Τελευταία Νέα
Gun Room

BERETTA A300 ULTIMA

tags :
BERETTA A300 ULTIMA
Αναβάθμιση
Πρίν λίγες εβδομάδες παρουσιάστηκε στην αμερικανική αγορά η νέα έκδοση ULTIMA του ήδη γνωστού και στην Ευρώπη Beretta A300.

Συγκερασμός στοιχείων

Το αρχικό Α300 υπήρξε ορόσημο για την ιταλική φίρμα. Όταν εμφανίστηκε το 1968 έφερε “τα πάνω-κάτω” με το χαμηλό βάρος και την ευκολία συντήρησης του απλού μηχανισμού αερίων. Υπήρξε γενάρχης μια ολόκληρης σειράς αυτογεμών (Α301, 302, 303, 304) η οποία εξελίχθηκε μέχρι τα Α391 της δεκαετίας του 2000.
Έτσι, παρά το όνομα, το το αυτογεμές έχει πολλά στοιχεία του Α391, όπως το σύστημα αερίων και τη δυνατότητα να διαχειρίζεται magnum γομώσεις. Χρησιμοποιεί επίσης το απλούστερο και δοκιμασμένο κλείστρο της σειράς 391, αντί του περιστροφικού κλείστρου και του συστήματος αερίων BLINK από το κορυφαίο σύγχρονο Beretta Α400. Ο αλουμινένιος κορμός αποτελεί εξέλιξη εκείνου από το Α391 για μειωμένο βάρος.
g1_1.JPG
Βελτιώσεις

Ως σειρά το Ultima πλασάρεται μεταξύ του βασικού Α300 Outlander που γνωρίζουμε ήδη και του Α400. Διαθέτει μεγεθυμένα χειριστήρια σε μοχλό όπλισης και κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου. Η θυρίδα τροφοδοσίας της αποθήκης είναι μεγαλύτερη, διευκολύνοντας χειρισμούς με γάντια. Οι κορμοί είναι “τρυπημένοι” στο πάνω μέρος με έτοιμα σπειρώματα για ράγα προσαρμογής διόπτρας. Αυτά είναι στοιχεία “δανεισμένα”
από το ομόσταβλο 1301.
Πέρα απο τις βελτιώσεις στα χειριστήρια, το Ultima διαθέτει στο κοντάκι ως στάνταρ απάρτιο μια εκδοχή του συστήματος μείωσης της ανάκρουσης KICK-OFF. Δεν είναι ακριβώς ίδιο με το αντίστοιχο των Α400 καθώς διαθέτει δύο ελατήρια αντί τριών.
Τουλάχιστον ένας αρθρογράγφος στο διεθνή ειδικό τύπο σχολίασε αρνητικά την απόδοση του, ισχυριζόμενος ότι αυξάνει τον κραδασμό. Η ανάκρουση είναι υποκειμενική αίσθηση, οπότε επιφυλασσόμεθα.
Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν το οικονομικότερο μοντέλο στη γκάμα των Ιταλών.Υποθέτουμε ότι εν καιρώ, το Ultima θα αντικαταστήσει το παλαιότερο Outlander.
Προς το παρόν, το ντεμπούτο έγινε μόνο στην Αμερική και την παραγωγή ανέλαβε το έργοστάσιο της Beretta στο Τεννεσύ.
g2_6.JPG
Οι συνήθεις κυνηγετικές εκδόσεις

Το Ultima προσφέρεται σε τέσσερα κυνηγετικά μοντέλα των 1.000-1.100 ευρώ. Όλα έχουν πάπιες και κοντάκια από συνθετικό υλικό. Καλύπτονται από παραλλαγές Realtree, Mossy Oak ή μαύρο χρώμα. Δέχονται κάνες με ρίγα πλάτους 7mm και σε μήκη 61, 66 ή 71cm ανάλογα με τη χρήση. Τα στόχαστρα είναι οπτικές ίνες και συνοδεύονται από τα κλασσικά βιδωτά Mobilchoke, τα εσωτερικά τσοκ που χρησιμοποιεί η εταιρεία επί
δεκαετίες. Έχει ενδιαφέρον πως η Beretta ανακοινώνει την ύπαρξη εκδόσεων και στο Cal. 20 magnum, προσθέτοντας το οικονομικά προσιτό Α300 στις επιλογές του μεσαίου διαμετρήματος.
g3_7.JPG
ULTIMA Patrol – νέο κεφάλαιο

Η πλέον ενδιαφέρουσα από μηχανικής πλευράς εκδοχή του Α300 απευθύνεται στην αγορά επιβολής του νόμου και αυτοάμυνας. Το βασικό “πρόβλημα” των αυτογεμών σειράς Α300 είναι πως το έμβολο του πιστονιού αερίων εδράζει πάνω στην κορυφή της αποθήκης φυσιγγίων, αποκλείοντας τη χρήση σωλήνων με χωρητικότητα πέραν των τεσσάρων φυσιγγίων. To Patrol διαθέτει μια επιμηκυμένη αποθήκη χωρητικότητας 7 φυσιγγίων. Για να
το πετύχουν αυτό, επανασχεδίασαν το σύστημα αερίων που τώρα ονομάζεται AGS (Angular Gas System). Πλέον η βαλβίδα βρίσκεται γύρω από το σωλήνα της αποθήκης, απελευθερώνοντας το χώρο. Σίγουρα αυτή η αλλαγή θα περάσει σύντομα και σε άλλα μοντέλα της Beretta.
Τα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία του Patrol περιλαμβάνουν ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο και στόχαστρο για βολέρς ακριβείας, υποδοχή M Lok για ανάρτηση φακού και βάση για στόχαστρο red dot. Τα στοιχεία αυτά το καθιστούν ένα σύγχρονο και προσιτό όπλο άμυνας και πρακτικής σκοποβολής και μάλιστα σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από το 1301.
Δυστυχώς οι Έλληνες δε πρόκειται να δούμε το μοντέλο Α300 Patrol να εισάγεται στην αγορά μας. Το τουφέκι αυτό έχει κάνες 48 εκατοστών και συνολικό μήκος ελάχιστα κάτω του ενός μέτρου. Σύμφωνα με την παντού ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι απολύτως νόμιμο για κατοχή από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Δηλαδή σχεδόν όλους. Όπως πάντα, οι ελληνικές “Αρχές” πρωτοτυπούν (προς το χειρότερο) και αντί να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Ε.Ε. υιοθετούν ένα δικό τους αυθαίρετο διπλό κριτήριο.
Με βάση αυτό ένα λειόκανο πρέπει να διαθέτει κάνη μακρύτερη των 50cm και συνολικό μήκος άνω του ενός μέτρου. Οπότε, δεν έχει ULTIMA Patrol για εμάς!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης