Τελευταία Νέα
Gun Room

Πιστόλι “KINGSMAN”: Tokarev TT-30

tags :
Πιστόλι “KINGSMAN”: Tokarev TT-30
Η ταινία “Kingsman: The Secret Service” είναι μια περιπέτεια που κινείται στα όρια μεταξύ βρετανικού χιούμορ και παρωδίας των ταινιών James Bond
Η ταινία “Kingsman: The Secret Service” είναι μια περιπέτεια που κινείται στα όρια μεταξύ βρετανικού χιούμορ και παρωδίας των ταινιών James Bond.
Η πλοκή βασίζεται σε σειρά κόμικς της Marvel που εξιστορούν τη δράση μιας υπερεθνικής μυστικής υπηρεσίας.
Η “Kingsman” με έδρα ένα παραδοσιακό λονδρέζικο ραφείο, καλείται να προστατεύσει την Υφήλιο από τη δράση του παρανοϊκού δισεκατομμυριούχου Richmond Valentine (τον υποδύεται ο Αμερικανός Samuel Jackson).
Κύριος χαρακτήρας είναι ο βετεράνος πράκτορας Harry Hart, τον οποίο ενσαρκώνει ο ηθοποιός Kolin Firth.
Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους μάτσο ήρωες, ο Hart είναι καλλιεργημένος, ψύχραιμος και η εικόνα του τέλειου βρετανού κυρίου, πλήρης με κοστούμια από τη Saville Row και κρατώντας ομπρέλα.
Η εικόνα είναι απατηλή.
Κάτω από το συντηρητικό (και βαρετό) περίβλημα βρίσκεται ένας έμπειρος διπλωμάτης-πολεμιστής.
Ο χαρακτήρας του Firth παίρνει υπό την προστασία του ένα προβληματικό νεαρό μικροεγκληματία με εξαιρετική νοημοσύνη και τον εντάσσει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της μυστικής υπηρεσίας.

Το πιστόλι KINGSMAN

Δύο από τα εντυπωσιακότερα γκάτζετ της ταινίας είναι μια ομπρέλα που χρησιμοποιείται ως βαλιστική ασπίδα, ρόπαλο, πυροβόλο ή εκτοξευτής αερίων και το στάνταρ υπηρεσιακό πιστόλι των πρακτόρων που αναφέρεται ως KPS (Kingsman Pistol-Shotgun).
Χορηγείται στους πράκτορες μαζί με ένα σιγαστήρα (για “διακριτική” χρήση) και με ένα ασυνήθιστο αξεσουάρ κάτω από την κάνη, το οποίο οι θεατές ανακαλύπτουν πως είναι ένα ξεχωριστό όπλο μονής βολής σε διαμέτρημα cal. 20.
Σε μια σκηνή μάχης, ο πρωταγωνιστής πυροβολεί 11 φορές, συν μία με το λειόκανο προσάρτημα και κατόπιν αλλάζει γεμιστήρα. Αυτό οριοθετεί τη χωρητικότητα του όπλου στα 10 φυσίγγια, υποθέτοντας πως ξεκίνησε με πλήρεις γεμιστήρες συν ένα φυσίγγιο στη θαλάμη.
Υπάρχουν δύο σκανδάλες, μία βαθιά στο σκελετό για την άνω κάνη και μια ακόμη για το προσάρτημα, επιτρέποντας άμεση επιλογή του κατάλληλου γεμίσματος, ανάλογα με την περίσταση.
Το πλεονέκτημα της λείας κάνης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ποικιλία πυρομαχικών, όπως πχ. λαστιχένια βλήματα, ενδεχομένως δακρυγόνα ή καπνογόνα αλλά και μεταλλικούς ψήφους ή σκάγια για διάρρηξη θυρών ή άμεση εξουδετέρωση σε κοντινή απόσταση. Βέβαια, μέσα από τόσο κοντή κάνη, αρχική ταχύτητα “υποφέρει” και η διασπορά σκαγίων είναι αναμενόμενα μεγάλη.
2_54.jpg
Το όπλο είναι ολομεταλλικής κατασκευής με λεπτό προφίλ που διευκολύνει την απόκρυψη. Το μικρό πλάτος οφείλεται στο γεμιστήρα μονής στήλης και την έλλειψη εξωτερικών μοχλών ασφάλειας. Δεν υπάρχει ορατή σφύρα που να εμπλέκεται στο ρουχισμό του πράκτορα. Τα πλακίδια της λαβής είναι φτιαγμένα από ξύλο καρυδιάς με πυκνή εγχάραξη. Tο παραδοσιακό υλικό και το μοτίβο μαρτυρά και την ηλικία του μοντέλου, αφού τα όπλα των τελευταίων 3-4 δεκαετιών σπανίως φέρουν ξύλινες λαβές. Γνωρίζοντας πως οι Kingsman ιδρύθηκαν κάπου στη δεκαετία του 1920, και το πρώτο αυτόματο πιστόλι τους ήταν το Steyr-Hahn M1912, μπορεί λογικά να υποθέσουμε ότι κάπου μεταξύ 1930 και 1940 επέλεξαν ένα πιο σύγχρονο και αυτό παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι το 2015. Είναι προφανές ότι η χρήση σιγαστήρων μικρού όγκου ήρθε αργότερα ως αναβάθμιση, δεδομένων των αποστολών που αναλαμβάνουν οι πράκτορες.

Απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου

Η πραγματική βάση για το KPS είναι το σοβιετικό ΤΤ-30. Σχεδιασμένο από τον Φιόντορ Τοκάρεφ, μπήκε σε παραγωγή το 1931.
Αναβαθμίστηκε το 1933 με αλλαγές που διευκόλυναν την ταχύτερη παραγωγή και ο κωδικός άλλαξε σε ΤΤ-33. Το σχέδιο είναι επηρεασμένο από τα Colt M1903 και Μ1911 του John Browning, με απλοποιήσεις όπως τα περιμετρικά κλειδιά της κάνης και την εξάλειψη της χειροκίνητης ασφάλειας. Αρκετά απάρτια όπως είναι ο δακτύλιος ευθυγράμμισης της κάνης, η σκανδάλη, η σχαστηρία και η μπιέλα συγκράτησης είναι πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα της Colt. Η σκανδάλη είναι μονής ενέργειας και ο μόνος τρόπος ασφάλισης του με φυσίγγιο στη θαλάμη είναι να μπεί η σφύρα σε θέση ημιόπλισης.
3_37.jpg
Το ΤΤ-30 χρησιμοποιεί το φυσίγγιο 7,62Χ25mm. Πετυχαίνοντας ταχύτητα εξόδου 450 m/sec ήταν το ταχύτερο της εποχής του και ικανό να διαπερνά βαρύ ρουχισμό, κράνη και πρώιμα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η χρήση βλημάτων ατσάλινου πυρήνα από τους Ρώσους το καθιστά επικίνδυνο ακόμη και σήμερα για θώρακες που αντέχουν κοινά πυρομαχικά όπως το 9mm NATO. Η υψηλή ταχύτητα έχει ως αποτέλεσμα ευθύγραμμη τροχιά και παραμένει αποτελεσματικό πέρα από τα 50 μέτρα.
Η τροφοδοσία γίνεται από γεμιστήρες χωρητικότητας 8 φυσιγγίων.
Για την ταινία, ο οπλουργός της βρετανικής Cohort Film Services χρησιμοποίησε έξι απενεργοποιημένα ΤΤ-30 που μετέτρεψε για να ρίχνουν αβολίδωτα των 9mm. Η εξωτερική σφύρα κόντυνε ώστε να μην είναι ορατή, το κλιπ που συγκρατεί τον πίρο λύσης του όπλου αφαιρέθηκε καιτα μέταλλα γυαλίστηκαν και ξαναβάφτηκαν για να αποκτήσουν εντυπωσιακότερη εμφάνιση. Οι πλαστικές λαβές αντικαταστάθηκαν από χειροποίητα ξύλινα πλακίδια. Η μεγαλύτερη μετατροπή ήταν η προσαρμογή ενός μη λειτουργικού “λειόκανου” κάτω από την κάνη, κατά το πρότυπο των βομβιδοβόλων στα σύγχρονα τυφέκια. Η “κάνη” ανοίγει από μία άρθρωση στο στόμιο της αποκαλύπτοντας τη θαλάμη που χωρά φυσίγγια Cal. 20. Μια διακοσμητική σκανδάλη (που προέρχεται από ΑΚ47) υποτίθεται πως ενεργοποιεί την κάτω κάνη. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει μηχανισμός ή επικρουστήρας μέσα στο σασί του όπλου. Η κανονική σκανδάλη του ΤΤ-30 λιμαρίστηκε για να δημιουργηθεί χώρος.
4_30.jpg
Ένα νέο “εικονικό σύμπαν”

Η ταινία προβλήθηκε το 2014 και ήταν αρκετά επιτυχής ώστε να δημιουργήσει ως τώρα δύο συνέχειες (Kingsman: The Golden Circle, 2017 και The king’s Man, 2021).
Η Marvel (κατά τα πρότυπα των Avenger) προετοιμάζει νέες παραγωγές, ενώ ήδη προβάλεται η μια τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στην ίδια σειρά κόμικς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης