Τελευταία Νέα
Gun Room

Magnum Research DESERT EAGLE

tags :
Magnum Research DESERT EAGLE
Εντυπωσιακή δύναμη
Γνωστό από ταινίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Desert Eagle της αμερικανικής Magnum Research, είναι στην πραγματικότητα ένα μάλλον σπάνιο και εξωτικό όπλο χειρός.

Πιστόλι με σφαίρες περιστρόφου

Η ιστορία του “Deagle” όπως αποκαλείται από τους οπαδούς του ξεκινά με τον αμερικανό Bernard White (Μπέρναρντ Γουάϊτ), ο οποίος κατέθεσε το 1979 μια ευρασιτεχνία για πιστόλι με μηχανισμό αερίων που περιελάμβανε πιστόνι και κλείστρο με περιστροφική κεφαλή, όπως τα σύγχρονα τυφέκια.
Τα πρώτα όπλα βγήκαν από την παραγωγή το 1984 και είχαν μια μεγάλη καινοτομία.
Xρησιμοποιούσαν κοινά φυσίγγια .357 και .44 Magnum. Για πρώτη φορά οι κυνηγοί (κυρίως) είχαν στα χέρια τους ένα όπλο με την ισχύ των περιστρόφων “μάγκνουμ”, μια εύχρηστη σκανδάλη “μονής ενέργειας” και αναχορηγία 9 ή 8 φυσιγγίων μέσα από ένα γεμιστήρα που χωρούσε στη λαβή. Ανάλογες μέχρι τότε προσπάθειες (όπως αυτές των Wildey και ΑΜΤ/Automag) είχαν αποτύχει διότι απαιτούσαν δυσεύρετα ιδιογομωμένα πυρομαχικά. Η ικανότητα χρήσης ήδη διαθέσιμων φυσιγγίων έκανε τη διαφορά.
Αμέσως τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού. Η παραγωγή γινόταν στην ΙΜΙ στο Ισραήλ για χαμηλότερο κόστος και οι ιδιοκτήτες της Magnum Research προέβαλλαν το γεγονός, οικειοποιούμενοι τη φήμη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Η απλή αλήθεια όμως παραμένει πως το πιστόλι ποτέ δε σχεδιάστηκε για στρατιωτική χρήση.
g1_4.JPG

Μοναδικά χαρακτηριστικά

Η “καρδιά” του μηχανισμού είναι ένα περιστροφικό κλείστρο (φανταστείτε το ώς μικρογραφία του αντίστοιχου των Beretta A400). Η κεφαλή κλειδώνει πάνω στη σταθερή κάνη και οπισθοδρομεί με το ογκώδες κλείστρο κατά μήκος δύο επανατατικών ελατηρίων.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα πιστόλια, η αλλαγή κάνης είναι απλή υπόθεση και οι διαθέσιμες επιλογές καλύπτουν τα μήκη μεταξύ 13 και 25 εκατοστών, για μεγιστοποίηση των βαλλιστικών επιδόσεων. Τα Deagle σχεδιάστηκαν εξαρχής για χρήση και με διόπτρες.
Η πλέον πρόσφατη εκδοχή ΧΙΧ περιλαμβάνει ράγες picatinny ειδικά για το σκοπό αυτό.
Η χρήση πιστονιού αερίων προσδίδει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αρχικά, μετριάζει την ανάκρουση σε σχέση με ένα αντίστοιχο περίστροφο, καθιστώντας το Desert Eagle “εύκολο” και διαχειρίσιμο στη βολή. Η ισχύς και η εντυπωσιακή λάμψη της πυροδότησης δε συνοδεύονται από ανάλογο λάκτισμα. Σε αυτό συμβάλλει και το μεγάλο βάρος του πιστολιού που αγγίζει τα 2 κιλά.
Το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι η ανάγκη χρήσης βολίδων με επικάλυψη μετάλλου, διότι το εκτεθειμένο μολύβι μπορεί να φράξει το τη βαλβίδα των αερίων και να
προκαλέσει δυσλειτουργίες.
Μετά την αρχική επιτυχία, η Magnum Research ανέπτυξε διαμετρήματα ειδικά για το πιστόλι της, τα οποία ξεπερνούν σε δύναμη το .44 Magnum. Αυτά είναι τα .50 Action Express, 440 Corbon και .429 DE που φέρνουν το Desert Eagle στην ίδια κατηγορία δύναμης με αρκετά τουφέκια.
g2_8.JPG
Πραγματικά ογκώδες

Το σύστημα λειτουργίας επιβάλλει ένα μεγάλου μεγέθους σκελετό και το μήκος των φυσιγγίων οδηγεί σε μια ογκώδη λαβή που δεν είναι εύχρηστη από ανθρώπους με μικρότερες παλάμες.
Το συνολικό μέγεθος που προκύπτει και ειδικά το μεγάλο πλάτος και μήκος της κατασκευής περιορίζει τις πιθανότητες συγκαλυμμένης οπλοφορίας. Το Desert Eagle θα μεταφερθεί άνετα μόνο εντός μιας θήκης αναρτημένης στο στήθος του κυνηγού, κατά προτίμηση με διόπτρα, ή σε ειδικές, χειροποίητες θήκες κατά μήκος της ζώνης. Αυτό είναι εύλογο για ένα πιστόλι σχεδιασμένο να καταβάλλει αρκούδες γκρίζλι και μεγάλα ελάφια με
μία βολή.
Η εργονομία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση της ανάκρουσης και την ευκολία σκόπευσης με διόπτρα. Στα πρόσφατα μοντέλα, αμφιδέξιοι μοχλοί ασφάλειας πάνω στο κλείστρο κλειδώνουν τη σφύρα σε οπλισμένη θέση. Το βάρος έλξης της σκανδάλης είναι κοντά στα 2 κιλά και βοηθά στην επίτευξη καλής ευστοχίας σε ασυνήθιστες αποστάσεις για πιστόλι.
g4_5.JPG
Διάσημο για λάθος λόγους

Η ιδιαίτερη εμφάνιση και η ισχύς έκαναν το Desert Eagle διάσημο, καθώς από πολύ νωρίς βρέθηκε στα χέρια κινηματογραφικών ηρώων. Έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες φιλμ, κερδίζοντας αναγνώριση από ανθρώπους άσχετους με το κυνήγι ή τα όπλα. Αυτή η επιτυχία επισκιάζει το γεγονός ότι, αποτελεί το μοναδικό βιώσιμο και λειτουργiκό πιστόλι του είδους που παραμένει σε παραγωγή επί τέσσερις δεκαετίες.
Η Magnum Research ενισχύει αυτή την τάση δημιουργώντας προκλητικές εκδοχές του όπλου (πχ. με επίστρωση χρυσού χρώματος, “φλογερούς χρωματισμούς”, διακοσμημένες λαβές, κ.α.). Κάπως έτσι ένα ικανό και πρωτοποριακό κυνηγετικό πιστόλι, θεωρείται πλέον σύμβολο επίδειξης και καλτ αντικείμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης