Τελευταία Νέα
Gun Room

HOLLAND & HOLLAND: Royal “Hidden Tigers”

tags :
HOLLAND & HOLLAND: Royal “Hidden Tigers”
Το συγκεκριμένο Royal ήρθε πολύ μετά το τελευταίο κυνήγι τίγρεων στην αποικιακή Ινδία
H φίρμα Holland & Holland είναι από τους γνωστότερους κατασκευαστές όπλων.

Παιδί μιας απαγόρευσης

Το 1905 η Βρετανική Διοίκηση στην Ινδία απαγόρευσε την εισαγωγή και κατασκευή βλημάτων και φυσιγγίων διαμετρήματος .450 ιντσών (11,4mm) για να αποτρέψει τον εξοπλισμό των αυτονομιστών. Η ιδέα ήταν κενή ουσίας. Το μόνο που κατάφερε ήταν να στερήσει από τους νόμιμους οπλοκατόχους-κυνηγούς το πλέον επιτυχημένο φυσίγγιο της εποχής .450 Nitro Express που χρησιμοποιούνταν κατά κανόνα στα δίκανα και μονόκανα τυφέκια για τη θήρα τίγρης και βούβαλου.
2_34.jpg
Η ανταπόκριση της H&H ήταν να τροποποιήσει τον κάλυκα του μεγαλύτερου .500 ΝΕ κλείνοντας το στόμιο για να δεχτεί μια βολίδα διαμέτρου .465 εκατοστών της ίντσας (παρακάμπτοντας τον ηλίθιο γραφειοκρατικό κανόνα). Έτσι προέκυψε το όνομα 500/465 ΝΕ. Το νέο διαμέτρημα που αντικατέστησε το .450 στα δίκανα της εταιρείας διατηρούσε τα “αξιοσέβαστα” βαλλιστικά δεδομένα του .450 ΝΕ.
Προωθώντας βλήματα διαμέτρου 12mm με ταχύτητα κοντά στα 660 m/sec, σταματούσε τα ογκωδέστερα θηρία της ινδικής χερσονήσου. Το εντυπωσιακό μήκος του γεμάτου φυσιγγίου άγγιζε τα 10 εκατοστά (99mm για την ακρίβεια).
Το Holland & Holland 500/465 ΝΕ δεν γνώρισε μαζική επιτυχία, αλλά χρησιμοποιήθηκε στα χειροποίητα “Royal” που προορίζονταν για μέρη όπως το Σουδάν ή η Ινδία. Τα περισσότερα παραγγέλθηκαν από ευγενείς Βρετανούς και μαχαραγιάδες που είχαν την οικονομική επιφάνεια για μοναδικά όπλα.
3_20.jpg
Χρυσές “Κρυμμένες Τίγρεις”

Το συγκεκριμένο Royal ήρθε πολύ μετά το τελευταίο κυνήγι τίγρεων στην αποικιακή Ινδία. Η κατασκευή του τελείωσε μόλις το 1999, αλλά ξεχωρίζει τόσο ώστε η H & H θέλησε να το παρουσιάσει στο βιβλίο “ The Best of Holland & Holland” (των McIntosh & Roosenburg) πριν ακόμη συναρμολογηθεί.
Η αιτία είναι το απίστευτης ποιότητας και έμπνευσης σκάλισμα. Στις πλευρές της βάσης, διακρίνονται με την πρώτη ματιά δύο τίγρεις. Μελετώντας τις φιγούρες, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα θηρία είναι εν μέρει ορατά, καθώς τα σώματα τους προβάλλουν μέσα από τις φυλλωσιές που σχηματίζουν το ανάγλυφο της μπάσκουλας. Τα στυλιζαρισμένα κλαδιά και φύλλα της τεχνοτροπίας “κρύβουν” τις τίγρεις και μας αφήνουν να δούμε μόνο το χρυσό περίγραμμα του σώματος τους. Όπως ακριβώς θα συνέβαινε στην πραγματικότητα.
Το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα έχει προέλθει από ατελείωτες ώρες βαθιού σκαλίσματος της βάσης και κατόπιν σφυρηλάτισης φύλλου χρυσού, ώστε να δωθεί η εντύπωση του “κρυμμένου” αιλουροειδούς. Το λογότυπο της H & H έχει σκαλιστεί σε ανάγλυφο με σχεδόν “γερμανικό” τρόπο στα μάγουλα της μπάσκουλας, δημιουργώντας μια ασυνήθιστη αντίθεση με το αγγλικού στύλ μοτίβο των φύλλων και την τυπική διακριτικότητα στη διακόσμηση. Το οποίο μας φέρνει σε μία άλλη μοναδικότητα του συγκεκριμένου τουφεκιού.
4_15.jpg
Τα περισσότερα Royal φιλοτεχνούνται από σκαλιστές εκπαιδευμένους στην βρετανική τεχνοτροπία και σπανιότερα από άλλους Ευρωπαίους με παρόμοια κουλτούρα. Για τις “Τίγρεις” η Holland & Holland επέλεξε τον Eric Gold (Έρικ Γκολντ) έναν Αμερικανό που ζεί στην Αριζόνα. Ο Gold είναι ένας καλλιτέχνης με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη χαρακτική/γλυπτική και τα έργα του βρίσκονται σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Αφιέρωσε χιλιάδες ώρες για να σχεδιάσει και να επιτύχει την ατμόσφαιρα μυστηρίου και την αίσθηση ότι οι τίγρεις παρακολουθούν μέσα από τη βλάστηση της ζούγκλας.
Η ιδέα αυτή ενισχύεται αν φανταστεί ο παρατηρητής τον κορμό ως ανάπτυγμα σε τρείς διαστάσεις. Στο κέντρο, δηλαδή το κάτω μέρος της βάσης υπάρχει ένα ξέφωτο. Κυνηγοί που επιβαίνουν σε έναν εξημερωμένο ελέφαντα, αναζητούν τις δύο τίγρεις. Η λεπτομέρεια και η ζωντάνια των παραστάσεων είναι συγκλονιστική.

Παραπάνω από όμορφο

Πέρα από αισθητικό αριστούργημα, το δίκανο είναι ένα τέλειο και λειτουργικό δείγμα της λονδρέζικης οπλουργικής παράδοσης. Οι κάνες έχουν μήκος 60cm και έχουν ρυθμιστεί με βολίδες 31 γραμμαρίων για να συγκλίνουν τις βολές τους εντός τριών εκατοστών στα 50 μέτρα. Εκεί σημαδεύει το στόχαστρο, το οποίο συνδυάζεται με ένα κλισιοσκόπιο τύπου εξπρές (για γρήγορες βολές μεταξύ 50 και 100 μέτρων). Ένα δεύτερο πτυσσόμενο κλισιοσκόπιο δίνει σημείο αναφοράς για βολές στα 150 μέτρα. Ουσιαστικά αυτό το δεύτερο, είναι χρήσιμο σε μία βολή εναντίον χορτοφάγων θηραμάτων που βόσκουν σε ανοικτό πεδίο. Αντίθετα, τα μεγάλα αιλουροειδή προτιμούν τις σκοτεινές λόχμες όπου έχουν το πλεονέκτημα της ταχείας επίθεσης και του αιφνιδιασμού.
Ένα ανταλλακτικό στόχαστρο αποθηκεύεται μέσα καπάκι της χειρολαβής του κοντακίου.
Οι εξολκείς είναι αυτόματοι και ενεργοποιούνται με το “σπάσιμο” της βάσης, στέλνοντας τους άδειους κάλυκες στον αέρα. Όταν έχουν λειτουργήσει παραμένουν ελάχιστα πάνω από τα χείλη της θαλάμης στην ανοικτή θέση, δίνοντας απτό σημείο αναφοράς για τα δάκτυλα του χρήστη που δεν κοιτάζει το όπλο καθώς επαναγεμίζει.
Ο μηχανισμός των δύο σκανδαλών είναι “sidelock” δηλαδή δύο ξεχωριστές πλάκες αναρτημένες στά πλάγια της βάσης.
5_10.jpg
Σύμφωνα με τη συνήθεια της H & H, ένας πίρος με πεταλούδα επιτρέπει το άνοιγμα των πλακών, ωστε να επιθεωρηθούν και να καθαριστούν. Δείγμα της εμπειρίας και της προσοχής στη λεπτομέρεια αποτελούν οι σκανδάλες. Η πρώτη (που πυροδοτεί τη δεξιά κάνη) φέρει χάραξη στο εσωτερικό της, ενώ η δεύτερη είναι λεία. Με αυτό τον τρόπο, ο κυνηγός αντιλαμβάνεται άμεσα ποιά κάνη θα βάλλει, αποφεύγοντας πχ. να ξαναπιέσει την ήδη πυροδοτημένη.
Το εξαιρετικής ποιότητας και εμφάνισης κοντάκι σχηματίζει ένα “μάγουλο” στην αριστερή πλευρά, για να διευκολύνει τη σωστή επώμιση του δεξιόχειρα χρήστη. Ένα κλασσικό ελαστικό πέλμα φροντίζει για την απόσβεση της ανάκρουσης. Οι σκούροι κυματισμοί των αποχρώσεων της καρυδιάς ενισχύουν την αίσθηση “πυκνής ζούγκλας” που δημιουργεί το σκάλισμα.
“Παραδόξως”, αλλά πολύ σοφά το όπλο διαθέτει αορτηριούχους και αορτήρα.
Κάποιοι θα παρατηρήσουν πως χαλά την κομψή εμφάνιση αυτού του έργου τέχνης. Όμως υποστηρίζει το βάρους 4.75 κιλών τουφέκι κατά την πολύωρη μεταφορά και αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο σταθεροποίησης για μια γρήγορη βολή χωρίς στήριγμα.
Το ξεχωριστό αυτό όπλο πωλήθηκε το 2018 έναντι 350.000 δολλαρίων και πλέον βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή. Πολλοί θα ισχυριστούν ότι η φήμη της Holland & Holland ξεπερνά τα όρια της “αντικειμενικής αξίας” της σε σχέση με άλλα λονδρέζικα ονόματα. Ίσως, αλλά ανά καιρούς δημιουργούν όπλα όπως το “Hidden Tigers” επαναφέροντας το σεβασμό προς τον ιστορικό Οίκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης