Τελευταία Νέα
Gun Room

Εξώσφυρα δίκανα Piotti: Ιταλική ψυχή σε εγγλέζικο σώμα

tags :
Εξώσφυρα δίκανα Piotti: Ιταλική ψυχή σε εγγλέζικο σώμα
Οι αδελφοί Araldo και Faustino Piotti κατασκεύασαν μηχανισμούς βασισμένους πάνω στις “ολόκληρες φωτιές” της Holland & Holland
Οι αδελφοί Araldo και Faustino Piotti ξεκίνησαν, όπως πολλοί άλλοι Ιταλοί οπλοτεχνίτες, το 1960.
Ήταν η εποχή που μικροί βιοτέχνες με κρατική προτροπή έκαναν ένα άλμα και άρχισαν να κατακτούν εξαγωγικές αγορές.
Σε αντίθεση με άλλους που κυνήγησαν μεγάλους όγκους παραγωγής και τζίρους από κατασκευές φασόν για μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής, οι Piotti επέλεξαν το δύσκολο δρόμο.
Τα δίκανα τους βασίστηκαν στις πατέντες διάσημων αγγλικών όπλων.
Κατασκεύασαν μηχανισμούς βασισμένους πάνω στις “ολόκληρες φωτιές” της Holland & Holland ή στις αντίστοιχες “αποσπώμενες φωτιές” των Westley Richards. Προσηλωμένοι στην ποιότητα έναντι της ποσότητας διάλεγαν να παράγουν όσο τουφέκια ήταν δυνατό να βγούν από τα χέρια των 15 ως 20 έμπειρων μαστόρων τους -χωρίς καμιά έκπτωση. Στο σύντομο χρονικό διάστημα μόλις μιας γενιάς, οι απόγονοι τους βλέπουν το όνομα Piotti να στέκεται πλαϊ σε “βαρείς” οίκους με αξίωση. Για μια φίρμα που ξεκίνησε μεταπολεμικά επιδιορθώνοντας δίκανα στη Μπρέσκια, αυτό είναι λόγος υπερηφάνειας.

Δίκανο με “κοκόρια”

Η αποκορύφωση για πολλούς της αγγλικής οπλουργικής παραδοσης είναι τα εξώσφυρα κυνηγετικά δίκανα που πριν το 1890 ήταν κοινός τόπος. Τόσο που οι συντηρητικότεροι κυνηγοί κοιτούσαν με περιφρόνηση τα πρώτα όπλα χωρίς φανερούς “κόκορες”.
Η Piotti συνδυάζει αυτή την αρχαϊκή τεχνοτροπία με νέες τεχνικές λύσεις. Για παράδειγμα, η βάση σχηματίζεται από εννιαίο κομμάτι σφυρήλατου ατσαλιού. Οι κάνες τύπου ντέμιμπλοκ φτιάχνονται εξ’ ολοκλήρου μέσα στο εργαστήριο και πιστοποιούνται για χρήση με σύγχρονα φυσίγγια (με μολυβένια ή ατσάλινα σκάγια). Οι σφύρες και όλα τα ανταλλακτικά του μηχανισμού έναυσης κατασκευάζονται από σύγχρονα κράματα. Ταιριάζονται και γυαλίζονται με εξαιρετική ακρίβεια για αντοχή και τέλεια λειτουργία. Υπάρχει η δυνατότητα για μηχανισμό με αυτόματη όπλιση των σφυρών, αλλά αυτό ακούγεται ως ιεροσυλία για ένα κλασσικό “κοκοροντούφεκο”.
2_35.jpg
Ιταλικοί νεωτερισμοί σε αγγλικό φόντο

Ο Fabio, ένας από τους τέσσερις εκπροσώπους της δεύτερης γενιάς των Piotti είναι υπεύθυνος για πολλές βελτιώσεις πάνω στους κλασσικούς εγγλέζικους μηχανισμούς. Η τελευταία ιδέα που ξεπήδησε από το ανήσυχο πνεύμα του ήταν να ενσωματώσει στo μηχανισμό του εξώσφυρου όπλου τον πλάγιο μοχλό ανοίγματος (αγγλιστί side-lever). Μέχρι πρόσφατα, αυτός ο τρόπος ανοίγματος ήταν διαθέσιμος μόνο σε δίκανα της γκάμας με εσωτερική σφύρα.
Ελάχιστοι κατασκευαστές δίνουν τέτοια επιλογή. Βέβαια αφού πρόκειται για επί παραγγελία, χειροποίητα τουφέκια, παραμένει πάντα και η επιλογή για κλασσικό μοχλό ανοίγματος τύπου Holland στην κορυφή της μπάσκουλας.
3_21.jpg
Απόλυτα χειροποίητα

Οι πελάτες της Piotti μπορούν να επιλέξουν μια σειρά από μοναδικά χαρακτηριστικά για να δημιουργηθεί το μοναδικό όπλο των ονείρων τους. Για παράδειγμα υπάρχουν δύο μεγέθη κορμού: ένας για τα διαμετρήματα cal. 12 και 16 (στα οποία κατά περίπτωση χωρά και το μικρότερο 20) και ένας μειωμένων διαστάσεων για τα cal. 20, 28 και 36.
Σε αυτούς οφείλεται και η διαφορά βάρους μεταξύ των τελικών όπλων.
Στις επιλογές περιλαμβάνονται αυτόματοι εξολκείς και ασφάλειες, μήκη, στενώσεις και ρίγες κανών και φυσικά μέτρα και κατηγορία ποιότητας ξύλινων μερών.
Μια από τις εξειδικεύσεις της Piotti είναι η δημιουργία πολλαπλών σετ κανών σε διαφορετικό διαμέτρημα. Κάθε μία έχει τη δική της πάπια και πάντα προσπαθούν οι κάνες να έχουν, κατά το ανθρωπίνως δυνατό, ίδιο βάρος και ζύγισμα ώστε να μην αλλάζει η συμπεριφορά του όπλου στην επώμιση.
H μικρή μπουτίκ των αδελφών Piotti υπερηφανεύεται και για την ικανότητα να κατασκευάζει ζευγάρια δικάνων για τον ίδιο πελάτη, απολύτως όμοια μέχρι το τελευταίο χιλιοστό κλίσης και γραμμάριο βάρους.
Σε αυτό το επίπεδο, η οπλουργική τέχνη μοιάζει περισσότερο με Τέχνη με κεφαλαίο “Τ”.
Το αποτέλεσμα παύει να είναι απλώς λειτουργικό μηχάνημα και γίνεται δημιούργημα και κομμάτι ψυχής αυτών που το δημιουργούν και εκείνων που το εκτιμούν με τη χρήση. Δυστυχώς για εμάς τους υπόλοιπους το χρηματικό τίμημα είναι υψηλό. Όχι στα “στρατοσφαιρικά” επίπεδα των Boss και Purdey, αλλά αρκετά υψηλά στη διψήφια κλίμακα χιλιάδων ευρώ.
4_17.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης