Τελευταία Νέα
Gun Room

Colt 1873 του Τζων Γουέην: Ιερό κειμήλιο

tags :
Colt 1873 του Τζων Γουέην: Ιερό κειμήλιο
Πρόκειται για ένα παλιό περίστροφο Colt SAA 1873, γνωστό και ως “Peacemaker” (“Ειρηνοποιός”)

Τον Οκτώβριο του 2021, ένα θρυλικό πιστόλι άλλαξε ιδιοκτησία.
Πρόκειται για ένα παλιό περίστροφο Colt SAA 1873, γνωστό και ως “Peacemaker” (“Ειρηνοποιός”).
Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή, αλλά κάποτε ανήκε στον Τζών Γουέην (John Wayne).
Ο δημοφιλής ηθοποιός που είχε και δική του εταιρεία παραγωγής, ήταν μεγάλος οπλόφιλος, μανιώδης κυνηγός και συχνά χρησιμοποιούσε προσωπικά του όπλα στις εμφανίσεις του.
Το περίστροφο πέρασε στα χέρια του Gary Hess (Γκάρυ Χης), ο οποίος υπήρξε φίλος και υπάλληλος του θρύλου των ταινιών γουέστερν.
Από αυτόν το αγόρασε ένας διάσημος συλλέκτης, ο δόκτωρ Robert Azar (Ρόμπερτ Άζαρ), που πλέον το έφερε σε δημοπρασία.
2_165.jpg

Colt “αστέρι της οθόνης”

Το μοντέλο Colt Single Action Army με αριθμό σειράς 309795 ήταν το αγαπημένο στη συλλογή του Wayne.
Το χρησιμοποίησε σε αρκετές ταινίες: Ανάμεσα τους οι “The Cowboys", "Rooster Cogburn" και "True Grit".
Για την ερμηνεία του στην τελευταία έλαβε και το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του.
Ο τότε εξηνταδυάχρονος ηθοποιός υποδυόταν ένα σκληροτράχηλο, μονόφθαλμο, μέθυσο αστυνόμο που βοηθά μια ορφανή έφηβη να βρεί τους φονιάδες του πατέρα της.
Στην πορεία, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δούν την ανθρωπιά που κρυβόταν πίσω από το πεισματάρικο και απαθές προσωπείο, καθώς ο ανθρωποκυνηγός εξελισσόταν σε στοργική, πατρική φιγούρα.
Υπάρχουν εκατοντάδες εικόνες του περιστρόφου, από τις ταινίες και τα πόστερ του κινηματογραφικού κάουμπόϊ, ενώ έχει απαθανατιστεί και στο άγαλμα του ηθοποιού που κοσμεί το ομώνυμο αεροδρόμιο της κομητείας Όραντζ στην Καλιφόρνια.
Ο Γουέην το κουβαλούσε σε μία χειροποίητη καφέ ζώνη, η οποία υπάρχει ακόμη και το ακολούθησε στη δημοπρασία.
Το όπλο είναι τόσο δημοφιλές που κάποια χρόνια πριν, η ιταλική Uberti κατασκεύασε λειτουργικά αντίγραφα του για τους οπαδούς των γούαστερν ενώ και η γερμανική Umarex διαθέτει στον κατάλογο της ένα αεροβόλο που το μιμείται!
3_138.jpg
Στα μέτρα του “Δούκα”

Ο Γουέην αγόρασε το Colt μεταχειρισμένο και ο οπλουργός του το τροποποίησε για να ταιριάζει στα γούστα του.
Το διαμέτρημα είναι το 44-40 Winchester, ένα από τα δημοφιλέστερα φυσίγγια του 19ου και πρώιμου 20ου αιώνα. Σύμφωνα με το αρχείο του κατασκευαστή, όταν βγήκε από το εργοστάσιο στις 7 Αυγούστου 1909, διέθετε μια κάνη μήκους 5,5 ιντσών (14cm). Ο οπλουργός του ηθοποιού την άλλαξε με μια κοντύτερη των 12 εκατοστών για ταχύτερο τράβηγμα από τη θήκη.
Ταυτόχρονα τροποποποίησε και τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης για να χωρούν ευκολότερα τα μεγάλα δάκτυλα του Γουέην. Ο ηθοποιός που στα νιάτα του υπήρξε παίκτης του αμερικάνικου φούτμπολ, είχε ύψος 1,93 μέτρα και τεράστιες παλάμες.
Για το παράστημα του, οι φίλοι του κόλλησαν το παρατσούκλι “The Duke” (Ο Δούκας).
Το πλέον χαρακτηριστικό οπτικό γνώρισμα του πιστολιού είναι οι λαβές.
Είναι φτιαγμένες από ένα συνθετικό υλικό που ονομάζεται “καταλίν”. Ο Γουέην τις είχε εμβαπτίσει σε διάλυμα τσαγιού για να αποκτήσουν όψη παλαιομένου ελεφαντόδοντου και η αριστερή διαθέτει εγκοπές που ταιριάζουν στην ανατομία των δακτύλων του.
Το περίστροφο δεν ήταν απλώς ένα κομμάτι γκαρνταρόμπας που ο μεγάλος ηθοποιός “φορoύσε” στους ρόλους. Ήταν ένα λειτουργικό εργαλείο που χρησιμοποιούσε και εξασκούνταν με αυτό.
Φανατικός φυσιολάτρης και δεινός ιππέας, ο Γουέην συχνά οργάνωνε ταξίδια για κυνήγι και ψάρεμα και το Colt τον συνόδευε.
Διέθετε επίσης και ένα τουφέκι Winchester το ίδιο διαμέτρημα, για ευκολία στα πυρομαχικά.
Αυτό φαίνεται και από τα σημάδια χρήσης. Μόνο περίπου το 30% της αρχικής βαφής υπάρχει στο μέταλλο. Οι επιφάνειες έχουν λειανθεί και χαραχτεί από την τριβή με τη θήκη και τις βολές.
4_137.jpg
Η δημοπρασία

Το περίφημο περίστροφο ο “Δούκας” το δώρισε στον Hess ο 1978, ένα χρόνο πριν πεθάνει από καρκίνο του στομάχου.
Στη δημοπρασία του Οκτωβρίου που διοργάνωσε η Rock Island Auctions, παρουσιάστηκαν τεκμήρια της αυθεντικότητας.
Ένα έγγραφο από εκτίμηση και απογραφή της συλλογής του Τζών Γουέην όταν ήταν εν ζωή, που το αναφέρει με το σειριακό αριθμό και μια επίσημη επιστολή του, επικυρωμένη από συμβολαιογράφο και δύο μάρτυρες για τη δωρεά. Επίσης υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από περιοδικά όπλων αλλά και το περιοδικό Life που το απεικονίζουν.
Έτσι είναι τεκμηριωμένο πέρα από αμφιβολία. Το όπλο συνοδευόταν από τη θήκη και ζώνη φυσιγγίων καθώς και αφίσσες από ταινίες στις οποίες ο ηθοποιός το χρησιμοποίησε.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για τη ζώνη είναι πως φέρει θηλιές για φυσίγγια. Όλα είναι στο “σωστό” διαμέτρημα 44-40 Winchester, εκτός από ένα το οποίο είναι 45-70 Springfield.
Ο “Δούκας” το κουβαλούσε ως φόρο τιμής για τους Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των Ινδιάνικων πολέμων...
Οι διοργανωτές είχαν θέσει τιμή εκκίνησης στις 20.000 δολλάρια και υπολόγιζαν ότι θα έφτανε στα διπλάσια.
Όταν το σφυρί έπεσε στον πάγκο, ο ευτυχής νέος κάτοχος ήταν “ελαφρότερος” κατά 517.000 δολλάρια.
Ελπίζουμε να το χαρεί όσο ο μεγάλος Τζων Γουέην.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης