Τελευταία Νέα
Gun Room

Beretta A400 Upland Cal. 28 «magnum»

Beretta A400 Upland Cal. 28 «magnum»
Οι Ιταλοί κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για αναβίωση του λιλιπούτειου cal. 28 που αντιστοιχεί σε διάμετρο 13,8 χιλιοστών

Η σειρά Α400 δεν είναι κάτι νέο.
Βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας του ομίλου Beretta εδώ και αρκετά χρόνια, καλύπτοντας ανάγκες από το αγώνισμα του σπόρτινγκ ως και το κυνήγι αγριόχηνας.
Τα περισσότερα μοντέλα σχεδιάστηκαν γύρω από το φυσίγγιο cal. 12 και μάλιστα στη μακρύτερη εκδοχή 89mm “Super Magnum”.
Έτσι ακόμη και αν εξοπλίζονται με θαλάμες μήκους 76 χιλιοστών (cal. 12 Magnum), στην πραγματικότητα όλοι οι κορμοί έχουν φτιαχτεί για το ισχυρότερο φυσίγγιο.
Κρυμμένο όμως κάπου στην εκτενή γκάμα του ιταλικού αυτογεμούς βρίσκεται και ένα “απρόσμενο” μοντέλο.

Η διόγκωση των μικρών διαμετρημάτων

Οι Ιταλοί κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για αναβίωση του λιλιπούτειου cal. 28 που αντιστοιχεί σε διάμετρο 13,8 χιλιοστών.
H βιομηχανία φυσιγγίων Fiocchi και ο όμιλος Beretta πρωτοστατούν σε αυτή την εκστρατεία.
Οι πρώτοι επέκτειναν τη χρησιμότητα του διαμετρήματος δημιουργώντας ένα μακρύτερο κάλυκα μήκους 76mm και εξελίσσοντας γομώσεις ως και 32 γραμμαρίων.
Έτσι κάπως το “28αρι” πέρασε στην εποχή του magnum.
Δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η “πρόοδος” έχει νόημα γιατί προσπαθεί να to μεταμορφώσει σε κάτι που ανταγωνίζεται -τουλάχιστον αναφορικά με το βάρος μεταφερόμενων σκαγίων- τo μεγαλύτερο cal. 20 ή ακόμη και το cal. 12.
Κάτι τέτοιο παραβιάζει τις αρχές της βαλλιστικής και καταλήγει σε χειρότερα αποτελέσματα διότι επηρεάζει αρνητικά τη ταχύτητα εξόδου και την κατανομή σκαγίων.
Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μια τάση στη βιομηχανία (και στο κυνηγετικό κοινό) για διαρκώς βαρύτερες γομώσεις, ακόμη και εις “βάρος” των παραδοσιακών αρετών που έχουν τα μικρά διαμετρήματα.
Το γεγονός παραμένει και η Beretta, είτε εμμέσως με το Benelli ETHOS 28 ή με το Α 400 UPLAND στηρίζει ενεργά αυτή την κίνηση.
21.jpg
Με στόχο την ελαφρότητα

Το μικρό αυτογεμές χρησιμοποιεί ένα μικρότερο αλουμινένιο σκελετό, που πετυχαίνει βάρος 2.520 γραμμαρίων όταν “φορά” κάνη μήκους 66 εκατοστών.
Συγκριτικά το Α 400 σε cal. 12 ζυγίζει 3.170 γραμμάρια.
Το σύστημα λειτουργίας είναι μια μικρογραφία του BLINK που κινεί τα μεγαλύτερα Α400 Xplor.
Βασίζεται σε μια βαλβίδα που φορτίζεται από τα συμπιεσμένα αέρια της πυροδότησης.
Το κλείστρο είναι παρόμοιο με των Benelli με δύο κεφαλές να κλειδώνουν στην προέκταση της κάνης και το κυρίως σώμα να παλινδρομεί πάνω σε έναν οδηγό (σιδηρόδρομο).
Όλα είναι φτιαγμένα σε μικρότερες διαστάσεις, ωστε να δώσουν ένα τουφέκι σβέλτο και ελαφρό, κατάλληλο για πολύωρο κουβάλημα πάνω σε κακοτράχαλα μονοπάτια και κατά μήκος ανοικτών πεδιάδων.
Ένα τέτοιο όπλο είναι κατάλληλο για μπεκάτσες ή ορτύκια με σκύλους φέρμας.
Αλλά δε θα κουράσει και στο “πέρασμα” τρυγονιών και λοιπών περιστεροειδών, όπου οι πολλές βολές αποτελούν κανόνα.
Ένα από τα καλύτερα του στοιχεία είναι ο συνδυασμός μικρού βάρους και χαμηλής ανάκρουσης.
31_3.jpg
Φινίρισμα και κάνες

Ο αλουμινένιος κορμός φινίρεται σε χρώμιο και επιδεικνύει ένα διακοσμητικό σκάλισμα με πηχαία “28” στην αριστερή όψη, ώστε να μην αφήνει αμφιβολίες για το διαμέτρημα του όπλου.
Η δεξιά πλευρά διαθέτει ένα πιο καλαίσθητο χαρακτικό με τις λέξεις “Upland” και “Magnum” να δείχνουν ότι η θαλάμη δέχεται τις νέες βαρύτερες γομώσεις.
Εξυπακούεται φυσικά πως μπορεί να διαχειριστεί και τα ελαφρότερα φυσίγγια μήκους 65 ή 70mm.
Οι κάνες της Beretta φτιάχνονται από ένα κράμα χρωμιομολυβδενιούχου ατσαλιού που η εταιρεία ονομάζει “Steelium” και πιστεύω ότι δεν είναι παρά ένα φανταχτερό όνομα που εμπνεύστηκε το τμήμα μάρκετινγκ.
Το ουσιαστικό μέρος είναι ότι έρχεται εξοπλισμένη για εσωτερικά τσοκ Optima-Bore και τρία από αυτά συνοδεύουν το Upland, επιτρέποντας στον κυνηγό να διαμορφώσει την επιθυμητή διασπορά.
Επίσης όπως στα περισσότερα σύγχρονα λειόκανα είναι συμβατά με σκληρότερα “ατσάλινα” σκάγια που τείνουν να γίνουν η νόρμα στο προσεχές μέλλον.
Τα ξύλινα μέρη είναι από καρυδιά της οποίας το χρώμα και τα φυσικά “νερά” (οι κυματισμοί στις ίνες του ξύλου) χρωματίζονται τεχνητά.
Η επεξεργασία είναι γνωστή ως X-tra Wood και βελτιώνει την εμφάνιση.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Beretta προσφέρει την επιλογή για κοντάκι εξοπλισμένο με σύστημα μείωσης ανάκρουσης Kick-Off. Ίσως μια μηχανική διάταξη που μειώνει το λάκτισμα να έχει νόημα στα μεγάλα διαμετρήματα, όμως η ενσωμάτωση του σε μια καραμπίνα αερίων cal. 28 είναι μάλλον υπερβολή.
41_2.jpg
Εξειδικευμένο

Το “ιδιαίτερο” διαμέτρημα του A 400 Upland είναι ταυτόχρονα ο πόλος έλξης αλλά και η ρίζα των πρακτικών περιορισμών του.
Οι διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και το ελάχιστο λάκτισμα το καθιστούν πολύ ευχάριστο στη μεταφορά και ένα πραγματικό κόσμημα οπλουργικής τέχνης.
Η ύπαρξη της magnum θαλάμης (76mm) μπορεί να ακούγεται ελκυστική “στα χαρτιά” αλλά η πρακτική της αξία είναι αμφίβολη.
Αν κάποιος υπερεκτιμήσει τις πραγματικές του δυνατότητες, θα απογοητευτεί. Στα χέρια ενός συνειδητοποιημένου κυνηγού θα προσφέρει συγκινήσεις υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης