Τελευταία Νέα
Gun Room

Beretta 21A BOBCAT

tags :
Beretta 21A BOBCAT
Πρόκειται για εργαλεία άμυνας με την ουσιαστικότερη έννοια του όρου

Η Beretta κατέχει μακρόχρονη παράδοση στα πιστόλια τσέπης, προερχόμενη από τη συνήθεια των Ευρωπαίων να κουβαλούν κομψά και εύκολα αποκρύψιμα όπλα που “χάνονται” διακριτικά στις πτυχές ενός παντελονιού ή γιλέκου.
Πρόκειται για εργαλεία άμυνας με την ουσιαστικότερη έννοια του όρου.
Ακατάλληλα για επιθετική εφαρμογή, με μικρή χωρητικότητα και την ελάχιστη δυνατή ισχύ, είναι ικανά να αποτρέψουν μια επίθεση από κοντινή απόσταση.
Το 1984 η ιταλική εταιρεία αναβάθμισε το προηγούμενο μοντέλο 20 σε 21Α Bobcat.

“Λύγκας” υψηλών προδιαγραφών

Ακολουθώντας τη συνήθεια να χρησιμοποιεί ονόματα αιλουροειδών (Τσιτάχ, Κούγκαρ, Τόμκατ, κλπ.) η Beretta το αποκάλεσε Μπόμπκατ (Bobcat), ένα είδος λύγκα με κοντή ουρά που κατοικεί στα βουνά της Βόρειας Αμερικής. Ταιριαστό όνομα αφού είναι ικανό να γρατζουνίσει άσχημα αυτόν που θα επιτεθεί στον κύριο του.
Παράγεται στο δημοφιλές .22 Long rifle (5,5mm) αλλά και σε .32 Auto (6,35mm) με την ίδια χωρητικότητα επτά φυσιγγίων. Μεταξύ των δύο το .22 είναι μακράν το δημοφιλέστερο γιατί έχει μεγαλύτερη γκάμα διαθέσιμων γομώσεων.
Επιδεικνύει την ποιότητα κατασκευής που αναμένουμε από την ιταλική εταιρεία. Ο σκελετός φτιάχνεται από σφυρηλατημένο αλουμίνιο και το κλείστρο από μπάρα ατσαλιού, με υψηλά επίπεδα φινιρίσματος. Το αρχικό μοντέλο 21Α βαφόταν με παραδοσιακή μαύρη βαφή που συνδυάζεται με λαβές από ξύλο καρυδιάς. Το 2000, ακολούθησε μια έκδοση “ΙΝΟΧ” με κάνη και κλείστρο από ανοδείδωτο ατσάλι και σκελετό από ανοδιωμένο αλουμίνιο. Αυτός ο συνδυασμός έχει νόημα σε ένα πιστόλι προορισμένο να εκτίθεται διαρκώς σε υγρασία και ιδρώτα.
2_185.jpg
Σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες και συμβιβασμοί

Το λιλιπούτειο “εικοσιδυάρι” φέρει το χαρακτηριστικό σχήμα των πιστολιών της Beretta από τη δεκαετία του 1930 και ένθεν. Επιβάλεται από το ανοικτό πάνω μέρος του κλείστρου, το οποίο αφήνει την κάνη εκτεθειμένη σε κοινή θέα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αυτογεμή, όλο το εμπρός μέρος του ολισθητήρα, μέχρι τον καθρέπτη που περιβάλλει τον επικρουστήρα απλά έχει αφαιρεθεί, αφήνοντας μόνο δύο πλαϊνές ράγες. Έτσι μειώνεται το βάρος και η ανάκρουση αφού παλινδρομεί λιγότερη μάζα κατά τη βολή. Ένα επακόλουθο αυτού είναι πως οι κάλυκες απορρίπτονται προς τα πίσω και πάνω (κοντά στο πρόσωπο του χειριστή) και όχι προς τα δεξιά όπως στα περισσότερα πιστόλια.
Aλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του Bobcat είναι πως η μήκους έξι εκατοστών κάνη συγκρατείται στη θέση της από ένα πείρο που βρίσκεται κοντά στο στόμιο της.
Mε την πίεση ενός μοχλού απελευθερώνεται και η θαλάμη ανυψώνεται. Η Beretta αναφέρει πως ηλικιωμένοι χρήστες ή όσοι έχουν αδύναμα χέρια μπορούν έτσι να γεμίσουν ή να αδειάσουν τη θαλάμη χωρίς να σύρουν το επανατατικό ελατήριο. Ο ισχυρισμός έχει βάση, οφείλεται όμως εν μέρει και σε ένα σχεδιαστικό στοιχείο του πιστολιού.
Στερείται εξολκέα και βασίζεται στην πίεση αερίων της βολής για την απόρριψη του άδειου κάλυκα. Όπότε το άνοιγμα της είναι ο μοναδικός άλλος τρόπος να αφαιρέσει κάποιος το φυσίγγιο που βρίσκεται στη θαλάμη. Η έλλειψη εξολκέα σημαίνει πως το Bobcat απαιτεί ισχυρότερες γομώσεις ώστε να λειτουργεί αξιόπιστα.
Τα σκοπευτικά χαρακτηρίζονται ως υποτυπώδη.
Ο χειριστής μπορεί να διακρίνει τη σταθερή ακίδα, αλλά το μικροσκοπικό κλισιοσκόπιο δεν είναι παρά μια εγκοπή σμιλεμένη στο μέταλλο του κλείστρου. Εξυπηρετούν την ανάγκη για απόκρυψη αλλά όχι απαραίτητα την ακρίβεια.
Το Μοντέλο 21Α είναι πολύ δημοφιλής πλατφόρμα για προσαρμογή σιγαστήρα (αν αναρωτιέστε, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η κατοχή τους είναι απολύτως νόμιμη και φυσιολογική υπόθεση). Αυτό συμβαίνει λόγω της χαμηλής ταχύτητας εξόδου του βλήματος και της σταθερής κάνης. Πολλοί οπλουργοί τα μετασκευάζουν με σπείρωμα στο άκρο, δημιουργώντας ένα διασκεδαστικό “παιχνίδι” που δεν απαιτεί ωτασπίδες κατά τη βολή. Η ίδια η Beretta έλαβε το μήνυμα και από το 2021, το διαθέτει με την κατάλληλη απόληξη στο στόμιο και αναβαθμισμένο φινίρισμα και λαβές.
3_158.jpg
Εργονομία και ασφάλεια

Με μήκος 125mm και πλάτος 28mm είναι ένα μικρό όπλο που προσπαθεί να χωρέσει πολλά στοιχεία σε ελάχιστο μέγεθος.
Αρχικά διαθέτει έναν ασυνήθιστα μεγάλο και βολικό μοχλό σκανδάλης και δυνατότητα πυροδότησης από θέση διπλής (βάρος έλξης 4-5 κιλά) ή μονής ενέργειας με το μισό περίπου βάρος. Μετά την πρώτη βολή όλες οι υπόλοιπες θα γίνουν με τη χαμηλότερη έλξη. Η μικρή επιφάνεια της λαβής σημαίνει ότι το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα έπρεπε να μεταφερθεί χαμηλότερα. Η Beretta έχει ξαναχρησιμοποιήσει τη λύση αυτή στο Μοντέλο 1951.
Στην αριστερή πλευρά του σκελετού υπάρχει μια ασφάλεια που μπλοκάρει την κίνηση της σκανδάλης σε ανάλογη θέση και σχήμα με εκείνη του Μ1911. Πιέζοντας κάτω απενεργοποιείται, πάνω λειτουργεί. Ο επικρουστήρας ασφαλίζει ώστε να μην ενεργοποιηθεί από πτώση.Τοποθετώντας τη σφύρα σε θέση “ημιόπλισης”, αποφεύγεται και επαφή με τον επικρουστήρα, ως ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας.
4_153.jpg
Σταθερή αξία

Με τέσσερις δεκαετίες πίσω της η σχεδίαση συνεχίζει την πορεία της σε μια εξειδικευμένη αγορά. Η μορφή του όπλου αυτοάμυνας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια -κάποτε ένα πιστόλι .22 με 7 φυσίγγια θεωρούνταν επαρκές. Πλέον αντιμετωπίζεται ως αστείο. Υπάρχουν όμως ακόμη εκείνοι που αναζητούν ένα διακριτικό όπλο αυτοπροστασίας, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να κυκλοφορούν ως Spetsnaz στη Μαριόπολη. Τέτοιοι κατασταλαγμένοι χρήστες αποτελούν το κοινό του Bobcat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης