Τελευταία Νέα
Gun Room

Taiga Wolverine 12: Ευφυές

tags :
Taiga Wolverine 12: Ευφυές
Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται τον προσεχή Νοέμβριο και η τιμή έχει οριστεί στα προσιτά 565 καναδικά δολάρια (430 ευρώ).

To Taiga Wolverine 12 είναι μια ευφάνταστη παραλλαγή πάνω στο θέμα της επαναληπτικής καραμπίνας που -από όλα τα πιθανά μέρη- προέρχεται από την Τουρκία μέσω Καναδά.
Ο ιδιοκτήτης της Tamgha Arms στο Οντάριο είναι τουρκικής καταγωγής Καναδός και σε συνεργασία με την Axor Arms στο Ικόνιο, σχεδίασαν ένα αναδιπλούμενο λειόκανο σε cal. 12.
Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται τον προσεχή Νοέμβριο και η τιμή έχει οριστεί στα προσιτά 565 καναδικά δολάρια (430 ευρώ).

Αυτοάμυνα έναντι τετράποδων

Η διαδικτυακή παρουσίαση του όπλου αναφέρει πως σχεδιάστηκε για κατασκηνωτές, ψαράδες και ανθρώπους της υπαίθρου που χρειάζονται ένα μέσο προστασίας από άγρια ζώα. Στις βόρειότερες ακτές και την παραποτάμια ενδοχώρα του Καναδά, οι “συναντήσεις” με (πολικές και καφέ) αρκούδες ή αγέλες λύκων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο
Οι δασικές αρχές συνιστούν στους πεζοπόρους και ψαράδες σολωμού να διαθέτουν ως ελάχιστο μέσο προστασίας απωθητικό σπρέι ή ένα ισχυρό πυροβόλο όπλο.
Βέβαια αυτή δεν είναι η μόνη χρησιμότητα ενός τουφεκιού που αναδιπλωμένο μετρά μόλις 62 εκατοστά, αφού θα ήταν ιδανικό για διακριτική μεταφορά σε πορτ-παγκάζ, αεροπλάνα, σακίδια ή όπου αλλού ο χώρος και το βάρος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.
https://ammoterra.com/company/axor-arms-machinery-industry

Νέα εφαρμογή, παλιά ιδέα

Η σκέψη δεν είναι καινούργια.
Στον Καναδά τα πτυσσόμενα μονόκανα τυφέκια είναι τρομερά διαδομένα -συνήθως σε calibre 12- γιατί είναι τα ελαφρότερα και φθηνότερα όπλα που μπορεί να αποκτήσει κανείς χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις.
Μη έχοντας ελάχιστο νόμιμο όριο για το μήκος της κάνης, οι Καναδοί συχνά κουβαλούν στα σακίδια ή τα SUV τους κοντά μονόκανα.
Τα ονομάζουν συλλογικά “Backpacker” (από το σακίδιο: backpack).
Η ιδέα είναι ότι πρόκειται για ένα “αναλώσιμο” όπλο που θα χτυπηθεί, θα γρατζουνιστεί, θα βραχεί σε ποτάμια και γενικά θα παραμένει στην “εργαλειοθήκη” της κατασκήνωσης μέχρι να κληθεί σε χρήση.
Αυτός δεν είναι ρόλος για το εγγλέζικο δίκανο που κοστίζει πενταψήφια ποσά και τα φθηνά τουρκικά λειόκανα έχουν καταλάβει αυτή την αγορά.
Ο μεγάλος περιορισμός του μονόκανου είναι… η μία βολή πριν χρειαστεί επαναγέμιση και αυτό είναι μάλλον σοβαρό μειονέκτημα όταν ένας όγκος από γαμψά νύχια και κοφτερά δόντια καλπάζει εναντίον σου! Έτσι αρκετοί μπαίνουν στον κόπο να κουβαλούν μια επαναληπτική καραμπίνα (οι Remington870 είναι δημοφιλείς) για τα έξτρα φυσίγγια.
Τρία-τέσσερα συμπαγή μονόβολα με βολίδες τύπου Breneke ή Gualandi μπορούν να σταματήσουν ακόμη και σφοδρή επίθεση από καφέ αρκούδα, τρυπώντας δέρμα και μύες για να φτάσουν στα ζωτικά όργανα της θωρακικής κοιλότητας. Όμως αυτή η κατηγορία λειόκανων μειονεκτεί σε ευκολία μεταφοράς, οπότε το TAIGA Wolverine 12 προτείνεται ως λύση.
2_255.jpg
“Σπαστή” καραμπίνα

Η διαφορά του Wolverine 12 είναι πως ο αλουμινένιος κορμός χωρίζεται σε δύο μέρη με το κάτω να περιέχει τον πυροδοτικό μηχανισμό και το άνω να περιλαμβάνει το κλείστρο με το μηχανισμό όπλισης και την αποθήκη φυσιγγίων.
Όπτικά η ιδέα θυμίζει τα ημιαυτόματα της Cosmi, όπου το κάλυμμα του κλείστρου ανοίγει για να αποκαλύψει το μηχανισμό, αλλά η λειτουργία και ο σκοπός είναι εντελώς διαφορετικοί. Μηχανικά το όπλο χωρίζεται όπως ένα σύγχρονο AR-15, με τον άνω κορμό να περιστρέφεται γύρω από ένα στρογγυλό πίρο.
Ένα μάνταλο στη ράχη του κορμού ελέγχει ένα κυλινδρικό έμβολο που είναι το δεύτερο σημείο κλειδώματος.
Όταν το τουφέκι αναπτύσεται για βολή, τα δύο τμήματα ασφαλίζουν σε αυτά τα σημεία. Φαίνεται πως η κυλινδρική αποθήκη (που χωρά ως 4 φυσίγγια) αναδιπλώνεται ακόμη και γεμάτη, επιταχύνοντας τη διαδικασία παρουσίασης και βολής. Σε αυτό το σημείο, το Wolverine δανείζεται στοιχεία από το Burgess 1895 που έχουμε εξετάσει παλαιότερα.
Το τουφέκι σε πλήρη έκταση φτάνει τα 97 εκατοστά (με κάνη μήκους 47,5 εκατοστών που είναι νόμιμη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ), αλλά δε θα υπήρχε πρόβλημα να κατασκευαστεί μία κάνη 50 εκατοστών για εισαγωγή στην Ελλάδα.
3_203.jpg
Οι Καναδοί της Tamgha Arms πληροφορούν ότι στο μέλλον θα ακολουθήσει και ένα βραχύτερο μοντέλο με κάνη μόλις 25 εκατοστών και πτυσσόμενο κοντάκι για ακόμη ευκολότερη μεταφορά.
Αφού προορίζεται κυρίως για μονόβολα η κάνη εξοπλίζεται με στόχαστρο οπτικής ίνας, ενώ το μάνταλο στη ράχη του κορμού λειτουργεί και ως κλισιοσκόπιο.
Επιπρόσθετα μια ράγα στάνταρ διάστασης για στήριξη οπτικών έχει σκαλιστεί στον κορμό.
Όπως έχει σήμερα, η καραμπίνα ζυγίζει 3,5 κιλά κενή.
Ο ξυστός και το κοντάκιο είναι από θερμοπλαστικό, που μειώνει το βάρος και την ανάγκη για συντήρηση σε σχέση με το παραδοσιακό ξύλο.
Ένα ελαστικό πέλμα μειώνει την ανάκρουση με τις βαριές γομώσεις που προορίζεται να ρίχνει το όπλο.
Στα υπόλοιπα σημεία δε συναντάμε εκπλήξεις. Δύο ράβδοι όπλισης κινούν το κλείστρο, όπως στα περισσότερα επαναληπτικά.
Η σκανδαλοθήκη περιλαμβάνει ένα κουμπί ασφάλειας που κλειδώνει τη σκανδάλη και ένα πλευρικό μοχλό που απεμπλέκει το κλείστρο. Τα ίδια χειριστήρια είναι στάνταρ στα περισσότερα παρόμοια μοντέλα.
4_189.jpg
Συγχαρητήρια…

Η τιμή του Wolverine 12 μας δίνει μια ιδέα της ποιότητας που θα πρέπει να αναμένουμε.
Εξάλλου, η εξαγωγική “δύναμη” της γειτονικής οπλοβιομηχανίας έχει βασιστεί στο χαμηλό κόστος.
Όμως δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε το πως η τεχνογνωσία και η ικανότητα τους διαρκώς διευρύνεται.
Έχουν κάνει άλματα τις τρείς τελευταίες δεκαετίες και αποτελούν πλέον μια εδραιωμένη εξαγωγέα ελαφρών όπλων.
Πέρα από το προφανές οικονομικό όφελος, έχουν αποκτήσει αυτάρκεια στην πολεμική βιομηχανία και ασκούν επιρροή σε χώρες “πελάτες”, από το Αζερμπαϊτζάν και τη Σομαλία μέχρι τις ακτές της Βόρειας Αμερικής.
Δρέπουν τους καρπούς μιας συντονισμένης και μακροχρόνιας πολιτικής που σχεδιάστηκε σε ανώτατο επίπεδο και μεθοδικά υλοποιείται από την εποχή Τσιλέρ ως και τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης