Τελευταία Νέα
Gun Room

RKD 2019 -Το πιστόλι του BLADE RUNNER

tags :
RKD 2019 -Το πιστόλι του BLADE RUNNER
Αφού παρέμεινε στη συλλογή του γκουρού του χολυγουντιανού μάρκετινγκ Jeff Walker για 25 χρόνια, το πρωτότυπο άλλαξε χέρια έναντι 256.000 δολαρίων και τώρα πλέον εκτίθεται σε δημόσια θέα

Παρόλο που είμαστε στο 2022, δε βλέπουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους ουρανούς των πόλεων αντί για τους πολυσύχναστους δρόμους. Ούτε ζούμε σε οικοδομικά τετράγωνα ύψους εκατοντάδων μέτρων όπου οι κάτοικοι μιλούν ένα μίγμα αγγλικών και καντονέζικων, ενώ κρατούν διαρκώς ομπρέλες για να αποφεύγουν την φαινομενικά μόνιμη βροχόπτωση. Και κυρίως οι αστυνομικοί δε κουβαλούν το “RKD 2019" (Steyr Pflager Katsumata Σειρά-D του 2019).

Σκοτεινό μέλλον

Αν εμείς πιστεύουμε πως ζούμε σε ένα δύσκολο κόσμο, η κοινωνία που περιγράφει το “Blade Runner” είναι πραγματική δυστοπία. Βασισμένος στο μυθιστόρημα του Philip K. Dick “Do Androids Dream of Electric
Sheep?” (Φίλιπ Κ. Ντικ “Ονειρεύονται τα Ανδροειδή Ηλεκτρικά Πρόβατα;”), ο σκηνοθέτης Ridley Scott (Ρίντλεϋ Σκότ) μας μετέφερε το 1982 στο Λος Άντζελες του 2020. Η ανθρωπότητα έχει αποικήσει άλλους πλανήτες και η βιοτεχνολογία έχει επιτύχει τη μαζική κλωνοποίηση έμβιων όντων. Εξειδικευμένοι κλώνοι χρησιμοποιούνται για επικίνδυνες δραστηριότητες όπως η εξόρυξη μετάλλων και ο πόλεμος. Αντίστοιχα κάποιες σειρές κλώνων είναι ιερόδουλες για την “ψυχαγωγία” των αποίκων στους εξωπλανήτες. Για να αποφευχθεί μια επανάσταση των βιολογικά τροποποιημένων σκλάβων, τους απαγορεύεται να προσεγγίσουν τη Γη επί ποινή θανάτου. Η εταιρεία
Tyrell Corporation που τους παράγει έχει λάβει ένα ακόμη μέτρο. Μια “εντολή” στο DNA των τεχνητών ανθρώπων που ονομάζονται “Αντίγραφα” σταματά την καρδιά τους την ακριβή στιγμή που γίνονται τεσσάρων ετών. Την τήρηση της απαγόρευσης εφαρμόζει μια αστυνομική ομάδα που εντοπίζει τα “Αντίγραφα” με ένα ψυχολογικό τεστ και τα “αποσύρει” (ο ευφημισμός που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση τους).
Ο σκηνοθέτης επέκτεινε το ίδιο δυστοπικό μοτίβο που είχε εξερευνήσει και στο “Άλιεν” (Alien) του 1979. Ο Riddler Scott θεωρεί ότι είναι η πλέον ολοκληρωμένη ταινία του, ενώ άνοιξε μια νέα κατηγορία νεο- νουάρ έργων στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Το Blade Runner έτυχε ευρείας αναγνώρισης. Το Αμερικανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο και το περιοδικό ΤΙΜΕ την έχουν κατατάξει στις “100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών”.
r1_5.JPG
Ο αλκοολικός εκτελεστής


Η ταινία ακολουθεί τον ντετέκτιβ Rick Deckard (Ρικ Ντέκαρντ) που απεικονίζει ο Χάρισσον Φόρντ, στην προσπάθεια του να “αποσύρει” τέσσερα ανδροειδή. Έφτασαν ση Γη παράνομα και αναζητούν το δημιουργό τους για να τους παρατείνει τη ζωή. Στην πορεία, ο μοναχικός, αλκοολικός αστυνόμος θα πάρει ένα μάθημα για την αξία της ύπαρξης. Πριν συμβεί αυτό, θα χρησιμοποιήσει αρκετές φορές το όπλο του απέναντι σε αυτούς που υποτιμητικά αποκαλεί αντίγραφα. Σε αντίθεση με άλλες ταινίες όπου ο ήρωας κρατά κάποιο ξεχωριστό πιστόλι, ο Deckard κουβαλά το στάνταρ “Μοντέλο του 2019” που διακρίνεται και στις θήκες των υπόλοιπων ενστόλων στην ταινία. Αν
υπάρχει μια ιδιαιτερότητα είναι ότι εκείνος το μεταφέρει σε μια αντεστραμένη θήκη σην αριστερή πλευρά του σώματος του. Αυτό στην πραγματικότητα έχει νόημα για κάποιον που βρίσκεται μονίμως μέσα σε οχήματα και φορά μακρύ πανωφόρι, αφού το όπλο είναι ευκολότερα πρσβάσιμο με το δεξί χέρι αλλά παραμένει κρυμένο. Η πραγματική διαφορά του Deckard από τους άλλους αστυνομικούς είναι πως εκείνος είναι διατεθειμένος να σκοτώνει και μετά να πνίγει τις τύψεις του στο αλκοόλ.
r4_3.JPG
Δύο σε ένα

Στην ταινία δε διευκρινίζεται ποτέ αν το RKD 2019 είναι συμβατικό πιστόλι που χρησιμοποιεί πυρίτιδα, όπλο παλμών, ή κάτι άλλο. Δε βλέπουμε ποτέ να επαναγεμίζεται και είναι αδύνατο να εξαχθούν συμπεράσματα.
Διαθέτει μια κάνη μεγάλης διαμέτρου και μια σειρά από φώτα Led. Τα πιο ασυνήθιστα στοιχεία του είναι ένας μοχλός στη δεξιά πλευρά του κορμού και μια ημιδιάφανη λαβή σε χρώμα κεχριμπαριού που καταλήγει
σε αλουμινένια απόληξη.
Στην πραγματικότητα κάτω από το ασυνήθιστο σχήμα κρύβεται ένα περίστροφο Bulldog 44 (της Charter Arms) και ο κορμός από ένα τουφέκι Steyr SL-22. Ο οπλουργός της παραγωγής στήριξε τη θήκη του κλείστρου από το Steyr πάνω στην κάνη του περιστρόφου με βίδες και το σασί με το γεμιστήρα κάτω από αυτήν. Έφτιαξε ένα κάλυμμα για να κρύψει το βυκίο και πρόσθεσε βίδες και φώτα Led για εφέ. Το περίστροφο γεμίζει κανονικά με πέντε άσφαιρα φυσίγγια .44 Special.
Αυτό είναι το λειτουργικό κομμάτι που “πυροβολούσε” στα γυρίσματα.
Το κινητό ουραίο του SL-22 δεν λειτουργεί, εξάλλου δε διαθέτει κάνη, που να μπορεί να δεχτεί φυσίγγια. Επιπλέον μεταξύ του γεμιστήρα και του κορμού παρεμβάλεται το περίστροφο. Το εσωτερικό του γεμιστήρα χρησιμεύει ώστε να κρύβει τη μπαταρία για τα Led.
Ενισχύοντας την ιδέα κάποιου “διπλού” μηχανισμού, Ο φυλακτήρας της σκανδάλης μεγάλωσε και τοποθέτησαν μια δεύτερη σκανδάλη. Πλήν όμως δεν είναι λειτουργική. Το “ταίριασμα” αυτό έγινε γιατί ο σκηνοθέτης ήθελε κάτι που να θυμίζει “μελλοντικό ρετρό” ως μια δίκανη κουμπούρα από τον εικοστό πρώτο αιώνα.

Μοναδικό

Συνήθως οι κινηματογραφικές παραγωγές παραγγέλουν δύο-τρία αντίγραφα του όπλου του πρωταγωνιστή για ευκολία. Στο Blade Runner όμως είναι τεκμηριωμένο ότι υπήρξε μόνο ένα. Τις υπόλοιπες ανάγκες κάλυψαν μια σειρά από λαστιχένια ομοιώματα που χρησιμοποιήθηκαν στις περισσότερες σκηνές. Αυτό μεγαλώνει εξαιρετικά την αξία του μοναδικού αυθεντικού PKD 2019. Αφού παρέμεινε στη συλλογή του γκουρού του χολυγουντιανού μάρκετινγκ Jeff Walker για 25 χρόνια, το πρωτότυπο άλλαξε χέρια έναντι 256.000 δολαρίων και τώρα πλέον εκτίθεται σε δημόσια θέα.
r2_1.JPG
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης