Τελευταία Νέα
Gun Room

ED BROWN LS10: Δύναμη και φινέτσα

tags :
ED BROWN LS10: Δύναμη και φινέτσα
Με τιμές που ξεκινούν στο διπλάσιο από εκείνα που απαιτούνται για ένα Colt, τα Ed Brown δε θεωρούνται φθηνά

Η οικογένεια οπλουργών από το Μισσούρι των ΗΠΑ διαθέτει εμπειρία δύο γενεών στη βελτίωση του 1911. Αρχικά με ανταλλακτικά δικής τους επινόησης που έμπαιναν σε πιστόλια πελατών και αργότερα με πλήρη όπλα που παράγουν εκείνοι στο εργαστήριο τους. Με τιμές που ξεκινούν στο διπλάσιο από εκείνα που απαιτούνται για ένα Colt, τα Ed Brown δε θεωρούνται φθηνά.
Βρίσκονται σε εκείνο το μεσαίο επίπεδο μεταξύ του μοντέλου μαζικής παραγωγής και του απόλυτα χειροποίητου επί παραγγελία. Η Ed Brown δίνει στον πελάτη μια μεγάλη γκάμα από επιλογές για να σχεδιάσει αυτό που επιθυμεί. Μήκη κάνης, διαμέτρημα, σκελετός, σκάλισμα, τύποι σκοπευτικών, όλα μπορεί να διαφοροποιηθούν και να καλύψουν και τις πλέον εξειδικευμένες απαιτήσεις. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα είναι το LS 10, ένα πιστόλι
προσανατολισμένο για κυνηγετική χρήση.

Μακρύκανα 1911

Το αρχικό σχέδιο του 1911 προδιέγραφε μια κάνη μήκους 5 ιντσών (12.7cm) και διαμέτρημα .45 ACP. Μετά τη δεκαετία του 1970 κάποια “ανήσυχα πνεύματα” έψαχναν να βρούν τρόπους για να γεφυρώσουν την ευχρηστία αυτού του πιστολιού με τη δύναμη που προφέρουν φυσίγγια όπως το .357 Magnum.
Οπλουργοί όπως ο Jim Hoag, ο Armand Swenson και αργότερα ο Ed Brown τροποποιούσαν σκελετούς, συγκολλούσαν, ταίριαζαν κάνες και διόρθωναν μηχανισμούς ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη ακρίβεια. Μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά ήταν η δημιουργία μακρύκανων 1911 με κάνες 6 ιντσών. Η προσθήκη 2,5 παραπάνω εκατοστών πρόσθετε λίγη αρχική ταχύτητα στο βλήμα, αλλά κυρίως αύξανε την απόσταση μεταξύ του εμπρός και πίσω στοχάστρου, βοηθώντας στην ευστοχία. Για να επιτύχει η μετατροπή οι παλιοί οπλουργοί, έκοβαν, ταίριαζαν και ένωναν δύο κανονικού μήκους κλείστρα και κατασκεύαζαν μακρύτερη κάνη.
Στην εποχή του CNC το κοπτικό απλώς προγραμματίζεται, ώστε να κόψει τη μπάρα ατσαλιού του μελλοντικού κλείστρου μία ίντσα μακρύτερη. Κερδίζονται έτσι ατελείωτες ώρες χειρονακτικής εργασίας. Τα μακρύκανα 1911 αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για σκοποβολή ακριβείας. Τα τελευταία όμως χρόνια δύο εξελίξεις τα κατέστησαν καταλληλότερα για κυνήγι τριχωτών. Η εξάπλωση των οπτικών σκόπευτρων (red dot) και η αυξανόμενη δημοφιλία του φυσιγγίου 10mm Auto.

Ένα εκατοστό

Ακριβώς 10 χιλιοστά του μέτρου δηλαδή. Αυτή ήταν η διάμετρος που διάλεξε μια ομάδα από ιδιογομωτές, οι οποίοι πειραματίζονταν στα τέλη του 1970 για το απόλυτο φυσίγγιο πιστολιού. Αναζητούσαν μια γόμωση που θα έβαζε την ισχύ των magnum περιστρόφων σε ένα πιστόλι “λογικών” διαστάσεων. Άλλοι ήθελαν ένα αμυντικό όπλο που θα συνδύαζε την ευθυτενή τροχιά του 9mm με την αποτελεσματικότητα του .45 ACP. Δοκίμασαν μια ενδιάμεση διάμετρο μεταξύ των δύο, στα 10mm. Το βάρος των 19 γραμμαρίων (200 grain) έβαζε τις βολίδες κοντά στην κατηγορία του .45. Το νέο φυσίγγιο ήταν ισχυρότερο από το .45 και το .357 μάγκνουμ, με ευθυτενή τροχιά και δυστυχώς αρκετή ανάκρουση. Το αμερικανικό FBI, ενδιαφέρθηκε για το φυσίγγι των 10mm και το υιοθέτησε το 1989 για τους πράκτορες του. Η Smith & Wesson κέρδισε το συμβόλαιο με το μοντέλο 1076. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε και η Colt και παρότι έχασε, πρόσφερε στην πολιτική αγορά το Delta Elite 1911, στην ουσία ένα τροποποιημένο σαρανταπεντάρι. Μετά ακολούθησε η Glock με το μοντέλο 20.
Με τρείς κατασκευαστές να το υποστηρίζουν, το 10mm Auto βρήκε μια θέση στην αγορά.
ed2.JPG

Εκλεπτυσμένη “ωμή δύναμη”

Από τη δεκαετία του 1980 μέχρι το LS10 διανύθηκε μια τεράστια απόσταση. Το εξάιντσο πιστόλι του Ed Brown είναι μια εκλεπτυσμένη μηχανή ακριβείας. Είναι ικανό για βολές πέρα από τα 100 μέτρα και το φυσίγγιο διαθέτει μια ευελιξία γομώσεων: από ήρεμες που αντιγράφουν τα βαλλιστικά του .45ACP μέχρι “βαριές” που αγγίζουν τα όρια ισχύος του .41 μάγκνουμ. Με αυτές είναι ικανό για κυνήγι θηραμάτων μεγέθους ελαφιού, αγριόχοιρου ή μαύρης αρκούδας.
Η χρήση μακριάς κάνης, πέρα από το βλητικό όφελος προσθέτει και βάρος στο εμπρός μέρος, μειώνοντας την ανάκρουση. Ζυγίζοντας 1.450 γραμμάρια (με 9 φυσίγγια) το LS10 δεν είναι πιστόλι απόκρυψης και για αυτό η Brown διαθέτει μια θήκη στήθους που το συγκρατεί ασφαλισμένο και έτοιμο για χρήση.
Ο σκελετός είναι από ατσάλι και η λαβή χαράσσεται για καλύτερο κράτημα. Μια ασφάλεια λαβής τύπου βeavertail φέρνει την παλάμη ψηλότερα στο πιστόλι, μειώνοντας την αναπήδηση. Τα πλακίδια από ξύλο cocobolo με χαραγμένους ρόμβους συμπληρώνουν την εικόνα. Η σκανδάλη ρυθμίζεται από τους οπλουργούς στα 1,5 κιλά με ελάχιστη διαδρομή, ώστε να εκμεταλλεύεται την ακρίβεια. Η μαύρη βαφή και το γυάλισμα είναι εξαιρετικά ομοιόμορφα και κάνουν αντίθεση με την ανοξείδωτη κάνη, το δακτύλιο συγκράτησης και τον αλουμινένιο μοχλό σκανδάλης. Όλα τα εσωτερικά ανταλλακτικά φτιάχνονται από
σφυρήλατο ατσάλι για αντοχή και ταιριάζονται από οπλουργούς με ελάχιστες ανοχές.
ed4_1.JPG

Σκοπευτικά

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του κυνηγετικού όπλου είναι ότι έρχεται έτοιμο με ένα ηλεκτρονικό σκόπευτρο Trijicon RMR 3.25 MOA. Μια κόκκινη κουκίδα προβάλεται στο κάτοπτρο του, κάνοντας ταχύτερη τη σκόπευση σε
μεγάλη απόσταση. Ένα σετ σιδερένιων σκοπευτικών παραμένουν ως εφεδρεία και ο κυνηγός μπορεί να τα δεί διαμέσου του κατόπτρου. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως τα πυκνά δάση, το red dot υπερέχει συντριπτικά.
ed.JPG

Σε ποιούς απευθύνεται

Το κυνήγι με όπλα χειρός είναι διαδομένο εκτός της Ελλάδας, όπου “δαιμονοποιείται” ότι έχει σχέση με αυτά. Το LS10 προσφέρει την ισχύ των ενδιάμεσων διαμετρημάτων μάγκνουμ (δυνατότερο από το .357 και στα κάτω
όρια του .41) από μία πλατφόρμα που χωρά 9 φυσίγγια. Ταυτόχρονα είναι λιγότερο ογκώδες και διαθέτει εξαιρετική σκανδάλη και εργονομία. Επαρκεί για κυνήγι τριχωτών εντός 75 μέτρων και είναι ιδανικό για τόπους με πυκνή
βλάστηση, όπου το τουφέκι γίνεται δύσχρηστο. Ή μπορεί να είναι ένα ισχυρό εφεδρικό όπλο στη θήρα επικίνδυνων θηραμάτων, όπως είναι τα αιλουροειδή ή οι αρκούδες. Ακόμη και ένας μη κυνηγός, θα εκτιμήσει την ικανότητα του να στένει μια σφαίρα με ακρίβεια σε αποστάσεις που συνήθως απαιτούν μακρύκανο όπλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης