Τελευταία Νέα
Gun Room

M&P 2.0 Metal: Το γύρισμα του κύκλου

tags :
M&P 2.0 Metal: Το γύρισμα του κύκλου
Τα προηγούμενα 20 χρόνια έχει συντελεστεί μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο κατασκευής πιστολιών
H Smith & Wesson είναι μια “ιστορική” εταιρεία δύο αιώνων.
H συμβολή της υπήρξε ουσιαστική στην εξέλιξη του περιστρόφου ως αστυνομικού όπλου.
Άργησαν να μπούν στην αγορά των πολυμερικών πιστολιών.
Όταν τελικά το κατάφεραν στη δεκαετία του 2000, ήταν με το SW-99 ένα αντίγραφο του αντίστοιχου μοντέλου της γερμανικής Walther.

Ελαφρότερα και φθηνότερα

Τα προηγούμενα 20 χρόνια έχει συντελεστεί μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο κατασκευής πιστολιών.
Το ατσάλι ή το αλουμίνιο ως βασικά υλικά κατασκευής του σκελετού έχουν υποσκελιστεί από τα πολυμερικά πλαστικά.
Η ευκολία παραγωγής εκατοντάδων πανομοιότυπων κορμών ανά ώρα με τη χρήση καλουπιών, έριξε σημαντικά το κόστος και μείωσε το χρόνο δημιουργίας ενός όπλου χειρός.
Οι δεκάδες ώρες μηχανουργικών κατεργασιών με μηχανές CNC ή από εξειδικευμένους τεχνίτες απλά δε μπορούν να ανταγωνιστούν τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν από τα “πλαστικά” πιστόλια. Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή όπου η πλειονότητα των όπλων, προοριζόμενων για οπλοφορία και ψυχαγωγική σκοποβολή, φτιάχνονται από πολυμερή.
Η Smith & Wesson δεν αποτελεί εξαίρεση.
2_49.jpg
Ανάγκη για αντοχή

Το τρέχον μοντέλο M&P9 βρίσκεται ήδη στη δεύτερη γενιά του (Μ2.0) και έχει εξελιχθεί σε μια εκτεταμένη γκάμα που περικλείει πιστόλια οπλοφορίας, υπηρεσιακής χρήσης και μίνι εκδόσεις για απόκρυψη.
Πρόκειται για όπλα με πολυμερικούς σκελετούς που κρατούν το βάρος χαμηλά και εξαιρετική εργονομία λαβής που προέρχεται από την εκτεταμένη έρευνα της S&W στο πεδίο αυτό.
Όμως οι σημερινοί σχεδιαστές της εταιρείας ανακάλυψαν εκ νέου κάτι που οι προκάτοχοι τους δύο γενιές πριν γνώριζαν από τον προηγούμενο αιώνα: Για να φτιαχτεί ένα επιτυχημένο σκοπευτικό πιστόλι απαιτείται μια καλή λαβή και ένας ανθεκτικός σκελετός.
Τα “πλαστικά” πιστόλια του σήμερα μικρά θαύματα τεχνολογίας καθώς είναι, αδυνατούν να περακάμψουν τους Νόμους της Φυσικής.
Είναι φτιαγμένα για περιορισμένο αριθμό βολών (συνήθως 15.000-20.000) που μπορεί να επαρκούν για μια και πλέον δεκαετία χρήσης από πχ. έναν ένστολο. Αντιστοιχούν όμως σε 1 ως 2 χρόνια χρήσης από ένα αφοσιωμένο σκοπευτή.
3_34.jpg
Πίσω στο “Heavy Metal”

Κάνοντας ένα γεναίο βήμα προς τα πίσω, η Smith παρουσίασε το MP 2.0 Metal. Όπως υποδηλώνει το όνομα του, ο σκελετός φτιάχνεται από συμπαγές τμήμα σφυρήλατου αλουμινίου 7075-Τ6 (ντουραλουμίνιο), ίδιου τύπου με αυτό που χρησιμοποιείται στην αεροβιομηχανία. Το υλικό αυτό κόβεται στην ίδια μορφή και διαστάσεις με τα πολυμερικά αντίστοιχα, ίδιο σε σχήμα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δέχεται τα ίδια απάρτια και ταιριάζει στις ίδιες θήκες με τα υπόλοιπα.
Η διαφορά είναι πως το υλικό το καθιστά πιο άκαμπτο, ανθεκτικό και αυξάνει το κενό βάρος στα 850 γραμμάρια (από 780γρ.).
Το περίσσιο βάρος στο σκελετό βοηθά στη μείωση της ανάκρουσης και την ταχύτερη επαναφορά στο στόχο, κουράζοντας λιγότερο σε αγωνιστική χρήση.
Δεν είναι όμως τόσο βαρύ που να καταντά κουραστικό για καθημερινή μεταφορά.
Με την ευκαιρία του επανασχεδιασμού το Μ&Ρ Metal απέκτησε μερικά αναβαθμισμένα απάρτια όπως πλατύ μοχλό απελευθέρωσης του κλείστρου και σκανδάλη με ίσιο “πρόσωπο” που επιτρέπει ομοιόμορφη πίεση, άσχετα από τη θέση του δακτύλου πάνω στο μοχλό. Μια γυαλισμένη σχαστηρία καταλήγει σε ελαφρότερη και “καθαρότερη” απελευθέρωση του επικρουστήρα, βοηθώντας στην επίτευξη καλύτερης ακρίβειας.
Η κάνη έχει μήκος 10,8cm και κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι.
Πάνω στο κλείστρο έχουν κοπεί υποδοχές για την τοποθέτηση οπτικού στοχάστρου (MRD), πέρα από τα σιδερένια σκόπευτρα.
Η μεταλλική λαβή δέχεται τέσσερα ενθέματα διαφορετικών μεγεθών στο πίσω μέρος, ώστε να ταιριάξει στην παλάμη του χρήστη, ενώ και το εμπρός μέρος καλύπτεται από αντιολισθητικό υλικό.
4_28.jpg
Αγωνιστικές πινελιές

Το M&P 9 Metal δέχεται τους γεμιστήρες διπλής στήλης της υπόλοιπης σειράς. Χωρούν 17 φυσίγγια, αν και υπάρχούν και μεγαλύτερη χωρητικότητας 21 για αυξημένη ισχύ πυρός σε αγώνες.
Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί σε άλλο διαμέτρημα πέρα του 9Χ19mm.
Αυτό είναι φυσικό καθώς πρόκειται για το δημοφιλέστερο αγωνιστικό φυσίγγιο παγκοσμίως, το οποίο συνδυάζει μικρή ανάκρουση και λογικό κόστος.
Το βασικό μεταλλικό Μ&Ρ έχει αποτελέσει τη βάση για ένα ακόμη πιο εξειδικευμένο μοντέλο.
Πέρα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά διαθέτει επιπλέον ένα ελαφρυμένο κλείστρο με εγκοπές, στόχαστρο υψηλής ορατότητας με οπτικές ίνας και μία χοάνη στη λαβή για ταχύτερες αλλαγές γεμιστήρων.
Η ικανότητα μαζικής παραγωγής τέτοιων πιστολιών από τη Smith & Wesson επιτρέπει να βγαίνουν στην αγορά των ΗΠΑ για λιγότερο από 900 δολλάρια, καθιστώντας τα ελκυστικά για τους αθλητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης