Τελευταία Νέα
Gun Room

Browning CITORI “50th Anniversary”: Επετειακό Μοντέλο

tags :
Browning CITORI “50th Anniversary”: Επετειακό Μοντέλο
To 2023 η συνεργασία Βέλγων και Ιαπώνων έκλεισε 50 χρόνια και το γιορτάζουν με μια επετειακή έκδοση.
Το όνομα CITORI καλύπτει τη γκάμα των δίκανων της Browning που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία από τη Miroku.
To 2023 η συνεργασία Βέλγων και Ιαπώνων έκλεισε 50 χρόνια και το γιορτάζουν με μια επετειακή έκδοση.

Η νομιμοποίηση των “νόθων”

Η Miroku είχε αρχίσει να κατασκευάζει στα τέλη του 1950 δίκανα που βασίζονταν στο σχέδιο του Browning B25. O Bukichi Miroku (Μπακίστι Μιρόκου) μελέτησε το βελγικό πρότυπο και το απλοποίησε για ευκολότερη και οικονομικότερη παραγωγή. Τα κύρια σημεία όπως ο ογκώδης πίρος της βάσης, τα κλειδιά που διαπερνούν τον κορμό, το “τασέλο” που ασφαλίζει τις κάνες και τα ενισχυτικά “πτερύγια” στην πάνω κάνη παρέμειναν τα ίδια. Ακόμη και οι μηχανισμοί πυροδότησης και εξόλκευσης λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Τα όπλα άρχισαν να εισάγονται από την Charles Daly στις ΗΠΑ γύρω στο 1963 και σύντομα τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων της Browning. Αντί να μπούν σε ένα δικαστικό και εμπορικό αγώνα, τα στελέχη της με επικεφαλής τον John Val Browning (εγγονό του John Moses Browning) ήρθαν σε επαφή με τους Miroku και τους πρότειναν την αποκλειστική συνεργασία. Με την “ευλογία” τους, ένα βελτιωμένο και πιστότερο αντίγραφο του Β25 θα μπορούσε να παραχθεί στο μισό κόστος. Τα πρώτα Citori βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής στο Kochi της Ιαπωνίας το 1973, μετά από κάποια χρόνια εναρμόνισης και μεταφοράς τεχνολογίας από το βελγικό Herstal. Έτσι ξεκίνησε μια παράδοση ποιότητας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα ιαπωνικής παραγωγής Browning ξεπερνούν το 1.000.000 αντίγραφα και συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αξιόπιστων δικάνων, ανεξαρτήτως τιμής.
1_48.jpg
1973-2023

Για να τιμήσει τη συνεργασία, η Browning παρουσιάζει ένα επετειακό Citori βασισμένο στη σημερινή πέμπτη γενιά του δικάνου (γνωστή στην Ευρώπη ως Β 525). Το “50th Anniversary” πωλείται μόνο στη Βόρεια Αμερική και είναι μοναδικά διακοσμημένο με χαρακτικά μοτίβα και επιλεγμένη τουρκική καρυδιά ύψιστης ποιότητας.
Η ατσάλινη βάση σκαλίζεται με κλασικά μοτίβα (ροζέτες, μπουκέτα και γιρλάντες) με βαθύ ανάγλυφο και χρυσές λεπτομέρειες. Σχεδόν κάθε εκατοστό επιφάνειας του μετάλλου έχει σκαλιστεί και φινιριστεί σε αυτό που η Browning αποκαλεί υφή “παλαιού ασημιού”. Οι κάνες έρχονται σε δύο επιλογές 76 και 81cm. Η βαφή τους είναι η κλασική μαύρη, αποτέλεσμα προσεκτικού γυαλίσματος και επεξεργασίας με άλατα. Υπάρχει σκοπευτική ρίγα στην κορυφή και αεριζόμενες μεσόριγες μεταξύ των κανών. Η παραδοσιακή εικόνα κρύβει τεχνολογίες αιχμής καθώς οι χρωμιωμένες θαλάμες δέχονται φυσίγγια “μάγκνουμ” (cal. 12/76mm) και καταλήγουν σε επιμηκείς κώνους προσαρμογής Vector Pro. Οι αυλοί είναι διευρυμένοι (Backbore) για μειωμένη ανάκρουση και βελτιωμένη κατανομή. Συνδυάζονται με βιδωτά τσοκ για εύκολη εναλλαγή.
Τα ξύλινα μέρη παρουσιάζουν έντονα “νερά”. Έχουν φινιριστεί με λάδι που αναδεικνύει την ομορφιά και τα φυσικά χρώματα. Λεπτομέρειες όπως η τοποθέτηση μεσαίου στοχάστρου στη ρίγα και οι διακοσμητικές ροζέτες (jewelling) στα πλάγια του μπλοκ και τους εξολκείς, δείχνουν την έμφαση που δίνεται στην εμφάνιση .Χειροποίητες ψάθες, διακοσμητικά “δάκρυα” και ένα ορειχάλκινο μενταγιόν (για να χαραχθούν τα αρχικά του κατόχου) συμπληρώνουν την κλασική αισθητική του συνόλου.
Κάθε “Citory 50th Anniversary” παραδίδεται μέσα σε μια βαλίτσα ασφαλείας που περιλαμβάνει πλήρη σειρά από τσοκ Midas (που κατασκευάζει η Briley για τη Browning) και τρείς μοχλούς σκανδάλης για εξατομικευμένο ταίριασμα στον κάτοχο.
2_75.jpg
Μηχανικά

Το Β25 ήταν το πρώτο επιτυχημένο σούπερ ποζέ δίκανο της ιστορίας. Ο John Browning, σκοπευτής του τραπ ο ίδιος, πίστευε πως η σκοπευτική γραμμή που όριζε η μία κάνη και η μονή σκανδάλη για πυροδότηση των επικρουστήρων υπερτερεί έναντι του (μέχρι τότε διαδομένου) πλαγιόκανου. Οι κάνες συνδέονται με την τετράγωνης διατομής βάση πάνω σε ένα πίρο μεγάλης διαμέτρου και αγκιστρώνουν μέσω ενός διαμπερούς κλειδιού. Το ελατήριο του μάνταλου (“πεταλούδα”) ασκεί διαρκή πίεση στο πίσω μέρος του κλειδιού, διατηρώντας τα δύο μέρη του όπλου συνδεμένα. Η τεράστια επιφάνεια επαφής των κλειδιών κατανέμει το στρες ομοιόμορφα για εκατοντάδες χιλιάδες βολών. Επί 90 χρόνια το σύστημα έχει δείξει την αντοχή και την προσαρμοστικότητα του, καθώς έχει λειτουργήσει ως βάση για κάθε δημοφιλές λειόκανο διαμέτρημα (12, 16, 20, 28, 36) και αρκετά ραβδωτά.
Ο μηχανισμός boxlock περιέχει δύο επικρουστήρες -έναν για την κάθε κάνη- και δύο σφύρες. Ο μοχλός ασφάλειας στη ράχη του μηχανισμού είναι ταυτόχρονα και επιλογέας για τη σειρά με την οποία η μονή σκανδάλη θα πυροδοτήσει τις κάνες. Δύο αυτόματοι εξολκείς εκτινάσσουν τους κάλυκες με το άνοιγμα του μηχανισμού.
Η κύρια διαφορά μεταξύ του αρχικού Β25 και του Citori ήταν η χρήση αποσπώμενης πάπιας. Η αλλαγή αυτή διευκολύνει την παραγωγή, απαιτώντας λιγότερες εργατώρες εφαρμογής αλλά και την επιθεώρηση/συντήρηση του όπλου. Στο επετειακό μοντέλο το σχήμα της πάπιας καταλήγει σε στρογγυλεμένη απόληξη. Το κοντάκι συνδέεται πάνω στη βάση με μία μακριά βίδα. Ξεβιδώνοντας τη αποκτούμε πρόσβαση στο μηχανισμό. Υπάρχει ένα πέλμα τεχνολογίας Inflex II για απορρόφηση του λακτίσματος και φλάτζες για αλλαγή του μήκους.
5_18.jpg
Τέχνη και σεβασμός στην παράδοση

Παρότι τα ιαπωνικά Browning κοστίζουν λιγότερο, παραμένουν χειροποίητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα αρχικά απάρτια (βάση και μπλοκ κανών) προέρχονται από σφυρήλατο ατσάλι που μορφοποιείται σε CNC. Αλλά πέρα από αυτό, το ταίριασμα και η συναρμολόγηση γίνεται με παραδοσιακό τρόπο.
Έμπειροι τεχνίτες, πολλοί δεύτερης και τρίτης γενιάς οπλουργοί, εφαρμόζουν τα μέταλλα με λίμα, σμυριδόπανο και χειρονακτική δουλειά. Κάθε Citori ξεκινά ως ένας σωρός από ανταλλακτικά και ξύλο καρυδιάς που μπαίνει στη “γραμμή παραγωγής”, για να αναδυθεί σχεδόν τρείς μήνες αργότερα ως εννιαίο δίκανο στο άλλο άκρο. Η προσήλωση στην προσεκτική αφαρμογή κάθε κομματιού εξασφαλίζει πως τα όπλα δε θα παρουσιάσουν “περίσσειες” ανοχές, που θα ήταν αναπόφευκτες σε μια μαζικότερη παραγωγή.
Το αποτέλεσμα είναι απαράμιλλη αξιοπιστία. Αν αυτό ισχύει για κάθε δίκανο που παράγει η Miroku, είναι βέβαιο πως λίγη παραπάνω φροντίδα πήγε στη δημιουργία του “50rh Anniversary”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης