Τελευταία Νέα
Gun Room

HORIZON: Η Franchi διευρύνει τους ορίζοντες της

tags :
HORIZON: Η Franchi διευρύνει τους ορίζοντες της
Το νέο δημιούργημα της Franchi ακολουθεί την πεπατημένη, αποτελώντας μια οικονομικότερη εναλλακτική απέναντι στο Benelli Lupo και τα διάφορα SAKO που ανήκουν στον ίδιο όμιλο

Η Luigi Franchi αποτελεί εδώ και χρόνια μέλος του ομίλου Beretta Holding, εκπροσωπώντας τον όμιλο στο οικονομικότερο κομμάτι της αγοράς δίπλα στις “premium” φίρμες (Benelli, Beretta). Ειδικεύεται στα λειόκανα, διατηρώντας μια παράδοση που έρχεται από τη δεκαετία του 1950. Τα τελευταία χρόνια άνοιξε τους ορίζοντες της στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά κυνηγετικών όπλων που δεν είναι άλλα από τα επαναληπτικά ραβδωτά. Το πρώτο μοντέλο τους ονομάζεται  -πολύ ταιριαστά- “Ορίζοντας” (Horizon).

Μέρος του εταιρικού σχεδιασμού

Το νέο δημιούργημα της Franchi ακολουθεί την πεπατημένη, αποτελώντας μια οικονομικότερη εναλλακτική απέναντι στο Benelli Lupo  και τα διάφορα SAKO  που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Έτσι η γκάμα του ομίλου Beretta καλύπτει το φάσμα τιμών μεταξύ 550 και 5.500 ευρώ  στην ετυρωπαϊκή αγορά. Για να επιτευχθεί αυτό το χαμηλό κόστος, το Horizon ακολουθεί απλές λύσεις, με τη βασική έκδοση να διαθέτει πλαστικό κοντάκι (μοντέλο Black Synt) που ενσωματώνει και βάσεις αορτηριούχων.
Φυσικά, σε αυτή την κατηγορία τιμής κάποιοι συμβιβασμοί πρέπει να γίνουν, οπότε, δεν υπάρχει υψηλής ποιότητας ξύλο με χειροποίητες ψάθες και το αντίστοιχο πλαστικό είναι αρκετά βασικό σε εργονομία και προσαρμοστικότητα. Εκμεταλλευόμενο την τεχνογνωσία από τα λειόκανα, το κοντάκι εξοπλίζεται με το γνωστό πέλμα TSA. Η Franchi ισχυρίζεται πως μειώνει την ανάκρουση ως και κατά 50% και δίνει τρία διαφορετικού πάχους για εξατομίκευση στα μέτρα του χρήστη. Αν και οι διαστάσεις του κοντακίου σε ένα ραβδωτό δεν είναι τόσο κρίσιμες όσο εκείνει του λειόκανου, το σωστό μήκος και ύψος βοηθά στην ευκολότερη και καλύτερη διαχείριση του.
2_50.jpg

Κάνες

Υπάρχουν δύο διαθέσιμα μήκη κανών: 56cm για τα μικρότερα, υψηλής ταχύτητας διαμετρήματα (.223Rem, .243Win, .270Win, 6.5Creed) και 61cm για τα μεγαλύτερα (.300WinMag, 308Win, 30-06Spr). Φτιάχνονται από κλασικό χρωμιομολυβδενιούχο χάλυβα και σύμφωνα με τον κατασκευαστή επιτυγχάνουν διασπορά 1 ΜΟΑ (2,5cm στα 91mts) για τρείς βολές, με επιλεγμένες γομώσεις. Η επίδοση είναι ικανοποιητικότατη για κυνηγετική χρήση, ειδικά με γνώμονα την τιμή και το βάρος του όπλου. Το συνολικό βάρος του Horizon διαμορφώνεται στα 2.950-2.990 γραμμάρια, ανάλογα με την κάνη. Μια επιπλέον επιλογή είναι πως οι κάνες έρχονται είτε “γυμνές” ή εξοπλίζονται με σπείρωμα για φλογοκρύπτες/σιγαστήρες στο στόμιο και ανοικτού τύπου “σιδερένια” σκοπευτικά. Το δεύτερο μοντέλο απευθύνεται περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού οι Αμερικανοί προτιμούν παραδοσιακά να κυνηγούν με διόπτρες και σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
3_35.jpg

Μηχανισμός

Το Horizon χρησιμοποιεί επαναληπτικό μηχανισμό με κινητό ουραίο, ανήκοντας στον πιο δημοφιλή τύπο κυνηγετικού όπλου στην Ευρώπη. Η όπλιση γίνεται μέσω ενός μοχλού στη δεξιά πλευρά του κορμού, ο οποίος καταλήγει σε μια κωδονόσχημη λαβή. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς σφαιρικούς μοχλούς, επιτρέπει ευκολότερο χειρισμό όταν τοποθετείται διόπτρα στο πάνω μέρος του κορμού. Το τόξο που διαγράφει το κλείστρο για να οπλίσει και να απορρίψει τους κάλυκες είναι 60 μοίρες, μειώνοντας την απαιτούμενη κίνηση. Το σώμα του κλείστρου είναι και αυτό μασίφ ατσάλι και επιχρωμιώνεται για αντοχή στην τριβή και την πίεση. Ζυγίζει κοντά στα 400 γραμμάρια και στην εξωτερική πλευρά διαθέτει αυλακώσεις που το ελαφρώνουν ενώ θεωρητικά βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία αν καλυφθεί από πάγο ή λάσπη. Η κεφαλή του κλειδώνει μέσω τριών κλειδιών που συστρέφονται ανά 120 μοίρες, καταμερίζοντας περιμετρικά την πίεση της βολής.
Ο κορμός μορφοποιείται από κυλινδρικό σωλήνα χάλυβα και η κορυφή του έχει διαμορφωθεί από τόρνο, ώστε να δέχεται τις βάσεις διοπτρών από το Remington 700. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει πληθώρα έτοιμων λύσεων. Η Franchi συνοδεύει το όπλο και με μια ράγα τύπου Picatinny, αυξάνοντας την ευελιξία προσαρμογής οπτικών.
Το βάρος έλξης τηςσκανδάλης ρυθμίζεται μεταξύ 0.8 και 1,9 κιλών. Ο μοχλός ασφάλειας λειτουργεί σε τρείς θέσεις κλειδώνοντας την κίνηση του κλείστρου και της σκανδάλης. Ο εξωστήρας είναι τύπου εμβόλου και λειτουργεί υπό την πίεση ελατηρίου, ενώ υπάρχει και ένας εξολκέας με ευμεγέθη όνυχα για την απόρριψη των καλύκων.
4_29.jpg

Ευχρηστία

Ανάλογα με το διαμέτρημα, το Horizon χρησιμοποιεί αφαιρούμενους γεμιστήρες 3 ή 4 γεμιστήρων που δεν εξέχουν κάτω από το σώμα του όπλου. Ένας επιπλέον γεμιστήρας για το φυσίγγιο .308 Win χωρά 10 φυσίγγια (πιθανότατα ο ίδιος θα μπορεί να τροφοδοτήσει και τα .243 Win και 6,5 Creed, αφού μοιράζονται ως βάση κοινό κάλυκα). Η Franchi, τιμώντας την αμερικανική παράδοση των Scout Rifles, τον χρησιμοποιεί στο μοντέλο ALL TERRAIN, το οποίο συνδυάζει κοντή κάνη (47cm), ρυθμιζόμενα στόχαστρα και κοντάκιο με προσθαφαιρούμενο πέλμα και “μάγουλο”. Τέτοιου είδους ισχυρά και συμπαγή όπλα είναι ικανά να καταβάλλουν μεγάλα θηράματα, αλλά ταυτόχρονα είναι εύκολο να μεταφερθούν σε δύσβατα μέρη. Η αξία τους και ως εργαλείων αυτοάμυνας δε διαφεύγει από πολλούς κατοίκους της ευρωπαϊκής ή αμερικανικής υπαίθρου. Η δυνατότητα ταχείας αλλαγής γεμιστήρα και 10 διαθέσιμες έξτρα βολές, είναι υπολογίσιμη ισχύς πυρός. Στο επίπεδο τιμής κάτω των 1.000 ευρώ με διόπτρα είναι, είναι τα όπλα που συναντά κανείς σε χέρια αγροτών, κυνηγών και κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών. Τα πλαστικά μέρη αντέχουν την ταλαιπωρία, οι επαναληπτικοί μηχανισμοί απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, η ακρίβεια είναι πάνω από επαρκής για έλεγχο επιβλαβών και για την εξασφάλιση θηραμάτων όπως το ζαρκάδι και ο αγριόχοιρος.
Δυστυχώς, η οπλοφοβική γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους μας στερεί τη δυνατότητα να τα χαρούμε και εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης