Τελευταία Νέα
Gun Room

Benelli LUPO

tags :
Benelli LUPO
Επέκταση σε νέο πεδίο
Η Benelli έχει μια επιτυχημένη πορεία, η οποία βασίστηκε σε ένα και μόνο προϊόν.
Στην ουσία, όλα τα όπλα που κατασκευάζει επί δεκαετίες αποτελούν παραλλαγές του λειόκανου Rafaello και χρησιμοποιούν το σύστημα αδράνειας Inertia Drive.
Ίσως να είναι η ανάγκη για καινοτομία, ή πολύ πεζότερα η επιθυμία να εισέλθει σε ένα νέο τμήμα της αγοράς. Το γεγονός παραμένει οτι η Benelli αποφάσισε να στραφεί στα επαναληπτικά ραβδωτά όπλα. Η πρώτη κίνηση έγινε το 2020 με το LUPO (Λύκος στα ιταλικά) και η γκάμα διευρύνεται μετά την θετική ανταπόκριση του κοινού.
b4_1.JPG

Ένας διαφορετικός “Λύκος”

Η ιταλική εταιρεία από το Ούρμπινο δεν έχει παρελθόν στην καταστευή όπλων κινητού ουραίου, αλλά διαθέτει μια τεράστια παράδοση σε αυτό που θεωρείται ένα από τα καλύτερα αυτογεμή λειόκανα της αγοράς. Χωρίς δεσμεύσεις και πεπατημένη να ακολουθήσουν, οι σχεδιαστές της φαντάστηκαν το LUPO ως ένα όπλο του εικοστού πρώτου αιώνα.
Το εξόπλισαν με χαρακτηριστικά παρμένα κατευθείαν από τις λειόκανες καραμπίνες και συνδύασαν αυτά τα στοιχεία με ένα μοναδικό τρόπο. Για παράδειγμα, τα περισσότερα ραβδωτά τουφέκια στηρίζονται σε ένα μονοκόμματο σκελετό (από πολυμερές ή ξύλο) ώστε να είναι άκαμπτα. Η Benelli μετέφερε τη λύση από τα λειόκανα Rafaello, χωρίζοντας το όπλο σε τρία μέρη: πάπια και κοντάκι προσδένονται πάνω σε ένα κεντρικό αλουμινένιο σασί, το οποίο στεγάζει το μηχανισμό και την κάνη. Το πλεονέκτημα είναι πως σε αντίθεση με ότι άλλο υπάρχει, το κοντάκι δέχεται φλάτζες κλίσης. Μπορεί να ρυθμιστεί όπως οι καραμπίνες με 36 διαφορετικούς συνδυασμούς στα μέτρα του χρήστη. Αλλά και στο άλλο άκρο του κοντακίου υπάρχει ένα πέλμα τεχνολογίας Comfort. Ένας εσωτερικός απορροφητήρας κραδασμών και ένα ελαστικό μάγουλο απορροφούν τo λάκτισμα που παράγουν διαμετρήματα όπως το .300 Win Mag και 30-06 Springfield σε ένα όπλο βάρους 3,2 κιλών. Όπως και στα λειόκανα, υπάρχουν εκδόσεις με ξύλινα μέρη για πάπια και κοντάκι που δίνουν ευκαιρία για πολυτέλεια και ραφιναρισμένη εμφάνιση. Αλλά και πιο λιτές με πλαστικά μέρη με έμφαση στην πρακτικότητα και αντοχή.
b2_1.JPG

Κάνη και μηχανισμός

Οι Ιταλοί έχουν λανσάρει πρώτοι την τεχνολογία CRIO που υποτίθεται πως αυξάνει τη μακροζωία των κανών. Χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο και στις ραβδωτές κάνες του LUPO, οι οποίες έρχονται σε μήκη 56 ή 61 εκατοστών, ανάλογα με το διαμέτρημα. Από το 2022 οι κάνες δέχονται την επίστρωση B.E.S.T. (επικάλυψη σκληρυμένου άνθρακα) όπως οι καραμπίνες της εταιρείας.
Η λειτουργία γίνεται μέσω κινητού ουραίου στη δεξιά πλευρά του κορμού. Μια περιστροφική κεφαλή 3 κλειδιών (παρόμοια ως ιδέα με του Benelli Inertia) ασφαλίζει πάνω σε εσοχές της κάνης. Απαιτείται περιστροφή του μοχλού κατά 60 μοίρες για να λειτουργήσει. Το κλείστρο είναι λεπτότερο στο μέσον από ότι στα άκρα του. Σύμφωνα με τη Benelli, η αλλαγή αυτή επιτρέπει στο γεμιστήρα να τοποθετηθεί ψηλότερα μέσα στο σώμα του όπλου και αφαιρεί κινούμενη μάζα από το σύνολο.
Η τροφοδοσία γίνεται από συνθετικούς, αποσπώμενους γεμιστήρες που κουμπώνουν επάνω στο αλουμινένιο σασί. Η υποδοχή είναι σχεδιασμένη ώστε να φέρνει τα φυσίγγια σχεδόν στην ίδια ευθεία με τον άξονα της κάνης, εξασφαλίζοντας ομαλή τροφοδοσία με λιγότερη μυική προσπάθεια.
Η σκανδάλη ρυθμίζεται για βάρος έλξης μεταξύ ενός και 2 κιλών. Το σύνολο του μηχανισμού περικλείεται στον αλουμινένιο κορμό που βάφεται με την ίδια ανοδίωση όπως τα λειόκανα της εταιρείας.
b3.JPG
Ο Λύκος σε γνωστά λημέρια

Είναι ξεκάθαρο πως το LUPO απευθύνεται στο κυνηγετικό κοινό. Δε διαθέτει στόχαστρα παρά μόνο βάσεις για διόπτρα. Η Benelli το σχεδίασε ώστε να ταιριάζουν οι βάσεις του
Remington 700, απλοποιώντας έτσι την εύρεση συμβατών εξαρτημάτων.
Η επιλογή διαμετρημάτων περιλαμβάνει τα παραδοσιακά 30-06, .308 Winchester, .300 Win Mag αλλά και νεωτεριστικές επιλογές όπως 6mm Creedmoor ή 6,5PRC. Καλύπτουν άνετα τις ανάγκες για θηράματα που απαντά κανείς στην ευρωπαίκή ήπειρο και οι αναφορές από το πεδίο μιλούν για ακρίβεια εφάμιλλη άλλων “πρωτοκλασσάτων” ονομάτων με παράδοση στα ραβδωτά.
Οι ευκολίες της προσαρμογής του κοντακίου που προέρχονται από τα λειόκανα, έχουν αντίκρισμα για τους κυνηγούς. “Κακομαθημένοί” από τις σύγχρονες καραμπίνες επιζητούν εύκολους και οικονομικούς τρόπους για να βελτιώσουν την εφαρμογή του όπλου, χωρίς να καταφεύγουν σε εξειδικευμένες λύσεις. Το πρωτοποριακό σασί, αυτή την ανάγκη καλύπτει.
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο φέρνει νέα στοιχεία στο τραπέζι. Έχοντας πίσω του τη δύναμη του ομίλου Beretta και μια τιμή γύρω στα 1800 ευρώ, ήδη προκαλεί αίσθηση στην πλέον διαδομένη κατηγορία κυνηγετικών όπλων στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης