεδιασμένο “υβρίδιο” βασισμένο στο AR15. Παρόλο που στην τελική φάση του διαγωνισμού νικήθηκε από την πρόταση της FN, παρήχθη για την αστυνομική και την πολιτική αγορά ως Colt CM901 (ή εναλλακτικά LE901 για αστυνομίες). Η διαφορά του αστυνομικού μοντέλου περιορίζεται στην ύπαρξη αυτόματης σχαστηρίας που επιτρέπει ριπές.
2_76.jpg
Πολυμορφικό

Η καρδιά του CM901 είναι ένας βελτιωμένος κάτω κορμός με μεγαλύτερο φρέαρ γεμιστήρα που δέχεται γεμιστήρες για 7,62 ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα όμως είναι συμβατός με οποιοδήποτε άνω κορμό/κάνη στρατιωτικών προδιαγραφών για το μικρότερο 5,56mm.
Τα όπλα φεύγουν από το εργοστάσιο του Hartford ως 7,62Χ51mm (.308 Winchester), συναρμολογημένα με την αντίστοιχη κάνη και κεφαλή κλείστρου. Με την αφαίρεση δύο πίρων, ένα συγκρότημα διαφορετικού διαμετρήματος (5,56mm ή 6,8mm) το αντικαθιστά. Κατά την επασυναρμολόγηση, ένας αντάπτορας τοποθετείται μέσα στο κανάλι, ώστε να συγκρατούνται οι μικρότεροι γεμιστήρες. Για τη σωστή λειτουργία απαιτείται η αλλαγή του επανατατικού ελατηρίου, το οποίο βρίσκεται εντός του σωλήνα στο κοντάκιο. Με τα απαραίτητα ανταλλακτικά ανά χείρας και χωρίς εξειδικευμένα εργαλεία, η μετατροπή γίνεται σε λιγότερα από πέντε λεπτά. Η τροφοδοσία γίνεται από καθιερωμένους γεμιστήρες προτύπου SR25 (7,62) και Μ16 (5,56).
Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε για να καλύψει τις προδιαγραφές SCAR, οι οποίες προέβλεπαν μεταξύ άλλων και αμφιδέξια λειτουργία. Έτσι, υπάρχουν δύο μοχλοί απελευθέρωσης γεμιστήρα και ασφάλειες σε κάθε πλευρά του κορμού.   Ένα κοντάκι τύπου Vltor με ρυθμιζόμενο μήκος είναι στάνταρ και οι χειρολαβές είναι ίδιες με εκείνες του Μ16Α2.
3_55.jpg
Ενισχυμένη κατασκευή

Η πρόκληση για μεγαλύτερη ακρίβεια και τη χρήση διοπτρών οδήγησε στη βασικότερη τροποποίηση σε σχέση με τα “κανονικά  AR15”. Ο χειροφυλακτήρας δεν είναι ξεχωριστό τμήμα, αλλά μέρος του άνω κορμού. Φρεζάρονται από ένιαίο κομμάτι αλουμινίου, έτσι ώστε οι ράγες να είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες. Ο χειροφυλακτήρας δεν ακουμπά την κάνη, εξαλείφοντας οποιαδήποτε πηγή στρέβλωσης και συμβάλλοντας σε καλύτερη ψύξη και ακρίβεια. Οι ράγες περιμετρικά του χειροφυλακτήρα επιτρέπουν την ευκολότερη προσαρμογή συσκευών νυχτερινής παρατήρησης και διοπτρών. Έτσι εκμεταλλεύεται το αυξημένο βεληνεκές του μεγαλύτερου πυρομαχικού.
Οι κάνες είναι σχεδιασμένες για φυσίγγια ειδικής ακρίβειας (Match) καθώς το “901” προοριζόταν εξ’αρχής για ακροβολιστές, με την πρόσθετη ικανότητα χρήσης και διαμετρήματος 5,56 σε ρόλο αραβίδας. Με μήκος 40cm αποτελούν συμβιβασμό μεταξύ ευκινησίας και βαλλιστικών επιδόσεων. Αν και προορίζονται για χρήση με ηλεκτροοπτικές συσκευές, τα όπλα διαθέτουν πτυσόμενο στόχαστρο πάνω στην κάνη και ένα ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο στη ράγα.
4_46.jpg
Λεπτομέρειες

Eπικεφαλής σχεδιαστής του “901” ήταν ο  Larry Robbins (Λάρρυ Ρόμπινς). Σύμφωνα με τον ίδιο οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν  σχετίζονταν με την ανάγκη να διατηρούν έναν κοινό κάτω κορμό και πυροδοτικό μηχανισμό, ενώ θα χρησιμοποιούσαν τρείς ή και παραπάνω συνδυασμούς κλείστρων/κανών στον άνω κορμό. Ξεκάθαρα το αρχικό σετ ήταν για το “βαρύ” 7,62 ΝΑΤΟ, που απαιτούσε και την ύπαρξη διαφορετικού κλείστρου και επανατατικού ελατηρίου στο κοντάκιο. Πέτυχαν όμως τη λειτουργία των 5,56 και 6,8X43mm χωρίς αλλαγές. Το επόμενο πρόβλημα ήταν η χρησιμοποίηση δύο διαφορετικών γεμιστήρων χωρίς αλλαγές στον κάτω κορμό και επιτεύχθη μέσω του αντάπτορα που τοποθετεί το γεμιστήρα του Μ16 σε θέση ώστε να συγκρατείται με το ίδιο μάνταλο που συγκρατεί και το μεγαλύτερο. Ο αντάπτορας λύνει τρία ζητήματα, αφού ρυθμίζει τη θέση του γεμιστήρα, φέρνει τον άξονα της κάνης στο σωστό ύψος και παράλληλα ευθυγραμμίζει τον άνω κορμό με τον πίρο συναρμολόγησης. Είναι το εμπνευσμένο αυτό απάρτιο που καθιστά δυνατή τη μετατροπή.

Ιστορικά μοναδικό

Η Colt μπορεί να έχασε από το FN SCAR-H, αλλά αυτό δε μειώνει την αποτελεσματικότητα της δικής της λύσης. Στις εξαιρετικά δύσκολες δοκιμές που υποβλήθηκαν τα δείγματα, το σύστημα αερίου της FN αποδείχτηκε πιο αξιόπιστο λόγω πιστονιού. Οι Βέλγοι πρότειναν ένα φθηνότερο σύστημα μετατροπής όπου η κάνη αλλάζει χωρίς την ανάγκη για διαφορετικό άνω κορμό. Αυτές οι δύο λεπτομέρειες παίζουν ρόλο σε μεγάλη κλίμακα, όχι όμως τόσο για τον μέσο χρήστη.
Η σειρά “901” συνεχίζει να παράγεται κατά καιρούς σε μικρές ποσότητες και αποτελεί το σπανιότερο μεταξύ των σύγχρονων τυφεκίων Colt. Αν μη τι άλλο γιατί στα 60 χρόνια παραγωγής του AR15/M16 από την εταιρεία, αποτελεί το μοναδικό μοντέλο τους που κατασκευάστηκε σε 7,62Χ51cm.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης