Τελευταία Νέα
Gun Room

QBZ 19-1: Το νέο τουφέκι του Δράκου

tags :
QBZ 19-1: Το νέο τουφέκι του Δράκου
Tο νέο QBZ 19-1 είναι ένα σύγχρονο, αρθρωτής σχεδίασης τυφέκιο/αραβίδα που επιδεικνύει βελτιωμένη εργονομία και ικανότητα ενσωμάτωσης σύγχρονων παρελκομένων
Την τελευταία δεκαετία, ο Λαϊκός Στρατός της Κίνας βρίσκεται σε μια διαδικασία “μεταμόρφωσης.
Από μαζικό Σώμα 2 έκατομμυρίων “κληρωτών” που έκαναν εφόδους με τακτικές τύπου πολέμου Κορέας, άλλαζε σε μια δύναμη επαγγελματιών ικανή να προβάλλει την ισχύ της χώρας πέρα από τα σύνορα (με την Ταϊβάν και τη θαλάσσια ζώνη που επεκτείνεται ως την Αυστραλία να αποτελούν πιθανό πεδίο δράσης).

Στροφή δόγματος

Το προηγούμενο κύριο όπλο του πεζικού QBZ 95 ήταν η πρώτη αμιγώς εγχώρια σχεδίαση που απέδειξε τον “απογαλακτισμό” των Κινέζων από τη ρωσική τεχνογνωσία. Με εδραιωμένη πλέον βάση, το νέο QBZ 19-1 είναι ένα σύγχρονο, αρθρωτής σχεδίασης τυφέκιο/αραβίδα που επιδεικνύει βελτιωμένη εργονομία και ικανότητα ενσωμάτωσης σύγχρονων παρελκομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κύριο σκόπευτρο του τυφεκίου είναι πλέον ηλεκτροπτικό και οι χειρολαβές φέρουν αναμονές για καταδείκτες λέηζερ, φακούς και άλλα παρελκόμενα. Στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει διασύνδεση των στοχάστρων με οθόνη κράνους μέσω “σκληρημένου Wi-fi” και δυνατότητα προβολής των εικόνων από το σκοπευτικό σε ανώτερα κλιμάκια.
1_18.jpg
Σύστημα αερίων από τη Γερμανία

Όπως όλα τα σύγχρονα στρατιωτικά τουφέκια, το QBZ19-1 (δηλαδή “Ελαφρό Αυτόματο Τυφέκιο του 2019 -1η έκδοση”) εκμεταλλεύεται τη δύναμη των αερίων για να κινήσει το μηχανισμό. Σύμφωνα με το βρετανικό Jane’s Defence, το πιστόνι αερίων βραχείας διαδρομής “δανείζεται” στοιχεία από αντίστοιχο του ΗΚ416. Από σχεδιαγράμματα του συστήματος αερίων που έχουν δημοσιευτεί σε κινεζικά μέσα, διακρίνεται ένας θάλαμος εκτόνωσης δύο σταδίων που παρεμβάλεται μεταξύ της οπής αερίων στην κάννη και της ράβδου του πιστονιού. Αποσκοπεί στην μείωση της πίεσης και της θερμοκρασίας των αερίων που εισέρχονται στο σύστημα λειτουργίας. Στο άκρο του πιστονιού επάνω από την κάννη, διακρίνεται ένας ρυθμιστής. Σύμφωνα με κινεζικές πηγές, η ταχυβολία είναι στα 750 βλήματα ανά λεπτό.

Βελτιωμένα πυρομαχικά

Πριν 25 περίπου χρόνια οι κινεζικές μονάδες πρώτης γραμμής εγκατέλειψαν το σοβιετικό διαμέτρημα 7,62Χ39mm για το “ενδιάμεσο” 5,8Χ42mm που θεωρείται ίδιας κλάσης με το νατοϊκό 5,56. Η επιλογή αυτή επιτρέπει μεταφορά πεισσότερων φυσιγγίων από τους στρατιώτες, ενώ προσφέρει βελτιωμένη τροχιά μέχρι τα 400 μέτρα και χαμηλή ανάκρουση. Μια βελτιωμένη γενιά πυρομαχικών προσανατολίζεται στην αυξημένη διάτρηση θωρακίσεων που πλέον είναι διαδεδομένες στα πεδία μαχών. Με τη χρήση ατσάλινων διατρητικών βολίδων είναι στην ίδια κλάση με το αμερικανικό Μ855Α1.
3_18.jpg
Εργονομία

Το κοντάκιο δεν είναι αναδιπλούμενο αλλά μόνο πτυσόμενο όπως και στο Colt M4. Στην περίπτωση του Μ16/Μ4 η ύπαρξη απορροφητήρα κραδασμών επιβάλλει την ύπαρξη ενός μονοκόμματου σωλήνα (buffer tube) για το ελατήριο του απορροφητήρα κραδασμών και αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το ίδιο συμβαίνει και με το QΒΖ 19-1. Πάντως το κοντάκιο ολισθαίνει κατά μήκος σε 5 τουάχιστον διαφορετικές θέσεις, βελτιώνοντας την προσαρμοστικότητα.
Ο κορμός διαιρείται σε δύο μέρη (άνω και κάτω). Το ένα περιέχει την κάννη και το μηχανισμό λειτουργίας, ενώ το κάτω μέρος να περιέχει τη χειρολαβή, το σύστημα πυρός και το κανάλι του γεμστήρα. Η όλη διαμόρφωση θυμίζει τα παλαιότερα Sig Sauer σειράς 550. Δύο πίροι φαίνεται να συγκρατούν το όπλο συνδεμένο και όταν αφαιρούνται είναι προσβάσιμο για συντήρηση. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 75 εκατοστά, αρκετά συμπαγές για μηχανοκίνητες επιχειρήσεις.
Ο μοχλός όπλισης βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κλείστρου, όπως στο ΑΚ47, με το οποίο οι Κινέζοι είναι εξοικειωμένοι.
Οι γεμιστήρες είναι συμβατοί με εκείνους του QBZ 95. Εχουν χωρητικότητα 30 φυσιγγίων. Ενσωματώνουν έναν ενδείκτη που μετρά τα τελευταία 5, 3 και 1 φυσίγγια, ωστε ο χειριστής να ελέγχει οπτικά πότε χρειάζεται να αλλάξει εγκαίρως γεμιστήρα. Μια κόκκινη ένδειξη είναι ορατή όταν το όπλο στραφεί στο πλάϊ. Το σώμα των γεμιστήρων είναι πολυμερικό με ενισχυτικά νεύρα και φέρει μεταλλικά χείλη για αντοχή. Το κλείδωμα του γεμιστήρα γίνεται όπως στο ΑΚ47, αγκιστρώνοντας και σπρώχνοντας από το εμπρός μέρος. Το κουμπί απελευθέρωσης είναι τύπου πεντάλ και βρίσκεται κεντρικά τοποθετημένο πίσω από τη χοάνη εισόδου.
Ο επιλογέας πυρός/ασφάλειας κινείται σε τόξο 90 μοιρών και έχει 3 θέσεις “0, 2 και 1”. Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι ενστερνίζονται ακόμη τη ρωσική φιλοσοφία ότι μετά την “Ασφάλεια” η επόμενη θέση πρέπει να είναι “Ριπή” και η ημιαυτόματη έρχεται τελευταία για λόγους οικονομίας πυρομαχικών ή εκτέλεσης μεμονωμένης βολής ακρίβειας.
4_13.jpg
Συμπερασματικά

Ο σχεδιασμός του νέου όπλου υλοποιήθηκε -σύμφωνα με επίσημες πηγές -εντός πέντε ετών. Δοκιμάστηκαν 300 πρωτότυπα τα οποία έβαλαν συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια σφαίρες. Η σειρά θα ολοκληρωθεί με την εισαγωγή σε υπηρεσία του τυφεκίου ακροβολιστή (με βεληνεκές είναι 600 μέτρα), το οποίο θα διαθέτει δίποδα και κάννη 50 εκατοστών.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τεράστιο βιομηχανικό δυναμικό και την ικανότητα να παράγει τεχνολογία σε κλάσμα του κόστους των αντιπάλων της. Στόχος είναι να καλύψει το τεχνολογικό κενό σε σχέση με τους δυνητικούς αντιπάλους (ΗΠΑ και αγγλοσαξωνικό “άξονα”) και να τους υπερκεράσει μέσω της αριθμητικής υπεροχής που απολαμβάνει.
Ασφαλή συμπεράσματα για τις ικανότητες και επιδόσεις του QBZ 19-1 είναι αδύνατο να εξαχθούν, λόγω του ελέγχου που χαρακτηρίζει τη ροή πληροφοριών από την Κίνα.
Η πρόοδος στο σχεδιασμό και κατασκευή φορητών όπλων είναι φανερή. Το νέο τυφέκιο είναι σύγχρονο αλλά όχι εξεζητημένο και αντάξιο των αντίστοιχων δυτικών ή ρωσικών συστημάτων, με κόστος σαφώς φθηνότερο του αμερικανικού Μ27 IAR (που επίσης βασίζεται στο ΗΚ416).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης