Τελευταία Νέα
Gun Room

ZEV OZ9 ένα όπλο διαφορετικό από το Glock

ZEV OZ9 ένα όπλο διαφορετικό από το Glock
“Μη με λες Glock”
Οι ανθρώπινες επιθυμίες είναι η κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού. Πάρτε για παράδειγμα τα Glock. Φτηνά, λειτουργικά κομμάτια μετάλλου τυλιγμένα σε πλαστικό. Δουλεύουν ικανοποιητικά και χαλάνε σπάνια. Μέχρι εδώ καλά…

Οίκος Βελτιώσεων

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι πρόθυμοι να αγοράσουν ένα Glock των 700 ευρώ και να ξοδέψουν τα διπλάσια για να το βελτιώσουν. Διαφορετικά στόχαστρα, ελαφρωμένα κλείστρα, διαφορετικές σκανδάλες, κάνες με
επίστρωση νιτριδίων, σετ ελατηρίων, κοκ. Με λίγη υπομονή, προσπάθεια και αρκετό χρήμα το “ταπεινό”, μαύρο “ασχημόπαπο” από την Αυστρία μεταμορφώνεται σε “Καρντάσιαν”. Με την ίδια αισθητική και παρόμοιας
σύνθεσης πλαστικά μέρη.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ZEV Technologies. Αρχικά ήταν ένα εργαστήριο που βελτίωνε υπάρχοντα πιστόλια πελατών. Αυτό δημιούργησε ανάγκη για βελτιωμένα ανταλλακτικά εστιασμένα σε σκοπευτική χρήση. Άρχισαν να
προσφέρουν απάρτια όπως ολόκληρα κλείστρα και αγωνιστικές κάνες, Από εκεί ήταν θέμα χρόνου να παρουσιάσουν το πρώτο τους “Μη Glock”, ένα πιστόλι που ακολουθεί τη φόρμα, τη σχεδίαση και τη λειτουργία των Glock, αλλά δε περιέχει ούτε μια βίδα από το αυστριακό εργοστάσιο.

Εγέννετο ΟΖ9

Με την τεχνογνωσία που ανέπτυξε την προηγούμενη δεκαετία, η ZEV σχεδίασε ένα όπλο “εμπνευσμένο” από το σχήμα και τη λειτουργία του Glock, αλλά με μια φιλοσοφία μεγιστοποίησης.
Η κύρια διαφορά είναι η ύπαρξη ενός ξεχωριστού, ατσάλινου σασί. Πάνω του στηρίζονται οι ράγες του κλείστρου και ο μηχανισμός της σκανδάλης.
Επιπλέον, εκεί κουμπώνει και το απάρτιο της λαβής. Το πλεονέκτημα είναι πως η λαβή και το κλείστρο μπορούν να εναλλαχθούν σχηματίζοντας για παράδειγμα ένα αγωνιστικό πιστόλι με γεμιστήρα 20 φυσιγγίων, ή ένα
συμπαγές όπλο απόκρυψης. Η σκανδάλη και ο κορμός παραμένουν ίδια. Σαν να εναλλάσει κάποιος μεταξύ των G17 και G19 ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς νομικά να αλλάζει όπλο. Επιπλέον, η χρήση μιας πλήρους μεταλλικής πλατφόρμας για το κλείστρο μειώνει την ασάφεια και τις ανοχές του μηχανισμού.
Το δεύτερο ουσιώδες σημείο διαφοροποίησης είναι η αλλαγή γωνίας της λαβής. Πολλοί χρήστες νιώθουν αφύσικη τη γωνία λαβής του Glock. Το ΟΖ9 ακολουθεί το σχήμα του Colt 1911, διαμορφώνοντας μια γωνία 18 μοιρών προς τον άξονα του σκελετού. Μια υπερμεγέθης “ράχη” φέρνει την παλάμη του σκοπευτή εγγύτερα στον άξονα της κάνης και βελτιώνει τη διαχείριση της ανάκρουσης.
g3_12.JPG

“Όμοιο-Διαφορετικό” κλείστρο

Αυτά τα δύο κύρια απάρτια συνδυάζονται με ένα κλείστρο σχεδίασης ZEV που διαφοροποιείται αισθητικά. Υπάρχουν επιλογές για σιδερένια σκοπευτικά ή με έτοιμες υποδοχές για την προσαρμογή οπτικών βοηθημάτων, αντανακλώντας το σύστημα MOS της Glock.
Η διαμόρφωση του κλείστρου είναι μεγάλο μέρος της εταιρικής ταυτότητα της ZEV. Χαράξεις, τομές που μειώνουν τη μάζα, διαφορετικό προφίλ και χρωματικοί συνδυασμοί, χρησιμοποιούνται ως (λιγότερο ή περισσότερο
ουσιώδεις) και παράγοντας διαφοροποίησης σε σχέση με τα κοινότυπα Glock.
H ZEV όχι μόνο πουλά την επιλογή για βάση οπτικών, αλλά ακόμη και πλήρη κλείστρα με ενσωματωμένα στόχαστρα Trijicon RMR.
Στην ίδια λογική δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να διαλέξουν από μια σειρά κανών με διαφορετικά προφίλ, επικαλύψεις και χρωματικούς συνδυασμούς.

g4_9.JPG
“Μπουτίκ-Glock”


Έτσι ονομάζεται η τάση όπου, συνδυάζοντας τις εκατοντάδες επιλογές, οι ευτυχείς θιασώτες της ZEV μετατρέπουν τα πιστόλια τους (αυθεντικά αυστριακά “ασχημόπαπα” ή αμερικανικής σχεδίασης “καθαρόαιμα”) σε
μοναδικά αντικείμενα.
Είναι αυτά τα “φτιαγμένα”, μη εργοστασιακά όπλα καλύτερα από το βασικό πιστόλι που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής του Γκάστον Γκλόκ; Πιθανόν ναι…, υπό συνθήκες, για κάποιες συγκεκριμένες χρήσεις.
Η τεράστια διαφορά κόστους σαφώς και μεταφράζεται σε βελτιώσεις όπως είναι η καλύτερη έλξη σκανδάλης, μικρότερη διασπορά βολίδων εφόσον χρησιμοποιούνται κάνες αγωνιστικών προδιαγραφών και βελτιωμένη/εξατομικευμένη εργονομία. Όλα αυτά είναι σημαντικά, κυρίως για το κοινό των αθλητών σκοποβολής.
Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη πως τα εκατομμύρια ανθρώπων που αγοράζουν ή “χρεώνονται” για υπηρεσιακή χρήση ένα πιστόλι έχουν ως πρώτο κριτήριο την αξιοπιστία. Όλες οι άλλες βελτιώσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα, όπως η σιγουριά ότι το όπλο θα λειτουργήσει 100% ακόμη και υπό δυσχερείς συνθήκες. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως το ZEV OZ9 υστερεί του Glock σε αξιοπιστία. Απλά υπάρχει μια τεράστια στατιστική δεκαετιών και εκατομμυρίων χρηστών που κλίνει υπέρ του δεύτερου και σχεδόν καμιά μετρήσιμη στατιστική υπέρ του πρώτου.
g1_8.JPG

Ζούμε σε έναν (σχεδόν) ελεύθερο κόσμο

Οπότε κάποιοι μπορούν να επιλέγουν που και πως θα ξοδέψουν τα χρήματα τους. Αν αυτό που επιθυμούν είναι ένα βελτιωμένο πολυμερικό πιστόλι που ΔΕΝ είναι Glock, αλλά δείχνει να είναι, τότε ας το απολαύσουν. Η ζωή θα ήταν βαρετή χωρίς αποχρώσεις και προσωπικές επιθυμίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης