Τελευταία Νέα
Gun Room

SIG Sauer MCX SPEAR-LT: Νεα γενιά σιγασμένων όπλων

tags :
SIG Sauer MCX SPEAR-LT: Νεα γενιά σιγασμένων όπλων
Ενώ η ανάπτυξη του ΧΜ-5 προχωρά κανονικά για το πεζικό των Αμερικανών, ένα μικρότερου όγκου και εξειδικευμένο μοντέλο, το MCX SPEAR-LT υιοθετήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις
Η Sig Sauer ηγείται του νέου κύματος στρατιωτικών όπλων που προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις διάφορες παραλλαγές του Μ16/Μ4 στους νατοϊκούς στρατούς.
Ενώ η ανάπτυξη του ΧΜ-5 προχωρά κανονικά για το πεζικό των Αμερικανών, ένα μικρότερου όγκου και εξειδικευμένο μοντέλο, το MCX SPEAR-LT υιοθετήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις.
Βασικό ρόλο έπαιξε η δυνατότητα χρήσης φυσιγγίου ,300BLK (7,62X35mm), το αναδιπλούμενο κοντάκιο που καταργεί το σωλήνα του Colt M4 και η συμβατότητα με σιγαστήρες.
Ήδη μονάδες υψηλού επιπέδου όπως οι αμερικανικές Delta Force, SEALs και η βρετανική SAS φέρεται να χρησιμοποιούν αραβίδες MCX Sprear σε διαμέτρημα .300BLK.
Αυτά διαθέτουν κάνες μήκους 24 εκατοστών και συνδυάζονται σχεδόν μόνιμα με σιγαστήρες. Αντικαθιστούν παλιότερα όπλα διαμετρήματος 5,56mm, προσφέροντας βελτιωμένη βλητική απόδοση και χαμηλότερο επίπεδο θορύβου σε μάχες κοντινών αποστάσεων.
2_74.jpg
Έμφαση στη σιωπηλή δράση

Αν και υπάρχουν εκδόσεις του SPEAR-LT σε 5,56mm με κάνες μήκους 40cm, η κύρια έμφαση είναι στο “υποηχητικό” .300BLK . Όλα τα στοιχεία, από το μήκος της κάνης μέχρι το βάρος των βολίδων και την επιλογή μηχανισμού δείχνουν ότι προορίζεται να δρά σχεδόν αποκλειστικά σιγασμένο. Ακόμη και ο φλογοκρύπτης στο στόμιο της κάνης είναι σχεδιασμένος για την ταχεία προσαρμογή και αφαίρεση σιγατήρων χωρίς να επηρεάζεται η ακρίβεια βολής,
Το Colt M4 που χρησιμοποιείται επί δεκαετίες, είναι ελαφρύ και αποδοτικό. Περιορίζεται όμως από μια σχεδιαστική επιλογή: το σύστημα άμεσης έγχυσης αερίου στο κλείστρο. Η αυξανόμενη χρήση σιγαστήρων ανέδειξε την αδυναμία του συστήματος να λειτουργήσει ικανοποιητικά.
Ο συνδυασμός κοντύτερων κανών και αυτόματου πυρός χτίζει αθροιστικά ένα κύμα πιέσεως προς τα πίσω, στο σωλήνα αερίων. Το φαινόμενο αυτό εντείνεται εκθετικά από το σιγαστήρα γιατί τα διαφεύγοντα αέρια παραμένουν υπό πίεση για μεγαλύτερο χρόνο. Μειώνει την αποτελεσματικότητα του σιγαστήρα, αυξάνει την εναπόθεση υπολοιμάτων πυρίτιδας στο μηχανισμό και τη θερμότητα που συσσωρεύεται στο όπλο.
Οι σχεδιαστές αναγκάστηκαν να περάσουν σε μηχανικά συστήματα με πιστόνια αερίων.
Είναι μια ικανοποιητική λύση και αυξάνει την αξιοπιατία, ειδικά όταν πρόκειται για κοντόκανες αραβίδες με σιγαστήρες. Όμως εμπεριέχει και μειονεκτήματα.
Το SPEAR-LT είναι πολυπλοκότερο από ένα Colt M4 καθώς διαθέτει περισσότερα απάρτια για το πιστόνι. Αναπόφευκτα είναι και βαρύτερο. Για να το αντισταθμίσουν, οι μηχανικοί στη Sig Sauer αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τιτάνιο, ώστε να διατηρήσουν το βάρος σε αποδεκτά επίπεδα.
Αντιστοίχως, η ανάκρουση σε ένα σύστημα πιστονιού είναι μεγαλύτερη.
Οι κινούμενες μάζες πιστονιού-ράβδου μεταφοράς κίνησης και ελατηρίων προσθέτουν την ορμή τους σε εκείνη του κλείστρου που παλινδρομεί. Σε αντιδιαστολή όμως, η ύπαρξη πιστονιού κρατά τη βρωμιά από την πυροδότηση μακρυά από το μηχανισμό του κλείστρου και ταυτόχρονα περιορίζει την αναπτυσσόμενη θερμότητα κατά τις ριπές.
Φαίνεται τελικά πως τα πλεονεκτήματα υπερέχουν των αδυναμιών.
3_1.jpeg
Εργονομία και συμβατότητα

Η Sig Sauer αναφέρει τον κορμό του MCX SPEAR ως “πολλαπλών διαμετρημάτων” (Multicaliber). Ο ίδιος σκελετός αποτελεί βάση για όπλα αυτοπροστασίας και αραβίδες διαμετρημάτων 5,56mm, .300BLK και το ρωσικό 7,62Χ39mm.
Για χρόνια το σύστημα με τετραπλές ράγες MIL 1913 (Picatinny) ήταν ο μοναδικός τρόπος για την ανάρτηση οπτικών και ηλεκτρονικών βοηθημάτων σε ένα τουφέκι. Εκμεταλλευόμενη την εξελιγμένη αρχιτεκτονική Μ-LOK, μειώνει τον όγκο και το βάρος των ραγών. Το MCX SPEAR-LT ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια λιγότερο από το αρχικό MCX του 2018. Η νέα σχεδίαση των υποφυλακτήρων τους καθιστά λεπτότερους, πιο εργονομικούς και σταθερότερους. Δύο βίδες τους ασφαλίζουν πάνω στον κορμό, εξασφαλίζοντας ότι τα οπτικά που αναρτώνται στις υποδοχές Μ-LOK διατηρούν το μηδενισμό τους. Η τυποποιημένη ράγα στην κορυφή του κορμού παραμένει ως η καλύτερη λύση για σύνδεση με διόπτρες.
Μια εργονομική καινοτομία στο SPEAR είναι η ύπαρξη αμφιδέξιου μοχλού απελευθέρωσης του κλείστρου στις πλευρές του κορμού. Θυμίζει τους αντίστοιχους που απαντώνται σε σύγχρονα πιστόλια. Επιτρέπει στο χρήστη να οπλίσει ταχύτερα μετά από μια επαναγέμιση, χωρίς να αφήσει ποτέ τη λαβή από το δεξί χέρι.
Ο μοχλός όπλισης βρίσκεται στο πίσω μέρος του κορμού, όπως στο Colt M4 και είναι επίσης αμφιδέξιος. Το ίδιο συμβαίνει με τις ασφάλειες και τις λαβές. Πηγαίνοντας τη συμβατότητα ένα βήμα παραπέρα, ο κάτω κορμός του SPEAR-LT έχει επανασχεδιαστεί ώστε να δέχεται τυποποιημένες σκανδάλες τύπου Μ16/AR15. Έτσι ανοίγονται αναρίθμητες πιθανότητες για τροποποιήσεις από το χρήστη.
4_1.jpeg
Λύση από το παρελθόν

Το Sig Sauer SPEAR-LT δανείζεται το μηχανισμό του από το AR-18, το τουφέκι που σχεδίασε ο Ευγένιος Στόνερ μετά το Μ16/AR15.
Το νεώτερο όπλο έλυνε τα δύο βασικά ζητήματα του αρχικού, δηλαδή το σύστημα άμεσης έγχυσης αερίων και το σωλήνα του αποσβεστήρα στο κοντάκι. Μέσα στον άνω κορμό του MCX κρύβεται ένα περιστροφικό κλείστρο εμπνευσμένο απευθείας από το AR18, με διπλούς οδηγούς και παράλληλα τοποθετημένα επανατατικά ελατήρια μικρής διαμέτρου (που σχεδίασαν οι Στόνερ και Σάλλιβαν το 1960). Επιπρόσθετα, το περιστροφικό κλείστρο παίρνει κίνηση από ένα πιστόνι βραχείας διαδρομής που το μονώνει από τα αέρια και τις ακαθαρσίες της πυροδότησης.
Η τοποθέτηση των επανατατικών ελατηρίων εντός του κορμού καθιστά περιττό το σωλήνα κοντακιού (buffer tube) του Μ-4. Έτσι το MCX διαθέτει ένα πραγματικά αναδιπλούμενο κοντάκιο που περιορίζει σημαντικά το μήκος. Αυτή η αλλαγή παίζει μεγάλο ρόλο για τους αλεξιπτωτιστές ή όσους επιχειρούν μέσα από περιορισμένο χώρο (τεθωρακισμένα, SUV, σκάφη, κ.α.).
Στο τέλος της ημέρας, το MCX SPEAR μπορεί να μην αποτελεί ένα άλμα τεχνολογίας, αλλά είναι μια μετρήσιμη βελτίωση. Συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία προυπαρχόντων λύσεων, αποδίδει καλύτερα ως σιγασμένο όπλο εγγύς μάχης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης