Τελευταία Νέα
Gun Room

Noreen .50 ULR - Σκοποβολή μακρών αποστάσεων

tags :
Noreen .50 ULR - Σκοποβολή μακρών αποστάσεων
Για λόγους κόστους αλλά και για να έχει τα ελάχιστα κινούμενα απάρτια, το τουφέκι δέχεται ένα μόνο φυσίγγιο απευθείας στη θαλάμη

Η Μοντάνα στα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ είναι το σπίτι της οικογένειας οπλουργών Noreen. Ο πατριάρχης Peter Noreen έγινε γνωστός κατασκευάζοντας επαναληπτικά τουφέκια για σαφάρι. Χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα το μηχανισμό του αρχικού Winchester 70 (που είναι γνωστός ως “πρό του 64”), ο οποίος θεωρείται από τους αμερικανούς η τέλεια σχεδίαση για όπλο κινητού ουραίου.

Οικογενειακή παράδοση

Οι πειραματισμοί του με διαμετρήματα όπως .416 και .338 Lapua οδήγησαν προς το μεγαλύτερο διαθέσιμο φορητό διαμέτρημα, το .50 Browning (.50 BMG). Το φυσίγγιο αυτό αναπτύχθηκε πριν από ένα αιώνα για χρήση ως αντιαεροπορικό και ξεχωρίζει για τη μεγάλη μάζα του βλήματος διαμέτρου 12,7mm και τη χωρητικότητα του κάλυκα που έχει ύψος σχεδόν 10 εκατοστά! Πριν σαράντα σχεδόν χρόνια, ο επίσης αμερικανός Ron Barrett κατάφερε να σχεδιάσει ένα ημιαυτόματο όπλο για στρατιωτική χρήση, όμως το κόστος του ξεπερνά τα 10.000 δολάρια. Επιπλέον, οι στρατιωτικές απαιτήσεις δε μεταφράζονται απαραιτήτως σε σκοπευτικές.
Ο Phil Noreen, γιός του Peter είναι οπλουργός “από τα γεννοφάσκια”. Μεγάλωσε κυριολεκτικά στο εργαστήριο του πατέρα του, εκπαιδεύτηκε στην τέχνη και εφάρμοσε κάποιες προχωρημένες ιδέες, όπως για παράδειγμα μεγεθυμένοι σκελετοί τύπου Μ16, σε διαστάσεις που χωρούν και βάλουν μεγάλα κυνηγετικά φυσίγγια όπως είναι τα .270 Win., 30-06 ή .338 Lapua . Έχοντας πάθος για τη σκοποβολή μεγάλων αποστάσεων, το 2007 σχεδίασε ένα μονόσφαιρο τουφέκι ακριβείας σε .50BMG. Το ονόμασε Ultra Long Range Rifle (δηλαδή Τυφέκιο Υπέρ Μακράς Ακτίνας), ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τις προθέσεις του.
1.jpeg

Τα βαλλιστικά δεδομένα

Ο λόγος που το .50 BMG είναι δημοφιλές στους κύκλους των σκοπευτών μεγάλης απόστασης έχει να κάνει με δύο κυρίως χαρακτηριστικά του. Αρχικά είναι η διαθεσιμότητα. Πρόκειται για ένα διαδομένο φυσίγγιο για το οποίο ο “φάκελος επιδόσεων”, τα όρια λειτουργίας και τα υλικά για να ιδιογομωθεί με ακρίβεια έχουν τεκμηριωθεί επί μισό αιώνα. Γιατί σαφώς, οι σκοπευτές τέτοιου είδους στις περισσότερες περιπτώσεις κατασκευάζουν οι ίδιοι τα πυρομαχικά τους: συνήθως ένα προς ένα και με θρησκευτική ευλάβεια. Μόνο έτσι μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι βολές τους θα έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια σε αποστάσεις 1500-1800 μέτρων.
Παράλληλα, το φυσίγγιο .50 εκλύει περίπου πενταπλάσια ενέργεια από το γνωστό cal. 12.(ως μέτρο σύγκρισης). Οπότε, η ισχύς του πυρομαχικού απαιτεί όπλα μεγάλων διαστάσεων και (αναγκαστικά) βάρους, τόσο για να αντέχουν την καταπόνηση, αλλά και για να μετριάζεται η υψηλή ανάκρουση. Οπότε για να σχεδιάσει κάποιος ένα ικανό όπλο σε αυτό το διαμέτρημα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στην ακρίβεια και την αντοχή, ενώ ταυτόχρονα να βρεί τρόπους μείωσης της ανάκρουσης που σημαίνει καταπόνηση του σκοπευτή και τελικά απώλεια της ικανότητας να το χρησιμοποιεί με ακρίβεια.
Σύμφωνα με τον Noreen, η ανάκρουση ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπρεπε να λύσει κατά τη σχεδίαση του ULR.
2_1.jpg

Απλό, άλλα όχι τόσο

Για λόγους κόστους αλλά και για να έχει τα ελάχιστα κινούμενα απάρτια, το τουφέκι δέχεται ένα μόνο φυσίγγιο απευθείας στη θαλάμη. Για τη γέμιση το κλείστρο περιστρέφεται και αφαιρείται πλήρως από το πίσω μέρος του κυλινδρικού κορμού. Είναι η απλούστερη μορφή κινητού ουραίου, με το κλείστρο να ασφαλίζει πάνω σε εσοχές  μέσω δύο κλειδιών στην κεφαλή του. Ο μοχλός περιστροφής του κλείστρου λειτουργεί ως τρίτο κλειδί.
Για να μετριάσει την ανάκρουση και να μεγιστοποιήσει την απόδοση, το Noreen χρησιμοποίησε κάνη μήκους 86 εκατοστών. Το βαρύ προφίλ της απορροφά και διαχέει τη θερμότητα της πυροδότησης, ώστε να μην επηρεάζεται η ακρίβεια από διαστολή του μετάλλου. Για τον ίδιο λόγο δεν ακουμπά σε κανένα σημείο του όπλου μετά τη βάση στην οποία βιδώνεται. Στο άκρο της υπάρχει ένα χαλινωτήριο που εκτρέπει τα αέρια της πυροδότησης  για να αντισταθμίσουν την οπισθοδρόμηση του όπλου. Μαζί με ένα σετ ελατηρίων που επιτρέπουν στο κοντάκι να υποχωρεί κατά 1,5 cm στη βολή, φέρνουν το “κλώτσημα” σε ανεκτό επίπεδο.
Ένας ρυθμιζόμενος δίποδας στηρίζει το όπλο στο έδαφος. Η θέση του στον κορμό φροντίζει ώστε να ισορροπεί με τη λιγότερη προσπάθεια για το σκοπευτή. Δεν υπάρχουν μεταλλικά σκοπευτικά, αφού η ύπαρξη διόπτρας είναι αναγκαστική για βολές σε μεγάλη απόσταση. Μια ράγα picatinny που ρυθμίζεται για ανύψωση επιτρέπει την εκμετάλλευση της τροχιάς του βλήματος μέχρι τα δύο χιλιόμετρα. Μια σκανδάλη σκοπευτικών προδιαγραφών της Timney χρησιμοποιείται για την πυροδότηση. Το βάρος έλξης βρίσκεται κοντά στα 1,5 κιλά, συμβάλλοντας στην επίτευξη ακρίβειας.
Με εξαίρεση τη χειρολαβή που είναι συμβατή με των AR15/M16 (ώστε να υπάρχε ποικιλία εναλλακτικών), το υπόλοιπο όπλο είναι από μολυβδενιούχο ατσάλι. Ως αποτέλεσμα ζυγίζει 14,5 κιλά κενό και χωρίς διόπτρα. Όπως εξηγήθηκε αυτό είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού. Εξάλλου, το σπορ της σκοποβολής μεγάλων αποστάσεων γίνεται από θέση πρηνηδόν και δεν υπάρχει λόγος κρατήματος των τυφεκίων σε όρθια θέση. Κοστίζοντας περίπου 2.500 ευρώ το ULR αποτελεί ένας από τους φθηνότερους τρόπους για να μπεί κανείς στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Δυστυχώς όμως είναι απίθανο να το δούμε στην Έλλάδα, αφού το νομικό πλαίσιο δεν αφήνει περιθώρια για την καλλιέργεια τέτοιων αγωνισμάτων.
Oplo1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης