Τελευταία Νέα
Gun Room

SAVAGE M1911

tags :
SAVAGE M1911
Ένας πλήρης κύκλος
Χαρισματικός εφευρέτης
Ο Arthur William Savage (Άρθουρ Γουίλιαμ Σάβατζ) έζησε μια ζωή που θυμίζει υπόθεση βιβλίου. Άνθρωπος με ανήσυχο και διερευνητικό πνεύμα, ταξίδεψε στην Αυστραλία του 1880 και κατάφερε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη φάρμα βοειδών της ηπείρου. Την πούλησε και αγόρασε μια φυτεία καφέ στη Τζαμαϊκα.
Μέχρι το τέλος της ζωής του είχε εργαστεί ως στέλεχος σε σιδηροδρόμους και εταιρείες ύδρευσης, είχε εφεύρει μια ναυτική τορπίλη και είχε δημιουργήσει και πουλήσει εταιρείες ακατομμυρίων. Η πιο σπουδαία εφεύρεση (που όλοι χρησιμοποιούμε ακόμη) ήταν τα ελαστικά αυτοκινήτων τύπου ράντιαλ.
Τα κατασκεύασε για πρώτη φορά ο Savage στην Καλιφόρνια το 1910.
s3_1.JPG
Σχεδιαστής όπλων

Στα τέλη του 19ου αιώνα βρέθηκε στην πόλη Utica της Νέας Υόρκης, απασχολούμενος ώς μηχανικός στους σιδηροδρόμους. Σε ηλικία 30 χρόνων ασχολήθηκε και με τη σχεδίαση όπλων και το 1899, η SAVAGE ARMS παρουσίασε ένα πρωτοποριακό τουφέκι με μοχλό που χρησιμοποιούσε αποσπώμενο γεμιστήρα. Χρησιμοποιούσε φυσίγγια “άκαπνης πυρίτιδας” με αιχμηρές βολίδες, μια τεχνολογία η όποία μόλις είχε κάνει την εμφάνιση της.
Το μοντέλο SAVAGE 99 παρέμεινε στην παραγωγή για τα επόμενα 100 χρόνια.
Το 1907, ο εφευρέτης αποφάσισε να πάρει μέρος στο διαγωνισμό του αμερικανικού στρατού για ένα πιστόλι διαμετρήματος .45. Χωρίς προηγούμενη εμπειρία ή παραγωγή πιστολιών, το μοντέλο του δοκιμάστηκε κόντρα σε όπλα σχεδίασης των G. Luger και J.M. Browning. Η επιτροπή δοκιμών πρότεινε πιθανές βελτιώσεις για επανεξέταση, αλλά ο Arthur Savage δε διέθετε αρκετούς πόρους και χρόνο για να ανταγωνιστεί. Στην τελική φάση, τα πρωτότυπα της Colt επέδειξαν τέλεια αξιοπιστία και αυξημένη αντοχή σε ένα τεστ 6.000 συνεχών βολών, ξεκινώντας έτσι το θρύλο που σήμερα γνωρίζουμε ως Colt M1911.
H SAVAGE πούλησε για λίγα χρόνια το δικό της μοντέλο Μ1907 στην πολιτική αγορά και σταμάτησε την παραγωγή τους τη δεκαετία του 1920.
Έκτοτε και ως τον εικοστό πρώτο αιώνα η εταιρεία του Arthur Savage αφοσιώθηκε στην κατασκευή λειόκανων και ραβδωτών τυφεκίων για κυνήγι.
s2_3.JPG
Επιστροφή στα πιστόλια

Αυτό μέχρι το 2022 όπου επανήλθε με το πρώτο της “σαρανταπεντάρι” μετά από 100 χρόνια. Η ειρωνεία είναι πως πρόκειται για αντίγραφο του Colt.
Σε ένα κόσμο όπου το M1911 έχει παραχθεί από χιλιάδες εταιρείες, η απόφαση της SAVAGE μοιάζει περιττή. Αλλά ίσως έχει βάση υπό τις συνθήκες της αγοράς.
Αρχικά, το όπλο παραμένει δημοφιλές σχεδόν 120 χρόνια μετά την εμφάνιση του. Η ανοιχτή αρχιτεκτονική του επιτρέπει να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται. Κάποια απάρτια αλλάζονται εύκολα, ώστε να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες (αγώνες, κυνήγι, αυτοάμυνα) ενώ η βασική δομή παραμένει ίδια.
Άλλος λόγος είναι οι νομικοί περιορισμοί που καθεστώτα προωθούν σε ΗΠΑ, Καναδά και Ε.Ε. Σε μια διαδικασία περικοπής (και τελικά κατάργησης) της οπλοκατοχής από πολίτες, εφαρμόζονται διαρκώς περιορισμοί στη χωρητικότητα των γεμιστήρων. Σε πολλές περιοχές το όριο αυτό είναι 10 φυσίγγια. Οπότε το πλεονέκτημα νεώτερων σχεδίων με διπλάσια χωρητικότητα καταντά θεωρητικό. Δεν είναι τυχαίο ότι το SAVAGE 1911 έρχεται σε δύο διαμετρήματα: 9mm Para με χωρητικότητα 10 φυσιγγίων και .45 ACP με 8.

Υψηλή ποιότητα

Η εταιρεία έκανε δυναμική είσοδο με 12 διαφορετικές παραλλαγές και επενδύει στην ποιότητα. Οι σκελετοί και τα κλείστρα κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι. Ακόμη και αν καλύπτονται με μαύρη βαφή, πρόκειται για επικάλυξη νίτρου που αυξάνει την αντοχή σε τριβή και διάβρωση.
Η κάνες έχουν μήκος 12,7cm (5 ίντσες). Είναι αγωνιστικών προδιαγραφών και το στόμιο τους διαμορφώνεται με “κορώνα” 11 μοιρών για αυξημένη ακρίβεια. Η λειτουργία ακολουθεί το πρότυπο του Browning με πτώση και κλείδωμα της κάνης. Η SAVAGE τα εξοπλίζει με διπλό επανατατικό ελατήριο που μειώνει την αίσθηση της ανάκρουσης.
Δατηρεί την κλασσική διάταξη με κοντό στέλεχος επανάταξης και δακτύλιο ευθυγράμμισης γύρω από την κάνη.
Στον κορμό συναντάμε δύο εκδοχές. Η μία ακολουθεί τις γραμμές του Μ1911Α1 με το λεπτό κάλυμμα του επανατατικού ελατηρίου, ενώ υπάρχει και η επιλογή αντεστραμμένης ράγας Picatinny για προσαρμογή φακού. Στη δεύτερη περίπτωση το συνολικό βάρος φτάνει τα 1.150 γραμμάρια. Λίγο περισσότερο από τα πολυμερικά πιστόλια, αλλά χρήσιμο όταν απορροφά την ανάκρουση του .45.
Ο κορμός περιλαμβάνει αμφιδέξια ασφάλεια για να κλειδώνει τη σφύρα, πεπλατυσμένη ασφάλεια λαβής και μακρυά σκανδάλη αλουμινίου, χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ευχρηστία του πιστολιού. Τα μέρη του μηχανισμού πυροδότησης φτιάχνονται από σφυρήλατο ατσάλι (αντί του φθηνότερου χυτού) που διατηρεί τη σκλήρυνση και αντοχή του μετά από χιλιάδες κύκλους λειτουργίας. Συμπληρώνονται από τις συνθετικές λαβές G10 της VZ.
Το κλείστρο έχει δεχτεί αντίστοιχες βελτιώσεις. Τα σκοπευτικά είναι της Novak που αποτελεί το στάνταρ υψηλής ποιότητας. Η θυρίδα απόρριψης είναι διευρυμένη, ώστε οι κάλυκες να εκτινάσσονται ευκολότερα για μεγαλύτερη αξιοπιστία. Ένας επικρουστήρας από τιτάνιο προστατεύει από τυχαία πυροδότηση σε περίπτωση πτώσης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ταχύτητα επίκρουσης. Συνολικά, η μηχανική συγκρότηση του πιστολιού είναι ποιοτική και αυτό αντικατοπτρίζεται στην τιμή που κυμαίνεται (για τις ΗΠΑ) στα 1.500 δολλάρια.
Ένα ρετρό στοιχείο της εμφάνισης που παραπέμπει στο παρελθόν είναι οι χαράξεις και το ανάγλυφο του κλείστρου. Οι μηχανικοί της μοντέρνας SAVAGE δανείζονται τις καμπύλες από το “άτυχο” Μ 1907 και τις μεταφέρουν στη δικιά τους εκδοχή του Colt 1911, δημιουργώντας μια νοητή γέφυρα μεταξύ των δύο. Είναι ένας τρόπος να ξεχωρίσουν από το σωρό των υπολοίπων προτάσεων.
s4_2.JPG
Είναι το SAVAGE 1911 ένα συνταρακτικό νέο;

Σίγουρα όχι. Η διεθνής αγορά είναι γεμάτη από αντίστοιχα πιστόλια με λίγο ως πολύ αντίστοιχες προδιαγραφές. Μετά από την εξαγορά της Colt από τη CZ Group, η παραγωγός του πρώτου 1911 έχει δημιουργήσει ανάλογα μοντέλα.
H Springfield Armory έχει εδραιώσει τη φήμη της με παρόμοια όπλα και φίρμες όπως η Kimber κυριολεκτικά οφείλουν την ύπαρξη τους στην παραγωγή αναβαθμισμένων αλλά προσιτών μοντέλων 1911.
Σε αυτά στοχεύει η SAVAGE, που επεκτείνει τη γκάμα της. Έχοντας αναπτύξει μια φήμη αξιόπιστων και “τίμιων” όπλων, η μεσαίου μεγέθους φίρμα που ίδρυσε ο χαρισματικός Arthur Savage, μεταφέρει το όνομα του στη δεύτερη εκατονταετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης