Τελευταία Νέα
Gun Room

Kel-Tec KSG410

tags :
Kel-Tec KSG410
Άμυνα κατ’ οίκον
Άγνωστη στη δική μας όχθη του Ατλαντικού, η αμερικανική Kel-Tec είναι μια εταιρεία με μικρό όγκο και δυσανάλογα μεγάλη καινοτομία.
Ο ιδρυτής της George Kelgren έχει δημιουργήσει ανατρεπτικά σχέδια κάνοντας χρήση ανορθόδοξων λύσεων και επιστρατεύοντας το πλαστικό ως πρώτη ύλη.
Αρκετά τουφέκια του μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη διάταξη Bulpup όπου η σκανδάλη προηγείται του κλείστρου και το κοντάκι “συγχωνεύεται” με τον κορμό του όπλου.
Το κέρδος που προκύπτει είναι επωμιζόμενα όπλα με μήκος 30-35 εκατοστά λιγότερο από τα συμβατικά με
κάνες όμοιου μήκους.
g1_12.JPG
Μια ολόκληρη οικογένεια

Το 2011 η Keltec παρουσίασε το KSG-12 (Kel-Tec ShotGun 12), ένα λειόκανο που σε συνολικό μήκος 66 εκατοστών ενσωματώνει μια κάνη μήκους 48cm, ενώ χωρά ως και 14 φυσίγγια. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο αποθηκών φυσιγγίων που είναι τοποθετημένες παράλληλα με την κάνη.
Το ασυνήθιστο τουφέκι απευθύνεται στην αμυντική αγορά.
Μειονεκτήματα του είναι η πολυπλοκότητα και το μεγάλο βάρος που προκύπτει από τον όγκο των φυσιγγίων. Το 2020 ακολούθησε το KS7, μια απλουστευμένη έκδοση που χωρά 7 φυσίγγια (6 στην αποθήκη + 1 στη θαλάμη) και ζυγίζει μόλις 2,7 κιλά.
Στοιχίζοντας κοντά στα 500 ευρώ είναι ένα “τίμιο”, συμπαγές και ισχυρό όπλο αυτοπροστασίας και κυνηγίου οπληφόρων.
Εξερευνώντας βαθύτερα τις δυνατότητες των Bulpup, η Kel-Tec φέρνει για το 2023 το KSG410, μια εξελιξη του ιδίου σχεδίου στο μικρότερο, δημοφιλές διαμέτρημα .410 ή caliber 36 (όπως είναι γνωστότερο στην Ελλάδα).
g3_18.JPG
Μικρότερο και ελαφρότερο

Το νέο bulpup ζυγίζει κενό 2,4 κιλά και είναι αναλογικά λεπτότερο αφού το φυσίγγιο επιτρέπει να σχεδιαστεί σε μικρότερη κλίμακα. Το μήκος υπαγορεύεται από νομικούς περιορισμούς και είναι 67cm, ενσωματώνοντας
48cm κάνης. Το χαμηλό βάρος οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση πλαστικών.
Όλος ο κορμός, ο ξυστός και η λαβή προέρχονται από καλούπια. Αυτό κρατά χαμηλά και το κόστος, επιτρέποντας μια ελκυστική τιμή. Οι εξωτερικές επιφάνειες του όπλου βάφονται με μαύρη η κάφε απόχρωση (γνωστή ως Flat
Dark Earth) απευθείας στο μίγμα του πλαστικού. Έντονες αντιολισθιτικές χαράξεις έχουν αποτυπωθεί στα σημεία που αγγίζουν τα χέρια του χειριστή.
Πάνω στον κορμό υπάρχουν αναμονές για αορτηριούχους.
Είναι αξιοσημείωτο πως οι δύο παράλληλες αποθήκες περιέχουν συνολικά 10 ως 14 φυσίγγια (ανάλογα με το μήκος του κάλυκα). Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και να αλλάξει την τροφοδοσία, ενεργοποιώντας ένα διακόπτη στη
σκανδαλοθήκη. Έτσι για παράδειγμα στη μία αποθήκη μπορεί να υπάρχουν μονόβολα, στην άλλη ψήφοι και να επιλέγονται κατά περίσταση.
Ο μηχανισμός είναι επαναληπτικός και ενεργοποιείται από τον ξυστό.
Σύροντας τον προς τα πίσω, ο κάλυκας στη θαλάμη απορρίπτεται από το κάτω μέρος του όπλου και οπλίζεται η σφύρα. Φέρνοντας τον εμπρός, το επόμενο φυσίγγιο περνά στη θαλάμη και κλειδώνεται ο μηχανισμός. Η διαρύθμιση επιτρέπει εύκολη όπλιση με το αδύναμο χέρι και το όπλο παραμένει κοντά στο σώμα του χειριστή, διευκολύνοντας την κίνηση σε κλειστούς χώρους.
Ένα ιδιαίτερο λειτουργικό και οπτικό χαρακτηριστικό στοιχείο της σειράς KSG είναι η “γέφυρα” που καλύπτει το πάνω μέρος του κορμού. Μέσα της περικλείει ένα σετ στόχαστρων για καλύτερη ευθυγράμμιση και ταυτόχρονα χρησιμεύει ως χειρολαβή. Είναι απαραίτητη διότι ελλείψει κοντακίου τοποθετεί το μάτι του χειριστή στη σωστή θέση για σκόπευση.
g4_17.JPG
Τι προσφέρει το .410

Είναι το μικρότερο σε μέγεθος διαμέτρημα λειόκανου φυσιγγίου που κυκλοφορεί ευρέως. Αντιστοιχεί σε διάμετρο 10,4mm και υπάρχει σε δύο εκδόσεις μήκους κάλυκα (63mm ή 76mm). Ακόμη και στη μακρύτερη εκδοχή,
το βάρος της γόμωσης -σκάγια, σφαιρίδια ή βολίδες- δε ξεπερνά τα 18 γραμμάρια. Το μικρό .410 υστερεί σε ισχύ, αριθμό και βάρος σφαιριδίων που στέλνει προς το στόχο. Αυτό με τη σειρά του περιορίζει το ωφέλιμο βεληνεκές
γιατί τα λιγότερα σκάγια δημιουργούν μια αραιότερη συστάδα. Έτσι οι τυπικές αποστάσεις βολής για πτερωτά θηράματα είναι μικρότερες από εκείνες των μεγαλύτερων διαμετρημάτων, παρόλο που η ενέργεια που
μεταφέρει κάθε σφαιρίδιο είναι συγκρίσιμη.
Εκεί που το .410 υπερτερεί είναι η χαμηλή ανάκρουση. Είναι κατάλληλο για μικρόσωμους χρήστες ή για ανθρώπους με ευαισθησία και κινητικά προβλήματα (πχ. τραυματισμένοι ώμοι, αρθρίτιδες), που καθιστούν προβληματική τη βολή με ισχυρότερα διαμετρήματα. Tα φυσίγγια παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και λάμψης κατά την πυροδότηση και είναι ιδανικά για την εκπαίδευση άπειρων σκοπευτών. Για τους ιδιογομωτές το .410 είναι οικονομικότερο, αφού απαιτεί μικρότερη ποσότητα πυρίτιδας και σκαγίων ανά δόση.

Στενό πεδίο εφαρμογής

Σε χώρες με ισχυρή νομοθεσία προστασίας της ατομικής ασφάλειας, το KSG410 προβάλλεται ως βιώσιμη πρόταση για οικιακή άμυνα. Συνδυάζοντας χαμηλό λάκτισμα και μικρό μέγεθος, το λειόκανο της Kel-Tec αποκτά νόημα
υπό αυτό το πρίσμα. Εταιρείες όπως οι Winchester και Federal προσφέρουν φυσίγγια με ψήφους ή δίσκους μεγάλης διαμέτρου για τα περίστροφα Taurus Judge. Γίνονται αποτελεσματικότερα μέσα από τις μακριές κάνες ενός
τυφεκίου, γιατί κερδίζουν σε αρχική ταχύτητα.
Η μικρή ισχύς του φυσιγγίου δεν είναι μειονέκτημα εντός των τοίχων ενός σπιτιού. Μάλλον το αντίθετο αφού θα προκαλέσει λιγότερες παράπλευρες ζημιές και θα είναι ελεγχόμενο σε μια βίαιη σύγκρουση με εισβολείς του οικογενειακού ασύλου.
Στην Ελλάδα θα ήταν ένα ενδιαφέρον “παιχνίδι” μύησης νέων στη σκοποβολή, αλλά με το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο, η κατοχή του θα ήταν σχεδόνα αδύνατη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης