Τελευταία Νέα
Gun Room

Blaser F3: Αποκλειστικά σκοπευτικό

tags :
Blaser F3: Αποκλειστικά σκοπευτικό
Μην έχοντας παράδοση λειόκανων που να τη δεσμεύει, η Blaser προσέγγισε το F3 με νεωτεριστική διάθεση.
Η γερμανική Blaser, μια σχετικά νέα εταιρεία με εξειδίκευση στα ραβδωτά, “τάραξε τα νερά” του κόσμου των λειόκανων όταν παρουσίασε το 2004 το μοντέλο F3.
Με τη γοτθική αισθητική του ξεχώριζε και μια ισχυρή διαφημιστική καμπάνια αντιστάθμισε την έλλειψη παράδοσης και κοινού.
Το όπλο διακρίθηκε περισσότερο στους σκοπευτικούς κύκλους της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής και όταν λύθηκαν οι “παιδικές ασθένειες”, πήρε μια θέση στην υψηλή κατηγορία μηχανοποίητων όπλων.
Με τιμή που ξεκινά στις 8.000 ευρώ δεν είναι ακριβώς προσιτό, αλλά αντιπαραθέτει τεχνολογία και υπόσχεται αντοχή.

Από τα αυτοκίνητα

Ο ιδρυτής Horst Blaser (Χόρστ Μπλάζερ) ξεκίνησε ως μηχανικός αυτοκινήτων που εκπαίδευσε τον εαυτό του στην οπλουργική. Η προηγούμενη θητεία του έφερνε μια ξεχωριστή προοπτική σε σχέση με τους κλασσικούς οπλοτεχνίκες. Απορούσε γιατί δεν υπάρχει τυποποίηση ανταλλακτικών και τα πάντα πρέπει να γίνονται με λίμα και επιδέξιο “μάτι”. Όταν σχεδίασε τα πρώτα του μοντέλα βασίστηκε σε τυποποιημένα απάρτια, χαμηλές ανοχές και εναλλαξιμότητα, ώστε να πετυχαίνει ομοιόμορφη, υψηλή ποιότητα.
2_7.jpg
Δραστικά διαφορετικό

Μη έχοντας παράδοση λειόκανων που να τη δεσμεύει, η Blaser προσέγγισε το F3 με νεωτεριστική διάθεση.
Για παράδειγμα, το σύστημα επίκρουσης είναι “δανεισμένο” από τα μοντέρνα πολυμερικά πιστόλια, με τους επικρουστήρες να είναι τοποθετημένοι οριζόντια και να χτυπούν το καψύλιο κινούμενοι εντός καναλιών που διατρέχουν τον κορμό. Η διάταξη μειώνει το χρόνο επίκρουσης και εξασφαλίζει αξιόπιστη ανάφλεξη.
Παρομοίως, μεταφέρουν στα λειόκανα την τεχνογνωσία του σπονδυλωτού R93 που είναι το πολυμορφικό τουφέκι κινητού ουραίου στη γκάμα της εταιρείας.
Σε αντίθεση με τα χειροποίητα και σχολαστικά ταιριασμένα κοντάκια των περισσότερων δικάνων, το όπλο της Blaser αλλάζει με ευκολία κάνες, κοντάκια ή ξυστούς, ακόμη και διαμέτρημα.
Αλλά και οι εξωστήρες λειτουργούν “αντίστροφα” σε σχέση με τα κλασικά αλληλεπίθετα.
Ο μηχανισμός τους έχει μετατοπιστεί ώστε να δημιουργηθεί “ρηχότερο” προφίλ και ταυτόχρονα η όπλιση τους γίνεται με το άνοιγμα των κανών (αντί με το κλείσιμο όπως στα περισσότερα όπλα). Έτσι απαιτείται λιγότερη δύναμη όταν οι κάνες επιστρέφουν για να ασφαλίσουν στο μπλοκ της βάσης.
3_8.jpg
Πολυμορφικό

Η σπονδυλωτή σχεδίαση του F3 περιστρέφεται γύρω από τον μασίφ ατσάλινο κορμό. Σχηματίζεται από μηχανές κοπής τύπου CNC, εξασφαλίζοντας τη μικρότερη δυνατή ανοχή στις διαστάσεις. Μόνο έτσι μπορούν να είναι βέβαιοι πως διαφορετικές κάνες και απάρτια θα είναι εναλλάξιμα.
Ένα διαμπερές κλειδί κρατά το μπλοκ των κανών πάνω στη βάση.
Το σημείο επαφής του κλειδιού ενισχύεται από μια βιδωτή πλάκα, που μπορεί να αντικατασταθεί, αν ποτέ το κλείδωμα φθαρεί. Ενισχύεται από δύο διακοπτόμενους πίρους που στηρίζουν τις πλευρές του μπλοκ.
Ο χρήστης μπορεί να αγοράζει και να διαμορφώνει το όπλο με βάση τις ανάγκες και προτιμήσεις του.
Υπάρχουν έξι μοντέλα για σπόρτινγκ, σκητ και τραπ -τα τρία δημοφιλέστερα αγωνίσματα.
Υπάρχουν έξι επιλογές για κοντάκια, από ρυθμιζόμενα μέχρι τύπου “Μόντε κάρλο” με υπερυψωμένο μάγουλο και επιπλέον τρία διαφορετικά σχήματα ξυστού (από την κλασική “τουλίπα” μέχρι τη λεπτή αγγλικού τύπου και την φαρδιά αμερικανική “ουρά κάστορα”).
Χρησιμοποιώντας ως στάνταρ έναν κορμό του διαμετρήματος 12, ο κάτοχος μπορεί να τοποθετήσει σετ κανών cal.20, 28 ή 36 στην ίδια βάση.
Οι συλλογές κατασκευάζονται ώστε να μη διαφέρουν σε βάρος και ζύγισμα ασχέτως διαμετρήματος. Το βάρος των κανών ρυθμίζεται με βαρίδια κατά μήκος και αντίστοιχα μπαίνουν και στο κοντάκι για την επιθυμητή ισοροπία. Στο στάνταρ μήκος των 81cm, το όπλο ζυγίζει 3,8 κιλά.
4_3.jpg
Είναι θέμα φιλοσοφίας αν κάποιος επιθυμεί ένα σούπερ ποζέ με το ίδιο υψηλό βάρος και για τα μικρότερα διαμετρήματα, αλλά τουλάχιστον οι αμερικανοί σκοπευτές του τραπ εφαρμόζουν αυτή την ιδέα επί δεκαετίες.
Η σκανδάλη είναι μονή, μηχανικού τύπου και διαθέτει επιλογέα για το ποιά κάνη πυροδοτείται πρώτη. Η στένωση ρυθμίζεται με βιδωτά τσόκ εκ των οποίων μια μεγάλη ποικιλία καλύπτει το φάσμα πιθανών βολών στο πήλινο στόχο, Κατασκευάζονται από την αμερικανική Briley και έρχονται σε δύο παραλλαγές: εκείνα που βιδώνονται στο εσωτερικό της κάνης χωρίς να εξέχουν και μια σειρά που που προεκτείνεται πέρα από το στόμιο για ευκολότερο ξεβίδωμα χωρίς εργαλεία.
Αν στα παραπάνω προστεθούν τέσσρα επίπεδα διακόσμησης/φινιρίσματος (Standard, Luxus. Grand Lux, Baronesse) και η δυνατότητα για εξατομικευμένες παραγγελίες, κατανοούμε εύκολα ότι σχεδόν κάθε F3 μπορεί να είναι διαφορετικό και μοναδικό. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση το κόστος αυξάνεται γεωμετρικά.
Το F3 σχεδιάστηκε από την αρχή ως όπλο για πήλινο στόχο και τα μήκη των κανών (76 και 81cm) το αντικατοπτρίζουν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης