Τελευταία Νέα
Gun Room

Επετειακό ΜΡ-27Μ

tags :
Επετειακό ΜΡ-27Μ
100 χρόνια ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ

Ο βιομηχανικός όμιλος KALASHNIKOV Group που έχει απορρoφήσει την κατασκευάστρια των δίκανων Baikal, παρουσίασε ένα ξεχωριστό σούπερ ποζέ ΜΡ-27Μ (παλιότερα γνωστό και ως IJ-27M). Είναι αφιερωμένο στα
100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχαήλ Καλάσνικωφ, του ανθρώπου που επηρέασε τη ρωσική οπλοβιομηχανία όσο κανείς άλλος και έδωσε το όνομα του στο σημερινό εταιρικό σχήμα.

Μια γερή βάση

Το ΜΡ-27Μ είναι το δημοφιλέστερο δίκανο της σειράς Βaikal με πάνω από 1,3 εκατομύρια πωλήσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Βασίζεται στο σχέδιο του Browning B25 με αρκετές απλοποιήσεις για μικρότερο κόστος και ευκολία κατασκευής. Χρησιμοποιεί βάση βαθέος προφίλ.
Στην απλούστερη έκδοση του εξοπλίζεται με διπλές σκανδάλες και απλούς εξωστήρες, που ανασύρουν τους άδειους κάλυκες εν μέρει από τη θαλάμη.
Διαθέτει λίγα και στιβαρά απάρτια, ισχυρά ελατήρια, καλή σλήρυνση μετάλλων και χρωμιωμένους αυλούς κανών για αντοχή στη χρήση. Οι πλέον πρόσφατες παραγωγές δέχονται εσωτερικά τσοκ στο στόμιο της κάνης, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία αρκείται σε σταθερά διαμορφωμένη στένωση αυλών.
Αν και τα τελευταία 15 χρόνια οι Ρώσοι έκαναν άλματα στο να ακούν τη γνώμη της αγοράς, παρέχοντας πλέον εκδόσεις με αυτόματους εξολκείς, μονές σκανδάλες με επιλογέα βολής και άλλες “ευκολίες”, η εμπειρική σοφία λέει οτι τα απλά μοντέλα είναι τα γερότερα και λειτουργικά. Η έκδοση “Μ” είναι ακριβώς αυτό, διαθέτοντας δύο ανεξάρτητους μηχανισμούς πυροδότησης και απλούς εξωστήρες για την απόρριψη των καλύκων.
Θεωρούνται όπλα με εξαιρετική σχέση τιμής προς απόδοση. Διαθέτουν μεγάλη αντοχή και αξιοπιστία και είναι ίσως η καλύτερη επιλογή στην κατηγορία μέχρι τα 1000 ευρώ.
Η χαμηλή τους τιμή οφείλεται σε περικοπές και οικονομίες σε εξωτερικό φινίρισμα, γυάλιμα μετάλλων και χρήση ξύλινων μερών χαμηλότερης κατηγορίας. Συχνά ακούγεται πως “μέσα στο Baikal κρύβεται ένα πολύ ανώτερο όπλο που περιμένει να λάμψει”. Και πράγματι δεν είναι λίγοι αυτοί που τα χρησιμοποιούν ως βάσεις για να δημιουργήσουν ραφιναρισμένα και χρηστικά όπλα κυνηγίου.
k2_2.JPG
Δύο ζευγάρια κανών

Το ΜΡ-27 παράγεται σε εκδόσεις διαμετρημάτων cal.12, 16, 20 και 36. Για το επετειακό μοντέλο επέλεξαν ένα συνδυασμό κατάλληλο για όλα τα είδη κυνηγίου. Ταίριαξαν στον ίδιο κορμό ένα ζεύγος κανών με ρίγα
με μήκος 75 εκατοστών (12/76 magnum) και ένα δεύτερο μήκους 60 εκατοστών. Η ιδιαιτερότητα των δεύτερων κανών είναι πως το  εσωτερικό τους φέρουν “ράβδωση” Lancaster. Αυτή είναι μια τεχνολογία του δέκατου ένατου αιώνα που αυξάνει την ακρίβεια των βλημάτων. Η εσωτερική διατομή της κάνης έχει οβάλ αντί για τέλεια κυκλικό σχήμα και στην πορεία της προς το άκρο περιστρέφεται όλόκληρη. Έτσι αναγκάζει τη βολίδα που κινείται προς τα εμπρός να αποκτήσει περιστροφική κίνηση, καθώς ταξιδεύει προς το στόμιο. Η ρωσική νομοθεσία ορίζει ως “ραβδωτό” ένα όπλο που έχει ξεκάθαρες χαρακιές κατά μήκος του εσωτερικού της κάνης, οπότε το Lancaster
θεωρείται λειόκανο. Εξασφαλίζει εξαιρετική συγκέντρωση μέχρι τα 130 μέτρα. Οι κάνες εξοπλίζονται με κλισιοσκόπιο και στόχαστρο. Ένας μηχανισμός επιτρέπει στην πάνω και κάτω κάνη να “συγκλίνουν”, δηλαδή να ρυθμιστούν ώστε να στέλνουν τις βολίδες στο ίδιο σημείο.
Ο Μιχαήλ Καλάσνικωφ ήταν ένας ένας κυνηγός που απολάμβανε τα πτερωτά υδρόβια αλλά και τα τριχωτά θηράματα, οπότε ο συνδυαμός του ταιριάζει.
k3.JPG
Η διακόσμηση

Τα ΜΡ-27 είναι απλά, χρηστικά τουφέκια αλλά το συγκεκριμένο αποτελεί εξαίρεση. Αντί να τη συνηθισμένη οξιά, χρησιμοποιεί σκούρα επιλεγμένη καρυδιά σε ξυστό και κοντάκι. Η πάπια (ξυστός) είναι λεπτή και καταλήγει σε ένα καλαίσθητο “ράμφος”. Αντίστοιχα το κοντάκι έχει διαμορφωθεί σε “ράχη χοίρου” δηλαδή ένα εντονότερο εξόγκωμα με κλίση στην αριστερή παρειά, ώστε να βοηθά στην επώμιση. Και τα δύο έχουν χαραχθεί με αυτό που είναι γνωστό ως “σκωτσέζικη ψάθα”, ένα μοτίβο που αφήνει μια γραμμή κενή κάθε κάποια χιλιοστά για να προκαλέσει οπτικό εφέ.
Ο κορμός έχει γυαλιστεί και σκαλιστεί με παραστάσεις από τη ζωή του Καλάσνικωφ. Ασήμι, χρυσός και μπρούτζος έχουν σφυρηλατηθεί πάνω στις εγχαράξεις δημιουργώντας μια παλέττα από μεταλλικές αποχρώσεις. Το σκάλισμα έχει γίνει με τη “βαθιά” νοοτροπία που οι Ρώσοι οπλουργοί διδάχτηκαν από τη γερμανική σχολή. Οι σκηνές αναπαριστούν τρείς διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας του σχεδιαστή.
Στη βάση του κορμού ανπαριστάται ο Μιχαήλ Καλάσνικωφ με επίσημη στρατιωτική στολή. Φέρει διακριτικά στρατηγού και τα παράσημα του ήρωα της σοβιετικής ένωσης. Δίπλα βρίσκεται το διασημότερο δημιούργημα του, το ΑΚ-47.
Τα “μάγουλα” της μπάσκουλας καλύπτονται από διακοσμητικές πλάκες, για να δώσουν επιφάνεια στο χαράκτη να δουλέψει. Εκεί συναντάμε πιο ανάλαφρες σκηνές.
Στην αριστερή ο “μαέστρο” στοχάζεται καθισμένος στις όχθες του ποταμού Ιζ. Το εργοστάσιο στο οποίο εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια της σταδιοδρομίας του διακρίνεται στο φόντο. Ο θυρεός του Izmash (Ιζμάς) στολίζει την κορυφή της “πεταλούδας” του μηχανισμού, υπενθυμίζοντας το συσχετισμό.
k5.JPG
Η πιο όμορφη σκηνή όμως είναι εκείνη που ο “στρατηγός” και ο “μηχανικός” έχουν δώσει τη θέση τους στον κυνηγό που βρίσκεται στο καρτέρι παρέα με το σκύλο του.
k4_1.JPG
Οι σκαλιστές του εργοστασίου είναι άνθρωποι που γνώρισαν και έζησαν από κοντά τον Καλάσνικωφ. Ισως λόγω αυτού κατάφεραν να αποτυπώσουν την αύρα του σπουδαίου άνδρα πάνω στο μέταλλο με το οποίο “ζυμώνονται” και εκείνοι επί γενιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης