Τελευταία Νέα
Gun Room

BROWNING “CENTENNIAL Continental”: Δίκανο για όλα

tags :
BROWNING “CENTENNIAL Continental”: Δίκανο για όλα
Ο John Browning ήταν εκείνος που τελειοποίησε την ιδέα και σχεδίασε το πρώτο λειτουργικό, προσιτό και εύκολο κυνηγετικό τουφέκι με δύο κάνες

Δε χωρά αμφιβολία οτι ο John Browning είναι ο “παραγωγικότερος” σχεδιαστής όπλων όλων των εποχών.
Οι ευρεσιτεχνίες και οι εφευρέσεις του εκτείνονται σε όλο το φάσμα από τα μονόσφαιρα τυφέκια, τα πιστόλια, τα πολυβόλα μέχρι τα φίνα δίκανα σκοποβολής.
Δεν ήταν ό πρώτος που σκέφτηκε το “αλληλεπίθετο”, το κυνηγετικό τουφέκι με δύο κάνες τοποθετημένες στον κάθετο άξονα.
Όμως ήταν εκείνος που τελειοποίησε την ιδέα και σχεδίασε το πρώτο λειτουργικό, προσιτό και εύκολο να παραχθεί μοντέλο τέτοιου τύπου.
Έχοντας μείνει στην παραγωγή επί 96 χρόνια το “Super-Pose” είναι πλέον συνώνυμο μιας ολόκληρης κατηγορίας όπλων.
Έχει αντιγραφεί, άλλοτε με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία.
Ακόμη όμως δε ξεπεράστηκε σε λειτουργικότητα και αντοχή.

Το Β 25

Μετά το θάνατο του σχεδιαστή, η βελγική FN ονόμασε το όπλο B (όπως Browning) 25 τιμώντας το όνομα του και τη χρονιά κατά την οποία το τελειοποίησε.
Το DNA του αρχικού σούπερ-ποζέ είναι εμφανές ακόμη στα όπλα της εταιρείας.
Η αντοχή του βασίζεται στα λίγα και γερά απάρτια του μηχανισμού που φτιάχνονται με έμφαση στη λειτουργικότητα και την αντοχή.
Χαρακτηριστικά του το τεράστιων διαστάσεων κλειδί των κανών που διαπερνά τη βάση.
Για να ανοίξει, περιστρέφεται γύρω από έναν μασίφ πείρο που διατρέχει κάθετα τον κορμό και απορροφά τις δυνάμεις της πυροδότησης.
Επιπρόσθετα κλειδιά στο πίσω μέρος των κανών ασφαλίζουν σε ένα μάνταλο που ελέγχεται από ένα μοχλό (“πεταλούδα”) στην κορυφή της βάσης.
Εκεί υπάρχει και η χειροκίνητη ασφάλεια, η οποία ενσωματώνει τον επιλογέα βολής.
Στρέφοντας τον δεξιά ή αριστερά, ο σκοπευτής διαλέγει τη σειρά πυροδότησης των κανών.
Αυτό είναι χρήσιμο εφόσον οι δύο κάνες διαθέτουν διαφορετική σύσφιξη.
Ένα από τα πλέον αξιοπερίεργα στοιχεία του “Super-pose” είναι η μόνιμα ενσωματωμένη πάπια (ξυστός).
Τα σύγχρονα Browning, όπως και τα περισσότερα δίκανα αποσυναρμολογούνται σε τρία μέρη: βάση, κάνες και πάπια για ευκολότερη συντήρηση.
Το αρχικό μοντέλο όμως διαφέρει.
Λέγεται ότι ο John Browning ενσωμάτωσε το μηχανισμό της πάπιας πάνω στις κάνες μετά από την εμπειρία του σε ένα πρωινό κυνήγι πάπιας.
Στο μισοσκόταδο της αυγής προσπαθώντας να συναρμολογήσει το πλαγιόκανο που χρησιμοποιούσε τότε, ακούμπησε την πάπια στο έδαφος. Την έχασε και μέχρι να ανατείλει για τα καλά ο ήλιος και να την ανακτήσει, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ήταν “κουτό να παλεύεις με τρία εξαρτήματα, ενώ έχεις μόνο δύο χέρια”.
2_282.jpg
Ένα για όλα ή δύο σε ένα;

Κατά καιρούς το “Super-pose” έχει παραχθεί σε εκδόσεις που ποικίλουν από το βασικό όπλο εργασίας, ως και πραγματικα έργα οπλουργική τέχνης.
Υπάρχει όμως ένα μοντέλο που ξεχωρίζει. Το 1978 η Browning αποφάσισε να τιμήσει τα εκατοστά της γενέθλια με το CENTENNIAL Continental. “CENTENNIAL” δηλαδή εκατονταετής και “Continental” όπως Ηπειρωτικό που υπονοεί την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ήταν το όραμα τους για ένα δίκανο χρήσιμο απέναντι σε όλα τα πιθανά θηράματα που απαντώνται στην Ευρώπη.
Για να επιτευχθεί αυτή η ευελιξία χρειάστηκε να “κλέψουν”.
Μέσα στην ξύλινη κασετίνα μεταφοράς, ο κάτοχος του CENTENNIAL έβρισκε μια βάση Super-pose σε διαστάσεις κατάλληλες για το διαμέτρημα cal. 20. Τ
α όπλα που σχεδιάζονται για το διαμέτρημα αυτό είναι ελαφρότερα και λιγότερο ογκώδη, κερδίζοντας σε “ζωντάνια” όταν στρέφονται σε κινητό στόχο λόγω μικρής αδράνειας.
Παράλληλα κουράζουν λιγότερο στο πολύωρο κυνήγι. Οι κάνες είχαν μήκος 67 εκατοστά και σταθερά τσόκ “Μισό και Φούλ”.
3_219.jpg
Μια ρίγα στο πάνω μέρος τους βοηθά στη σκόπευση εναέριων στόχων.
Βλητικά το “μεγαλύτερο από τα μικρά” διαμετρήματα λειόκανων όπλων, όπως συχνά χαρακτηρίζεται, θεωρείται ο ιδανικός συμβιβασμός μεταξύ αποτελεσματικότητας, χαμηλού λακτίσματος και βάρους όπλου. Είναι ικανό να διαχειριστεί γομώσεις 24 ως 30 γραμμαρίων καλύπτοντας όλα τα φτερωτά θηράματα.
Η “έκπληξη” είναι πως μαζί ερχόταν και ένα δεύτερο σετ ραβδωτών κανών μήκους 60 εκατοστών σε διαμέτρημα 30-06 Springfield.
Ένα από τα πλέον διαδομένα κυνηγετικά διαμετρήματα του εικοστού αιώνα, είναι γνωστό για την ακρίβεια και τη μεγάλη ποικιλία γομώσεων.
Με το κατάλληλο βάρος βολίδας είναι ικανό να καταβάλλει οποιοδήποτε ευρωπαϊκό τριχωτό θήραμα, από μαύρη αρκούδα και άλκη ως ζαρκαδι ή αγριόχοιρο.
Μια υπερυψωμένη ακίδα στο άκρο της κάνης και ένα πτυσσόμενο κλισιοσκόπιο καλύπτουν τη στόχευση, αν και υπήρχε η δυνατότητα τοποθέτησης βάσης για διόπτρα με κλειδιά ταχείας απελευθέρωσης.
4_198.jpg
Λειτουργικό και κομψό

Για να είναι το όπλο αποτελεσματικό σε δύο διαφορετικά πεδία, υπήρξε ένας αναγκαίος συμβιβασμός στο σχήμα του κοντακιού.
Επιλέχθηκε το στυλ “αγκλαί”, χωρίς πιστολοειδή λαβή. Κάθε σετ κανών διαθέτει τη δική του πάπια και τα ξύλα είναι προέρχονται από τον ίδιο κομμάτι επιλεγμένης καρυδιάς, ώστε να ταιριάζουν αρμονικά σε χρώμα και υφή. Λέπτοχαραγμένες ψάθες καλύπτουν τα σημεία όπου ακουμπούν τα χέρια του κυνηγού για καλύτερο κράτημα.
Μηχανικά το CENTENIAL ακολουθεί το πρότυπο του Β25 με μονή σκανδάλη.
Η φυσική σειρά πυροδότησης είναι με πρώτη την κάτω κάνη, αν και υπάρχει επιλογέας.
Οι κάλυκες βγαίνουν με τη βοήθεια μηχανικών εξολκέων που φημίζονται για την αξιοπιστία τους.
Το φινίρισμα της βάσης είναι αυτό που η Browning αναφέρει ώς “παλαιό ασήμι”.
Η ατσάλινη βάση γυαλίζεται και τρίβεται ελαφρά για να “θαμπώσει”, ώστε να μη αντανακλά υπερβολικά στο φώς.
Για να δείξει το διττό χαρακτήρα του όπλου, ο μαέστρος σκαλιστής Jose Baerten που επιμελήθηκε το μοτίβο, επέλεξε να στολίσει τη δεξιά πλευρά με ένα ορτύκι και την αριστερ’με ένα ελάφι. Και τα δύο σχέδια καλύπτονται με χρυσό. Στο κάτω μέρος της βάσης υπάρχει το εγχάρακτο μπούστο του John Browning.
Το περίγραμμα του κορμού στολίζεται με “γιρλάντες και άκανθους” ένα τυπικό μοτίβο που συναντάμε συχνά στα δημιουργήματα του βελγικού εργοστασίου.
Η Fabrique National κατασκεύασε 500 σετ CENTENNIAL μεταξύ 1978 και 1986, ενώ παράλληλα δεχόταν παραγγελίες για απλούστερα μοντέλα χωρίς σκάλισμα και μαύρη βαφή στη βάση.
Αυτά ονομάζονταν Continental και δε διαφέρουν λειτουργικά, αλλά μόνο ως προς την πολυτέλεια.
Η παράδοση του “ενός δίκανου” συνεχίζεται ακόμη στο Βέλγιο, όπου στο Custom Shop κατασκευάζεται το CCS-25. Παράγεται στο ίδιο σχέδιο με ραβδωτές κάνες διαμετρήματος 30-06, 8X57 Mauser, 375 Η&Η αλλά και λειόκανο cal. 20.
Ακόμη και σήμερα τα “ταιριασμένα” σετ Browning CENTENNIAL αποτελoύν κορυφαία επιλογή για τον κυνηγό που θέλει να εμπιστεύεται μόνο ένα όπλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης