Τελευταία Νέα
Gun Room

Χρυσό πιστόλι και ένας Σκαραμαγκάς

tags :
Χρυσό πιστόλι και ένας Σκαραμαγκάς

Ιστορίες του πράκτορα 007

Δε χωρά αμφιβολία πως οι ταινίες του James Bond απαρτίζουν τη μακροβιότερη σειρά κινηματογραφικού franchise και μια από τις πλέον κερδοφόρες.

“Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι” (αυθεντικός τίτλος “The Man with the golden gun”) του 1974 βασίστηκε χαλαρά στην ομώνυμη νουβέλα του Άγγλου συγγραφέα Ιάν Φλέμινγκ .

Η υπόθεση

Στην ταινία που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 1973, ο πλωτάρχης Μποντ της ΜΙ6 προσπαθεί να ανακτήσει μια πρωτοποριακή συσκευή ηλιακής ενέργειας (Solex) της οποίας η τεχνολογία θα άλλαζε το ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη.
Έχει κλαπεί από τον εκτελεστή Φραντσίσκο Σκαραμάγκα, ο οποίος σκοπεύει να την πουλήσει στη μαύρη αγορά.
Στο βιβλίο ο Σκαραμάγκα είναι ένας κουβανός πράκτορας.
Το όπλο της επιλογής του είναι ένα επίχρυσο περίστροφο Colt SAA .45. Οι παραγωγοί της ταινίας το θεώρησαν πολύ βαρετό και σκαρφίστηκαν κάτι μοναδικό.
Το χρυσό πιστόλι είναι μια ιδιοκατασκευή που σχεδίασε και έφτιαξε για λογαριασμό του Κουβανού εκτελεστή ο (φανταστικός) οπλουργός Λαζάρ που έχει την έδρα του στο Μακάο.
Αποτελείται από μερικά “αθώα” καθημερινά αντικείμενα που θα περνούσαν από οποιοδήποτε έλεγχο ασφαλείας.
Μοιάζουν να είναι μια πένα, ένας αναπτήρας, μια ταμπακιέρα, και ένα μανικετόκουμπο.
Όμως η εμφάνιση ξεγελά. Είναι τα απάρτια ενός μονόσφαιρου πιστολιού.
Ο Σκαραμάγκα κουβαλά μια μόνη σφαίρα καμουφλαρισμένη στην πόρπη της ζώνης του.
Για το ρόλο επέλεξαν το βρετανό ηθοποιό Κρίστοφερ Λή (γνωστό από το Δράκουλα).
Ο Λη έπλασε ένα χαρακτήρα “αντί-Μποντ”. Εντυπωσιακός, ψηλός και αριστοκράτης έπαιξε το ρόλο ως ένας αντίστοιχου επιπέδου, μόρφωσης και ικανότητας πληρωμένος δολοφόνος που χρεώνει 1.000.000 δολάρια για κάθε “χτύπημα”.
Κυνηγούσε τον 007 ως σπορ για την πρόκληση της αναμέτρησης. Αυτό απείχε από τον αρχικό χαρακτήρα του Φλέμινγκ, αλλά έκανε το Σκαραμάγκα αξιομνημόνευτο.
1_136.jpg

Το χρυσό πιστόλι

Ο σκηνοθέτης Γκάι Χάμιλτον, έχοντας δεχτεί ως κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας το Σκαραμάγκα θέλησε να τον εξοπλίσει με γκάτζετ ανάλογα αυτόν που διέθετε ο πρωταγωνιστής του. Κορυφαίο μεταξύ αυτών το μοναδικό “καμουφλαρισμένο” πιστόλι που διαλύεται σε τέσσερα μέρη.

  • Η ταμπακιέρα αποτελεί τη λαβή.
  • Η χρυσός αναπτήρας που θυμίζει το σχέδιο του Cartier εμπεριέχει τη θαλάμη και τη σφύρα. Λειτουργεί ως κλείστρο.
  • Η πένα αποτελεί την κάνη. Βιδώνει πάνω στον αναπτήρα/θαλάμη. Το κλιπ της είναι και στόχαστρο.
  • Το χρυσό μανικετόκουμπο του Σκαραμάγκα που λειτουργεί ως σκανδάλη. Συνδέει και κρατά μαζί τη λαβή και το κλείστρο.

Τα απαραίτητα πυρομαχικά είναι φυσίγγιο στο μοναδικό διαμέτρημα 4.2mm. Εκτοξεύουν ασημένιες βολίδες που επικαλύπτονται από χρυσό. Ο Τζέημς Μπόντ/Ρότζερ Μούρ στην ταινία λαμβάνει ένα τέτοιο βλήμα με την εγχάραξη “007” μέσα σε ενα γράμμα.
Είναι η προειδοποίηση και απειλή ότι ο Σκαραμάγκα τον έχει βάλει στο στόχαστρο του.
Έχει υπολογιστεί πως το κόστος της κάθε σφαίρας (αν υπήρχε στην πραγματικότητα) θα ήταν κοντά στα 40 ευρώ. Με τέτοιο κόστος, πολύ εύλογα ο εκτελεστής χρέωνε ένα εκατομμύριο για κάθε φόνο!
Φυσικά, το όπλο δεν είναι λειτουργικό, ούτε προέρχεται από κάποιο πραγματικό μοντέλο. Οι οπλουργοί της εταιρείας κινηματογραφικού εξοπλισμού Bapty που προμηθεύει τα στούντιο με όπλα και είδη βεστιαρίου κατασκεύασαν ένα αριθμό ομοιωμάτων για τα γυρίσματα. Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Λη το πιστόλι μπορούσε να λυθεί και να ξανασυναρμολογηθεί, “αλλά ήταν εκνευριστικά δύσκολο”.
Η χρήση ενός μονόσφαιρου όπλου μπορεί να μη βγάζει νόημα από πλευράς τακτικής, αλλά τόνιζε την ικανότητα του δολοφόνου και την ακράδαντη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του.
3_172.jpg

Η τέχνη που μιμείται την πραγματικότητα

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Το όνομα Σκαραμάγκα προέρχεται από έναν πραγματικό άνθρωπο και συμμαθητή του Ίαν Φλέμινγκ από το σχολείο, με τον οποίο είχε κόντρα. Έτσι έδωσε το όνομα του στον κακό της ιστορίας.
Ο Κρίστοφερ Λη είχε γνωρίσει τον αληθινό Σκαραμάγκα γιατί από συγκυρία ήταν και εξάδελφος του συγγραφέα. Είχε πεί σε συνέντευξη του ότι ήταν ελληνικής καταγωγής (Σκαραμαγκάς;) και βέβαια δεν ήταν εκτελεστής.
Ο χαρακτήρας το Μποντ βασίζεται σε τρείς ανθρώπους. Κυρίως τον Πλωτάρχη Ίαν Φλέμινγκ που στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου ήταν ο ίδιος πράκτορας και αναμιγμένος στην επιχείρηση “Goldeneye” (αργότερα ο τίτλος έγινε ταινία του 007).
Πολλές από τις συνήθειες και εμπειρίες του 007 είναι αυτοβιογραφικές.
Οι άλλοι δύο ήταν, ο αδελφός του συγγραφέα Πήτερ Φλέμινγκ (που είχε δράσει ως πράκτορας στη Νορβηγία και την Κρήτη) και ο ίδιος ο Κρίστοφερ Λη που είχε διατελέσει μέλος των κομάντος SAS και πράκτορας στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Ο Φλέμινγκ είχε προτείνει τον ξάδελφο του αρχικά για το ρόλο του 007, αλλά οι παραγωγοί πίστευαν ότι “δεν έμοιαζε με μυστικό πράκτορα” και προτίμησαν τον άσημο ηθοποιό Σον Κόνερυ.
Το “χρυσό πιστόλι” αποτελεί ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα αντικείμενα στο σύμπαν του “007”. Τόσο ώστε στις 10 Οκτωβρίου του 2008, ένα από τα αυθεντικά κομμάτια που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία κλάπηκε από τις εγκαταστάσεις της Elstree Props στο Χέρτφορντσαϊρ της Βρετανίας. Η αξία του υπολογίζεται στις 80.000 στερλίνες. Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακτηθεί...
4_166.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης