Τελευταία Νέα
Gun Room

MAXUS 2: Επιτυχημένη “ανακαίνιση”

tags :
MAXUS 2: Επιτυχημένη “ανακαίνιση”
Πατώντας πάνω στα θετικά του παλιότερου μοντέλου, το Maxus 2 έχει βελτιωθεί στα σημεία, με κυριότερη διαφορά τη βελτιωμένη εργονομία και χρηστικότητα

Η Browning επανέρχεται με τη δεύτερη γενιά αυτού που πολλοί θεωρούν το πλέον προηγμένο κυνηγετικό όπλο αερίων

Με γερές βάσεις

Το αρχικό Maxus ήρθε το 2009, φέρνοντας μια σειρά από χαρακτηριστικά που ακόμη εντυπωσιάζουν.
Μηχανικά το όπλο στηρίζεται σε ένα αυτορυθμιζόμενο πιστόνι τεχνολογίας Power Drive που επιτρέπει λειτουργία με μια μεγάλη γκάμα γομώσεων.
Εξαιρετικά απλό σε απάρτια και συναρμολόγηση, το σύστημα διακρίνεται για την αποτελεσματικότητα με την οποία απορροφά ανάκρουση από τις “βαριές” γομώσεις magnum (76mm) και super magnum (89mm).
Είναι ενδεικτικό πως όλες οι βάσεις (κορμοί) των Maxus, ανεξαρτήτως μήκους θαλάμης φτιάχνονταν εξαρχής για να αντέχουν την καταπόνηση φυσιγγίων super magnum.
Διαθέτοντας κάνες διευρυμένου αυλού 18,7mm -η Browning ονομάζει την πατέντα Back Bore- επιτυγχάνει βελτιωμένες κατανομές σκαγίων σε μεγάλη απόσταση.
Ο χρόνος όμως κυλά και από ότι φαίνεται οι μηχανικοί της Fabrique Nationale (η Browning ανήκει στο βελγικό όμιλο FN) είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Στις αρχές του 2022 ανακοίνωναν τον ερχομό του Maxus 2.
2_251.jpg
Εξέλιξη

Πατώντας πάνω στα θετικά του παλιότερου μοντέλου, το Maxus 2 έχει βελτιωθεί στα σημεία, με κυριότερη διαφορά τη βελτιωμένη εργονομία και χρηστικότητα.
Το πλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αρχικού Maxus ήταν η έλλειψη “βίδας” στο τελείωμα της αποθήκης.
Ο ξυστός κούμπωνε με μάνταλο όπως σε ένα δίκανο σούπερ ποζέ. Αυτό απλοποιούσε τη συναρμολόγηση αλλά απέκλειε τη χρήση προέκτασης στην αποθήκη φυσιγγίων. Φαίνεται ότι πολλοί χρήστες -ειδικά στην Αμερική- αναζητούν την αυξημένη χωρητικότητα.
Έτσι το “2” διαθέτει μια συμβατική πάπια που μπορεί να συνδυαστεί με προεκτάσεις αποθήκης φυσιγγίων.
Η αλληλεπίδραση και η άνεση του χρήστη έχουν βελτιωθεί.
Ο μοχλός όπλισης και το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου είναι πλέον μεγαλύτερα, για εύκολο χειρισμό από χέρια που φορούν γάντια.
Η πάπια και η λαβή στο κοντάκι είναι πλέον λεπτότερες και καλύπτονται από αντιολισθητική επίστρωση (στα μοντέλα μεσυνθετικά μέρη), επιτρέποντας καλύτερο κράτημα.
Tο κοντάκι ρυθμίζεται σε εννέα διαφορετικές θέσεις, ενώ υπάρχουν και τέσσερα διαφορετικά μήκη πέλματος Inflex (12, 20, 25, 32mm) για να προσαρμόσουν το κοντάκι στα μέτρα του χρήστη.
Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, μια σειρά από ενθέματα μήκους 7 και 12 χιλιοστών μπορούν να παρεμβληθούν μεταξύ κοντακίου και πέλματος για το τέλειο ταίριασμα.
Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι άπειροι.
3_202.jpg
Μηχανισμός

Το ραφιναρισμένο σύστημα αερίων συνδυάζεται με το πατενταρισμένο σύστημα Speed Load Plus.
Μετά την τελευταία βολή το κλείστρο μένει σε ανοικτή θέση.
Ο χρήστης τοποθετεί το πρώτο φυσίγγιο στην αποθήκη και αυτόματα προωθείται στη θαλάμη, χωρίς να απαιτηθεί χειρισμός του κλείστρου.
Η χρήση του Speed Load Plus απλοποιεί τη διαδικασία γέμισης.
Για την ασφαλή απογέμιση, ο μοχλός Cut-Off (που η Browning παρουσίασε πρώτη πριν έναν αιώνα) στην αριστερή πλευρά του κορμού διακόπτει την τροφοδοσία από την αποθήκη, όταν το επιθυμεί ο χειριστής.
Η σκανδαλοθήκη έχει μεγάλες διαστάσεις για να χωρά γαντοφορεμένα δάκτυλα και περιλαμβάνει μια χειροκίνητη ασφάλεια που μπλοκάρει τη σχαστηρία. Παθητική ασφάλεια παρέχεται από το σχεδιασμό του επικρουστήρα, ο οποίος δεν έρχεται σε επαφή με το καψύλιο αν το κλείστρο δεν έχει κλειδώσει.
Τα μέρη του μηχανισμού διαθέτουν επικάλυψη Teflon που μειώνει τις τριβές και προστατεύει από τη διάβρωση.
Οι εξωτερικές επιφάνειες του αλουμινένιου κορμού έχουν υποστεί ανοδίωση.
4_188.jpg
Μήκη κανών και μοντέλα

Τα Maxus 2 είναι διαθέσιμα σε μήκη 66, 71 και 76 κατοστών. Το κοντότερο αφορά τα μοντέλα με θαλάμες magnum 76mm, ενώ τα super magnum έρχονται με τις δύο μακρύτερες επιλογές. Σε κάθε περίπτωση συνδυάζονται με πέντε τσοκ για ρύθμιση της κατανομής. Πιστοποιούνται για χρήση με ατσάλινα σκάγια και επιχρωμιώνονται εσωτερικά για αντοχή στη διάβρωση.
Η σκόπευση γίνεται με μια οπτική ίνα που εδράζει στην κορυφή της ρίγας πλάτους 6 χιλιοστών.
Υπάρχει πρόβλεψη στη βάση για τοποθέτηση διόπτρας, αλλά οι παρωχημένοι νόμοι περί θήρας στη χώρα μας καθιστούν το χαρακτηριστικό “άκυρο”.
Το ίδιο ισχύει και για τη ραβδωτή κάνη που η Browning προσφέρει για το κυνήγι αγριόχοιρου.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τρία μοντέλα super magnum, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στην ελληνική αγορά. Έχουν συνθετικές πάπιες και κοντάκια.
Υπάρχει το κλασσικό μαύρο,ένα ασυνήθιστο καφέ που θα περιγράφαμε ως “σοκολατένιο” ή “πηλός” και σχέδιο παραλλαγής βάλτου (Mossy Oak ΜΑΧ5).
Ακολουθούν και τα μοντέλα με ξύλα καρυδιάς για εκείνους που έλκονται από την παραδοσιακή εμφάνιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης