Τελευταία Νέα
Gun Room

Σειρά πιστολιών XDm - Η δύναμη της θέλησης

tags :
Σειρά πιστολιών XDm - Η δύναμη της θέλησης
Η κροατική HS Produkt είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ένα από τα προϊόντα της όμως αναγνωρίζεται μεταξύ των καλύτερων σύγχρονωνπιστολιών
Η σύγχρονη Κροατία προέκυψε ως χώρα από τη διάλυση της Γουγκοσλαβίας. Μεταξύ 1991 και 1995 οι κάτοικοι της ομόσπονδης αυτής δημοκρατίας πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους ενάντια στην κεντρική εξουσία και τους Σέρβους, καταφέρνοντας να αποσχιστούν.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε αυτό το κράτος των 4,2 εκατομμυρίων ψυχών ήταν να αποκτήσει αυτονομία σε πολεμικό υλικό, ώστε να μπορεί να υπερασπίσει τα σύνορα του. Μέρος αυτού του πλάνου ήταν η ενθάρυνση για ιδιωτικές επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία.
Η HS Produkt σχεδίασε και παράγει μεταξύ άλλων το τουφέκι του κροατικού στρατού VHS-1 και το πολυμερικό πιστόλι HS των 9 χιλιοστών.
Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε όταν η αμερικανική Springfield Armory ανέλαβε την προώθηση του.

Αμερικανική παρέμβαση

Η Springfield άρχισε στις αρχές του 2000 να διανέμει το κροατικό HS9 στην αμερικανική αγορά.
Το μετονόμασαν Xtreme Duty (XD) και σύντομα έγινε πολύ δημοφιλές ως όπλο αυτοπροστασίας και αστυνομίας.
Η κυρίαρχη θέση της Springfield Armory στην αγορά βοήθησε πολύ την πορεία του όπλου.
Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 αποφασίστηκε ένας επανασχεδιασμός, ώστε το HS/XD να παραμείνει ανταγωνιστικό σε σχέση με νεώτερους ανταγωνιστές (CZ P10, Walther PPQ/PDP, Glock Gen4, κλπ.).
‘Ετσι προέκυψε το αναβαθμισμένο μοντέλο XDm που σχεδιάστηκε εξαρχής για ισχυρά διαμετρήματα όπως τα 45 ACP και 10mm Auto.
2_212.jpg
Περιγραφή

Μέσα στον πολυμερικό σκελετό βρίσκεται ένα ατσάλινο μπλόκ που περιλαμβάνει το κλειδί του μηχανισμού.
Πάνω στο μπλόκ αυτό κινείται το κλείστρο.
Σε αντίθεση με άλλα πλαστικά πιστόλια, όπου η κίνηση του ολισθητήρα επαφίεται σε λεπτούς μεταλλικούς οδηγούς «φυτεμένους» στον συνθετικό σκελετό, το ογκώδες ατσάλινο μπλόκ απορροφά τις δυνάμεις της πυροδότησης με μεγαλύτερη ευχέρεια.
Το σύστημα λειτουργίας είναι απλοποιημένο τύπου Browning με υποχώρηση και πτώση της κάνης.
Η πυροδότηση γίνεται με άμεση άφεση του επικρουστήρα – δεν υπάρχει εξωτερική σφύρα.
Η κίνηση του κλείστρου μετά την πυροδότηση φέρνει τον επικρουστήρα σε θέση προ-όπλισης και εκεί παρεμβαίνουν οι αυτόματες ασφάλειες του μηχανισμού.
Η πρώτη βρίσκεται στο γλωσσίδι της σκανδάλης και δεν την αφήνει να κινηθεί αν προηγουμένως δεν έχει πιεστεί.
Η δεύτερη ασφάλεια βρίσκεται στη ράχη της λαβής και κλειδώνει κάθε κίνηση του μηχανισμού αν δεν κρατάμε το πιστόλι σε λαβή βολής.
Δεν μπορούμε να σύρουμε το κλείστρο είτε να πυροδοτήσουμε μια τρίτη «αόρατη ασφάλεια» βρίσκεται στον επικρουστήρα και εξασφαλίζει ότι αυτός μπορεί να χτυπήσει το καψύλιο μόνο τη στιγμή που η σκανδάλη είναι εντελώς πιεσμένη.
Δύο ακόμη μηχανισμοί ενισχύουν την ασφάλεια. Όταν ο επικρουστήρας είναι σε θέση προ-όπλισης, ένα μικρό μέρος του εξέχει στο πίσω μέρος του κλείστρου δίνοντας απτή και οπτική προειδοποίηση για την κατάσταση του.
Αντίστοιχα, όταν υπάρχει φυσίγγιο εντός της θαλάμης, ένας δείκτης θαλάμης προεξέχει από την κορυφή του κλείστρου.
3_176.jpg
Αισθητική και εργονομία

Το XDM εξωτερικά χαρακτηρίζεται από ακμές.
Η άκρη του ολισθητήρα σχηματίζει αιχμή στο κάτω μέρος της, το ίδιο και ο τετραγωνισμένος υποφυλακτήρας.
Δύο σειρές από χαραγές όπλισης, τέσσερις στο εμπρόσθιο μέρος του ολισθητήρα και έξι στο οπίσθιο, ακολουθούν ένα αιχμηρό μοτίβο.
Αντί για αντιολισθητική χάραξη, σειρές από ανάγλυφα τετράγωνα και τραπέζια εξέχουν από την επιφάνεια του κορμού.
Η μεγάλη επιφάνεια και το βάθος τους βοηθά στον έλεγχο του όπλου, ακόμη και με γάντια.
Η λαβή είναι από τα δυνατά στοιχεία του XDM. Είναι από τις βολικότερες που υπάρχουν σε πολύσφαιρο πιστόλι . Αλλά ταυτόχρονα χωρά μεταξύ 11 και 20 φυσιγγίων (ανάλογα με το διαμέτρημα και το αν είναι έκδοση πλήρους ή συμπαγούς μεγέθους).
Το τρικ εδώ είναι το μήκος της.
Αντί να «στριμώξουν» τα φυσίγγια σε ένα παχύ γεμιστήρα, οι σχεδιαστές της Springfield τα «άπλωσαν» σε μήκος, κρατώντας το πλάτος σε πολύ λογικά πλαίσια.
Για μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, η ράχη της λαβής αφαιρείται και μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες μεγαλύτερου ή μικρότερου μεγέθους Ο μοχλός απελευθέρωσης του γεμιστήρα είναι αμφιδέξιος και προσβάσιμος από αριστερόχειρες χωρίς μετατροπή.
4_170.jpg
Πλειάδα μοντέλων

Πάνω στο βασικό σχέδιο “χτίζονται” εκδόσεις με μακριές κάνες (13,5cm) και ρυθμιζόμενα σκοπευτικά για σκοποβολή, όπλα για υπηρεσιακή χρήση (11,5cm), αλλά και μικρότερα πιστόλια οπλοφορίας που δε ξεπερνούν τα 9,5cm σε μήκος.
Υπάρχουν δύο βασικά μεγέθη λαβών που καθορίζουν το συνολικό ύψος και τον αριθμό φυσιγγίων που χωρά το όπλο.
Φαίνεται πως “αναμιγνύοντας” τους παραπάνω συνδυασμούς με μια πλειάδα διαμετρημάτων (9mm Luger, 10mm Auto, 45 ACP), καταλήγουμε με δεκάδες παραλλαγές που μπορεί να εξοπλιστούν με σκόπευτρα κόκκινης κουκίδας, σιγαστήρες (στον... υπόλοιπο κόσμο), κοκ.
Ολα μοιράζονται τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, τα περισσότερα ανταλλακτικά και κοινούς γεμιστήρες -για το ίδιο διαμέτρημα.
Έτσι απλοποιείται η εκπαίδευση και η υποστήριξη.

Όταν υπάρχει θέληση

Η δημιουργία και η εμπορική επιτυχία του XDm μας φέρνει αναπόφευκτα συγκρίσεις.
Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ότι η “δική μας” ΕΒΟ ήταν προμηθευτής όπλων για την Springfield Armory στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές του 1990;
Όταν η Κροατία πολεμούσε σε έναν εμφύλιο, μια ελληνική εταιρεία πωλούσε στην Αμερική όπλα ελληνικής κατασκευής και γερμανικής τεχνογνωσίας.
Όμως η αδράνεια, η κακή διαχείριση, η “κακοδαιμονία” δεν επέτρεψε να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω. Ποτέ δεν κάναμε το επόμενο βήμα, δεν καλλιεργήσαμε αγορές, ούτε προωθήσαμε ιδέες και σχέδια Ελλήνων.
Και 30 χρόνια αργότερα αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε χρεοκοπημένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης