Τελευταία Νέα
Gun Room

Smith & Wesson 460 MAGNUM - Υψηλές Ταχύτητες

tags :
Smith & Wesson 460 MAGNUM - Υψηλές Ταχύτητες

Ανταγωνισμός για το ισχυρότερο

Η Smith &Wesson εδραίωσε μια παράδοση όταν το 1935 παρουσίασε .357 Magnum και συνέχισε το 1957 με το μεγαλύτερο .44 Magnum.
Αμφότερα διεκδίκησαν τον τίτλο των δυνατότερων όπλων χειρός της εποχής τους. Η φήμη αυτή πέρα από το πρεστίζ δημιουργούσε και ανάλογες πωλήσεις.
Μετά την προβολή της ταινίας “Dirty Harry”, η εταιρεία από το Σπρίνγκφηλντ δε προλάβαινε να κατασκευάζει “σαραντατεσσάρια”. Όλοι ήθελαν το όπλο που ο Κλιντ Ίστγουντ σύστηνε ώς “το ισχυρότερο όπλο χειρός στον κόσμο”. Η ατάκα πιθανότατα ήταν ακριβής την εποχή που η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους. Σύντομα, ιδιογομωτές και σχεδιαστές όπλων βάλθηκαν να ξεπεράσουν αυτό το όριο.
Άνθρωποι όπως ο Dick Casull (Ντικ Καζούλ) και ο John Linebaugh (Τζων Λάινμπο) πειραματίστηκαν με κάλυκες ραβδωτών τυφεκίων κομμένους σε κατάλληλο μήκος ώστε να χωρούν σε περίστροφα. Κατασκεύασαν χειροποίητα περίστροφα με πεντάσφαιρα βυκία -ώστε τα παχύτερα τοιχώματα να αντέχουν υψηλότερες πιέσεις. Κατάφεραν να σπρώξουν βολίδες διαμέτρου 0.50 ιντσών (12,7mm) και 0.45 ιντσών (11.4mm) σε υψηλές ταχύτητες. Τα διαμετρήματα αυτά είναι ως και πενήντα τοις εκατό ισχυρότερα από το .44 Magnum. Έδωσαν μια νέα έννοια στον όρο ανάκρουση, αλλά η ισχύς που παράγουν άνοιξε νέους ορίζοντες στο κυνήγι με περίστροφα.

Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

Το 2003 η Smith & Wesson αποφάσισε να ξαναπάρει τα πρωτεία.
Παρουσίασε το περίστροφο 500 S&W Magnum βασισμένο στον σκελετό “Χ”, το μεγαλύτερο που κατασκεύασε ποτέ. Ζυγίζοντας σχεδόν 2,2 κιλά κενό, το όπλο αυτό εκτοξεύει βολίδες σχεδόν διπλάσιου βάρους από το κλασικό.44.  Η ισχύς του συγκρίνεται με αυτή ισχυρών τυφεκίων όπως το 30-06 ή του λειόκανου cal. 12 όταν βάλλει μονόβολα βάρους 32 γραμμαρίων. Είναι ικανό να καταβάλλει τα μεγαλύτερα θηράματα, με εξαίρεση ίσως τους αφρικανικούς ελέφαντες.
Αυτή η εξέλιξη έληξε τη συζήτηση για το ποιός κατασκευάζει το ισχυρότερο περίστροφο στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί κυνηγοί πρόθυμοι να μεταχειριστούν ένα τέρας που ξερνά φλόγες μήκους ενός μέτρου και “τσακίζει” παλάμες και καρπούς με κάθε πάτημα της σκανδάλης.
m2_3.JPG

Ελάχιστα μικρότερο

Οι μηχανικοί της S&W προσπάθησαν να βρούν μια πιο πρακτική εφαρμογή για το σκελετό “Χ”. Τοποθέτησαν μια κάνη διαμέτρου .453 εκατοστών της ίντσας και τρυπάνησαν το βυκίο για την αντίστοιχη
διάμετρο κάλυκα. Ως βάση χρησιμοποίησαν το φυσίγγιο .454 Casull, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί μακρύτερη εκδοχή του .45 Colt. Τα εσωτερικά τοιχώματα του κάλυκα είναι ενισχυμένα, ώστε να αντέχουν
τετραπλάσιες πιέσεις σε σχέση με το .45 Colt. Το μήκος έφτασε στα 46mm ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα σε πυρίτιδα. Το νέο όπλο μπορεί να δεχτεί και να πυροδοτήσει τα δύο παλαιότερα διαμετρήματα (.45 Colt
και .454 Casull), όπως πχ. ένα λειόκανο “12 Magnum” λειτουργεί και με μικρότερα “απλά” φυσίγγια. Το νέο διαμέτρημα και φυσίγγιο έκαναν ντεμπούτο το 2005. Για λόγους εντυπωσιασμού στρογγύλεψαν προς τα άνω τον αριθμητικό προσδιορισμό και το ονόμασαν “460 Smith & Wesson Magnum”.
m3_5.JPG

Ευχρηστία και υψηλή ταχύτητα

Ότι έχασε σε ωμή δύναμη το κερδίζει αλλού. Το .460 αυτομάτως μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τεράστια γκάμα διαθέσιμων γομώσεων χαμηλότερης ισχύος και κόστους. Όταν κάποιος θελήσει να εκμεταλλευτεί τις πλήρεις δυνατότητες του νέου όπλου, μπορεί να εκτοξεύει βολίδες με ως και 730 μέτρα/δευτερόλεπτο.
Τέτοια ταχύτητα αναμένεται συνήθως από τυφέκια, όχι όπλα χειρός.
Έλαβε το προσωνύμιο XVR (eXtreme Velocity Revolver). Το πεπλατυσμένο σχήμα των βολίδων δεν ευνοεί τη διατήρηση ενέργειας όπως μια αεροδυναμική αιχμηρή σφαίρα τυφεκίου. Παρόλα αυτά είναι ικανό για αποτελεσματικές βολές στα 150-200 μέτρα.

Σχεδιαστικές λεπτομέρειες

Αν και η σχεδίαση του σκελετού τύπου “Χ” ακολουθεί τα συμβατικά πρότυπα των περστρόφων Smith & Wesson, το μέγεθος των απάρτιων είναι διαφορετικό. Όλα είναι μεγαλύτερα και παχύτερα, ώστε να αντέξουν το στρες των πανίσχυρων γομώσεων. Μόνο το συγκρότημα της λαβής διατηρεί το ίδιο σχήμα και μέγεθος με αυτό του παλαιού σκελετού “Ν” (από το .44 Magnum), απλοποιώντας την εύρεση ανατομικών λαβών και για το νέο μοντέλο. Ολα τα απάρτια κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι υψηλής αντοχής και αρκετά ανταλλακτικά χρωμιώνονται επιπλέον.
Οι κάνες κυμαίνονται μεταξύ 8 και 35 εκατοστών, με πλέον κοινές εκείνες των 20 και 26 εκατοστών. Είναι ασυνήθιστες γιατί έχουν μεταβλητό βήμα. Οι ραβδώσεις που καθοδηγούν τα βλήματα ξεκινούν με ένα αργό ρυθμό περιστροφής (μία πλήρης περιστροφή ανά 100 ίντσες: 2,54 μέτρα), η οποία σταδιακά φτάνει στην πολύ γρηγορότερη μία περιστροφή ανά 20 ίντσες (50,8cm). Η λύση αυτή επιλέχτηκε ώστε να προστατεύεται η δομική ακεραιότητα των βολίδων και να αποφεύγεται η υπεβολική αύξηση πίεσης στο εσωτερικό της κάνης.
Δύο διαφορετικά χαλινωτήρια έρχονται μαζί με κάθε όπλο και βιδώνονται στο στόμιο των κανών. Το ένα είναι βελτιστοποιημένο για χρήση με μολυβένιες βολίδες και το άλλο για εκείνες που επικαλύπτονται με μπρούτζο.
Οι λαβές είναι τις Hogue και φτιάχνονται από ελαστικό νεοπρέν. Χρησιμεύουν στην απορρόφηση της σημαντικής ανάκρουσης από τις πλήρεις γομώσεις του .460 Magnum.
m4.JPG

Πρακτική εφαρμογή

Η πλέον εξειδικευμένη έκδοση του περιλαμβάνει κάνη μήκους 35 εκατοστών, δίποδα στήριξης, διόπτρα με βάση και… αορτήρα. Διότι μην ελπίζετε πως μια τέτοια συσκευή χωρά σε θήκη πιστολιού!!!
Κατασκευάζεται μόνο κατά παραγγελία από το Custom Shop, το τμήμα εντός της Smith όπου οι εμπειρότεροι οπλουργοί δημιουργούν χειροποίητα και μοναδικά όπλα. Διαθέτει μια έξτρα ράγα picatinny για την τοποθέτηση δίποδα και ρυθμιζόμενη σκανδάλη. Η κάνη είναι από ανοξείδωτο ατσάλι και φέρει στο εξωτερικό της φρεζαριστές γραμμώσεις. Αυξάνουν την ακαμψία και βοηθούν στην ταχύτερη ψύξη της. Το βάρος είναι αυξημένο στα 2,5 κιλά και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε τη διόπτρα, και το δίποδα που το συνοδεύουν.
Ακόμη και στην ελαφρότερη έκδοση του με “κοντή” κάνη 8 εκατοστών το 460 είναι αρκετά βαρύ και ογκώδες. Απευθύνεται σε κυνηγούς επικίνδυνων θηραμάτων (αρκούδα, αμερικανικό πούμα, λιοντάρι, βούβαλος, κλπ.) που αναζητούν ένα ισχυρό δευτερεύον όπλο αυτοάμυνας. Υπάρχουν αναφορές ότι έχει χρησιμοποιηθεί από ψαράδες που δέχτηκαν επίθεση αρκούδας γκρίζλι στον Καναδά.
Οι μακρύκανες εκδόσεις προσφέρουν μια μικρότερου όγκου και βάρους εναλλακτική σε κυνηγούς που θα χρησιμοποιούσαν τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος. Σε δασώδεις περιοχές με πυκνή βλάστηση και μικρή ορατότητα, το περίστροφο υπερτερεί έναντι του τυφεκίου σε ευκινησία.
Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση του αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε κάθε κυνηγετική παρέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης