Τελευταία Νέα
Gun Room

IDEAL CONCEAL IC380: Ένα “αόρατο” όπλο

tags :
IDEAL CONCEAL IC380: Ένα “αόρατο” όπλο
Ο μυθριδατισμός της βίας

Ένα από τα παράδοξα της εποχής μας είναι η δυσανεξία της ευρύτερης κοινωνίας στην οπλοκατοχή.
Ενώ οι εκδηλώσεις βίας από εξτρεμιστικές ομάδες ή άτομα με κίνητρα προώθησης μιας ατζέντας ή από ξεκάθαρο μίσος φαίνεται να γίνονται συχνότερες και εντονότερες, η κοινωνική νόρμα στιγματίζει την ικανότητα αυτοάμυνας ως παράδεκτη αυτοδικία.
Ειδικά στις ανελεύθερες κοινωνίες, η αυτοάμυνα και η οπλοκατοχή θεωρούνται προνόμιο ολίγων.
Οι φυσιολογικοί άνθρωποι θα πρέπει να αρκεστούν στην υψηλή προστασία του “κράτους” και των ενόπλων υπαλλήλων του που θα σταματήσουν την άδικη βία κατά των πολιτών.
Είναι σαφές ότι το μοντέλο αυτό δε λειτουργεί.
Όπως λέγεται συχνά: “όταν έχεις δευτερόλεπτα για να επιζήσεις μιας επίθεσης, η αστυνομία είναι μόλις λεπτά μακριά”.
Η βία μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα μόνο από το υποτιθέμενο θύμα.

Παρακάμπτοντας το ηθικό Bullying

Με αυτά κατά νού ο Αμερικανός Κέρκ Κέλμπεργκ ξεκίνησε να δημιουργήσει ένα πιστόλι που θα μεταφέρεται παντού και θα περνά απαρατήρητο σε κοινή θέα. Η λογική του βασίστηκε στο γεγονός ότι στη χώρα που ζεί πολλοί άνθρωποι ενώ έχουν τη δυνατότητα οπλοφορίας, διστάζουν λόγω της κοινωνικής πίεσης. Από την αρχή αποφάσισε να του δώσει το σχήμα smartphone. Μέσα στο παραλληλόγραμμο, μεταλλικό σασί βρίσκεται ένα δίκανο πιστόλι. Το περιγράφει ως το ανάλογο των μπαστουνιών που κρύβουν μια λεπίδα, τα οποία ήταν δημοφιλή στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια τους τόσο ώστε να οπλοφορούν, μπορούν να το επιτυγχάνουν με διακριτικότητα, χωρίς να εγείρουν την αντίδραση των οπλοφοβικών στο εργσιακό και κοινωνικό περίγυρο.
Για να προωθήσει την ιδέα, έφτιαξε την εταιρεία IDEAL CONCEAL και άρχισε να κατασκευάζει τα πρωτότυπα. Πριν καν παραδώσει το πρώτο πιστόλι στην αγορά, ο Κέλμπεργκ δέχτηκε κριτική και αρνητική δημοσιότητα. Πολέμιοι της οπλοκατοχής προέβλεψαν ότι τα “αόρατα πιστόλια” θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για διάπραξη εγκλημάτων. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί τα καμουφλαρισμένα όπλα της IDEAL CONCEAL υπόκεινται στις ίδιες διατάξεις και αδειοδοτήσεις με τα συμβατικά πιστόλια, διαθέτουν σειριακούς αριθμούς και πωλούνται μόνο μέσω νόμιμων εμπόρων. Επιπρόσθετα, άσχετα από την εξωτερική εμφάνιση μια εξέταση σε μηχανή ακτινών Χ ( πχ. σε αεροδρόμια ή άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις) αποκαλύπτει αμέσως τη φύση του αντικειμένου.
2_300.jpg
Όσο ένα smartphone

Η προσέγγιση του Κελμπεργκ δεν είναι μοναδική, έχουμε παρουσιάσει πριν λίγο καιρό το LifeCard που μοιάζει με πιστωτική κάρτα.
Όμως ανεβάζει την ιδέα του “καμουφλαρισμένου” όπλου σε άλλο επίπεδο.
Μέσα στο σασί από φρεζαριστό αλουμίνιο με διαστάσεις 13x7,5x2 εκατοστά, κρύβεται ένα δίκανο πιστόλι που βάλλει δύο φυσίγγια διαμετρήματος .380acp (γνωστό στην Ευρώπη και ως 9Χ17mm).
Η σκανδάλη είναι διπλής ενέργειας. Με την πίεση η σφύρα χτυπά το φυσίγιο.
Κατόπιν, περνά στη δεύτερη κάνη και εκτελεί την ιδια αλληλουχία.
Το μάνταλο που κρατά το όπλο σε κλειδωμένη θέση, σχηματίζει ταυτόχρονα και το οπίσθιο σκοπευτικό.
Ανοίγοντας το, οι κάνες αποκαλύπτονται ώστε να δεχτούν τα φυσίγγια. Κάθε φορά που το μάνταλο κλειδώνει στη θέση του, ο μηχανισμός της σκανδάλης οπλίζει ώστε να πυροδοτήσει πρώτα την άνω κάνη και με τη δεύτερη πίεση και την κάτω.
Η εξαγωγή γίνεται ανοίγοντας το πάλι και ο εξωστήρας ανασύρει τους κάλυκες για 6 περίπου χιλιοστά, ώστε να τα εξάγει ο χειριστής με τα δάκτυλα του.
Δύο φυσίγγια και χειροκίνηρη εξαγωγή δεν είναι ότι ταχύτερο υπάρχει για πιστόλι αυτοάμυνας, όμως το IC380 σχεδιάστηκε ως κύριο όπλο μάχης.
Είναι μάλλον η τελευταία γραμμή για κάποιον που χωρίς το “κρυφό” αυτό πιστόλι θα ήταν άοπλος.
Για να λειτουργήσει το όπλο, ο χρήστης θα πρέπει να ανοίξει το “κουτί” που είναι ουσιαστικά ο κορμός αλλά και η λαβή μόλις εκταθεί.
Κρατώντας το από το κάτω μέρος που εκτείνεται, ευθυγραμμίζει το υποτυπώδες στόχαστρο που είναι σμιλεμένο πάνω στη ράχη του αλουμινένιου σκελετού.
3_234.jpg

Γεροφτιαγμένο αλλά αμφιλεγόμενο

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του IC380 είναι πως ζυγίζει 520 γραμμάρια κενό.
Βαρύτερο από ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο, αλλά όχι κάτι δραματικό.
Πλησιάζει το βάρος κάποιων μικρών, συμβατικότερων πιστολιών με πολυμερικό σκελετό.
Τα παραπάνω γραμμάρια του οφείλονται σαφώς στο εσωτερικό ατσάλινο σκελετό, τις δύο κάνες και δευτερευόντως στο αλουμινένιο κάλυμμα που λειτουργεί ως εξωτερικό σασί.
Ο σχεδιαστής ισχυρίζεται πως τα μάνταλα και τα κλειδιά του όπλου είναι αδύνατο να καταστραφούν κατά τη λειτουργία και τα πρωτότυπα έχουν ρίξει πάνω από 2.000 φυσίγγια σε δοκιμές.
Το νούμερο μπορεί να μη φαίνεται μεγάλο, αλλά αναλογιστείτε ότι μιλάμε για έργαλείο επιβίωσης και όχι για σκοπευτικό όπλο.
4_206.jpg
Όπότε αυτομάτως εγείρεται το ερώτημα.
Γιατί να μη προτιμήσει κάποιος ένα μικρό πιστόλι τσέπης (πχ. Glock 48 ή Ρ10s) ο οποίο ζυγίζει περίπου το ίδιο;
Στη δεύτερη πείπτωση 30-40 γραμμάρια περισσότερα εξασφαλίζουν 4-5 παραπάνω φυσίγγια και δυνατότητα ταχείας επαναγέμισης μέσω δεύτερου γεμιστήρα.
Αυτός είναι ένας λόγος που η αγορά δεν φάνηκε να αγκαλιάζει την προσπάθεια του Κέλμπεργκ. Πριν το όπλο μπεί σε μαζική παραγωγή το 2018, είχε εξασφαλίσει λιγότερες από 1.000 προπαραγγελίες και τα τελευταία νέα έιναι πως το προτζεκτ IC380 ίναι προσωρινά εν υπνώσει.
Σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της δικής μας, πυροβόλα που είναι καμουφλαρισμένα ως άλλα αντικείμενα αντιμετωπίζονται εχθρικά από τη νομοθεσία.
Αυτό είναι παράλογο, γιατί ένα νόμιμο και καταγεγραμμένο όπλο δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνο με βάση το σχήμα του.
Όσο δε για ένα παράνομο “κρυφό” όπλο, εξυπακούεται ότι η όποια νομική απαγόρευση, απλά δε το επηρεάζει.
Οπότε, τα περισσότερα IC380 μάλλον θα καταλήξουν σε συλλογές ή ως αξιοπερίεργα γκάτζετς που θα επιδεικνύονται σε σκοπευτήρια.
Ισως και δικαιολογημένα, αφού αρκεί λίγη δημιουργική φαντασία και η κατάλληλη θήκη για να κουβαλά κανείς αποτελεσματικότερα όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης