Τελευταία Νέα
Gun Room

WALTHER P99 AS FINAL EDITION: Τέλος εποχής

tags :
WALTHER P99 AS FINAL EDITION: Τέλος εποχής
Η Walther ανταποκρίθηκε με ένα πολυμερικό πιστόλι χωρίς εξωτερική σφύρα, που βελτίωνε κάθε δυνατό σημείο σε σχέση με το τότε κυρίαρχο Glock 17
Μετά από 25 χρόνια στην παραγωγή, το εμβληματικό πιστόλι της γερμανικής εταιρείας περνά πλέον στην ιστορία.
Η Walther Gmbh κλείνει την αυλαία με τον καλύτερο τρόπο, παραδίδοντας στους τυχερούς κατόχους μια τελευταία συλλεκτική παρτίδα με το όνομα FINAL EDITION (τελική έκδοση).

Αρχή μιας νέας γενιάς

Στη δεκαετία του 1990, η ενοποιημένη γερμανική αστυνομία αναζητούσε όπλα που θα αντικαθιστούσαν την πληθώρα απαρχαωμένων πιστολιών Walther P1/Ρ 4, μυριάδων πρώην ανατολικογερμανικών Makarov και περιστρόφων που διέθετε το προσωπικό της.
Η Walther ανταποκρίθηκε με ένα πολυμερικό πιστόλι χωρίς εξωτερική σφύρα, που βελτίωνε κάθε δυνατό σημείο σε σχέση με το τότε κυρίαρχο Glock 17. Το μοντέλο ονομάστηκε Ρ99 και για το σχεδιασμό του επιστρατεύτηκαν οι κορυφαίοι της εποχής.
Το πρώτο σημαντικό πλεονέκτημα ήταν η λεπτή εργονομική λαβή σχεδίασης Morini (που σχεδίαζε λαβές ολυμπιακών όπλων σκοποβολής).
Για πρώτη φορά σε αστυνομικό πιστόλι η λαβή δεχόταν τρείς διαφορετικές ράχες, ώστε να ταιριάζει σε όλους τους χρήστες.
Επιπλέον, το σχήμα της ακολουθούσε την ανατομία του χεριού, όντας κυρτό και λεπτό στο επάνω μέρος.
Το χαρακτηριστικό αυτό αντιγράφεται ως σήμερα από όλους τους άλλους κατασκευαστές.
Η γερμανική αστυνομική ακαδημία εκπαίδευε τους μαθητές της σε ασκήσεις βολών 8 φυσιγγίων και κάπως έτσι προέκυψε η χωρητικότητα του γεμιστήρα των αρχικώς 16 σφαιρών (8+8). Με τη χρήση φύλλου χάλυβα αντί πλαστικού, οι γεμιστήρες αυτοί είναι λεπτότεροι απο εκείνους άλλων σύγχρονων πιστολιών, καταλήγοντας τελικά σε μικρότερο μέγεθος. Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για διαμέτρημα 9Χ19mm, αργότερα παρουσιάστηκε και μια έκδοση σε .40S&W που απευθυνόταν στην αμερικανική αγορά.
2_43.jpg
Το ίδιο σχέδιο χρησίμευσε ως βάση για τη δημιουργία των Smith & Wesson 99, Radom P99 RAD και Canik TP9.
Δεν υπάρχει εξωτερική σφύρα, ένα στοιχείο που είχε καταστήσει δημοφιλές η αυστριακή Glock χρόνια νωρίτερα, όμως η εκδοχή του Ρ99 απέχει “έτη φωτός” μπροστά. Η άκρη του επικρουστήρα είναι ταυτόχρονα και ενδείκτης όπλισης, εξέχοντας στο πίσω μέρος του κλείστρου.
Ο χειριστής έχει οπτική και απτή πληροφόρηση όταν ο επικρουστήρας είναι οπλισμένος. Παράλληλα η σκανδάλη έχει ένα μηχανισμό “αφόπλισης” (decocker) που ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κομβίου στην κορυφή του κλείστρου. Εναλλάσει το βάρος έλξης και το μήκος διαδρομής της σκανδάλης, επιτρέποντας στο χειριστή να το λειτουργεί -εφόσον επιθυμεί- ως ένα περίστροφο (μακρά έλξη και βάρος 4 κιλών) για αυξημένη ασφάλεια ή με το μισό βάρος και διαδρομή έλξης για βολή ακριβείας.
Η ιδιαιτερότητα της είναι πως διαθέτει εξαιρετικά μικρή διαδρομή επανόπλισης (γνωστό ως reset) για τις επόμενες βολές. Μια σειρά μηχανισμών εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία ακόμη κι αν το όπλο πέσει από μεγάλο ύψος ή υποστεί κραδασμούς.
Μια ράγα σχεδίασης Walther που αργότερα άλλαξε σε διαστάσεις Picatinny, επιτρέπει την ανάρτηση φακών για χρήση στο σκοτάδι.
3_27.jpg
Εξαιρετική εργονομία

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κάποιος από το Ρ99 είναι το λεπτό προφίλ και η παντελής έλλειψη αιχμηρών ακμών.
Έτσι το πιστόλι κρύβεται εύκολα και απροβλημάτιστα κάτω από πολιτικά ρούχα.
Το σχήμα της λαβής (το καλύτερο επί πολλά χρόνια σε υπηρεσιακού μεγέθους όπλο) φέρνει τον άξονα της κάνης χαμηλά μέσα στην παλάμη του χειριστή.
Το αποτέλεσμα είναι η ελεγχόμενη ανάκρουση παρά το χαμηλό (κενό) βάρος των 630 γραμμαρίων.
Τα χειριστήρια είναι εύχρηστα και σε κατάλληλο μέγεθος, αποτελώντας άριστο συμβιβασμό για ταχύτητας χρήσης, χωρίς να εξέχουν.
Μνεία αξίζει στον αμφιδέξιο μοχλό απελευθέρωσης του γεμιστήρα, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στις δύο πλευρές του υποφυλακτήρα της σκανδάλης.
Οι χειριστές μπορούν να τον ενεργοποιούν με τον αντίχειρα ή το δείκτη του χεριού που κρατά το όπλο, με την ίδια ευκολία άσχετα από το αν είναι αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες.
Τέλος, τα σκοπευτικά ακολουθούν το μοτίβο combat με ευδιάκριτες κουκίδες για ταχεία σκόπευση.
Αν και το σύστημα σκανδάλης του Ρ99 δεν έλαβε την ανταπόκριση που του άξιζε από την αγορά, ο σχεδιασμός της λαβής του κληροδοτήθηκε στην επόμενη γενιά Walther (PPQ, PDP) και τους “κλώνους” τους από άλλες εταιρείες.
Τα τελευταία Ρ99 θα σταλούν στους ιδιοκτήτες τους μέσα σε μια αδιάβροχη θήκη μεταφοράς, συνοδευόμενα από ένα αναμνηστικό μετάλιο που τονίζει τον επετειακό χαρακτήρα τους.
4_23.jpg
Ταιριαστός επίλογος

Το P 99 υπήρξε σταθμός για τη γερμανική οπλοβιομηχανία. Πέρασε στην ποπ κουλτούρα μέσα από τις ταινίες “Τζέημς Μποντ”.
Όταν παρουσιάστηκε το 1997, ήταν το πρωτοποριακότερο αστυνομικό πιστόλι του κόσμου.
Σύντομα έγινε σημοφιλές μεταξύ των γερμανικών αστυνομικών υπηρεσιών και εξήχθη σε δεκάδες χώρες.
Η αμερικανική Smith & Wesson (η οποία εκείνη την εποχή δρούσε ως εισαγωγέας των Walther στις ΗΠΑ) έλαβε την άδεια να συναρμολογεί το δική της εκδοχή (SW 99) με σκελετούς και απάρτια από τη Γερμανία και κλείστρα που κατασκευάζονταν στη Μασαχουσέτη κατόπιν μεταφοράς τεχνολογίας.
Τα τελευταία κομμάτια θα αφήσουν το εργοστάσιο εντός του Μαρτίου. Όλα θα διαθέτουν πράσινο-λαδί σκελετό, το μηχανισμό σκανδάλης Anti Stress (πατέντα που έκανε το ντεμπούτο της με το συγκεκριμένο όπλο) και την εγχάραξη “Final Edition” στο κλείστρο.
Περιέχονται σε μια αδιάβροχη θήκη στην οποία οι ιδιοκτήτες θα βρούν και ένα αναμνηστικό μετάλλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης