Τελευταία Νέα
Gun Room

Beretta SO «Sparviere»

tags :
Beretta SO «Sparviere»
Αποκαλυπτικά ανοικτό
Η Beretta για άλλη μια φορά “θολώνει τα όρια μεταξύ μηχανικής και τέχνης με το SO “Sparviere” (Sparviere=Ξεφτέρι: Είδος γερακιού που απαντάται στα ευρωπαϊκά δάση).

Ένα χειροποίητο Γεράκι

Στη γκάμα SO των χειροποίητων δίκανων σούπερ ποζέ της φίρμας υπάρχει ένα σπάνιο και ασυνήθιστο μοντέλο. Όπως όλα τα όπλα της σειράς, κατασκευάζεται μόνο κατόπιν παραγγελίας και στα μέτρα του μελλοντικού κατόχου. Οι ειδικευμένοι μάστορες του εργαστηρίου Custom Atelier όχι μόνο παράγουν και συναρμολογούν τα μηχανικά μέρη, αλλά προσθέτουν και τη μοναδική διακόσμηση που οι χαράκτες της Beretta δημιουργούν
υπό την επίβλεψη του Luca Casari. Οι λεπτομέρειες είναι παντού έκδηλες. Οι ψάθες στα ξύλα κατηγορίας ύψιστης βαθμίδας χαράζονται στο χέρι. Το ίδιο κάνει και η λίμα του οπλουργού για τις χαρακιές πάνω στη σκοπευτική ρίγα, οι οποίες “κόβονται” μία-μία πάνω στο ατσάλι, ώστε να σπάει η αντηλιά όταν το όπλο σηκώνεται για να σημαδέψει.
Η έμφαση στη διακόσμηση του Sparviere γίνεται έντονα ξεκάθαρη στις πλάκες του μηχανισμού πυροδότησης. Οι Ιταλοί κατάφεραν να εξαλείψουν από την εξωτερική επιφάνεια των πλακών τους πίρους και βίδες που συνήθως εξέχουν, αφήνοντας έναν αδιατάρακτο “καμβά”. Πάνω του ο Casari αφιερώνει 100 ως 800 ώρες σκαλίσματος για να δημιουργήσει μοναδικά κομμάτια οπλουργικής τέχνης. Ένα από τα διασημότερα ανήκει στον “Ρόκυ” Sylvester Stallone, ενώ άλλα με κλασικότερη διακόσμηση βρίσκονται στα χέρια συλλεκτών ή στις εκθέσεις Beretta Gallery ανά την Υφήλιο.
g2_17.JPG
Ανοιχτά φτερά

Το πλέον μοναδικό στοιχείο του SO Sparviere κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και αφορά το μηχανισμό. Οι πυροδότηση των κανών γίνεται μέσω δύο μηχανισμών που αναρτώνται πάνω σε πλάκες, στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του δικάνου. Πρόκειται για την ιταλική εκδοχή των “ολόκληρων φωτιών” όπως συνηθίζεται να λέγονται. Παραδοσιακά, η πρόσβαση σε αυτές απαιτεί λύσιμο-ξεβίδωμα του μηχανισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο
κάτοχος χρειάζεται απλά να σύρει το κουμπί της ασφάλειας των κανών (που βρίσκεται στη ράχη του κορμού) πίσω, πέρα από τη θέση SAFE, σε μια τρίτη “κρυφή”. Δύο μάνταλα στο εσωτερικό του κορμού απελευθερώνονται και οι πλάκες ανοίγουν, σαν τις πόρτες ενός σπορ αυτοκινήτου, ή ακόμη σωστότερα σαν τα φτερά ενός αρπακτικού πτηνού. Οι οπλουργοί του Beretta Atelier ισχυρίζονται ότι έτσι η συντήρηση και το καθάρισμα του μηχανισμού γίνεται ευκολότερο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό αυτό χαρακτηριστικό απλά καθιστά το ιταλικό δίκανο… εντυπωσιακό θέαμα. Σπάνια κάποιος θα ανοίξει ένα κλειστό και προστατευμένο χειροποίητο μηχανισμό επίκρουσης για να τον συντηρήσει, αλλά πολύ συχνότερα ο τυχερός κάτοχος του Sparviere θα το κάνει για να τον θαυμάσει και να τον επιδείξει. Το αποτέλεσμα εκατοντάδων ωρών προσεκτικής εφαρμογής και λείανσης δεν αποοδεικνύεται μόνο από την άψογη λειτουργία, αλλά είναι και ορατό για να τέρψει τα μάτια.
g4_11.JPG
Ατσάλινο “χρηματοκιβώτιο”

Πέρα από την αισθητική πλευρά, το Sparviere διατηρεί όλα τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των χειροποίητων SO και δίνει μια σειρά από επιλογές για εξατομικευμένο αποτέλεσμα.
Έρχεται σε διαμέτρημα cal. 12 με θαλάμες 70 ή 76mm (απλές ή “μάγκνουμ”) και μήκος 71 ή 76 εκατοστά. Φτιάχνονται από το γνωστό κράμα Boehler Antinit με τη μέθοδο της ψυχρής σφυρηλάτησης και εξοπλίζονται με σύγχρονα βιδωτά τσοκ Optima HP για αποδοτικότερη διαμόρφωση της κατανομής.
Οι κάνες εδράζουν πάνω στη χαμηλού προφίλ βάση με τους διακοπτόμενους πίρους, όπως ολόκληρες γενιές σούπερ ποζέ της Beretta. Ο κορμός διαθέτει ενισχυτικά μάγουλα και αντικαθιστώμενα κλειδιά που ενισχύουν το κλείδωμα στην άνω κάνη. Η σκανδάλη είναι μονή και για τις δύο κάνες με επιλογέα για τη σειρά πυροδότησης. Οι δοκιμασμένες αυτές τεχνικές λύσεις εφαρμόζονται στο SO με τη φροντίδα του εμπειρότερων και πλέον ταλαντούχων οπλουργών του ομίλου. Το αποτέλεσμα είναι ένα όπλο που θα μείνει λειτουργικό όχι μόνο για χρόνια, αλλά μάλλον για γενιές κυνηγετικής χρήσης.
Υπάρχει η επιλογή για κοντάκια με πιστολέ ή αγγλικού τύπου ίσιο κοντάκι. Ο κάτοχος μπορεί φυσικά να το έχει στα μέτρα του σωματότυπου του για τέλειο ταίριασμα. Το φινίρισμα γίνεται στο χέρι με αλλεπάλληλα στρώματα λαδιού και τρίψιμο της επιφάνειας ως ότου το ξύλο της καρυδιάς αναδεικνύει όλα τα “νερά” και τη λάμψη του.
g5.JPG
Περιορισμένη παραγωγή

Όπως όλα τα όπλα που βγαίνουν από το Atelier, το Sparviere παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες κάθε έτος και είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι πιθανοί πελάτες πρέπει να έχουν υπομονή. Οι τιμές ξεκινούν από τις 75.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν το διπλάσιο, αναλόγως των εξατομικευμένων επιλογών και της πολυπλοκότητας των σκαλισμάτων. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα “κόσμημα” που ταυτόχρονα είναι λειτουργικό και σύγχρονο κυνηγετικό τουφέκι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης